HOTĂRÂRE nr. 602 din 24 mai 1971

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE MINISTRI
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 67 din 2 iunie 1971
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 400 01/11/1982
ART. 3MODIFICAT DEHOTARARE 1442 06/12/1972
ART. 3COMPLETAT DEHOTARARE 1144 10/09/1971
ART. 4COMPLETAT DEHOTARARE 1144 10/09/1971
ANEXA 1MODIFICAT DEHOTARARE 1442 06/12/1972
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 45ABROGA PEHOTARARE 2415 28/10/1968
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 45ABROGA PEHOTARARE 2415 28/10/1968
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 400 01/11/1982
ART. 3MODIFICAT DEHOTARARE 1442 06/12/1972
ART. 3COMPLETAT DEHOTARARE 1144 10/09/1971
ART. 4COMPLETAT DEHOTARARE 1144 10/09/1971
ANEXA 1MODIFICAT DEHOTARARE 1442 06/12/1972

privind controlul la trecerea frontierei de stat române



Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotărăşte: + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Trecerea persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor şi altor bunuri peste frontiera de stat română se face prin punctele de control pentru trecerea frontierei.În condiţiile stabilite prin înţelegerile încheiate de Republica Socialistă România, cu statele vecine, trecerea peste frontiera de stat este permisă şi prin alte locuri decît punctele de control.
 + 
Articolul 2Organele de control din punctele de control pentru trecerea frontierei de stat organizează şi efectuează controlul persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor şi altor bunuri care intră sau ies din ţară, permiţînd trecerea frontierei numai în condiţiile stabilite de dispoziţiile legale care reglementează regimul paşapoartelor, al străinilor, vamal, valutar, sanitar, fito-sanitar şi veterinar.
 + 
Articolul 3Punctele de control pentru trecerea frontierei de stat române sînt:a) rutiere: Borş, Vărşand, Nădlac, Jimbolia, Stamora-Moraviţa, Naidăş, Giurgiu, Negru Vodă, Vama Veche, Albiţa, Siret, Halmeu;b) feroviare: Carei, Valea lui Mihai, Episcopia Bihor, Salonta, Curtici, Jimbolia, Stamora-Moraviţa, Calafat, Giurgiu, Negru Vodă, Galaţi, Fălciu, Iaşi, Vicşani, Nisipitul, Valea Vişeului, Cîmpulung la Tisa (Sighet), Halmeu;c) portuare: Otelec, Moldova Veche, Drencova, Liubotina, Orşova, Turnu Severin, Calafat, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Chiciu-Călăraşi, Cernavodă, Brăila, Galaţi, Tulcea, Sulina, Constanţa;d) aeroportuare: Bucureşti-Otopeni, Arad, Constanţa-Mihail Kogălniceanu.
 + 
Articolul 4Punctele de control pentru trecerea călătorilor peste frontiera de stat română sînt: Valea lui Mihai, Episcopia Bihor, Borş, Salonta, Vărşand, Curtici, Arad, Nădlac, Jimbolia, Stamora-Moraviţa, Naidăş, Orşova, Turnu Severin, Giurgiu, Chiciu-Călăraşi, Negru Vodă, Vama Veche, Constanţa, Constanţa-Mihail Kogălniceanu, Tulcea, Galaţi, Brăila, Albiţa, Iaşi, Siret, Vicşani, Bucureşti-Otopeni.Deschiderea de noi puncte de control pentru trecerea frontierei de stat se va face prin hotărîre a Consiliului de Miniştri.
 + 
Articolul 5Pentru traficul de animale, produse animale şi vegetale, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor poate stabili numai unele puncte de frontieră din cele prevăzute la art. 3, în funcţie de volumul traficului, de situaţia epizootiilor, epifiţiilor, de convenţiile sanitar-veterinare şi fitosanitare încheiate cu alte ţări.
 + 
Articolul 6În înţelesul prezentei hotărîri, punctele de control pentru trecerea frontierei de stat sînt denumite pe scurt puncte de control şi cuprind toate organele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestora.
 + 
Capitolul IIOrganizarea şi funcţionarea punctelor de control + 
Articolul 7Punctele de control se organizează de către Ministerul Afacerilor Interne în colaborare cu Consiliul Securităţii Statului, Ministerul Forţelor Armate, Ministerul Comerţului Exterior, Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor, Ministerul Turismului şi Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Locală.
 + 
Articolul 8Ministerele şi celelalte organe centrale prevăzute la articolul precedent organizează activitatea organelor în subordine din punctele de control, potrivit atribuţiilor ce le revin prin lege. Acestea colaborează pentru aducerea la îndeplinire a atribuţiilor organelor lor din punctele de control şi răspund pentru sarcinile ce le revin în ceea ce priveşte desfăşurarea în bune condiţii a traficului de călători şi mărfuri, respectarea regimului de frontieră şi asigurarea securităţii frontierei de stat în punctele de control.Activitatea în punctele de control se desfăşoară fără întrerupere.
 + 
Articolul 9Ministerele şi celelalte organe centrale de stat ale căror organe în subordine îşi desfăşoară activitatea în punctele de control vor asigura încadrarea acestora cu personal calificat şi care să cunoască pe cît posibil o limbă străină de uz internaţional.
 + 
Articolul 10Şeful punctului de control este ofiţer numit de Ministerul Afacerilor Interne. Acesta coordonează, controlează şi răspunde de întreaga activitate din punctul de control în ceea ce priveşte buna desfăşurare a controlului traficului internaţional şi servirea călătorilor, în conformitate cu dispoziţiile legale.Pentru îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, personalul din punctul de control îşi desfăşoară activitatea potrivit legii şi în conformitate cu instrucţiunile organelor ierarhic superioare.Şeful punctului de control poate lua pe loc măsurile legale corespunzătoare pentru îndeplinirea corectă de către personalul din punctul de control a îndatoririlor de serviciu, informînd despre aceasta organele competente.
 + 
Articolul 11La trecerea frontierei de stat române, controlul se efectuează de echipe compuse din ofiţeri sau subofiţeri ai Ministerului Afacerilor Interne şi funcţionari vamali, care, de regulă, acţionează împreună.La punctele de control portuare, din compunerea echipei de control face parte şi reprezentantul căpităniei portului.În punctele de control aeroportuare, la controlul aeronavelor, din echipa de control face parte şi un reprezentant al transporturilor aeriene române.Şeful echipei de control este ofiţerul sau subofiţerul Ministerului Afacerilor Interne.Odată cu echipa de control are acces pe navă şi reprezentantul Navlomar, iar pe navele care transportă turişti, şi reprezentanţii Ministerului Turismului.
 + 
Articolul 12Pentru controlul şi supravegherea mijloacelor de transport, precum şi pentru paza navelor acostate în porturi, se folosesc militari grăniceri din subunităţile afectate de Ministerul Forţelor Armate punctelor de control.
 + 
Articolul 13Controlul sanitar uman se execută de către personalul medico-sanitar al Ministerului Sănătăţii.Controlul sanitar-veterinar şi fitosanitar se execută de către personalul specializat al Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor.
 + 
Articolul 14Şeful punctului de control organizează din timp controlul în funcţie de volumul traficului. Împreună cu şeful vămii stabileşte zilnic numărul şi componenţa echipelor de control şi asigură pregătirea acestora, în situaţiile în care se consideră necesar, înainte de intrarea în serviciu.În punctele de control portuare, la stabilirea numărului şi componenţei echipelor de control, precum şi a ordinii executării controalelor, participă şi căpitanul portului.Şeful punctului de control ia măsuri pentru organizarea activităţii de acordare a vizelor turistice şi de tranzit.
 + 
Capitolul IIIModul de efectuare a controlului + 
Secţiunea IDispoziţii comune + 
Articolul 15Controlul paşapoartelor şi actelor pentru trecerea frontierei de stat se face de ofiţerii şi subofiţerii Ministerului Afacerilor Interne din punctul de control, care permit trecerea frontierei în condiţiile stabilite de dispoziţiile legale.Controlul paşapoartelor se face în compartimentele din vagoanele trenurilor internaţionale, la autovehicule, precum şi la ghişeele de control de pe aeroporturi, la scara navei, pe navă sau, după caz, în incinta punctelor de control.Cînd există litigii de trafic sau este necesară clarificarea unor situaţii legate de valabilitatea paşapoartelor, acestea pot fi ridicate de la călători de către şeful echipei de control, pînă la soluţionarea cazului.Controlul paşapoartelor aparţinînd membrilor delegaţiilor de partid şi guvernamentale, care călătoresc cu mijloace de transport destinate special în acest scop, se efectuează numai la prezentarea actelor de către persoana care a primit această împuternicire.
 + 
Articolul 16Controlul vamal al bunurilor aflate asupra persoanelor, bagajelor acestora, al mărfurilor şi mijloacelor de transport se face de către funcţionarii vamali din echipele de control, care permit intrarea sau ieşirea acestora din ţară numai în condiţiile stabilite de dispoziţiile legale. Controlul vamal se face, în funcţie de situaţie, înainte, după sau concomitent cu verificarea paşapoartelor.Controlul mijloacelor de transport constă în verificarea interiorului şi exteriorului acestora, precum şi a integrităţii sigiliilor şi dacă seriile lor corespund cu cele înscrise în documentele de transport.
 + 
Articolul 17Trecerea frontierei de stat cu arme de vînătoare sau sportive şi muniţiile corespunzătoare este permisă în condiţiile stabilite de legea română numai dacă acestea au fost înscrise în actele de trecere a frontierei de stat, după caz, de organul care a eliberat paşaportul, a acordat viza română sau de către punctele de control.Cînd posesorul nu acceptă înscrierea în actele de trecere a frontierei de stat, armele şi muniţiile prevăzute la alineatul precedent se reţin. Dacă posesorul nu este de acord cu reţinerea armelor şi muniţiilor, nu i se permite intrarea în ţară.În situaţia cînd călătorii se prezintă cu alte arme şi muniţii decît cele prevăzute la alineatele precedente, li se permite trecerea frontierei numai dacă acceptă ca acestea să le fie reţinute la punctele de control.Armele destinate competiţiilor sportive, declarate funcţionarilor vamali, se reţin numai în cazul cînd nu sînt îndeplinite condiţiile cerute de normele care reglementează regimul armelor.Armele şi muniţiile reţinute potrivit alineatelor precedente se sigilează în prezenţa posesorilor, cărora li se eliberează adeverinţe. Armele şi muniţiile reţinute se predau cu proces-verbal organului Ministerului Afacerilor Interne din punctul de control şi se restituie celor în drept la ieşirea din ţară, în schimbul adeverinţei eliberate.Armele şi muniţiile de vînătoare şi sportive aflate asupra cetăţenilor români la intrarea în ţară, pentru care nu au aprobarea de cumpărare a organelor de miliţie, se reţin procedîndu-se potrivit prevederilor legale.
 + 
Articolul 18Armele de vînătoare şi sportive cu muniţiile corespunzătoare, aflate asupra călătorilor în tranzit prin România şi care sînt declarate, se sigilează de funcţionarul vamal la intrarea în ţară, în prezenţa şefului echipei de control şi a posesorului. Cînd armele şi muniţiile nu sînt menţionate în actul de trecere a frontierei, şeful echipei de control consemnează în paşaport felul, marca, seria, tipul şi muniţiile.Pe timpul tranzitării prin România, călătorii nu au voie să înstrăineze armele şi muniţiile sau să rupă sigiliile.La ieşirea din ţară, funcţionarul vamal verifică integritatea sigiliilor şi dacă datele privind armele şi muniţiile corespund cu cele înscrise în paşaport.Cînd sigiliile nu sînt intacte ori datele nu corespund cu cele înscrise în paşapoarte sau armele şi muniţiile au fost înstrăinate, integral sau în parte, persoanelor respective li se permite continuarea călătoriei numai cu aprobarea Direcţiei pentru paşapoarte, evidenţa străinilor şi controlul trecerii frontierei din Ministerul Afacerilor Interne.Călătorilor care deţin alte arme şi muniţii decît cele prevăzute la alineatul 1, precum şi celor care nu acceptă sigilarea ori înscrierea armelor şi muniţiilor în actul de trecere a frontierei, nu li se permite tranzitarea prin România.
 + 
Articolul 19Armele sau muniţiile nedeclarate descoperite la control se reţin în vederea confiscării şi se predau pe bază de proces-verbal inspectoratului de miliţie pe raza căruia se află punctul de control. Şeful punctului de control permite continuarea călătoriei persoanei în cauză numai cu avizul Inspectoratului general al miliţiei.
 + 
Articolul 20Dispoziţiile art. 17, 18 şi 19 se aplică în mod corespunzător şi în cazul pulberei – prafului de puşcă – aflată asupra persoanelor care trec frontiera.
 + 
Articolul 21Cînd se constată că persoanele sau bunurile nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru trecerea frontierei de stat, organul Ministerului Afacerilor Interne din punctul de control poate întrerupe călătoria, iar bunurile respective se reţin de către organele vamale pînă la clarificarea situaţiei.
 + 
Secţiunea a II-aDispoziţii cu privire la punctele de control rutiere + 
Articolul 22La punctele de control rutiere, controlul pentru trecerea frontierei va dura maximum 20-30 minute la autobuze, autocare şi automarfare şi 5 minute la celelalte mijloace de transport.Dacă în timpul controlului apar litigii de trafic, litigii vamale sau în alte situaţii deosebite, timpul prevăzut pentru control poate fi depăşit.
 + 
Secţiunea a III-aDispoziţii cu privire la punctele de control feroviare + 
Articolul 23La punctele de control feroviare, controlul pentru trecerea frontierei se efectuează pe parcurs între staţiile de frontieră şi o staţie interioară sau numai în staţia de frontieră.La controlul pentru ieşirea din ţară prin punctele de control feroviare se pot înmîna călătorilor tichete de control care se retrag în staţiile de frontieră cu 10-15 minute înainte de plecarea trenului.
 + 
Secţiunea a IV-aDispoziţii cu privire la punctele de control portuare + 
Articolul 24La punctele de control portuare se efectuează controlul navelor care intră sau ies din porturile române în curse externe.Controlul marinarilor constă în confruntarea carnetelor de marinar cu rolul şi lista de echipaj prezentate de comandantul navei. Marinarii străini au acces la uscat pe baza permiselor eliberate în acest scop.Cînd şeful punctului de control consideră necesar, se poate face controlul corpului navei şi identificarea marinarilor la locul de muncă, pe baza carnetelor de marinar şi a listei de echipaj. Controlul corpului navei se face şi la cererea organului vamal din punctul de control.Controlul corpului navelor se face de către echipe de control şi o patrulă formată din militari în termen, grăniceri, sub comanda unui ofiţer sau subofiţer al Ministerului Afacerilor Interne.Cînd se deţin date privind comiterea unor infracţiuni, şeful punctului de control poate organiza efectuarea unui nou control al echipajului şi navei respective.
 + 
Articolul 25La navele de pasageri sub pavilion român şi străin, controlul pentru trecerea frontierei se efectuează, de regulă, numai asupra persoanelor şi bunurilor cu care acestea debarcă sau se îmbarcă.Controlul pasagerilor aflaţi pe nave de mărfuri care vin în România se face după aceleaşi reguli. Accesul acestor persoane pe uscat este permis numai cu viză, cu excepţia cetăţenilor aparţinînd ţărilor cu care România a încheiat acorduri pentru desfiinţarea vizelor.
 + 
Articolul 26Echipajului navelor aflate în rada portului, cărora nu li s-a făcut control la sosire, i se poate acorda asistenţă medicală la cererea comandanţilor respectivi şi cu aprobarea şefului punctului de control, prin urcarea medicului la bord sau debarcarea şi internarea marinarilor bolnavi.La avizul organelor sanitare competente, debarcarea marinarilor străini în vederea internării în unul din spitalele oraşului portuar se aprobă de şeful punctului de control la cererea comandantului navei, informînd în acelaşi timp căpitănia portului.
 + 
Articolul 27În cazul în care în rada portului a eşuat o navă sau la bordul navei a izbucnit un incendiu, navele de salvare pot să iasă pentru ajutor fără a li se efectua controlul pentru trecerea frontierei, informîndu-se şeful punctului de control.Cînd în port a izbucnit un incendiu care pune în pericol siguranţa navelor, acestora li se permite ieşirea din port în radă, fără a li se efectua controlul pentru trecerea frontierei.
 + 
Articolul 28Marinarii străini aflaţi pe nave în unul dintre porturile române şi care urmează a se deplasa în interes de serviciu într-un alt port sau într-o altă localitate pe teritoriul român pentru a lua legătura cu misiunea diplomatică sau oficiul consular al statului căruia îi aparţin li se acordă, la cerere, viza de intrare-ieşire de către inspectoratul de miliţie judeţean sau, după caz, municipal. Cererea pentru viză se rezolvă prin Navlomar, care informează în prealabil şeful punctului de control. În cazul deplasărilor marinarilor spre patrie, viza de tranzit se acordă de punctul de control.Marinarii aparţinînd ţărilor cu care România a încheiat înţelegeri bilaterale cu privire la desfiinţarea vizelor pot să tranziteze sau să se deplaseze în interes de serviciu pe teritoriul român, fără viză, spre unul dintre porturile de îmbarcare sau într-o altă localitate, pentru a lua legătura cu misiunea diplomatică sau oficiul consular al statului căruia îi aparţin.
 + 
Articolul 29Marinarii străini rămaşi pe teritoriul român după plecarea navei vor fi îndrumaţi de organul Ministerului Afacerilor Interne din punctul de control la agenţia de navigaţie a ţării respective pentru a li se rezolva situaţia. Cînd în localitatea portuară nu există agenţie de navigaţie, organul Ministerului Afacerilor Interne din punctul de control le permite plecarea din ţară cu alte nave.Trecerea marinarilor străini din echipajul navei în a cărei listă de echipaj sînt înscrişi, în echipajul altei nave aflate în unul din porturile române, se face cu înştiinţarea şefului punctului de control şi a căpităniei portului.
 + 
Articolul 30În caz de pierdere a permisului de acces la uscat sau a carnetului de marinar, organul Ministerului Afacerilor Interne din punctul de control încheie un proces-verbal de constatare care se semnează de organul constatator, de comandantul navei şi de marinarul respectiv. Marinarului care a pierdut permisul i se permite accesul la uscat numai în baza altui permis, eliberat cu aprobarea şefului punctului de control. În cazul pierderii carnetului de marinar, se poate permite accesul la uscat în baza altui act de identitate prevăzut cu fotografie şi cu aprobarea şefului punctului de control.
 + 
Articolul 31Accesul pe nave al membrilor de familie ai marinarilor străini de pe navele pe care aceştia sînt îmbarcaţi, aflate în porturile române sau care navighează în sectorul Constanţa-Sulina şi Moldova Veche, se poate face după efectuarea controlului vamal, la cererea comandantului navei şi cu aprobarea şefului punctului de control, pe baza paşapoartelor. Aceştia sînt supuşi controlului în aceleaşi condiţii ca şi marinarii de pe navă.
 + 
Articolul 32Controlul pentru trecerea frontierei al navelor sub pavilion străin care navighează pe Dunărea maritimă, între Sulina şi Brăila, se efectuează la intrare numai în portul Sulina, iar la ieşire în unul dintre porturile de destinaţie – Brăila, Galaţi, Tulcea sau Sulina – de unde pleacă direct la mare.La sosirea navelor în portul de destinaţie Tulcea, Galaţi sau Brăila, permisele de acces la uscat se eliberează pe baza listei de echipaj vizate la intrare în portul Sulina.
 + 
Articolul 33Controlul pentru trecerea frontierei se efectuează asupra tuturor navelor care navighează prin portul Sulina spre porturile Reni sau Ismail. Nu se controlează navele române şi străine care vin din aceste porturi, dar nu se opresc într-un port român şi navele de mărfuri şi de pasageri sub pavilion român, care navighează între porturile Constanţa-Sulina-Galaţi şi Brăila la intrarea şi ieşirea pe Dunărea maritimă.
 + 
Articolul 34Navele sub pavilion străin care navighează pe Dunărea interioară se controlează, pentru intrare, în primul port în care opresc, iar pentru ieşire, în ultimul port de unde pleacă, în condiţiile prevăzute la punctul 10 litera a din anexa nr. 1*) cuprinzînd reguli privitoare la efectuarea controlului pentru trecerea frontierei, care face parte integrantă din prezenta hotărîre. Controlul navelor care opresc în porturi în care nu funcţionează puncte de control se va efectua în primul port situat în amonte sau aval faţă de acest port, în care funcţionează punct de control.Navele sub pavilion străin care navighează în tranzit fără oprire pe Dunărea interioară nu se supun controlului.__________Notă *) Anexa se comunică prin grija Secretariatului General al Consiliului de Miniştri.
 + 
Secţiunea a V-aDispoziţii cu privire la punctele de control aeroportuare + 
Articolul 35Controlul pentru trecerea frontierei în aeroporturi se face la plecarea şi sosirea aeronavelor în curse internaţionale, de către echipele de control.Dacă avioanele care efectuează curse internaţionale aterizează din cauză de forţă majoră pe aeroporturile nedestinate traficului internaţional, controlul se efectuează prin grija inspectoratelor miliţiei judeţene.Călătorilor în tranzit, cu escală prin România, nu li se efectuează controlul vamal dacă nu părăsesc aerogara.Cînd, din forţă majoră, avionul nu-şi poate continua cursa sau călătorii în tranzit nu au alte legături imediate, acestora li se permite, la cerere, accesul în oraş pînă la plecarea primului avion, în baza vizei turistice acordate de organele Ministerului Afacerilor Interne din punctul de control sau, după caz, de inspectoratele miliţiei judeţene sau municipale.Persoanelor care, din cauză de forţă majoră, nu-şi mai pot continua călătoria cu avionul, li se permite tranzitul prin România cu alte mijloace de transport, pe baza vizei de tranzit acordate de punctul de control.
 + 
Secţiunea a VI-aControlul sanitar, veterinar şi fitosanitar + 
Articolul 36Măsurile pentru protecţia sanitară a frontierei de stat se aplică tuturor persoanelor, cît şi mărfurilor şi mijloacelor de transport, indiferent de provenienţa şi destinaţia lor, în conformitate cu prevederile Regulamentului sanitar internaţional la care ţara noastră este parte şi cu reglementările sanitare stabilite de Ministerul Sănătăţii.În cazul bolilor carantinale, în situaţii care nu suferă amînare, Ministerul Sănătăţii va lua primele măsuri de prevenire şi combatere, pe care le va comunică în acelaşi timp Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Forţelor Armate, Consiliului Securităţii Statului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Comerţului Exterior şi Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor.
 + 
Articolul 37Controlul pentru trecerea frontierei la nave şi aeronave începe cu controlul sanitar.Controlul sanitar al trenurilor şi vehiculelor rutiere se face concomitent cu controlul actelor de trecere a frontierei şi cu controlul vamal.
 + 
Articolul 38Organele Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor efectuează controlul sanitar-veterinar şi fitosanitar. Acestea, după caz, pot acţiona împreună cu echipa de control.În funcţie de situaţia epizootiilor şi epifiţiilor, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor va putea interzice traficul de animale, precum şi de produse animale şi vegetale peste frontiera de stat, informînd despre aceasta organele centrale competente.
 + 
Capitolul IVDispoziţii speciale şi finale + 
Articolul 39În vederea bunei desfăşurări a activităţii punctelor de control, Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor asigură:a) încăperile necesare efectuării controlului actelor de trecere a frontierei de stat, mărfurilor şi bagajelor de către organele punctelor de control portuare, aeroportuare şi feroviare, în staţiile de frontieră şi interioare, pe care le vor pune la dispoziţia acestora;b) legătura telefonică prin fir C.F.R. a organelor Ministerului Afacerilor Interne din staţiile de frontieră cu staţiile de pe distanţa pe care se execută controlul pe parcurs şi cu Ministerul Afacerilor Interne;c) un compartiment la fiecare tren internaţional de la staţia de unde începe controlul, atît la intrare cît şi la ieşire, pentru verificarea actelor şi întocmirea formalităţilor necesare trecerii frontierei de stat, precum şi un compartiment pentru efectuarea unor operaţiuni vamale;d) transportul organelor de control cu trenurile, respectiv cu navele în circulaţie, pe distanţele pe care se efectuează controlul de frontieră;e) transportul organelor de frontieră pe teritoriul statului vecin, cu automotoare, drezine sau alte mijloace de transport corespunzător, în cazurile speciale ce se vor stabili de comun acord cu Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Comerţului Exterior;f) controlul îmbarcării şi debarcării pasagerilor în şi din avioane, precum şi luarea măsurilor ca avioanele care sosesc sau pleacă în cursă externă să fie garate pe platforma de îmbarcare-debarcare pentru a se evita încrucişarea pasagerilor în trafic internaţional cu cei în trafic intern;g) coordonarea planului de mers al trenurilor internaţionale de călători, cu planurile organelor de cale ferată aparţinînd altor state, în vederea stabilirii de orarii în staţiile de frontieră, astfel încît să se asigure pe cît posibil evitarea de încrucişări ale trenurilor internaţionale de călători, atît în aceste staţii cît şi în staţiile interioare unde se execută controlul actelor pentru trecerea frontierei. Se va avea în vedere ca intervalul de timp între intrarea, respectiv ieşirea succesivă, cît şi între intrarea şi ieşirea alternativă a trenurilor internaţionale, în şi din staţiile de frontieră, să fie de circa 60-90 minute;h) evitarea încrucişării trenurilor interne cu cele internaţionale în staţiile de frontieră;i) stabilirea timpului de oprire a trenurilor internaţionale, în staţiile de frontieră, la 15-20 minute la ieşire şi 20-25 minute la intrarea în ţară; pentru staţiile de frontieră comune, aceste durate se vor fixa conform proceselor tehnologice întocmite cu organele interesate ale statului vecin;j) descongestionarea peroanelor în staţiile feroviare de frontieră pe timpul staţionării trenurilor internaţionale;k) interzicerea accesului persoanelor care nu călătoresc cu avioanele de cursă externă, în sala de control vamal, pe platforma pentru pasageri şi pe platforma de staţionare a avioanelor de pe aeroporturile internaţionale, cu excepţia persoanelor prevăzute în anexa nr. 1 cuprinzînd reguli privitoare la efectuarea controlului pentru trecerea frontierei, care face parte integrantă din prezenta hotărîre;l) iluminarea porturilor, aeroporturilor, staţiilor de frontieră şi a trenurilor internaţionale de persoane;m) ca trenurile de persoane şi de marfă să nu circule cu o viteză sub 40 km/oră, de la linia de frontieră pînă la staţia de frontieră şi invers.Introducerea de restricţii care impun reducerea vitezei sub 40 km/oră se comunică organelor Ministerului Afacerilor Interne din punctul de control şi comandantului subunităţii de grăniceri care asigură paza frontierei de stat pe direcţia respectivă, prin şeful staţiei de cale ferată. Comunicarea se face cu 5 zile înainte de intrarea în vigoare a acestei restricţii, în cazul executării de lucrări, sau imediat după aplicarea restricţiei din motive determinate de siguranţă circulaţiei;n) ca la trenurile internaţionale de călători care ies din ţară, pe distanţa pe care se face controlul de frontieră, călătorii în trafic internaţional să călătorească în compartimente separate de călătorii interni, iar compartimentele ocupate de călătorii în trafic internaţional să fie în ordine succesivă.La intrarea în ţară, locurile libere la vagoanele internaţionale se vînd începînd de la prima staţie de oprire după staţia de frontieră şi se ocupă pe măsura terminării controlului de frontieră;o) posibilitatea executării controlului sanitar-veterinar şi fitosanitar în staţiile de frontieră, al transporturilor de vietăţi, produse de origine animală şi plante, atît în timpul zilei cît şi în timpul nopţii;p) informarea călătorilor în staţiile de frontieră, prin megafoane şi difuzoare, în limba română, limba statului vecin şi una sau două limbi de uz internaţional, despre datele ce-i interesează.La aeroporturile internaţionale, informarea se face în limba română şi una sau două limbi de uz internaţional;r) legătura telefonică cu prioritate, între punctele de control şi Ministerul Afacerilor Interne.Fondurile financiare necesare pentru realizarea sarcinilor din prezentul articol se suportă din planul de venituri şi cheltuieli al Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor.
 + 
Articolul 40Ministerul Turismului va comunică în timp util Direcţiei pentru paşapoarte, evidenţa străinilor şi controlul trecerii frontierei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne aranjamentele încheiate cu persoanele fizice sau juridice din străinătate în legătură cu participarea la vînătorile organizate pe teritoriul ţării.
 + 
Articolul 41Imobilele în care funcţionează punctele de control rutiere se trec, pe data prezentei hotărîri, în administrarea comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene.În cazul deschiderii de noi puncte de control rutiere, localurile necesare funcţionării acestora vor fi asigurate de către comitetele executive ale consiliilor populare judeţene, din planurile lor de investiţii.Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Locală va sprijini şi îndruma activitatea comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene pentru îndeplinirea sarcinilor prevăzute în prezentul articol.
 + 
Articolul 42Efectuarea controlului la trecerea frontierei se face potrivit prevederilor de la capitolul III şi a celor din anexa nr. 1 cuprinzînd reguli privitoare la efectuarea controlului pentru trecerea frontierei, care face parte integrantă din prezenta hotărîre.
 + 
Articolul 43Organele din punctul de control vor informa organele centrale în subordinea cărora se află, despre evenimentele deosebite constatate în activitatea lor de control.
 + 
Articolul 44Rezolvarea litigiilor de trafic la punctele de control se face potrivit normelor cuprinse în anexa nr. 2*) care face parte integrantă din prezenta hotărîre.
 + 
Articolul 45Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 2415/1968, cu modificările ulterioare, precum şi dispoziţiile contrare prezentei hotărîri, se abrogă.__________Notă *) Anexa se comunică prin grija Secretariatului General al Consiliului de Miniştri.Preşedintele Consiliului de Miniştri,ION GHEORGHE MAURERBucureşti, 24 mai 1971.Nr. 602.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x