HOTĂRÂRE nr. 6 din 26 februarie 2020

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: SENATUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 27 februarie 2020
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 13 07/02/2008
ActulREFERIRE LAPROTOCOL 13/12/2007
ActulREFERIRE LATRATAT 13/12/2007
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 148
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 67
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 67
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 148
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 76
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 76
 Nu exista acte care fac referire la acest act





În temeiul dispozițiilor art. 67 și art. 148 alin. (2) și (3) din Constituția României, republicată, precum și ale Protocolului (nr. 1) privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană, anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană și a Tratatului de instituire a Comunității Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008,în baza Raportului Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/371 din 12.12.2019,Senatul adoptă prezenta hotărâre: + 
Articolul 1Senatul României:1.ia act de:a)cele două evaluări ale progreselor realizate de către Comisia Europeană în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor:(i)în noiembrie 2017, Comisia a constatat că se realizaseră progrese cu privire la o serie de recomandări, dar a remarcat și o încetinire a ritmului reformelor în cursul anului 2017. Comisia a avertizat cu privire la riscul redeschiderii unor obiective pe care raportul din ianuarie 2017 le considerase îndeplinite;(ii)în noiembrie 2018, Comisia a concluzionat că situația evoluase de așa natură încât progresele realizate fuseseră anulate sau ireversibilitatea acestora fusese pusă sub semnul întrebării.Pe cale de consecință, cele douăsprezece recomandări ale raportului din ianuarie 2017 nu au mai fost considerate suficiente pentru încheierea MCV și au fost formulate opt noi recomandări.Raportul a îndemnat instituțiile-cheie din România să își demonstreze angajamentul ferm față de independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, care sunt pietre de temelie indispensabile, și să acționeze pentru restabilirea capacității garanțiilor naționale și a sistemului de control și echilibru de intervenție în situația existenței riscului unui regres;b)caracterul specific al MCV ca proces de monitorizare cu o sferă de acțiune restrânsă atât prin numărul limitat de state membre vizate, cât și prin setul limitat de problematici avute în vedere;2.salută convingerea Comisiei că România ar putea insufla un nou elan procesului de îndeplinire a obiectivelor MCV;3.susține:a)și solicită Guvernului ca în MCV să fie corectate datele inexacte care nu provin din surse oficiale sau transparente;b)continuarea dialogului și cooperării cu Comisia și cu statele membre pentru promovarea valorilor europene și pentru consolidarea statului de drept în toate statele membre;c)inițiativele de evaluare a statului de drept în baza unor mecanisme și criterii obiective aplicabile tuturor statelor membre;4.recomandă:a)ca evaluarea MCV să fie făcută în mod transparent, corelată cu transparența surselor de informații și a modului în care au fost culese informațiile, având în vedere că în rapoartele anterioare sunt de constatat numeroase inexactități factuale;b)activitatea parlamentară a niciunui stat membru al Uniunii Europene să nu poată constitui obiectul MCV;c)integrarea MCV într-un mecanism general pentru toate statele membre, orizontal, cu criterii clare, consecințe clare și recomandări specifice fiecărui stat;d)ca mecanismele și criteriile de evaluare a statului de drept aplicabile tuturor statelor membre să nu fie susceptibile de interpretări și acțiuni motivate politic la nivelul Uniunii Europene;e)ca evaluarea statului de drept dintr-un stat membru să aibă în vedere o totală veridicitate a datelor și informațiilor, a căror sursă nu poate fi decât instituțională;f)o regândire a evaluărilor MCV în privința României, corelată cu o asigurare fermă a ridicării acestuia, pe baza argumentelor expuse anterior.
 + 
Articolul 2Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar opinia cuprinsă în prezenta hotărâre se transmite instituțiilor europene.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în ședința din 26 februarie 2020, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.
p. PREȘEDINTELE SENATULUI,
TITUS CORLĂȚEAN
București, 26 februarie 2020.Nr. 6.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x