HOTĂRÂRE nr. 587 din 21 mai 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 387 din 5 iunie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 551 06/06/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PECRITERII 21/05/2003
ActulCONTINE PEMETODOLOGIE 21/05/2003
ActulREFERIRE LAOG 57 16/08/2002 ART. 33
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 1APROBA PECRITERII 21/05/2003
ART. 2APROBA PEMETODOLOGIE 21/05/2003
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 551 06/06/2007

pentru aprobarea criteriilor şi metodologiilor de evaluare şi acreditare a unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional, precum şi de atestare a capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare de către unităţi sau instituţii, altele decât instituţiile de învăţământ superior acreditate şi unităţile din subordinea acestora şi unităţile şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea Academiei Române şi academiilor de ramura



În temeiul art. 107 din Constituţie şi al art. 33 alin. (4) şi (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Se aprobă Criteriile de evaluare şi acreditare a unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional, precum şi de atestare a capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare de către unităţi sau instituţii, altele decât instituţiile de învăţământ superior acreditate şi unităţile din subordinea acestora şi unităţile şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea Academiei Române şi academiilor de ramura, prevăzute în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 2Se aprobă Metodologiile de evaluare şi acreditare a unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional, precum şi de atestare a capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare de către unităţi sau instituţii, altele decât instituţiile de învăţământ superior acreditate şi unităţile din subordinea acestora şi unităţile şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea Academiei Române şi academiilor de ramura, prevăzute în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 3Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.PRIM-MINISTRUADRIAN NASTASEContrasemnează:–––––Ministru delegatla Ministerul Educaţieişi Cercetării – pentruactivitatea de cercetare,Şerban Constantin ValecaMinistrul finanţelor publice,Mihai Nicolae TanasescuBucureşti, 21 mai 2003.Nr. 587.
 + 
Anexa 1CRITERIILEde evaluare şi acreditare a unităţilor componenteale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional,precum şi de atestare a capacităţii de a desfăşura activităţide cercetare-dezvoltare de către unităţi sau instituţii,altele decât instituţiile de învăţământ superior acreditateşi unităţile din subordinea acestora şi unităţileşi instituţiile aflate în subordinea sau coordonareaAcademiei Române şi academiilor de ramuraI. Criterii de evaluare şi atestare a capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare:1. structura personalului;2. competenţa personalului de cercetare-dezvoltare;3. specificitatea şi nivelul calitativ al dotărilor.II. Criterii de evaluare şi acreditare a unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional:1. situaţia economico-financiară;2. structura personalului;3. competenţa personalului de cercetare-dezvoltare;4. specificitatea şi nivelul calitativ al dotărilor;5. nivelul de performanţă a activităţii unităţii;6. parteneriat în activitatea de cercetare-dezvoltare;7. performanţe manageriale;8. sfera de aplicabilitate a rezultatelor de cercetare-dezvoltare;9. gradul de aplicabilitate a rezultatelor de cercetare-dezvoltare.
 + 
Anexa 2METODOLOGIILEde evaluare şi acreditare a unităţilor componenteale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional,precum şi de atestare a capacităţii de a desfăşura activităţide cercetare-dezvoltare de către unităţi sau instituţii,altele decât instituţiile de învăţământ superior acreditateşi unităţile din subordinea acestora şi unităţileşi instituţiile aflate în subordinea sau coordonareaAcademiei Române şi academiilor de ramura + 
Articolul 1În vederea stimulării activităţilor de cercetaredezvoltare şi finanţării acestora din fonduri publice, unităţile de cercetare-dezvoltare vor fi supuse procesului de evaluare.
 + 
Articolul 2Evaluarea unităţilor de cercetare-dezvoltare se desfăşoară în conformitate cu prevederile prezentelor metodologii.
 + 
Articolul 3Procesul de evaluare are ca scop:a) atestarea/reatestarea capacităţii unităţilor de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare;b) acreditarea/reacreditarea unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional.
 + 
Articolul 4Atestarea capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare este obligatorie pentru unităţile şi instituţiile care doresc sa participe la activităţile de cercetare-dezvoltare finanţate din fonduri publice.
 + 
Articolul 5(1) Evaluarea unităţilor în vederea atestării/reatestarii capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare, precum şi în vederea acreditării/reacreditarii ca unităţi componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional se efectuează la solicitarea acestora.(2) La evaluarea în vederea acreditării ca unităţi componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional pot fi acceptate numai unităţi atestate din punct de vedere al capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare, conform prezentelor metodologii.(3) Reatestarea capacităţii unităţilor de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare, precum şi reacreditarea unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional se efectuează periodic, în funcţie de strategia domeniului de cercetare-dezvoltare, la maximum 5 ani sau la modificarea obiectului de activitate.
 + 
Articolul 6(1) Evaluarea unităţilor de cercetare-dezvoltare se realizează de către Consiliul Naţional de Atestare şi Acreditare pentru Cercetare, pe baza criteriilor de evaluare şi atestare a capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare de către unităţi sau instituţii, altele decât instituţiile de învăţământ superior acreditate şi unităţile din subordinea acestora şi unităţile şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea Academiei Române şi academiilor de ramura, precum şi a criteriilor de acreditare a unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional.(2) Indicatorii de referinţa care definesc criteriile de evaluare, precum şi ponderea acestora se stabilesc de către Consiliul Naţional de Atestare şi Acreditare pentru Cercetare, în concordanta cu politica şi strategia autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, şi se aproba de conducătorul acesteia.(3) Chestionarele de evaluare pentru atestare sau pentru acreditare, conţinând criteriile de evaluare şi indicatorii de referinţa, se aproba prin ordin al conducătorului autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 7Procesul de evaluare a unităţilor componente ale sistemului naţional de cercetare-dezvoltare, în vederea atestării capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetaredezvoltare sau a acreditării ca unităţi componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional, cuprinde următoarele etape:a) autoevaluarea, care se efectuează de către unitatea care solicită evaluarea, prin completarea chestionarului de evaluare prevăzut la art. 6 alin. (3);b) evaluarea, care se efectuează prin analiza chestionarelor de evaluare şi, după caz, prin verificarea datelor conţinute de acestea, precum şi a datelor suplimentare solicitate;c) elaborarea raportului de evaluare al Consiliului Naţional de Atestare şi Acreditare pentru Cercetare, care se efectuează pe baza rapoartelor de evaluare ale comisiilor componente şi a constatărilor proprii, în care se propune atestarea/reatestarea capacităţii sau acreditarea/reacreditarea ori retragerea acestora, după caz.
 + 
Articolul 8(1) Evaluarea consta în acordarea de puncte pentru fiecare criteriu, conform ponderilor stabilite pentru indicatorii de referinţa.(2) Punctajul maxim total care se poate acorda unei unităţi de cercetare-dezvoltare este de 100 de puncte.(3) Limita minima admisă pentru obţinerea atestării capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare, precum şi limita minima admisă pentru obţinerea acreditării ca unitate componenta a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional este de 70 de puncte.
 + 
Articolul 9(1) Cererile pentru declanşarea procedurii de evaluare în vederea atestării/reatestarii capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare, precum şi în vederea acreditării/reacreditarii ca unitate componenta a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional se depun la Consiliul Naţional de Atestare şi Acreditare pentru Cercetare.(2) Soluţionarea cererilor se efectuează în ordinea înregistrării, în termen de 60 de zile de la data depunerii acestora.(3) Cererile vor fi însoţite de chestionarul de evaluare, precum şi de bilanţul contabil anual, înregistrat la direcţia teritorială a finanţelor publice, şi de balanţa de verificare contabila, anterioare datei de depunere a cererii.(4) Pentru veridicitatea şi corectitudinea informaţiilor şi documentelor depuse de unitatea care solicită evaluarea răspunde conducătorul unităţii, care are obligaţia să le certifice prin semnatura.
 + 
Articolul 10Unităţile care urmează a fi supuse evaluării au obligaţia sa completeze chestionarul de evaluare pentru atestare sau pentru acreditare şi sa pună la dispoziţia Consiliului Naţional de Atestare şi Acreditare pentru Cercetare toate documentele doveditoare necesare în procesul de evaluare, solicitate de acesta.
 + 
Articolul 11În cazul evaluării în vederea reatestarii capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare, precum şi în vederea reacreditarii, chestionarele de evaluare corespunzătoare se completează cu rezultatele pe ultimii 3 ani, pentru fiecare indicator.
 + 
Articolul 12La depunerea cererii, unităţile trebuie să prezinte dovada ca au depus în contul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare taxele prevăzute de lege care se fac venit la bugetul de stat, potrivit legii, după cum urmează:a) taxa de evaluare pentru atestare/reatestare a capacităţii, în valoare echivalenta cu suma reprezentând de 4 ori salariul lunar maxim al unui cercetator principal gradul I din unităţile bugetare;b) taxa de evaluare pentru acreditare/reacreditare, în valoare echivalenta cu suma reprezentând de 8 ori salariul lunar maxim al unui cercetator principal gradul I din unităţile bugetare.
 + 
Articolul 13(1) Rezultatele evaluării vor fi comunicate unităţilor, în scris, de către Consiliul Naţional de Atestare şi Acreditare pentru Cercetare.(2) Contestaţiile unităţilor se primesc de către Consiliul Naţional de Atestare şi Acreditare pentru Cercetare, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data primirii scrisorii de înştiinţare. Contestaţiile vor fi soluţionate de către Consiliul Naţional de Atestare şi Acreditare pentru Cercetare, în termen de cel mult 15 zile de la expirarea termenului de primire a contestaţiilor.
 + 
Articolul 14(1) Propunerile privind atestarea/reatestarea capacităţii şi acreditarea/reacreditarea unităţilor evaluate, precum şi a celor care nu au întrunit punctajul corespunzător se înaintează de către Consiliul Naţional de Atestare şi Acreditare pentru Cercetare conducătorului autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, spre aprobare.(2) Unităţile atestate/reatestate, precum şi cele acreditate/reacreditate se înscriu în Registrul unic al unităţilor de cercetare-dezvoltare atestate şi acreditate, care se întocmeşte şi se păstrează la autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.(3) Lista unităţilor atestate/reatestate, precum şi a celor acreditate/reacreditate se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, la finele fiecărui an, în ultima decada a lunii decembrie.(4) Elaborarea actelor normative privind statutul unităţii, ca urmare a rezultatelor procesului de evaluare în vederea acreditării/reacreditarii, se realizează în termen de 60 de zile de la data certificării rezultatelor de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, conform procedurilor legale.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x