HOTĂRÂRE nr. 582 din 21 iunie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 371 din 10 iulie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 106 09/02/2011
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAOUG 90 21/06/2001
ActulAPROBA PEGHID 21/06/2001
ActulCONTINE PEGHID 21/06/2001
ActulREFERIRE LALEGE 80 11/07/1995
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 106 09/02/2011
ActulREFERIT DEORDIN 22 05/02/2010
ActulREFERIT DEORDIN 76 13/08/2008
ActulREFERIT DENORMA 13/08/2008
ART. 2REFERIT DEORDIN 22 05/02/2010
ART. 2REFERIT DEORDIN 78 14/07/2010
ART. 2REFERIT DEORDIN 88 17/08/2009
ART. 51REFERIT DEORDIN 22 05/02/2010
ART. 51REFERIT DEORDIN 78 14/07/2010
ART. 51REFERIT DEORDIN 88 17/08/2009
ART. 52REFERIT DENORMA 05/02/2010

pentru aprobarea Ghidului carierei militare



În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 90/2001 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul UNICPentru cadrele Ministerului Apărării Naţionale se aproba Ghidul carierei militare, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.PRIM-MINISTRUADRIAN NASTASEContrasemnează:–––––Ministrul apărării naţionale,Ioan Mircea PascuMinistrul muncii şi solidarităţii sociale,Marian Sarbu
 + 
Anexa 1GHIDUL CARIEREI MILITARE + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Evoluţia în cariera militară înseamnă promovarea în funcţie şi înaintarea în grad pentru cadrele militare performanţe, menţinerea în aceeaşi funcţie sau numirea în funcţii succesive prevăzute cu acelaşi grad pentru cele competente şi trecerea în rezerva pentru cele care au încheiat contractul şi nu exista posibilitatea reînnoirii lui sau nu corespund cerinţelor ori nevoilor Ministerului Apărării Naţionale.
 + 
Articolul 2Promovarea în funcţie şi înaintarea în grad, precum şi trecerea maiştrilor militari şi subofiţerilor în corpul ofiţerilor se fac în temeiul hotărârilor comisiilor de selecţie.
 + 
Articolul 3(1) Promovarea în funcţie şi înaintarea în grad sunt condiţionate de:a) îndeplinirea stagiului minim obligatoriu, corespunzător cerinţelor fiecărui tip de funcţie;b) calificativele obţinute pe parcursul întregii cariere militare;c) absolvirea cursului de cariera necesar în vederea îndeplinirii atribuţiilor noii funcţii.(2) Tipurile de funcţii care trebuie îndeplinite de ofiţeri în perioada anterioară promovării în funcţie, precum şi stagiul minim corespunzător acestora se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naţionale.(3) Selecţia în vederea frecventarii unui curs de cariera este condiţionată de propunerea de a fi numit într-o funcţie care necesita competenţa asigurata prin acel curs.(4) Frecventarea unui curs de cariera se face începând din ultimii 2 ani ai stagiului minim în gradul respectiv.(5) Tipurile de cursuri de cariera ce pot fi frecventate de ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii în activitate se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naţionale.(6) Ofiţerii care dovedesc aptitudini deosebite pot frecventa cursul de pregătire în vederea îndeplinirii unei misiuni de reprezentant militar în străinătate, pe orice treapta a carierei militare, pe baza hotărârii comisiilor de selecţie.(7) Echivalarea cursurilor şi a studiilor absolvite în ţara şi în străinătate, similare celor prevăzute la alin. (5), se efectuează anual prin dispoziţie a şefului Direcţiei management resurse umane din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
 + 
Articolul 4Stagiul maxim în care un ofiţer poate fi menţinut în aceeaşi funcţie este de 4 ani, cu excepţia funcţiilor unicat. Funcţiile unicat se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naţionale.
 + 
Capitolul 2Cariera ofiţerilor + 
Secţiunea 1Tipuri de cariera şi categorii de ofiţeri + 
Articolul 5Cariera ofiţerilor este delimitata, în funcţie de natura cerinţelor posturilor, de competentele impuse de acestea, precum şi de nivelul studiilor necesare în vederea trecerii de pe o treapta pe alta a ierarhiei militare, în: cariera inferioară, corespunzătoare gradelor de sublocotenent/aspirant – căpitan; cariera medie, corespunzătoare gradelor de maior/locotenent-comandor – locotenent-colonel/căpitan-comandor; cariera superioară, corespunzătoare gradelor de colonel/comandor – general/amiral.
 + 
Articolul 6Ofiţerii se pot afla în una dintre următoarele categorii:a) ofiţeri de arme – ofiţerii aflaţi în stadiul carierei inferioare, care au dobândit o specialitate militară într-o arma prin absolvirea cursului de baza din şcoala de aplicaţie a armei respective;b) ofiţeri de logistica – ofiţerii aflaţi în stadiul carierei inferioare şi medii, care au absolvit o instituţie de învăţământ superior de lungă durata şi s-au specializat în unul dintre următoarele servicii:– serviciul administrativ – specialitatile intendenta, finanţe, carburanţi-lubrifianţi şi construcţii-cazare;– serviciul transporturi militare – specialitatile auto, cai ferate, aeriene, navale, cai de comunicaţie, controlul şi îndrumarea circulaţiei;– serviciul tehnico-ingineresc – specialitatile specifice structurilor militare;– serviciul medical şi sanitar-veterinar – specialitatile existente pe plan naţional;c) ofiţeri specialişti – ofiţerii care, prin absolvirea unor instituţii de învăţământ superior specifice, au dobândit anterior intrării în profesia militară sau pe parcursul carierei militare specializarea necesară pentru a exercita ocupaţii de jurist, muzician, jurnalist, istoric, personalul didactic din învăţământul militar şi cercetare ştiinţifică, precum şi ofiţerii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul informaţiilor militare;d) ofiţeri de comanda şi stat major – ofiţerii aflaţi în stadiul carierei medii şi superioare, proveniţi din ofiţeri de arme, ofiţeri de logistica şi ofiţeri specialişti care, printr-o pregătire complementara adecvată, au dobândit specializarea necesară pentru a îndeplini funcţii în statele majore de unităţi – batalion, regiment sau similare – şi de mari unităţi sau în structuri superioare acestora, precum şi funcţia de comandant al unei unităţi militare de tip batalion sau similare acestuia;e) ofiţeri de conducere – ofiţerii aflaţi în stadiul carierei superioare care ocupa funcţii de conducere: comandant sau şef al unei structuri ori microstructuri militare, loctiitor – adjunct, secretar general adjunct etc. – al acesteia sau şef de stat major, în toate domeniile de activitate.
 + 
Secţiunea a 2-aEvoluţia în cariera a ofiţerilor de arme + 
Articolul 7Absolvenţii cursurilor de baza din şcolile de aplicaţie pot fi numiţi pe toată durata stagiului în gradul de sublocotenent/aspirant în funcţii corespunzătoare gradului de sublocotenent/aspirant sau sublocotenent/aspirant – locotenent, aflate în structura subunitatilor şi unităţilor, până la regiment, divizion de nave, baza aeriană sau similare inclusiv, potrivit armei şi specialitatii militare dobândite.
 + 
Articolul 8Sublocotenentii şi aspirantii care îndeplinesc condiţiile legale de stagiu minim în grad, apreciere de serviciu şi care sunt încadraţi într-o funcţie de sublocotenent/aspirant – locotenent sunt inaintati în gradul următor.
 + 
Articolul 9(1) Cursul de cariera necesar pentru promovarea într-o funcţie prevăzută cu gradul de căpitan şi pentru înaintarea în grad este cursul avansat sau un curs similar.(2) Locotenentii pot frecventa cursul avansat pentru ofiţerii de arme sau cursul avansat de logistica. Frecventarea cursului avansat de logistica se face potrivit regulilor prevăzute la art. 13.
 + 
Articolul 10Pentru promovarea într-o funcţie prevăzută cu gradul de maior (locotenent-comandor) şi totodată pentru înaintarea în acest grad este necesară absolvirea cursului de stat major specific ofiţerilor de arme sau a unui curs similar în domeniul logistic. Frecventarea cursurilor din domeniul logistic se face potrivit regulilor prevăzute la art. 14.
 + 
Secţiunea A 3-aEvoluţia în cariera a ofiţerilor de logistica1. Ofiţerii din serviciile administrativ, transporturi militare şi tehnico-ingineresc + 
Articolul 11(1) Ofiţerii absolvenţi ai cursului de baza din şcoala de aplicaţie, specializaţi în serviciile administrativ şi transporturi militare, sunt numiţi în funcţia de sublocotenent/aspirant sau sublocotenent/aspirant – locotenent în orice unitate a armatei.(2) Ofiţerii ingineri din serviciile tehnico-ingineresc şi administrativ vor fi numiţi în funcţii prevăzute cu gradele de sublocotenent/aspirant sau sublocotenent/aspirant – locotenent, aflate în serviciile de logistica de la trupe, în formaţiunile de exploatare şi reparaţii, în poligoane, în depozite de armament, muniţii sau tehnica militară, precum şi în instituţii de cercetare-proiectare ale armatei.(3) Ofiţerii ingineri, şefi de promotie, pot sa opteze pentru numirea, imediat după absolvire, în învăţământul militar, în funcţii corespunzătoare.(4) Sublocotenentii şi aspirantii pot fi numiţi pe toată durata stagiului în gradul de sublocotenent/aspirant, în funcţii corespunzătoare gradului de sublocotenent/aspirant – locotenent la esaloane similare celor în care sunt încadraţi.
 + 
Articolul 12Sublocotenentii şi aspirantii care îndeplinesc condiţiile legale de stagiu minim în grad, apreciere de serviciu şi sunt numiţi într-o funcţie de sublocotenent/aspirant – locotenent sunt inaintati în gradul următor.
 + 
Articolul 13(1) Cursul de cariera necesar pentru promovarea într-o funcţie prevăzută cu gradul de căpitan şi pentru înaintarea în grad este cursul de cariera logistica sau un curs similar.(2) Frecventarea cursului avansat de cariera logistica în profilul uneia dintre specialitatile serviciului transporturi militare şi specialitatile carburanţi-lubrifianţi şi construcţii-cazare, precum şi din serviciul tehnico-ingineresc este permisă atât ofiţerilor care îndeplinesc funcţii de logistica, cat şi ofiţerilor de arme a căror specialitate corespunde unuia dintre aceste profiluri.(3) Ofiţerii ingineri din serviciile tehnico-ingineresc şi administrativ, numiţi în instituţii de cercetare-proiectare ale armatei, precum şi cei din învăţământul militar vor absolvi studii aprofundate în domeniul lor de activitate în locul cursului avansat de logistica.(4) Absolvenţii cursului avansat de logistica sau ai unui curs similar şi absolvenţii studiilor aprofundate sunt promovati într-o funcţie de căpitan, în specialitatea data de profilul cursului absolvit, dacă îndeplinesc şi celelalte condiţii.
 + 
Articolul 14(1) Cursul de cariera necesar pentru promovarea într-o funcţie prevăzută cu gradul de maior/locotenent-comandor şi pentru înaintarea în grad este cursul de management al sistemelor tehnice ori cursul de stat major logistic/similare.(2) Cursul de management al sistemelor tehnice poate fi frecventat de capitanii de logistica sau de arme care ocupa funcţii în specialitatile serviciului transporturi militare şi în specialitatea construcţii-cazare, precum şi în serviciul tehnico-ingineresc.(3) Cursul de stat major logistic poate fi frecventat de capitanii de logistica sau de arme care ocupa funcţii în specialitatile intendenta, finanţe şi carburanţi-lubrifianţi.(4) Ofiţerii ingineri din serviciul tehnico-ingineresc şi administrativ, numiţi în instituţii de cercetare-proiectare ale armatei, precum şi cei din învăţământul militar vor absolvi o formă de învăţământ postuniversitar, alta decât studii aprofundate, în locul unuia dintre cursurile menţionate la alin. (1).2. Ofiţerii din serviciul medical şi sanitar-veterinar
 + 
Articolul 15Absolvenţii instituţiilor de formare a personalului medical şi sanitar-veterinar sunt numiţi în funcţii pe baza criteriilor şi a metodologiei pentru unităţile sanitare publice, cu respectarea corelatiei directe grad-funcţie.
 + 
Articolul 16Ofiţerii din serviciul medical şi sanitar-veterinar sunt promovati în funcţie şi inaintati în gradul următor cu respectarea următoarelor condiţii de specializare:a) în funcţii prevăzute cu gradele de locotenent şi căpitan – sa fi absolvit cursul pentru medicii şefi de unitate sau să se afle în pregătire prin rezidentiat;b) în funcţii prevăzute cu gradele de maior şi locotenent-colonel – să se afle în pregătire prin rezidentiat sau să fie confirmati ca medic specialist; pentru specialităţile Medicina generală, Stomatologie şi Farmacie – sa fi absolvit cursul de specializare pentru medicii şefi de mari unităţi;c) în funcţii prevăzute cu gradul de colonel – să fie confirmati ca medic primar şi sa fi absolvit cursul postuniversitar de perfecţionare, corespunzător grupei de specialităţi militare în care sunt confirmati, ori să deţină titlul de doctor în ştiinţe medicale; pentru medicii de medicina generală – sa fi absolvit un curs postuniversitar de specialitate.
 + 
Articolul 17Promovarea în funcţii de şefi de secţii ori de laboratoare sau în funcţii de farmacist-şef la spitale, ambulatoriile de specialitate ale acestora şi la centrele de sănătate militare se face prin concurs organizat pe baza criteriilor aprobate de ministrul apărării naţionale, conform metodologiei elaborate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei.
 + 
Articolul 18Promovarea în funcţii de medici, corespunzătoare gradului de general de brigada şi superioare acestuia, se face potrivit regulilor prevăzute la art. 30-34.
 + 
Secţiunea a 4-aEvoluţia în cariera a ofiţerilor specialişti + 
Articolul 19Ofiţerii specialişti proveniţi din rândul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior de profilul domeniului de activitate se numesc, în raport cu nevoile armatei, pe funcţii corespunzătoare gradului.
 + 
Articolul 20Ofiţerii specialişti proveniţi din rândul ofiţerilor de arme sau de logistica, care au absolvit o instituţie de învăţământ superior de profilul ocupaţiei respective, se numesc, în raport cu nevoile armatei, pe funcţii corespunzătoare gradului deţinut la data respectiva.
 + 
Articolul 21Pentru promovarea în funcţie a ofiţerilor specialişti şi pentru înaintarea în grad a acestora se au în vedere reglementările în vigoare pe plan naţional şi în domeniul respectiv de activitate, respectându-se principiul corelatiei directe grad – funcţie.
 + 
Articolul 22Promovarea în funcţii prevăzute cu gradul de colonel-comandor este condiţionată de absolvirea unui curs postuniversitar corespunzător domeniului în care va fi numit.
 + 
Articolul 23Promovarea în funcţii corespunzătoare gradului de general de brigada – cu o stea, general de flotila aeriană – cu o stea, contraamiral de flotila – cu o stea şi superioare acestuia se va face potrivit regulilor prevăzute la art. 30-34.
 + 
Secţiunea a 5-aEvoluţia în cariera a ofiţerilor de comanda şi stat major + 
Articolul 24Ofiţerii de arme, de logistica şi specialiştii care au absolvit unul dintre cursurile de cariera de stat major devin ofiţeri de comanda şi stat major o dată cu promovarea într-o funcţie prevăzută cu gradul de maior/locotenent-comandor.
 + 
Articolul 25Ofiţerii de comanda şi stat major, cu gradul de maior/locotenent-comandor, pot frecventa cursul interarme din Academia de Înalte Studii Militare, în specializările şi profilurile corespunzătoare armelor/serviciilor în care sunt confirmati.
 + 
Articolul 26După absolvirea cursului interarme ofiţerii vor fi numiţi într-o funcţie prevăzută cu gradul de locotenent-colonel/căpitan-comandor din statele majore ale marilor unităţi şi comandamentele superioare acestora sau pe o funcţie de comandant de unitate ori formaţiune militară, corespunzătoare gradului de locotenent-colonel/căpitan-comandor.
 + 
Articolul 27Ofiţerii care nu au absolvit cursul interarme pot fi promovati într-o funcţie corespunzătoare gradului de locotenent-colonel/căpitan-comandor dacă:a) sunt absolvenţi, cu diploma de licenţă, ai unor instituţii de învăţământ superior, în specializări şi profiluri corespunzătoare noii funcţii;b) funcţia nu necesita exclusiv specializare interarme;c) îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute de reglementările în vigoare.
 + 
Articolul 28Ofiţerii pot fi promovati într-o funcţie prevăzută cu gradul de colonel/comandor, fără atribuţii de conducere, dacă au absolvit o formă de învăţământ postuniversitar corespunzătoare domeniului de activitate al respectivei funcţii.
 + 
Secţiunea a 6-aEvoluţia în cariera a ofiţerilor de conducere + 
Articolul 29Promovarea într-o funcţie de conducere prevăzută cu gradul de colonel/comandor este condiţionată de absolvirea unei forme de învăţământ postuniversitar de conducere, corespunzător domeniului de activitate al respectivei funcţii, sau de obţinerea titlului de doctor.
 + 
Articolul 30Pentru promovarea într-o funcţie prevăzută cu gradul de general de brigada – cu o stea, respectiv general de flotila aeriană – cu o stea, contraamiral de flotila – cu o stea, şi pentru înaintarea în grad este necesară absolvirea cursului postuniversitar de conducere strategica din Academia de Înalte Studii Militare sau a Colegiului Naţional de Apărare ori a unui curs similar din străinătate sau deţinerea titlului de doctor.
 + 
Articolul 31Ofiţerii care au absolvit o formă de pregătire prevăzută la art. 30 pot fi promovati în funcţii corespunzătoare gradului de general de brigada – cu o stea, respectiv general de flotila aeriană – cu o stea, contraamiral de flotila – cu o stea, dacă:a) au îndeplinit timp de cel puţin 3 ani funcţii prevăzute cu gradul de colonel-comandor;b) au obţinut calificativul "foarte bun" prin aprecierile de serviciu din ultimii 3 ani;c) sunt evaluaţi cel puţin la nivelul 3 pe fiecare dintre cele 4 deprinderi, conform STANAG-6001, în una dintre limbile engleza, franceza sau germană.
 + 
Articolul 32Generalii de brigada – cu o stea, respectiv generalii de flotila aeriană – cu o stea şi contraamiralii de flotila – cu o stea, pot fi numiţi într-o funcţie prevăzută cu gradul de general maior – cu doua stele, respectiv contraamiral – cu doua stele, dacă au îndeplinit timp de minimum 2 ani o funcţie prevăzută cu gradul de general de brigada – cu o stea, respectiv general de flotila aeriană – cu o stea şi contraamiral de flotila – cu o stea, şi au fost apreciati în perioada stagiului minim în grad numai cu calificativul "foarte bun".
 + 
Articolul 33Generalii maiori – cu doua stele, respectiv contraamiralii – cu doua stele, pot fi numiţi într-o funcţie prevăzută cu gradul de general locotenent – cu trei stele, respectiv viceamiral – cu trei stele, dacă au îndeplinit timp de minimum 2 ani o funcţie prevăzută cu gradul de general maior – cu doua stele, respectiv contraamiral – cu doua stele, şi au fost apreciati în perioada stagiului minim în grad numai cu calificativul "foarte bun".
 + 
Articolul 34Generalii locotenenti – cu trei stele, respectiv viceamiralii – cu trei stele, pot fi numiţi într-o funcţie prevăzută cu gradul de general – cu patru stele, respectiv amiral – cu patru stele, după îndeplinirea unui stagiu minim în grad de un an.
 + 
Capitolul 3Cariera maiştrilor militari şi subofiţerilor + 
Secţiunea 1Categorii de maiştri militari şi subofiteri + 
Articolul 35În raport cu domeniul în care îşi desfăşoară activitatea şi cu stadiul carierei militare în care se afla, maistrii militari şi subofiterii se pot afla în una dintre următoarele categorii:a) maiştri militari şi subofiteri luptători – maistrii militari şi subofiterii aflaţi în prima parte a carierei militare, care ocupa funcţii de comandanti/şefi de microstructuri – echipe, echipaje, posturi, grupe, grupuri, plutoane/similare, aflate în compunerea batalioanelor şi a regimentelor sau a unităţilor şi formatiunilor similare acestora;b) maiştri militari şi subofiteri specialişti – maistrii militari şi subofiterii care ocupa funcţii de specialişti tehnici şi şefi de structuri tehnice – şef grupa reparaţii, şef atelier, şef secţie, cei din domeniul informaţii militare, precum şi subofiterii sanitari, veterinari şi instrumentisti din muzicile militare;c) maiştri militari şi subofiteri de stat major – provin din maiştri militari şi subofiteri luptători şi specialişti şi ocupa funcţii în comandamente de batalion şi superioare acestora, în toate domeniile activităţii de stat major, precum şi funcţii de consilieri ai comandantilor/sefilor;d) maiştri militari şi subofiteri de administraţie – provin din maiştri militari şi subofiteri luptători şi specialişti şi ocupa funcţii în domenii ca: gestiune materială, financiară, administrare cazarmi, aprovizionare şi altele asemenea.
 + 
Secţiunea a 2-aEvoluţia în cariera a maiştrilor militari şi subofiţerilor luptători + 
Articolul 36(1) Absolvenţii instituţiilor de formare a maiştrilor militari şi a subofiţerilor sunt numiţi în funcţii de luptător din structura subunitatilor şi unităţilor până la regiment/similare inclusiv, corespunzătoare gradului de maistru militar clasa a V-a/sergent sau maistru militar clasa a V-a – maistru militar clasa a IV-a/sergent – sergent major.(2) După numirea în prima funcţie maistrii militari şi subofiterii pot fi mutati pe toată durata stagiului în gradul de maistru militar clasa a V-a/sergent numai în funcţii şi la esaloane similare celor prevăzute la alin. (1).
 + 
Articolul 37Maistrii militari şi subofiterii numiţi în funcţii corespunzătoare gradelor de maistru militar clasa a V-a – maistru militar clasa a IV-a/sergent – sergent major, care îndeplinesc condiţiile legale de stagiu minim în grad şi apreciere de serviciu, sunt inaintati în gradul următor dacă îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute de reglementările în vigoare.
 + 
Articolul 38(1) Pentru promovarea într-o funcţie de loctiitor comandant pluton/similare sau de instructor, prevăzută cu gradul de maistru militar clasa a III-a/plutonier şi superioare acestuia, este necesară absolvirea cursului de loctiitor comandant pluton/similare sau a celui de instructor.(2) Maistrii militari clasa a IV-a/sergentii majori pot urma unul dintre cursurile prevăzute la alin. (1) dacă au îndeplinit timp de minimum 2 ani funcţia de comandant de grupa/similare.(3) Maistrii militari clasa a IV-a/sergentii majori care au absolvit unul dintre cursurile menţionate la alin. (1) vor fi inaintati în gradul următor dacă îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute de reglementările în vigoare.
 + 
Articolul 39(1) Pentru promovarea într-o funcţie prevăzută cu gradul de maistru militar clasa a II-a/plutonier major este necesară absolvirea unui curs de cariera.(2) Maistrii militari şi subofiterii pot urma unul dintre cursurile de cariera organizate în şcolile de aplicaţie ale armelor, dacă au îndeplinit timp de cel puţin 3 ani o funcţie de comandant de pluton ori locţiitor sau de instructor în centre de instrucţie şi în alte instituţii similare.(3) Maistrii militari şi subofiterii care optează pentru un curs de cariera îşi pot continua cariera militară în unul dintre domeniile stat major sau administraţie, în raport cu tipul de curs absolvit.
 + 
Secţiunea a 3-aEvoluţia în cariera a maiştrilor militari şi subofiţerilor specialişti + 
Articolul 40(1) Absolvenţii instituţiilor militare de formare a maiştrilor militari şi a subofiţerilor specialişti sunt numiţi în funcţii de specialist în exploatarea, întreţinerea şi repararea tehnicii de lupta, operator, comandant post de lupta/similare, respectiv în funcţii de subofiteri sanitari, veterinari sau instrumentisti din muzicile militare, din structura unităţilor şi formatiunilor până la regiment/similare inclusiv, prevăzute cu gradul de maistru militar clasa a V-a/sergent sau maistru militar clasa a V-a – maistru militar clasa a IV-a/sergent – sergent major.(2) După numirea în prima funcţie maistrii militari şi subofiterii pot fi mutati pe toată durata stagiului în gradul de maistru militar clasa a V-a/sergent numai în funcţii şi la esaloanele similare celor prevăzute la alin. (1).
 + 
Articolul 41Maistrii militari şi subofiterii numiţi în funcţii corespunzătoare gradelor de maistru militar clasa a V-a – maistru militar clasa a IV-a/sergent – sergent major, care îndeplinesc condiţiile legale de stagiu minim în grad şi apreciere de serviciu, sunt inaintati în gradul următor dacă îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute de reglementările în vigoare.
 + 
Articolul 42(1) Maistrii militari clasa a IV-a/sergentii majori pot urma cursul de locţiitor comandant pluton/similare sau cel de instructor dacă au îndeplinit timp de minimum 2 ani o funcţie de comandant de grupa/similare.(2) Maistrii militari clasa a IV-a/sergentii majori şi maistrii militari clasa a III-a/plutonierii, care au absolvit unul dintre cursurile prevăzute la alin. (1), sunt numiţi în funcţii corespunzătoare tipului de curs absolvit, iar ulterior îşi pot continua cariera militară fie ca maiştri militari şi subofiteri specialişti, fie ca maiştri militari/subofiteri luptători.(3) Maistrii militari clasa a IV-a/sergentii majori care au absolvit unul dintre cursurile menţionate la alin. (1) şi care îndeplinesc condiţiile legale de stagiu minim în grad şi apreciere de serviciu pot fi inaintati în gradul următor.
 + 
Articolul 43Pentru promovarea într-o funcţie prevăzută cu gradul de maistru militar clasa a II-a/plutonier major este necesară, pe lângă îndeplinirea celorlalte condiţii prevăzute de reglementările în vigoare, şi absolvirea unuia dintre cursurile de stat major, administraţie sau de conducere a structurilor tehnice.
 + 
Articolul 44Maistrii militari şi subofiterii care au absolvit un curs de cariera îşi pot continua cariera militară în unul dintre domeniile stat major, administraţie sau conducere a structurilor tehnice, în raport cu tipul de curs absolvit.
 + 
Articolul 45Pentru promovarea în funcţie şi înaintarea în grad a maiştrilor militari şi a subofiţerilor din domeniul informaţiilor militare, precum şi a subofiţerilor sanitari, veterinari şi instrumentisti din muzicile militare se aplică în mod corespunzător reglementările aprobate pe plan naţional pentru domeniile respective de activitate.
 + 
Secţiunea a 4-aEvoluţia în cariera a maiştrilor militari şi subofiţerilor specialişti, de stat major şi de administraţie + 
Articolul 46Pentru promovarea într-o funcţie prevăzută cu gradul de maistru militar clasa I/plutonier adjutant este necesară, pe lângă îndeplinirea celorlalte condiţii prevăzute de reglementările în vigoare, şi absolvirea cursului de maiştri militari clasa I sau subofiteri adjutanti.
 + 
Articolul 47Maistrii militari şi subofiterii pot fi promovati într-o funcţie prevăzută cu gradul de maistru militar principal/plutonier adjutant principal dacă, pe lângă celelalte condiţii prevăzute de reglementările în vigoare, îndeplinesc şi următoarele condiţii:a) au un stagiu de minimum 3 ani în funcţii prevăzute cu gradul de maistru militar clasa I/plutonier adjutant în: structuri superioare batalionului/similare – pentru maistrii militari şi subofiterii de stat major; depozite aflate în subordinea nemijlocită a statelor majore ale categoriilor de forte ale armatei/similare – pentru maistrii militari şi subofiterii de administraţie; ateliere, baze de reparaţii – pentru maistrii militari şi subofiterii specialişti;b) au obţinut cel puţin calificativul "foarte bun" prin aprecierea de serviciu din ultimii 2 ani.
 + 
Capitolul 4Reguli de trecere a maiştrilor militari şi a subofiţerilor în corpul ofiţerilor + 
Articolul 48Maistrii militari şi subofiterii pot trece în corpul ofiţerilor în raport cu nevoile Ministerului Apărării Naţionale, numai în perioada stagiilor în gradele de maistru militar clasa a IV-a/sergent major şi maistru militar clasa a III-a/plutonier.
 + 
Articolul 49Pot fi trecuţi în corpul ofiţerilor, la propunerea comisiilor de selecţie, maistrii militari şi subofiterii care, pe lângă celelalte condiţii prevăzute de reglementările în vigoare, îndeplinesc şi următoarele condiţii:a) au absolvit o instituţie de învăţământ de nivel universitar de lungă durata, cu diploma de licenţă/absolvire, în specializări echivalente armelor şi specialitatilor militare;b) au obţinut calificativul "foarte bun" prin aprecierile de serviciu din ultimii 3 ani;c) au absolvit cursul de formare a ofiţerilor organizat în acest sens;d) au o vechime minima de 5 ani ca maistru militar, respectiv subofiţer.
 + 
Articolul 50Maistrii militari şi subofiterii sunt trimişi la cursuri de formare a ofiţerilor, dacă exista funcţii vacante de ofiţeri, corespunzătoare armelor acestora, prevăzute cu gradul de sublocotenent/aspirant-locotenent sau locotenent, în care urmează să fie încadraţi.
 + 
Capitolul 5Organizarea, competentele şi funcţionarea comisiilor de selecţie + 
Articolul 51(1) Comisiile de selecţie sunt grupuri de lucru temporar constituite în scopul selectionarii cadrelor militare care vor fi promovate în funcţii şi înaintate în gradul următor, precum şi a maiştrilor militari şi subofiţerilor care urmează să fie trecuţi în corpul ofiţerilor.(2) Componenta şi competentele comisiilor de selecţie sunt stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale.
 + 
Articolul 52Comisiile de selecţie analizează şi selectioneaza cadrele militare pe baza standardelor aprobate de ministrul apărării naţionale la propunerea Direcţiei management resurse umane din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, respectând următoarele criterii:a) calificativele obţinute în cariera militară prin aprecierile de serviciu;b) rezultatele obţinute la cursul de cariera care asigura pregătirea necesară pentru promovarea în funcţie;c) experienta profesională concretizata în funcţiile îndeplinite;d) stagiul în gradul deţinut;e) nivelul calificării profesionale, în cazul specialitatilor care au prevăzute titluri de clasa;f) procesul de pregătire parcurs anterior: studii universitare, postuniversitare, cursuri de specializare şi perfecţionare;g) nivelul de cunoaştere a limbilor străine utilizate în statele membre NATO;h) starea de sănătate şi nivelul pregătirii fizice;i) aptitudini specifice funcţiei în care urmează promovarea, menţionate în aprecierea de serviciu.
 + 
Articolul 53Comisiile de selecţie vor avea un secretariat format din 1-3 persoane, cu activitate permanenta, constituit într-un compartiment distinct în structurile de personal la esaloanele unde sunt organizate.
 + 
Capitolul 6Dispoziţii finale şi tranzitorii + 
Articolul 54În perioada de tranzitie stabilită de lege ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii încadraţi în funcţii prevăzute în statele de organizare cu grade superioare celor pe care le deţin pot fi numiţi, în raport cu nevoile forţelor armatei, în funcţii prevăzute cu grade mai mici decât cele din care provin.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x