privind modificarea şi completarea Hotarârii Guvernului nr. 1.197/2002 pentru aprobarea Normelor privind materialele şi obiectele care vin în contact cu alimentele
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. +
Articolul IHotarârea Guvernului nr. 1.197/2002 pentru aprobarea Normelor privind materialele şi obiectele care vin în contact cu alimentele, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 7 decembrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifica şi se completeaza după cum urmeaza:1. La articolul 3 alineatul (1), litera b) se modifica şi va avea urmatorul cuprins:"b) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (1), art. 13 alin. (1), (1^1), (1^2), (2), (3), (4), (5) şi (6), art. 14, art. 23, art. 26 alin.(2), (3) şi (4), art. 30, art. 33, art. 35 alin. (3), art. 37^2 alin.(1), art. 37^3 alin. (1) din anexa, cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;".2. Articolul 6 se modifica şi va avea urmatorul cuprins:"Art. 6. – Prezenta hotărâre transpune Directiva Consiliului 89/109/CEE referitoare la materialele şi obiectele care vin în contact cu alimentele, Directiva 78/142/CEE referitoare la materialele şi obiectele care conţin monomerul clorura de vinil şi care vin în contact cu alimentele, amendata prin Directiva 81/432/CEE , Directiva 80/766/CEE care stabileşte metoda de analiza comunitara pentru controlul oficial al nivelului monomerului de clorura de vinil în materialele şi obiectele care vin în contact cu alimentele, Directiva 81/432/CEE privind metodele de analiza a clorurii de vinil eliberate în alimente de materiale şi obiecte, Directiva 82/711/CEE care stabileşte regulile fundamentale necesare pentru testarea migrarii constituenţilor materialelor şi obiectelor din material plastic care vin în contact cu alimentele, amendata prin directivele 85/572/CEE , 93/8/CEE şi 97/48/CEE , Directiva 85/572/CEE privind stabilirea listei de simulanţi utilizaţi pentru testarea migrarii constituenţilor materialelor şi obiectelor din material plastic care vin în contact cu alimentele, Directiva 84/500/CEE privind obiectele din ceramica care vin în contact cu alimentele, Directiva 93/10/CEE privind materialele şi obiectele în contact cu alimentul produse din celuloza regenerata, Directiva 93/11/CEE privind eliberarea de N-nitrozamine, Directiva 80/590/CEE privind determinarea simbolurilor care pot însoţi materialele şi obiectele care intră în contact cu alimentele, Directiva 2002/72/CE privind materialele şi obiectele din material plastic care vin în contact cu alimentele, Directiva Consiliului 2004/1/CE ce amendeaza Directiva 2002/72/CE în ceea ce priveşte suspendarea utilizarii azodicarboamidei ca agent de expandare, publicată în Jurnalul Oficial al Comunitaţilor Europene nr. L 7 din 13 ianuarie 2004, Directiva 2004/19/CE ce amendeaza Directiva 2002/72/CE privind materialele şi obiectele din material plastic care vin în contact cu alimentele, publicată în Jurnalul Oficial al Comunitaţilor Europene nr. L 71 din 10 martie 2004, Directiva 2004/13/CE ce amendeaza Directiva 2002/16/CE pentru utilizarea derivaţilor epoxi în materialele şi obiectele destinate contactului direct cu produsele alimentare, publicată în Jurnalul Oficial al Comunitaţilor Europene nr. L 27 din 30 ianuarie 2004, Directiva Comisiei 2005/31/CE ce amendeaza Directiva 84/500/CEE privind obiectele din ceramica care vin în contact cu alimentele, publicată în Jurnalul Oficial al Comunitaţilor Europene nr. L 110 din 30 aprilie 2005, şi Directiva 2005/79/CE ce amendeaza Directiva 2002/72/CE privind materialele şi obiectele din material plastic care vin în contact cu alimentele, publicată în Jurnalul Oficial al Comunitaţilor Europene nr. L 302 din 19 noiembrie 2005, Directiva Comisiei 2004/14/CE ce amendeaza Directiva 93/10/CEE privind materialele şi obiectele în contact cu alimentul produse din celuloza regenerata, publicată în Jurnalul Oficial al Comunitaţilor Europene nr. L 27 din 30 ianuarie 2004.”3. La articolul 32 din normele prevăzute în anexa, alineatul (2) se modifica şi va avea urmatorul cuprins:"(2) Prevederile prezentului capitol nu se aplică cofrajelor sintetice din celuloza regenerata."4. După alineatul (2) al articolului 32 din normele prevăzute în anexa se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:"(3) Filmele din celuloza regenerata la care se face referire la alin. (1) aparţin unuia dintre urmatoarele tipuri:a) filme din celuloza regenerata neacoperite cu strat de protecţie; … b) filme din celuloza regenerata acoperite cu un strat de protecţie derivat din celuloza; sau … c) filme din celuloza regenerata acoperite cu un strat de protecţie alcătuit din materiale plastice." … 5. La articolul 33 din normele prevăzute în anexa, alineatul (1) se modifica şi va avea urmatorul cuprins:"Art. 33. – (1) Pentru fabricarea filmelor din celuloza regenerata la care se face referire la art. 32 alin. (1) şi alin. (3) lit. a) şi b) se utilizeaza numai substanţele sau grupele de substanţe prevăzute în anexa nr. 15, conform condiţiilor stabilite în aceasta."6. După alineatul (2) al articolului 33 din normele prevăzute în anexa se introduc trei noi alineate, alineatele (3), (4) şi (5), cu urmatorul cuprins:"(3) Pentru fabricarea filmelor din celuloza regenerata la care se face referire în art. 32 alin. (3) lit. c), înainte de acoperirea cu stratul de protecţie se utilizeaza numai substanţele sau grupele de substanţe prevăzute în prima parte a anexei nr. 15, conform condiţiilor stabilite în aceasta.(4) Pentru fabricarea stratului de protecţie care se aplică pe filmul din celuloza regenerata prevăzută la alin. (3) se utilizeaza numai substanţele sau grupele de substanţe prevăzute în anexele nr. 2-6, conform condiţiilor prevăzute în acestea. … (5) Fără a aduce atingere prevederilor alin. (3), materialele şi obiectele fabricate din filmul de celuloza regenerata la care se face referire în art. 32 alin. (3) lit. c) trebuie să respecte prevederile art. 11, 16 şi 17." … 7. După alineatul (2) al articolului 35 din normele prevăzute în anexa se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:"(3) Sunt interzise producerea şi importul în România al filmelor din celuloza regenerata destinate sa vina în contact cu alimentele, care nu respecta prevederile prezentelor norme."8. Anexa nr. 15 la norme se modifica şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre.9. În cuprinsul Normelor privind materialele şi obiectele care vin în contact cu alimentele sintagma "folie/foliile din celuloza regenerata" se înlocuieşte cu sintagma "film/filme din celuloza regenerata". +
Articolul IIHotarârea Guvernului nr. 1.197/2002 pentru aprobarea Normelor privind materialele şi obiectele care vin în contact cu alimentele, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 7 decembrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:───────────────Ministrul sanataţii publice,Gheorghe Eugen NicolaescuPreşedintele Autorităţii NaţionaleSanitare Veterinare şi pentruSiguranţa Alimentelor,Radu Cheţan RoatişMinistrul economiei şi finanţelor,Varujan VosganianBucureşti, 6 iunie 2007.Nr. 564. +
Anexa ───────(Anexa nr. 15 la norme)───────────────────────LISTAde substanţe autorizate pentru fabricarea filmului din celuloza regenerataN.B.Procentajele din prezenta anexa, prima şi a doua parte, sunt exprimate în masa/masa (m/m) şi sunt calculate în relaţie cu cantitatea de film din celuloza regenerata anhidra şi fără strat de protecţie.Denumirile tehnice uzuale sunt menţionate în parantezele patrate.Substanţele utilizate vor fi de o calitate tehnica buna în ceea ce priveşte criteriile de puritate.PRIMA PARTEFilm din celuloza regenerata fără strat protector*Font 8*─────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────── Denumiri │ Restricţii─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────A. Celuloza regenerata │Nu mai puţin de 72% (m/m) │B. Aditivi │1. Agenţi de înmuiere │Nu mai mult de 27% (m/m) în total– Eter bis(2-hidroxietilic) [= dietilenglicol] │ ┐ Numai pentru filmele care vor fi acoperite de un– Etandiol [= monoetilenglicol] │ │ strat protector şi apoi folosite pentru alimente │ │ care nu sunt umede, adica nu au un conţinut de │ │ apa libera din punct de vedere fizic la suprafaţa. │ │ Cantitatea totala de eter bis(2- hidroxietilic) │ │ şi etandiol prezenta în alimentele care au fost │ │ în contact cu filmul de acest tip nu trebuie să │ ┘ depăşească 30 mg/kg de aliment.– 1,3-butandiol │– Glicerina │– 1,2-propandiol [=1,2 propilenglicol] │– Oxid de polietilena [= polietilenglicol] │Greutate moleculara medie între 250 şi 1.200– Oxid de 1,2-polipropilena [=1, │Greutate moleculara medie nu mai mare de 400 2 polipropilenglicol] │şi conţinut liber de 1,3-propandiol nu mai mare │de 1% (m/m) în substanţa– Sorbitol │– Tetraetilenglicol │– Trietilenglicol │– Uree │2. Alţi aditivi │Nu mai mult de 1% (m/m) în total │Prima clasa │Cantitatea de substanţa sau a grupei de substanţe │de la fiecare alineat nu trebuie să depăşească │2 mg/dmp de film fără strat protector.– Acid acetic şi sarurile sale de │ NH(4), Ca, Mg, K şi Na │– Acid ascorbic şi sarurile sale │ NH(4), Ca, Mg, K şi Na │– Acid benzoic şi benzoat de sodiu │– Acid formic şi sarurile sale de │ NH(4), Ca, Mg, K şi Na │– Acizi graşi liniari, saturaţi sau │ nesaturaţi, cu un numar par de carbon │ de la 8 la 20 inclusiv şi acizii behenic │ şi ricinoleic şi sarurile de NH(4), │ Ca, Mg, K, Na, Al, Zn ale acestora │– Acid citric, D şi L-lactic, maleic, │ L-tartaric şi sarurile lor de Na şi K │– Acid sorbic şi sarurile sale de NH(4), │ Ca, Mg, K şi Na │– Amidele acizilor graşi liniari, saturaţi │ sau nesaturaţi, cu un numar par de atomi │ de carbon de la 8 la 20 inclusiv şi │ amidele acizilor behenic şi ricinoleic │– Tipuri de amidon şi faina naturale, │ comestibile │– Tipuri de amidon şi faina modificate │ prin tratament chimic │– Amiloza │– Carbonaţi şi cloruri de calciu şi magneziu │– Esteri ai glicerinei cu acizi graşi │ liniari, saturaţi sau nesaturaţi, cu un │ numar par de atomi de carbon de la 8 la 20 │ inclusiv şi/sau cu acid adipic, citric, │ 12-hidroxistearic (oxistearin), ricinoleic │– Esteri ai polioxietilenei (8 la 14 grupari │ de oxietilena) cu acizi graşi liniari, │ saturaţi sau nesaturaţi, cu un numar par │ de atomi de carbon de la 8 la 20 inclusiv │– Esteri ai sorbitolului cu acizi graşi │ liniari, saturaţi sau nesaturaţi, cu un │ numar par de atomi de carbon de la 8 la │ 20 inclusiv │– Mono- şi/sau diesteri ai acidului stearic │ cu etandiol şi/sau eter bis (2-hidroxi- │ etilic) şi/sau trietilen glicol │– Oxizii şi hidroxizii aluminiului, │ calciului, magneziului şi siliciului, │ silicaţii şi silicaţii hidrataţi de │ aluminiu, calciu, magneziu şi potasiu │– Oxidul de polietilena [=polietilenglicol] │Greutate moleculara medie între 1.200 şi 4.000– Propionat de sodiu │ │Clasa a doua │Cantitatea totala de substanţe nu trebuie să │depăşească 1 mg/dmp de film fără strat protector │şi cantitatea de substanţa sau a grupei de │substanţa de la fiecare alineat nu trebuie să │depăşească 0,2 mg/dmp (sau o limita mai mica │acolo unde este specificata) de film fără strat │de protecţie– Sulfonat de sodiu alchil [C(8) la C(18)] │ benzen │– Sulfonat de sodiu izopropil naftalina │– Sulfat de sodiu alchil [C(8) la C(18)] │– Sulfonat de sodiu alchil [C(8) la C(18)] │– Dioctilsulfosuccinat de sodiu │– Distearat de monoacetat de dihidroxietil │Nu mai mult de 0,05 mg/dmp de film fără strat dietilen triamina │protector– Sulfaţi de lauril amoniu, magneziu şi │ potasiu │– N,N', -distearoil diaminoetan, N,N', │ -dipalmitoil diaminoetan, N,N', │ -dioleoil diaminoetan │– 2-heptadecil-4,4-bis (metilen-stearat) │ oxazolina │– Etilsulfat de polietilena-aminostearamida │Nu mai mult de 0,1 mg/dmp de film fără strat │protector │Clasa a treia – agent de fixare │Cantitatea totala de substanţe nu poate depaşi │1 mg/dmp de film fără strat protector │– Produsul de condensare al melamin-formaldehidei│Conţinut de formaldehida libera nu mai mare nemodificate sau care poate să fie modificata │de 0,5 mg/dmp de film fără strat protector cu unul sau mai mulţi dintre produşii urmatori:│Conţinut de melamina libera nu mai mare de butanol, dietilentriamina, etanol, │0,3 mg/dmp de folie fără strat protector trietilentetramina, tetraetilenpentamina, │ tri-(2-hidroxietil)amina, 3,3', – │ diaminodipropilamina, 4,4', │ -diaminodibutilamina │– Produsul de condensare al melamin- │Conţinut de formaldehida libera nu mai mare formaldehidei ureice modificate cu tris- │de 0,5 mg/dmp de film fără strat protector (2-hidroxietil)amina │Conţinut de melamina libera nu mai mare de │0,3 mg/dmp de film fără strat protector– Polialchilenamine reticulate cationice: │În conformitate cu directivele Comunitaţiia) poliamida-epiclorhidrina, raşina │Europene şi în absenţa lor, cu legislaţia bazata pe diaminopropilmetilamina şi │naţionala, pâna la adoptarea directivelor epiclorhidrina │comunitareb) poliamida-epiclorhidrina, raşina bazata │ pe epiclorhidrina, acid adipic, │ caprolactama, dietilentriamina şi/sau │ etilendiamina │c) poliamida-epiclorhidrina, raşina bazata │ pe acid adipic, dietilentriamina şi │ epiclorhidrina sau un amestec de │ epiclorhidrina şi amoniac │d) poliamida-poliamina-epiclorhidrina, │ raşina bazata pe epiclorhidrina, adipat │ de dimetil şi dietilentriamina │e) poliamida-poliamina-epiclorhidrina, │ raşina bazata pe epiclorhidrina, │ adipamida şi diaminopropilmetilamina │– Polietilenamine şi polietilenimine │Nu mai mult de 0,75 mg/dmp de film fără strat │protector Produsul de condensare uree-formaldehida │Conţinut de formaldehida libera nu mai mare nemodificat sau care poate fi modificat │de 0,5 mg/dmp de film fără strat protector cu unul sau mai mulţi dintre produşii │ urmatori: │ acid aminometilsulfonic, acid sulfanilic, │ butanol, diaminobutan, diaminodietilamina, │ diaminodipropilamina, diaminopropan, │ dietilentriamina, etanol, guanidina, │ metanol, tetraetilenpentamina, │ trietilentetramina, sulfit de sodiu │ │Clasa a patra │Cantitatea totala de substanţe nu trebuie │să depăşească 0,01 mg/dmp de film fără strat │protector.– Produşi rezultaţi în urma reacţiei │ aminelor uleiurilor comestibile cu oxidul │ de polietilena │– Sulfat de lauril monoetanolamina │─────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────── PARTEA A DOUA film din celuloza regenerata cu strat protector─────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────── Denumiri │ Restricţii─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────A. Celuloza regenerata │Vezi prima parte. │B. Aditivi │Vezi prima parte. │C. Stratul protector │1. Polimeri │Cantitatea totala de substanţe nu trebuie să │depăşească 50 mg/dmp de strat protector pe partea care │vine în contact cu alimentele. │– Etil, hidroxietil, hidroxipropil şi eterii │ metilici ai celulozei │– Nitroceluloza │Nu mai mult de 20 mg/dmp de strat protector pe partea │care vine în contact cu alimentele; conţinutul de azot │între 10,8% (m/m) şi 12,2% (m/m) în nitroceluloza2. Raţini │Cantitatea totala de substanţe nu poate depaşi │12,5 mg/dmp de strat protector pe partea care vine în │contact cu alimentele şi numai pentru producerea │filmelor din celuloza regenerata cu strat protector │bazat pe nitroceluloza.– Cazeina │– Colofoniu şi/sau produşii săi de │ polimerizare, hidrogenare sau │ disproporţionare şi esterii acestora │ cu alcoolul metilic, etilic sau │ polivalent C(2) la C(6) sau amestecuri │ ale acestor alcooli │– Colofoniu şi/sau produşii săi de │ polimerizare, hidrogenare sau │ disproporţionare condensaţi cu acizii │ acrilic, maleic, citric, fumaric şi/sau │ ftalic şi/sau 2,2 bis(4-hidroxifenil) │ propan formaldehida şi esterificaţi cu │ alcoolul metilic, etilic sau polivalenţi │ C(2) la C(6) sau amestecuri ale acestor │ alcooli │– Esteri derivaţi din eter bis (2- │ hidroxietilic) cu produşii de adiţie ai │ betapinenei şi/sau dipentenei şi/sau │ diterpenei şi anhidridei maleice │– Gelatina comestibila │– Ulei de ricin şi produşi săi de dehidratare │ sau hidrogenare şi produşii săi de │ condensare cu poliglicerol, acizii adipic, │ citric, maleic, ftalic şi sebacic │– Raşina naturala [=damar] │– Poli-beta-pinena [=raşini terpenice] │– Raşini ureo-formaldehidice (vezi agenţi de │ fixare) │ │3. Plastifianţi │Cantitatea totala de substanţe nu trebuie să │depăşească 6 mg/dmp de strat protector pe partea │care vine în contact cu alimentele.– Citrat de acetil tributilic │– Citrat de acetil tri(2-etilhexilic) │– Adipat de di-izobutil │– Adipat de di-n-butil │– Azelat de di-n-hexil │– Ftalat de diciclohexil │Nu mai mult de 4,0 mg/dmp de strat de protecţie │pe partea care vine în contact cu alimentele– Fosfat de 2-etilhexil difenil (sinonim: │Cantitatea de fosfat de 2-etilhexil difenil fosfat esterul difenil-2-etilhexil al acidului │nu va depaşi: fosforic) │a) 2,4 mg/kg pe alimentul care vine în contact cu │acest tip de film; sau │b) 0,4 mg/dmp pe stratul de protecţie aflat pe │partea care vine în contact cu alimentele– Monoacetat de glicerina [=monoacetin] │– Diacetat de glicerina [=diacetin] │– Triacetat de glicerina [=triacetin] │– Sebacat de di-butil │– Tartrat de di-n-butil │– Tartrat de di-izobutil │ │4. Alţi aditivi │Cantitatea totala de substanţe nu poate depaşi │6 mg/dmp în filmul din celuloza regenerata fără strat │de protecţie, inclusiv a stratului de protecţie pe │partea care vine în contact cu alimentele │4.1. Aditivi enumeraţi în prima parte │Aceleaşi restricţii ca şi în prima parte (totuşi │cantitaţile de mg/dmp se referă la filmul din celuloza │regenerata fără strat protector, inclusiv a stratului │de protecţie pe partea care vine în contact cu │alimentele) │4.2. Aditivi specifici stratului de protecţie │Cantitatea de substanţa sau a grupei de substanţe │de la fiecare alineat nu poate depaşi 2 mg/dmp (sau o │limita mai mica acolo unde se specifică) de strat de │protecţie pe partea care vine în contact cu │alimentele.– 1-hexadecanol şi 1-octadecanol │– Esteri ai acizilor graşi liniari, saturaţi │ sau nesaturaţi, cu numar par de atomi de │ carbon de la 8 la 20 inclusiv şi ai acidului │ ricinoleic, cu etil, butil, amil şi oleil – │ alcooli liniari │– Tipuri de ceara montana, care conţin acizi │ montanici purificaţi (C 26 la C 32 ) şi/sau │ esterii acestora cu etandiol şi/sau 1,3 │ butandiol şi/sau sarurile lor de calciu şi │ potasiu │– Ceara de carnauba │– Ceara de albine │– Ceara de esparto │– Ceara Candelila │– Dimetilpolisiloxan │Nu mai mult de 1 mg/dmp de strat de protecţie pe │partea care vine în contact cu alimentele– Ulei de soia epoxidat (conţinut de oxiran │ 6 la 8%) │– Parafina rafinata şi ceara microcristalina │– Tetrastearat de pentaeritritol │– Mono- şi bis(octadecildietilenoxid)-fosfaţi │– Acizi alifatici (C 8 la C 20 ) esterificaţi │Nu mai mult de 0,2 mg/dmp de strat de protecţie pe cu mono- sau di-(2-hidroxietil)amina │partea care vine în contact cu alimentele– 2- şi 3-terţ.butil-4-hidroxianisol │ [=butilhidroxi-anisol-BHA] │– 2,6-di-terţ.butil-4-metilfenol │Nu mai mult de 0,06 mg/dmp de strat de protecţie pe [=butilhidroxi-toluen-BHT] │partea care vine în contact cu alimentele– Di-n-octiltin-bis(2-etilhexil)maleat │Nu mai mult de 0,06 mg/dmp de strat de protecţie pe │partea care vine în contact cu alimentele │Nu mai mult de 0,06 mg/dmp de strat de protecţie pe │partea care vine în contact cu alimentele5. Solvenţi │Cantitatea totala de substanţe nu poate depaşi │0,6 mg/dmp de strat de protecţie pe partea care vine │în contact cu alimentele.– Acetat de butil │– Acetat de etil │– Acetat de izobutil │– Acetat de izopropil │– Acetat de propil │– Acetona │– 1-butanol │– Etanol │– 2-butanol │– 2-propanol │– 1-propanol │– Ciclohexan │– Eter de etilenglicol monobutilic │– Acetat de eter etilenglicol monobutilic │– Metil etil cetona │– Metil izobutil cetona │– Tetrahidrofuran │– Toluen │Nu mai mult de 0,06 mg/dmp de strat de protecţie │pe partea care vine în contact cu alimentele │─────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────_________