HOTĂRÂRE nr. 551 din 11 iunie 1949

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE MINISTRI
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 36 din 11 iunie 1949
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 691 28/12/1973
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 691 28/12/1973

privind executarea Bugetului de Stat pe bază de bugete trimestriale



 + 
Articolul 1Executarea Bugetului de Stat se face pe bază de bugete trimestriale, pe care ministerele şi instituţiile centrale le întocmesc şi executa în conformitate cu dispoziţiile hotărîrii de faţa.
 + 
Articolul 2Bugetele trimestriale ale ministerelor vor cuprinde evaluarea veniturilor ce urmează a fi realizate şi estimatia nevoilor ce trebuie acoperite în cursul trimestrului pentru asigurarea îndeplinirii programelor lor de activitate.Bugetele trimestriale vor cuprinde şi propunerile de viramente de credite ce sînt necesare implinirii acestor programe.Bugetele trimestriale vor cuprinde şi evaluarea economiilor programate a se realiza şi vărsa la buget în cursul aceluiaşi trimestru.
 + 
Articolul 3Proiectele bugetelor trimestriale ale ministerelor se aproba de miniştri.După aprobare, proiectele respective se înaintează, însoţite de un raport explicativ, Ministerului Finanţelor în dublu exemplar, cu cel puţin 15 zile înainte de începutul trimestrului la care ele se referă.
 + 
Articolul 4Ministerul Finanţelor va putea aduce proiectelor de bugete trimestriale, depuse de către ministere, modificările necesare asigurării echilibrului bugetar şi realizării planului economic de stat, consultînd despre aceasta şi ministerul respectiv.Divergenţele ivite cu privire la aceste reduceri se soluţionează de Consiliul de Miniştri cu prilejul examinării bugetului trimestrial al statului.
 + 
Articolul 5Pe baza proiectelor bugetelor trimestriale ale ministerelor, Ministerul Finanţelor întocmeşte proiectul bugetului trimestrial al statului, pe care-l supune, cu un raport, la începutul trimestrului, Consiliului de Miniştri, pentru aprobare.
 + 
Articolul 6Ministerul Finanţelor poate autoriza ministerele să efectueze plati în contul proiectelor bugetelor trimestriale întocmite şi depuse, în cazul cînd aprobarea lor intirzie.
 + 
Articolul 7Ministerele nu vor putea dispune plati decît pentru nevoile înscrise în bugetele trimestriale şi numai în limita sumelor prevăzute în aceste bugete.Bugetele trimestriale nu vor putea fi modificate înlăuntrul cifrei lor totale decît cu aprobarea Ministerului Finanţelor, în cazurile determinate de schimbările aduse programelor de activitate sau de acţiuni noi, ivite în cursul executării lor.Majorarea cifrei totale a bugetului trimestrial de cheltuieli nu se va putea face decît cu aprobarea Consiliului de Miniştri, pe baza avizului Ministerului de Finanţe şi numai dacă aceasta modificare este determinata de acţiuni sau sarcini noi ori datorită extinderii unor sectoare principale de activitate.
 + 
Articolul 8În cursul trimestrului nu se vor putea face viramente asupra creditelor anuale care să atragă şi modificări în bugetele trimestriale, decît în cazurile cînd programele de activitate au suferit modificări pe bază de legi sau hotărîri ale Consiliului de Miniştri.Sînt interzise suplimentarile de credite la articolele de la care s-au făcut viramente.
 + 
Articolul 9Alocaţiile lunare prevăzute şi aprobate prin bugetele trimestriale, necerute prin listele de plati pînă la finele lunii, vor putea fi cerute şi utilizate în lunile următoare din acelaşi trimestru.Alocaţiile prevăzute în bugetele trimestriale şi rămase neutilizate pînă la finele trimestrului vor putea fi întrebuinţate în trimestrele următoare, prin înscrierea lor în bugetele acelor trimestre.
 + 
Articolul 10Sumele rămase disponibile din fondurile băneşti puse la dispoziţia ministerelor, ca urmare a dispariţiei nevoilor pentru care au fost alocate sau acoperirii nevoilor cu sume mai mici decît cele prevăzute iniţial, se vor vărsa la buget ca economii, pînă la finele lunii în cursul căreia s-a constatat acest fapt.Numerarul devenit disponibil prin amînarea unei nevoi în trimestrele următoare se va restitui pe cale de virament la contul general al Tezaurului T. 1 de la Banca Republicii Populare Române – Banca de Stat*), fără afectarea creditului bugetar.–––Notă *) Banca de Stat a Republicii Populare Române.
 + 
Articolul 11Miniştrii sînt obligaţi să asigure controlul sistematic al executării bugetelor trimestriale în vederea evitării rupturilor în executarea programelor de activitate şi imobilizarii unor disponibilitati prea mari de numerar în conturile de trezorerie ale ministerelor.
 + 
Articolul 12Ministerele vor întocmi şi depune o dată cu contul de executarea bugetului pe ultima luna a trimestrului şi o dare de seama asupra executării bugetului trimestrial pe trimestrul expirat.
 + 
Articolul 13Ministerul Finanţelor va da indicaţii ministerelor cu privire la întocmirea şi executarea bugetelor trimestriale, ţinînd seama de condiţiile şi activitatea specifică a fiecărui minister în parte, indicaţii care sînt obligatorii pentru ministere.
 + 
Articolul 14Tovarasii miniştri şi tovarasii conducatori ai instituţiilor centrale sînt însărcinaţi cu aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărîri.–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x