HOTĂRÂRE nr. 522 din 9 iunie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 533 din 23 iunie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 8INTRAT IN VIGOAREHG 522 09/06/2005
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREHG 522 09/06/2005 ART. 8
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREHG 522 09/06/2005 ART. 8
ActulCONTINE PECRITERII 09/06/2005
ActulREFERIRE LAHG 189 28/02/2002 ART. 8
ActulREFERIRE LALEGE (R) 137 29/12/1995 ART. 4
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
ANEXA 1REFERIRE LAHG 490 16/05/2002
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 16/05/2002
ANEXA 1REFERIRE LAOUG 200 09/11/2000
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ART. 8INTRAT IN VIGOAREHG 522 09/06/2005

privind stabilirea criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse din hârtie absorbanta



Având în vedere art. 4 lit. f^2) din Legea nr. 137/1995 privind protecţia mediului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 8 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Prezenta hotărâre stabileşte criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse din hârtie absorbanta.
 + 
Articolul 2Prevederile prezentei hotărâri se aplică grupei de produse care cuprinde coli sau suluri de hârtie utilizabile pentru igiena personală, absorbtia lichidelor şi/sau curatarea suprafeţelor murdare. Produsul din acest material consta în mod normal din hârtie creponata sau gofrata în una ori mai multe pliuri. Conţinutul fibros al produsului este de minimum 90%.
 + 
Articolul 3Prevederile prezentei hotărâri nu se aplică produselor din material laminat şi produselor pentru ştergere umeda.
 + 
Articolul 4Performanta de mediu a produselor prevăzute la art. 2 şi compatibilitatea utilizării acestora cu cerinţele de mediu se evalueaza pe baza criteriilor de acordare a etichetei ecologice, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 5(1) Cerinţele specifice de evaluare, verificare şi încercare sunt indicate pentru fiecare criteriu de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse din hârtie absorbanta. Metodele de evaluare, verificare şi încercare, altele decât cele indicate pentru fiecare criteriu de performanţă, se utilizează dacă echivalenta acestora este acceptată de către autoritatea competentă pentru acordarea etichetei ecologice – Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, denumita în continuare autoritate competentă.(2) În cazul în care sunt prevăzute încercări sau acestea sunt menţionate a fi utilizate pentru verificare ori monitorizare, agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze documentaţii şi/sau declaraţii specifice care să demonstreze conformitatea produsului cu cerinţele de acordare a etichetei ecologice. Acestea trebuie să provină de la solicitant şi/sau din verificări independente, după caz.(3) În situaţii justificate, autoritatea competentă poate cere agentului economic care solicită acordarea etichetei ecologice sa furnizeze documente suplimentare care să demonstreze conformitatea produsului cu cerinţele criteriilor din anexa sau poate cere verificări independente.(4) La evaluarea solicitărilor pentru acordarea etichetei ecologice şi monitorizarea conformarii cu cerinţele criteriilor din anexa, autoritatea competentă ia în considerare certificarea, la agentul economic care solicită acordarea etichetei ecologice şi/sau la furnizorul/furnizorii acestuia, a sistemului de management de mediu, conform standardului SR EN ISO 14001:1997, sau Schemei de management de mediu şi audit (EMAS), stabilită prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 privind stabilirea procedurii de organizare şi coordonare a schemelor de management de mediu şi audit (EMAS), în vederea participării voluntare a organizaţiilor la aceste scheme. Implementarea şi certificarea unui astfel de sistem sau schema de management de mediu nu sunt obligatorii.
 + 
Articolul 6Numărul de cod atribuit grupului de produse din hârtie absorbanta în scopuri administrative este "004".
 + 
Articolul 7(1) Prezenta hotărâre se aplică până la data de 4 mai 2006.(2) Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse din hârtie absorbanta se modifica în funcţie de progresul tehnic şi se aproba prin hotărâre a Guvernului.
 + 
Articolul 8Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.Prezenta hotărâre transpune Decizia Comisiei Europene 2001/405/CE privind stabilirea criteriilor ecologice pentru acordarea etichetei ecologice comunitare hârtiei absorbante, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 237/2000.PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:────────────────Ministrul economiei şi comerţului,Codruţ Ioan SereşMinistrul integrării europene,Ene DingaMinistrul mediului şi gospodăririi apelor,Sulfina BarbuPreşedintele Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Consumatorului,Catalin Florin TeodorescuBucureşti, 9 iunie 2005.Nr. 522.
 + 
Anexa CRITERII DE ACORDARE A ETICHETEI ECOLOGICEPENTRU GRUPUL DE PRODUSE DIN HÂRTIE ABSORBANTACriteriile de acordare a etichetei ecologice promovează cu precădere:a) reducerea deversarii substanţelor toxice şi/sau poluante în apa;b) reducerea pagubelor şi/sau a riscurilor ecologice legate de utilizarea energiei (efectul de sera acidifierea, epuizarea resurselor neregenerabile) prin diminuarea consumului de energie şi a emisiilor astfel degajate în aer;c) aplicarea principiilor solide de gestiune, pentru protecţia pădurilor;d) reducerea riscurilor pentru sănătatea omului, pagubelor aduse mediului sau a riscurilor determinate de utilizarea substanţelor cu grad ridicat de risc;e) reducerea şi utilizarea eficienta a deşeurilor,Cerinţele criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru acest grup de produse sunt stabilite la nivele care să permită promovarea etichetarii hârtiei absorbante cu impact scăzut asupra mediului.CRITERII ECOLOGICE1 EMISII ÎN APA ŞI ÎN AERa) Performanţele care privesc următorii parametrii: compuşi organici derivati (CCO), compuşi organici aromatici halogenati (AOX), CO(2),(fosil) şi SO(2) sunt exprimate în puncte de încărcare, în relaţie cu o valoare de referinţa (denumita "coeficient pentru fiecare parametru).Emisiile totale în apa şi aer referitoare la produsul de hârtie sunt calculate ca totalitatea emisiilor din etapele procesului tehnologic de producţie a celulozei şi a hârtiei absorbante.Tabelul nr. 1Coeficienţi şi praguri pentru parametrii emisiilor

       
    Coeficienţi, C, în kg/TUA1) material Praguri, H, în kg/TUA1) material
  1. Compuşi organici în apă, CCO d = 15 H1 = 40
  2. Compuşi organici cloruraţi, AOX C2 = 0,2 H2 = 0,5
  3. Dioxid de carbon, CO(2,fosil) C3 = 1.500 H3 = 3.750
  4. Oxizi de sulf, exprimaţi în S C4 = 1,0 H4 = 2,5
  1) TUA = tonă uscată la aer.

b) "Punctele de încărcare", L, sunt calculate după cum se arata în ecuatia 1. Emisia reală pentru fiecare parametru, E(i) se împarte la coeficientul corespunzător al parametrului C(i).(ecuatia 1)L(i) = E(i)/C(i)c)"Suma totală a punctelor de încărcare", P se calculează din ecuatia 2, adunand punctele de încărcare pentru fiecare parametru,(ecuatia 2)P = L1 + L2 + L3 + L4d) Dacă oricare dintre emisiile parametrilor CCO, AOX, CO(2),(fosil) şi SO(2) pentru un produs depăşeşte valoarea descrisă ca "prag" în tabelul nr. 1, produsul este eliminat din evaluarea pentru obţinerea etichetei ecologice.e) Pentru obţinerea etichetei ecologice, suma totală a punctelor de încărcare, P, ale unui produs nu trebuie să depăşească patru puncte.f) Cantitatea de compuşi organici aromatici halogenats, AOX (exprimabil în CI) eliberata din fiecare sursa de celuloza nu poate depăşi 0,50 kg pe tona de celuloza uscata la aer.În cazul în care în produsul final sunt încorporate fragmente solide, trebuie incluse în calcularea punctelor de încărcare emisiile legate de producerea acestora.Datele despre consumul de apa pe tona de celuloza şi hârtie produsă în procesul de producţie al celulozei şi al hârtiei absorbante trebuie raportate. (Notă: datele sunt necesare evaluării debitului şi concentratiei efluentului.)g) Compuşi cu conţinut de sulf: Emisiile rezultate de la producerea de energie electrica nu trebuie luate în calcul.h) Dioxid de carbon: Agentul economic trebuie să prezinte date privind emisiile de dioxid de carbon rezultate din utilizarea combustibililor fosili, folosiţi în producţia de hârtie absorbanta, raportate la tona de hârtie produsă, inclusiv emisiile din producerea de energie electrice (indiferent dacă aceasta este produsă pe amplasamentul instalaţiei sau în afară acestuia).2. UTILIZAREA ENERGIEIÎn cazul produceri hârtiei absorbante, consumul total de energie electrica este calculat ca suma energiei electrice utilizate în etapele procesului tehnologic de producere a celulozei şi a hârtiei şi nu trebuie să depăşească 11 GJ (3 000 kWh) pe tona de hârtie produsă.Prin energia electrica se înţelege energie electrica preluată din reţea şi energie electrica generata intern masurata ca putere electrica.Agentul economic trebuie să calculeze toate consumurile de energie electrica pe parcursul producerii celulozei şi a hârtiei absorbante, inclusiv energia electrică utilizata pentru descernelizarea deşeurilor de hârtie pentru producerea hârtiei reciclate, Energia electrica utilizata pentru tratarea apei reziduale şi purificarea aerului nu trebuie inclusă.3. FIBRE – GESTIONAREA DURABILA A PĂDURILORFibrele pot fi fibre lemnoase, fibre reciclate sau fibre nelemnoase.Fibrele reciclate sunt fibrele colectate din produse de hârtie după consumarea sau distrugerea hârtiei de la staţiile de conversie conform gradelor definite în "Lista europeană a gradelor standard de hârtie recuperată şi hrana", Deşeurile din fabricile de hârtie nu sunt definite ca fibre reciclate.În cazul fibrelor lemnoase virgine din păduri, agenţii economici care sunt însărcinaţi cu gestionarea surselor din care provin fibrele pun în aplicare principiile şi măsurile care au drept scop asigurarea gestionării durabile a pădurilor. Aceşti agenţi economici şi/sau agenţi economici producători de celuloza au obligaţia de a prezenta autorităţii competente pentru acordarea etichetei ecologice o declaraţie, carta, cod de conduita sau certificat în acest sens.În Europa, principiile şi măsurile de mai sus corespund Principiilor la nivel operational pan-european pentru managementul conservării pădurilor, aprobate la conferinţa ministerială de la Lisabona despre protecţia pădurilor în Europa (2-4 iunie 1998). În afară Europei acestea corespund principiilor forestiere UNCED (Rio de Janeiro, iunie 1992) şi, unde pot fi aplicate, criteriilor sau principiilor pentru gestionarea conservării pădurilor adoptate prin initiativele respective internaţionale şi regionale (ITTO, Procesul de la Montreal, Procesul de la Tarapoto, Iniţiativa UNEP/FAO zona arida Africa).4. SUBSTANŢE CHIMICE PERICULOASEInalbitori: clorul gazos nu poate fi folosit ca agent inalbitor. Aceasta cerinţa nu se aplică clorului gazos legat de producerea şi utilizarea dioxidului de clor.Notă: având în vedere ca aceasta cerinţa se aplică şi inalbirii fibrelor reciclate, se accepta ca fibrele ar fi putut fi inalbite cu clor gazos într-un ciclu de viaţa precedent.Descernelizarea: alchilfenoletoxilatii (APEO) sau alţi derivati ai alchilfenolului nu pot fi adaugati substanţelor pentru îndepărtarea cernelurilor.Auxiliari hidrofugi: auxiliarii hidrofugi nu trebuie să conţină mai mult de 1,0 clor-substanţa organică căruia i se atribui sau i se poate atribui la momentul solicitării una din următoarele fraze de risc: R45 (poate provoca cancer), R46 (poate provoca afecţiuni genetice ereditare), R50/53 (foarte toxic pentru organismele acvatice, poate cauza efecte nefavorabile de lungă durata mediului acvatic), R60 (poate reduce fertilitatea) sau R61 (poate provoca efecte negative copilului în timpul sarcinii) sau orice combinaţie a acestora, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenta nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase. Exemple de astfel de substanţe organice clorurate sunt epiclorohidrina (ECH), 1,3-dicloro-2-propanol (DCP) şi 3-monoclor-1,2-propandiol (MCPD).5. GESTIONAREA DEŞEURILORToţi producătorii de celuloza, hârtie şi produse de hârtie prelucrata trebuie să aibă un sistem de tratare a deşeurilor şi a produselor reziduale provenite din procesul tehnologic, conform cerinţelor impuse de autorităţile de reglementare în acest domeniu. Aplicarea acestui sistem trebuie prezentată într-o documentaţie sau se explica în solicitarea pentru acordarea etichetei ecologice şi include cel puţin următoarele puncte:a) procedeele de separare şi utilizare a materialelor reciclabile din fluxul de deşeuri.b) procedeele de recuperare a materialelor pentru alte utilizări, cum ar fi incinerarea pentru producerea aburului de procesare, sau utilizarea în agricultura.c) procedeele de gestionarea deşeurilor periculoase.6. SIGURANTA PRODUSULUIProdusele fabricate din fibre reciclate sau amestec de fibre reciclate şi virgine trebuie să întrunească următoarele cerinţe de igiena:Conţinutul de substanţe din hârtie nu trebuie să depăşească limitele prezentate în tabelul nr. 2:Tabelul nr. 2

     
  a) Formaldehidă 1 mg/dm2 conform metodei de încercare româneşti care adoptă metoda de încercare EPA 8315 A
  b) Glicoxal 1,5 mg/dm2 conform metodei de încercare româneşti care adoptă metoda de încercare EPA 8315 A
  c) PCB 2 mg/dm2 conform metodei de încercare româneşti care adoptă metoda de încercare EPA 8270

Toate produsele absorbante trebuie să întrunească cerinţele prezentate în tabelul nr. 3:Tabelul nr. 3

     
  a) Substanţe antimucegai şi antimicrobiene Să nu prezinte nici o întârziere de creştere a microorganismelor conform metodei de încercare româneşti care adoptă metoda de încercare SR EN 1104:1997
  b) Vopsele şi agenţi de strălucire Să nu prezinte nici o scurgere conform metodei de încercare româneşti care adoptă metoda de încercare SR EN 646:2002 şi SR EN 648:2003 (este necesar nivelul 4)
  c) Vopsele şi cerneluri Să nu conţină substanţe azotate care se pot separa în oricare din aminele enumerate în apendicele tehnic (tabelul nr. 3)

ADECVARE PENTRU UTILIZAREProdusul trebuie să fie adecvat pentru utilizare.INFORMAREA CONSUMATORULUIRubrica a doua a etichetei ecologice include următorul text:a) poluare redusă a apeib) poluare redusă a aeruluic) emisii reduse de gaze cu efect de sera şi consum redus de energie electrica.În plus, lângă eticheta ecologica agentul economic trebuie să prezinte o informaţie referitoare la procentul minim de fibre reciclate.Apendice tehnic: definiţii, cerinţe de încercare şi documentareParametrii tuturor emisiilorPerioada pentru măsurători sau bilanţurile de masa trebuie să se bazeze pe producţia pe 12 luni. În cazul unei instalaţii de producţie noi sau modernizate, măsurătorile se bazează pe producţia aferentă unei perioade de cel puţin 45 de zile de funcţionare continua şi stabilă a instalaţiei. Măsurătorile trebuie să fie reprezentative pentru perioada respectiva.Dacă un produs este fabricat din celuloza de calităţi diferite, valorile emisiilor la producţia de celuloza se calculează ca medii ponderate ale tuturor tipurilor de celuloza folosite. Emisiile totale sunt calculate prin însumarea emisiilor de la producerea celulozei şi a emisiilor de la producerea hârtiei absorbante.Măsurătorile trebuie efectuate de către laboratoare acreditate sau institute de încercări, independente, acreditate conform standardului român care adopta standardul SR EN ISO/CEI 17025: 2001Cu toate acestea, laboratorul producătorului de celuloza sau hârtie poate fi autorizat pentru analiza deversarilor, dacă sunt întrunite oricare dintre următoarele condiţii:a) autoritatea competentă accepta mostrele şi măsurătorile făcute de laboratorul producătorului de celuloza sau hârtie, saub) producătorul are un sistem de calitate care include supravegherea prelevarii de mostre şi analize şi este certificat conform SR EN ISO 9001:2001, sauc) laborator autorizat oficial conform BPL (buna practica de laborator).Măsurătorile emisiilor în apa se realizează fie din mostre nefiltrate şi nedecantate, fie după tratarea în instalatie sau deversate în reţeaua publică de canalizare înainte de tratarea într-o statie de epurare a apei uzate. În ultimul caz valoarea masurata înainte de statia de epurare a apei uzate este redusă cu un factor corespunzător reducerii medii din statia de epurare a apei uzate. Nivelurile emisiilor măsurate la intrarea apei în fabrica pot fi scăzute din emisiile generate în timpul procesului şi a celor care părăsesc instalatia.CCO se măsoară în conformitate cu standardul SR EN ISO 6060: 1996.AOX se măsoară în conformitate cu standardul SR EN ISO 9562: 2003.Pot fi acceptate şi alte metode de încercare dacă echivalenta lor este acceptată de autoritatea competentă care evalueaza cererea (de exemplu echivalenta este stabilită printr-o curba de calibrare la 95%).AOX este măsurat în procesele unde compuşi ai clorului sunt folosiţi pentru inalbirea celulozei Aceasta înseamnă ca AOX nu trebuie măsurat.a) în apele reziduale din producţia de hârtie neintegrata, saub) în apele reziduale din producţia de celuloza fără inalbire, sauc) dacă inalbirea se realizează cu substanţe fără clor.Oxizi de sulfAgentul economic trebuie să furnizeze un bilanţ al emisiilor compusilor de sulf. Acest bilanţ include toate emisiile care apar în timpul producerii celulozei şi a hârtiei, cu excepţia celor legate de producerea energiei electrice. Măsurătorile includ cazane recuperatoare, cuptoare de var, cazane cu abur şi furnale pentru incinerarea gazelor puternic mirositoare, dacă exista. Sunt luate în calcul emisiile difuze.Dioxid de carbonAgentul economic trebuie să furnizeze un bilanţ al emisiilor dioxidului de carbon. Acest bilanţ include toate sursele de combustibili neregenerabili pe durata producerii celulozei şi a hârtiei, incluzând emisiile din producerea energiei electrice preluată din reţea. În calcularea emisiilor de CO(2),(fosil) de la combustibili se folosesc factorii de emisie din tabelul nr. 4.Tabelul nr. 4Echivalenti CO(2),(fosil) de la combustibili neregenerabili

       
  Combustibil Emisie de CO(2,fosil) Unitate de măsură
  Cărbune 95 g CO(2,fosil)/MJ
  Ţiţei 73 g CO(2,fosil)/MJ
  Păcură 1 74 g CO(2,fosil)/MJ
  Păcură 2-5 77 g CO(2,fosil)/MJ
  Benzină 69 g CO(2,fosil)/MJ
  Gaze naturale 56 g CO(2,fosil)/MJ
  Energie electrică preluată din reţea1) 400 g CO(2,fosil)/MJ
  1) Medie europeană.

În cazul energiei electrice preluate din reţea, valorile prezentate în tabelul nr. 4 se folosesc în toate locatiile de pe teritoriul Uniunii Europene. Pentru locatiile din afară Uniunii Europene, agentul economic trebuie să prezinte documentaţia cu valorile medii ale furnizorului de electricitate şi sa folosească aceasta valoare medie în locul valorii din tabelGestionarea pădurilorA se vedea criteriul 3.Compuşi chimici periculosiAgentul economic trebuie să prezinte o declaraţie de la fiecare furnizor de celuloza din care să rezulte că nu a fost folosit clor gazos în procesul de inalbire a celulozei.Agentul economic trebuie să prezinte o declaraţie de la fiecare furnizor de celuloza din care să rezulte că nu au fost folosiţi etoxilati sau alte derivate din alchilfenol în procesul de îndepărtare a cernelurilor.Agentul economic trebuie să prezinte o lista a produselor folosite în producerea hârtiei în scopul hidrofugarii produsului final. Lista include denumirea de marca a produsului, domeniul de utilizare şi numele, adresa şi numărul de telefon ale furnizorului. În plus faţă de aceasta lista, agentul economic trebuie să prezinte o declaraţie despre conţinutul în substanţe organice clorurate, cum ar fi epiclorhidrina (ECH), 1,3-dicloro-2-propanol (DCP) şi 3-monoclor-1,2-propandiol (MCPD), care sunt clasificate ca periculoase pentru mediu şi sănătate conform Hotărârii Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenta nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase.Gestionarea deşeurilorA se vedea criteriul 5Siguranţa produsuluiProducătorul hârtiei trebuie să prezinte un document despre rezultatele incercarii produsului finit referitoare la conţinutul de formaldehida, glicoxal, PCB, substanţe antimucegat şi antimicrobiene, vopsele şi agenţi de stralucire.Tabelul nr. 5Amine la care se face referire în criteriul 6

     
  Amine Nr. CAS
  4-aminoazobenzen 60-09-3
  o-anisidina 90-04-0
  4-aminodifenil 92-67-1
  benzidina 92-87-5
  4-cloro-o-toluidina 95-69-2
  2-naftilamină 91-59-8
  o-amino-azotoluen 97-56-3
  2-amino-4-nitrotoluen 99-55-8
  p-cloranilină 106-47-8
  2,4-diaminoanizol 615-05-4
  4,4'-diaminodifenilmetan 101-77-9
  3,3'-diclorobenzidină 91-94-1
  3,3'-dimetoxibenzidină 119-90-4
  3,3'-dimetilbenzidină 119-93-7
  3,3'-dimetil-4,4'-diaminodifenilmetan 838-88-0
  p-cresidină 120-71-8
  4,4'-metilen-bis-(2-cloranilină) 101-14-4
  4,4'-oxidianilină 101-80-4
  4,4-thiodianilină 139-65-1
  o-toluidină 95-53-4
  2,4-diaminotoluen 95-80-7
  2,4,5-trimetilanilină 137-17-7
  2,4-xilidină 95-68-1
  4,6-xilidină 87-62-7

Adecvare pentru utilizareAgentul economic trebuie să prezinte dovezi ca produsul este adecvat pentru utilizare. Aceste dovezi pot include date rezultate utilizând metode de încercare corespunzătoare ISO sau CEN, dar pot include şi metode de încercare naţionale sau locale. Detaliile metodei de încercare sunt furnizate împreună cu solicitarea pentru acordarea etichetei ecologice.__________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x