HOTĂRÂRE nr. 44 din 19 martie 2018

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 08/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: SENATUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 266 din 27 martie 2018
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 13 07/02/2008
ActulREFERIRE LAPROTOCOL 13/12/2007
ActulREFERIRE LATRATAT 13/12/2007
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 148
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 67
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 148
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 76
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 76
 Nu exista acte care fac referire la acest act





În temeiul dispozițiilor art. 67 și art. 148 alin. (2) și (3) din Constituția României, republicată, precum și ale Protocolului nr. 2 privind aplicarea principiilor subsidiarității și proporționalității, anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană și a Tratatului de instituire a Comunității Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008,în baza Raportului Comisiei pentru Afaceri Europene nr. LXII/116 din 13.03.2018,Senatul adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Senatul României:(1)Consideră că Regulamentul propus respectă principiul subsidiarității deoarece acțiunile întreprinse la nivelul statelor membre nu pot soluționa problemele legate de aplicarea principiului recunoașterii reciproce în cadrul pieței unice. Numai procedurile la nivel UE pot garanta faptul că autoritățile naționale aplică principiul în același mod, permițând astfel întreprinderilor să beneficieze de un tratament egal, indiferent de țara în care acestea încearcă să își comercializeze produsul.Propunerea respectă principiul proporționalității, asigurând un echilibru între autonomia în materie de reglementare de care dispun statele membre pentru stabilirea nivelului de protecție pe care acestea îl consideră necesar pentru realizarea intereselor publice legitime și necesitatea de a aborda problema obstacolelor rămase în calea liberei circulații a mărfurilor comercializate în mod legal în alte state membre.(2)Solicită clarificări asupra următoarelor aspecte:a)relația dintre propunerea de regulament privind recunoașterea mutuală a mărfurilor și sectoarele mărfurilor parțial armonizate;b)procedura de autorizare prealabilă. În România, sistemele de certificare obligatorii pentru casele de marcat nu sunt, în sine, proceduri administrative, astfel nefiind clar dacă sunt sau nu sub incidența procedurii de autorizare prealabilă.(3)Propune:a)decalarea termenului de aplicare cu 2 ani, având în vedere necesitatea unei perioade de conformare atât pentru operatorii economici, cât și pentru autoritățile publice, precum și necesitatea elaborării cadrului legislativ național de aplicare a Regulamentului adoptat;b)declarația de conformitate UE să fie separată de declarația de recunoaștere reciprocă, respectiv declarația de recunoaștere reciprocă să fie anexată celei de conformitate UE, deoarece includerea declarației de recunoaștere reciprocă în cea de conformitate UE poate crea confuzii autorităților de supraveghere a pieței la momentul controlului efectuat;c)introducerea în conținutul declarației de recunoaștere reciprocă a informațiilor privind aspectele neacoperite de legislația comunitară aplicabile produsului comercializat care este parțial armonizat.
 + 
Articolul 2Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar opinia cuprinsă în această hotărâre se transmite către instituțiile europene.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în ședința din 19 martie 2018, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.
p. PREȘEDINTELE SENATULUI,
IULIAN-CLAUDIU MANDA
București, 19 martie 2018.Nr. 44.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x