HOTĂRÂRE nr. 423 din 27 mai 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 250 din 2 iunie 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1MODIFICAT DEHG 985 19/10/2000
ART. 12ABROGAT DEHG 212 26/01/2001
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 12MODIFICA PEHG 65 10/03/1997 ANEXA 3
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 1REFERIRE LALEGE (R) 92 04/08/1992
ART. 4REFERIRE LALEGE 50 21/06/1996
ART. 12MODIFICA PEHG 65 10/03/1997 ANEXA 3
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEHG 30 15/01/2004
ActulREFERIT DEPLAN 15/01/2004
ActulREFERIT DEHG 32 17/01/2002
ActulREFERIT DEHG 455 09/05/2001
ActulREFERIT DEHG 631 05/08/1999
ART. 1MODIFICAT DEHG 985 19/10/2000
ART. 12ABROGAT DEHG 212 26/01/2001

privind înfiinţarea Centrului de Pregătire şi Perfecţionare a Grefierilor şi a Celuilalt Personal Auxiliar de Specialitate



În temeiul art. 107 alin. (1) din Constituţia României,Guvernul României hotărăşte: + 
Articolul 1(1) Se înfiinţează Centrul de Pregătire şi Perfecţionare a Grefierilor şi a Celuilalt Personal Auxiliar de Specialitate, denumit în continuare centru, instituţie publică fără personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiţiei, cu sediul în municipiul Bucureşti.(2) Centrul realizează pregătirea şi perfecţionarea personalului auxiliar de specialitate pentru instanţele judecătoreşti şi pentru parchetele de pe lângă instanţe, potrivit prevederilor Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, republicată, sub coordonarea de specialitate a Institutului Naţional al Magistraturii.
 + 
Articolul 2(1) Centrul este condus de un consiliu format din 7 membri, dintre care un judecător al Curţii de Apel Bucureşti, un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, desemnaţi de Consiliul Superior al Magistraturii, un reprezentant ales al personalului de instruire al centrului, directorul general al Direcţiei generale organizare, resurse umane şi relaţia cu Ministerul Public din cadrul Ministerului Justiţiei, directorul Institutului Naţional al Magistraturii, precum şi un reprezentant ales al cursanţilor, care participa la cursuri pe durata prevăzută la art. 5 alin. (1).(2) Directorul şi directorul adjunct ai centrului sunt numiţi prin ordin al ministrului justiţiei. Directorul centrului face parte de drept din consiliu şi prezidează şedinţele acestuia.(3) Directorul şi directorul adjunct ai centrului asigura conducerea curenta a activităţii şi aducerea la îndeplinire a hotărârilor consiliului.(4) Mandatul membrilor consiliului centrului este de 4 ani, cu excepţia mandatului reprezentantului cursanţilor, care este ales pe durata studiilor.
 + 
Articolul 3Atribuţiile, organizarea şi funcţionarea centrului se stabilesc prin regulament aprobat de ministrul justiţiei.
 + 
Articolul 4(1) Personalul de instruire al centrului este numit de ministrul justiţiei, de regula dintre judecătorii şi procurorii în funcţie, care pot fi detasati, în condiţiile legii, în cadrul centrului.(2) Salarizarea personalului de instruire de specialitate juridică al centrului se face prin asimilare cu funcţiile de magistraţi, în raport cu vechimea în magistratura, în condiţiile Legii nr. 50/1996 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului din organele autorităţii judecătoreşti, cu modificările şi completările ulterioare.(3) Statele de personal şi de funcţii ale centrului se aproba de ministrul justiţiei, în limita fondurilor aprobate prin bugetul de stat Ministerului Justiţiei pentru cheltuieli de personal, potrivit legii.
 + 
Articolul 5(1) Durata cursurilor de pregătire specifică a personalului auxiliar de specialitate în cadrul centrului este de 6-9 luni.(2) Anual ministrul justiţiei stabileşte durata cursurilor şi numărul cursanţilor, în funcţie de necesarul de personal la instanţe şi la parchete.(3) Admiterea în centru se face prin concurs. Modul de constituire a comisiei şi condiţiile de concurs se stabilesc prin regulament aprobat de ministrul justiţiei.
 + 
Articolul 6(1) În perioada de pregătire cursanţii vor efectua şi stagii practice în cadrul instanţelor şi parchetelor, sub îndrumarea personalului de instruire al centrului, pentru a cunoaşte în mod direct activităţile specifice pe care le desfăşoară grefierii şi celălalt personal auxiliar de specialitate.(2) La absolvirea centrului cursanţii vor susţine un examen în faţa unei comisii formate din 3 membri ai personalului de instruire şi 2 magistraţi de la instanţe şi parchete, numiţi de ministrul justiţiei.(3) Absolvenţilor centrului li se eliberează atestate.
 + 
Articolul 7(1) Cursanţii care au absolvit centrul cu cel puţin media 7, dacă sunt încadraţi în funcţii la instanţe sau parchete, vor fi trecuţi, de drept, în treapta profesională imediat superioară celei avute.(2) Cursanţii care au obţinut media prevăzută la alin. (1) şi sunt numiţi în posturi vacante vor fi încadraţi în treapta profesională III, dacă nu au vechimea în funcţie prevăzută de nomenclator.
 + 
Articolul 8(1) Pe durata cursurilor Ministerul Justiţiei poate acorda burse cursanţilor, în cuantum egal cu salariul de baza pentru funcţia de debutant, în limita fondurilor aprobate pentru burse în bugetul Ministerului Justiţiei.(2) Durata cursurilor constituie vechime în munca şi în specialitate.
 + 
Articolul 9(1) Centrul va organiza cursuri de perfecţionare a pregătirii profesionale a grefierilor şi a celorlalte categorii de personal auxiliar de specialitate de la instanţe şi parchete, cu durata de 15-30 de zile anual.(2) Cursurile de perfecţionare se organizează la sediul centrului sau la sediul curţilor de apel, cu sprijinul Direcţiei generale organizare, resurse umane şi relaţia cu Ministerul Public din cadrul Ministerului Justiţiei.(3) Personalul auxiliar de specialitate care participa la cursurile de perfecţionare se considera delegat în interesul serviciului, pe toată durata cursurilor, beneficiind de drepturile prevăzute de dispoziţiile legale.
 + 
Articolul 10Numărul maxim de posturi aprobat pentru Ministerul Justiţiei se suplimenteaza cu 40 de posturi pentru Centrul de Pregătire şi Perfecţionare a Grefierilor şi a Celuilalt Personal Auxiliar de Specialitate.
 + 
Articolul 11Prevederile prezentei hotărâri se aplică în limita bugetului aprobat Ministerului Justiţiei, potrivit legii.
 + 
Articolul 12Anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 65/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare, se completează cu litera G cu următorul cuprins:

  "G.  Centrul de Pregătire şi Perfecţionare a Grefierilor şi a Celuilalt Personal Auxiliar de Specialitate 40 Bugetul      de stat".

PRIM-MINISTRURADU VASILEContrasemnează:–––––p. Ministru de stat,ministrul justiţiei,Flavius Baias,secretar de statMinistrul finanţelor,Decebal Traian RemesMinistrul munciişi protecţiei sociale,Alexandru Athanasiu––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x