privind regimul de comercializare a ouălor
În temeiul art. 108 din Constituţie, republicată, şi al art. 6 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. +
Articolul 1Pentru aplicarea prezentei hotărâri termenii şi expresiile de mai jos semnifică, după cum urmează:a) ouă – ouăle de găină, în coajă, adecvate consumului uman direct sau folosite în industria alimentară, cu excepţia ouălor sparte, incubate şi preparate; … b) ouă industriale – ouăle de găină, în coajă, altele decât cele specificate la alin. (1), inclusiv ouăle sparte şi ouăle limpezi incubate, cu excepţia ouălor preparate; … c) ouă de incubaţie – ouăle destinate producţiei de pui conform normelor specificate în regulile privind ouăle de incubaţie; … d) ouă sparte – ouăle care prezintă spărturi ale cojii şi membranelor, cu expunerea conţinutului lor; … e) ouă crăpate – ouăle cu coaja crăpată, dar cu membranele intacte; … f) ouă incubate – ouăle din momentul în care sunt introduse în incubator; … g) comercializare – deţinerea sau expunerea spre vânzare, oferirea spre vânzare, vânzarea, livrarea sau orice altă formă de comercializare; … h) colector – orice persoană autorizată de autorităţile competente să colecteze ouă de la producător pentru livrare: … – la un centru de ambalare;– pe o piaţă care vinde exclusiv angrosiştilor ale căror unităţi sunt aprobate ca centre de ambalare;– în industrie;i) centru de ambalare – unitate autorizată de autoritatea competentă să clasifice ouăle pe categorii în funcţie de calitate şi greutate şi să le asigure ambalarea; … j) lot – ouăle de la unul şi acelaşi centru de ambalare, situate într-un singur loc, ambalate sau neambalate, cu una şi aceeaşi dată de ambalare sau durată de valabilitate, care fac parte din aceleaşi categorii de calitate şi greutate; … k) ambalaje mari – pachete, cutii deschise sau containere care conţin peste 36 de ouă; … l) ambalaje mici – pachete sau învelitori, dar nu cofraje neacoperite, care conţin 36 de ouă sau mai puţin; … m) vânzări neambalate – oferta pentru vânzarea cu amănuntul a ouălor, altele decât cele în ambalaje mari sau mici; … n) autoritate competentă – Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, la nivel naţional, şi direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală, la nivel judeţean. … +
Articolul 2(1) Pe teritoriul României comercializarea ouălor se face cu respectarea dispoziţiilor prezentei hotărâri. … (2) Dispoziţiile privind clasificarea şi marcarea ouălor nu se aplică în următoarele situaţii: … a) dacă sunt transportate direct de la locul de producţie la un centru de ambalare sau la o piaţă care vinde exclusiv angrosiştilor care au centre de ambalare autorizate conform art. 5; … b) dacă sunt produse şi livrate pentru procesare la întreprinderile din industria alimentară autorizate în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 356/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate şi igienă pentru producerea şi comercializarea produselor din ouă, precum şi la cele din industria nealimentară. … (3) Pentru ouăle care provin din producţie proprie, care nu sunt ambalate conform art. 10, 11 şi 12 şi nu sunt clasificate după categoriile de calitate sau greutate stabilite prin prezenta hotărâre, prevederile prezentei hotărâri nu se aplică în cazul ouălor vândute de producător direct consumatorului pentru uz personal, la ferma acestuia, într-o piaţă publică locală, cu excepţia pieţelor de licitaţie, sau prin vânzare directă. … +
Articolul 3Comercializarea către consumatori a ouălor definite la art. 1 nu se va face prin combinare cu ouă de alte tipuri. +
Articolul 4(1) Fără a prejudicia prevederile art. 2, producătorii nu pot livra: … a) ouă altor persoane fizice sau juridice în afara colectorilor, centrelor de ambalare, pieţelor, în sensul art. 2 alin. (2) lit. a), a industriei alimentare şi industriei nealimentare; … b) ouă industriale, în afară de ouăle incubate, altor persoane în afara centrelor de ambalare sau a industriei, cu excepţia industriei alimentare; … c) ouă incubate altora decât unităţilor de prelucrare sau industriei, cu excepţia industriei alimentare. … (2) Ouăle sparte accidental în centrele de ambalare pot fi livrate doar pentru prelucrare industrială, cu excepţia industriei alimentare. … +
Articolul 5(1) În afara cazurilor menţionate la art. 8, numai centrele de ambalare pot clasifica ouăle în funcţie de calitate şi greutate. … (2) Centrele de ambalare vor păstra o evidenţă la zi a furnizorilor. … (3) În baza criteriilor prevăzute la art. 22 alin. (3) şi a normelor metodologice de aplicare a prezentei hotărâri, autorităţile competente acordă autorizaţii pentru clasificarea ouălor şi alocă un număr de identificare fiecărei unităţi sau producător, la cererea acestora, ale căror incinte şi dotări tehnice sunt adecvate clasificării ouălor în funcţie de calitate şi greutate. Autorizaţiile vor fi retrase dacă nu mai sunt îndeplinite condiţiile cerute. … +
Articolul 6(1) Ouăle se clasifică în funcţie de calitate, după cum urmează: … a) categoria A sau "ouă proaspete"; … b) categoria B sau "ouă calitatea a doua sau ouă declasate", destinate a fi folosite în industria alimentară, conform prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 356/2002 şi în industria nealimentară. … (2) Ouăle din categoria A se clasifică în funcţie de greutate. … (3) Clasificarea în categoriile A şi B se face ţinând cont de criteriile stabilite în art. 22 alin. (3) şi de normele metodologice de aplicare a prezentei hotărâri. … +
Articolul 7(1) Ouăle din categoria A se vor ştampila cu numărul de identificare a producătorului, care să permită identificarea metodei de producţie folosite. … (2) Pe ouăle din categoria A se pot aplica unul sau mai multe dintre următoarele marcaje distinctive: … a) termenul de valabilitate; … b) una sau mai multe date care să îi ofere consumatorului informaţii suplimentare; … c) categoria de calitate; … d) categoria de greutate; … e) numărul centrului de ambalare; … f) denumirea centrului de ambalare; … g) numele comercial sau marca fabricii; … h) o indicaţie asupra originii ouălor. … (3) Marcajele distinctive prevăzute la alin. (2) lit. f) şi g) se folosesc doar în conformitate cu condiţiile stabilite la art. 10 alin. (1) lit. a). … (4) Marcajele distinctive prevăzute la alin. (2) lit. b) şi h) se folosesc numai în conformitate cu condiţiile stabilite la art. 10 alin. (3). … (5) Pentru ouăle din categoria A se pot prezenta şi date privind modul de furajare a găinilor ouătoare. Aceste date se folosesc numai în conformitate cu condiţiile stabilite la art. 10 alin. (3). … +
Articolul 8(1) Ouăle din categoria B, cu excepţia ouălor crăpate, trebuie să poarte un marcaj distinctiv care să specifice categoria de calitate. Acestea pot avea una sau mai multe dintre marcajele distinctive prevăzute la art. 7. … (2) Ouăle din categoria A, care nu mai îndeplinesc caracteristicile prevăzute pentru categoria respectivă, vor fi declasate în categoria B. Ele vor fi livrate direct către industria alimentară, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 356/2002 sau către industria nealimentară, iar ambalajele acestora vor fi întotdeauna marcate în mod clar pentru a li se indica destinaţia. … +
Articolul 9Ouăle nu trebuie să poarte alte marcaje în afara celor prevăzute în prezenta hotărâre. +
Articolul 10(1) Ambalajele mari, precum şi ambalajele mici, chiar dacă sunt introduse în ambalaje mari, trebuie să indice pe suprafaţa exterioară, cu caractere vizibile şi lizibile, următoarele: … a) numele sau denumirea şi adresa unităţii care a ambalat sau ale celei pentru care se ambalează ouăle; numele, denumirea de activitate sau marca fabricii folosită de unitatea respectivă, care poate fi o marcă folosită în mod colectiv de mai multe întreprinderi, care poate fi indicată numai dacă nu conţine formulări incompatibile cu prezenta hotărâre, privind calitatea sau prospeţimea ouălor, tipul de producţie utilizat sau originea ouălor; … b) numărul de identificare al centrului de ambalare; … c) categoriile de calitate şi greutate. Ouăle din categoria A pot fi identificate fie prin cuvintele "categoria A", fie prin litera "A" singură sau în combinaţie cu cuvântul "proaspete"; … d) numărul de ouă ambalate; … e) termenul de valabilitate, urmat de recomandările de depozitare pentru categoria A şi data ambalării pentru ouăle din categoria B; … f) metoda de producţie pentru ouăle din categoria A. Aceste specificaţii se folosesc obligatoriu pentru a respecta criteriile prevăzute la art. 22 alin. (3). … (2) Atât ambalajele mari, cât şi cele mici pot conţine şi următoarele informaţii suplimentare, fie pe suprafaţa interioară, fie pe cea exterioară: … a) preţul de vânzare; … b) codurile de administrare a comerţului cu amănuntul şi/sau codurile de control ale stocului; … c) una sau mai multe date care să ofere consumatorului informaţii suplimentare; … d) specificaţiile privind condiţiile speciale de depozitare; … e) propoziţii sau simboluri menite să promoveze vânzarea ouălor, cu condiţia ca acestea şi modul în care sunt alcătuite să nu inducă în eroare cumpărătorul; … f) o indicaţie despre modul de furajare a găinilor ouătoare. … (3) Alte date şi marcaje distinctive privind tipul de producţie şi originea ouălor, precum şi modul de furajare a găinilor ouătoare pot fi folosite numai în conformitate cu criteriile stabilite în art. 22 alin. (3) şi în normele metodologice de aplicare a prezentei hotărâri. … (4) Dacă ambalajele mari conţin ambalaje mici sau ouă marcate cu referire la tipul de producţie sau la originea ouălor, aceste specificaţii trebuie să apară şi pe ambalajele mari. … +
Articolul 11(1) Ambalajele mari trebuie prevăzute cu o bandă sau etichetă care să conţină specificaţiile prevăzute la art. 10, care să nu permită refolosirea după desfacerea ambalajelor şi care să fie realizată de către sau sub supravegherea autorităţilor competente menţionate la art. 21. Această bandă sau etichetă nu este obligatorie în cazul ambalajelor mari sub forma cutiilor sau containerelor deschise, cu condiţia ca acestea din urmă să nu împiedice identificarea specificaţiilor prevăzute la art. 10, indicate pe ambalajele mici din interiorul lor. … (2) Prin derogare, în cazul livrării directe de la centrul de ambalare către comerţul cu amănuntul al ouălor destinate vânzării neambalate în cantităţi reduse, nu este obligatorie ambalarea acestor ouă în ambalaje mari. … +
Articolul 12Cuvintele "extra" sau "extra proaspăt" pot fi folosite pe ambalajele mici care conţin ouă din categoria A, prevăzute cu o bandă sau o etichetă. Aceste cuvinte se tipăresc pe bandă sau etichetă, iar aceasta se îndepărtează sau se distruge cel târziu în a şaptea zi de la ambalare sau în a noua zi de la ouat. +
Articolul 13(1) Ouăle expuse pentru vânzare sau oferite spre vânzare în comerţul cu amănuntul trebuie să fie expuse separat, în conformitate cu categoria de calitate şi greutate şi metoda de producţie. Diferitele categorii de calitate şi greutate, precum şi metodele de producţie vor fi indicate astfel încât să fie clare şi vizibile pentru consumator. … (2) În cazul vânzării ouălor neambalate se indică numărul de identificare al centrului de ambalare care a clasificat ouăle pe categorii sau, în cazul ouălor importate din ţări din afara Uniunii Europene, ţara de origine, precum şi durata de valabilitate minimă urmată de recomandările de depozitare adecvate. … (3) Ouăle din categoria A, cu excepţia ouălor din categoria A marcate "extra" în conformitate cu art. 12, pot fi expuse pentru vânzare sau oferite spre vânzare în ambalaje mici care pot avea o categorie de greutate diferită, cu condiţia specificării greutăţii totale nete şi a cuvintelor: "ouă de diferite mărimi" sau "categorii de greutate variate". … +
Articolul 14Ambalajele nu pot prezenta alte indicaţii în afara celor prevăzute în prezenta hotărâre. +
Articolul 15Ouăle provenite din ţări din afara Uniunii Europene pot fi importate dacă;a) respectă prevederile art. 3, 6, 7, 8, 9, 12, ale art. 13 alin. (2) şi ale art. 14; … b) sunt puse în ambalaje, inclusiv ambalaje mici introduse în ambalaje mari, prezentând, în mod vizibil şi lizibil, următoarele informaţii: … 1. ţara de origine;2. numele unităţii de ambalare din ţara din afara Uniunii Europene;3. categoria de calitate şi greutate;4. pentru ambalajele mari, greutatea în kilograme a ouălor ambalate şi numărul acestora, iar pentru ambalajele mici, numărul ouălor;5. data ambalării şi durata de valabilitate minimă urmată de recomandările de depozitare adecvate pentru ouăle din categoria A şi data de ambalare pentru ouăle din alte categorii;6. numele expeditorului şi adresa, în cazul ambalajelor mari;7. metoda de producţie pentru ouăle din categoria A, menţionată la art. 10 alin. (1) lit. f), sau următoarea indicaţie: "metoda de producţie nu este specificată". +
Articolul 16(1) Prezenta hotărâre se aplică şi în cazul ouălor ambalate şi destinate exportului. Ouăle ambalate şi destinate exportului în ţări din afara Uniunii Europene, care au fost tratate cu diferite soluţii, nu se consideră a fi fost tratate pentru conservare. … (2) Prin derogare de la alin. (1) şi pentru a respecta normele impuse de unele ţări importatoare, ouăle ambalate şi destinate exportului: … a) pot răspunde unor cerinţe superioare faţă de cele din prezenta hotărâre privind calitatea, marcarea şi etichetarea sau alte cerinţe suplimentare; … b) pot prezenta pe ambalaj marcaje sau specificaţii de altă natură, cu condiţia ca aceste marcaje şi specificaţii să nu fie confundate cu cele stabilite prin prezenta hotărâre. … (3) Ouăle ambalate şi destinate exportului pot fi clasificate în alte categorii de greutate decât cele adoptate în conformitate cu prevederile art. 22. În acest caz se va indica pe ambalaje categoria de greutate necodificată. … Art. 17Prezenta hotărâre nu se aplică în cazul ouălor importate sau exportate în cantităţi reduse, de până la 60 de ouă, de către consumator pentru uzul personal. +
Articolul 18Produsele la care se referă prezenta hotărâre se verifică prin luarea de mostre randomizate în toate etapele comercializării, precum şi în timpul transportului. În ceea ce priveşte ouăle importate din ţări din afara Uniunii Europene, aceste verificări de mostre alese la întâmplare au loc şi după efectuarea formalităţilor vamale. +
Articolul 19(1) Măsurile care decurg din nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri pot fi luate numai în legătură cu întregul lot verificat. … (2) Dacă se consideră că lotul verificat nu respectă prevederile prezentei hotărâri, organismul de control va interzice comercializarea sau importul acestuia, dacă lotul respectiv provine dintr-o ţară din afara Uniunii Europene, până când se aduc dovezi că lotul a fost adus la forma corespunzătoare prevederilor prezentei hotărâri. … +
Articolul 20Constituie contravenţii şi se sancţionează, după cum urmează, următoarele fapte:a) neclasificarea şi nemarcarea ouălor în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri, cu amendă de la 2.000.000 lei la 20.000.000 lei; … b) neasigurarea condiţiilor de ambalare, depozitare şi transport conform prezentei hotărâri şi normelor metodologice de aplicare, cu amendă de la 5.000.000 lei la 30.000.000 lei. … +
Articolul 21(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ai Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi ai Ministerului Sănătăţii, care au obligaţia de a verifica permanent modul de respectare a prevederilor prezentei hotărâri. … (2) Contravenţiilor prevăzute la art. 20 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia art. 28 şi 29. … +
Articolul 22(1) În termen de 30 de zile de la publicarea prezentei hotărâri, prin ordin comun al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, se aprobă normele metodologice de aplicare a acesteia. … (2) Normele metodologice vor cuprinde reglementări în ceea ce priveşte: … a) frecvenţa colectării, livrării şi manipulării ouălor; … b) criteriile de calitate şi categoriile de greutate; … c) specificaţiile indicaţiilor de pe ouă şi ambalaje. … (3) În scopul adoptării, conform procedurii menţionate la alin. (2), a parametrilor care se aplică fiecărei categorii de calitate, se ţine cont de următoarele criterii: … a) aspectul cojii; … b) consistenţa albuşului; … c) înălţimea camerei de aer; … d) dimensiunea şi poziţia gălbenuşului; … e) lipsa petelor de sânge şi a corpilor străini; … f) dezvoltarea embrionului. … +
Articolul 23Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 septembrie 2005. +
Articolul 24La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 641/2002 privind regimul de comercializare a ouălor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 463 din 28 iunie 2002, precum şi orice dispoziţie contrară se abrogă.PRIM-MINISTRUADRIAN NĂSTASEContrasemnează:–––––Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,Ilie SârbuMinistrul sănătăţii,Ovidiu BrînzanPreşedintele Autorităţii Naţionale pentru ProtecţiaConsumatorilor,Rovana PlumbMinistrul finanţelor publice,Mihai Nicolae TănăsescuBucureşti, 23 martie 2004.Nr. 415.––––