HOTĂRÂRE nr. 411 din 19 mai 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 231 din 26 mai 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 58
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 141
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 6REFERIRE LAOG 54 14/08/1998
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind aprobarea cifrei de şcolarizare pentru anul universitar 2000/2001



În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 58 alin. (1) şi art. 141 lit. b) din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Efectivul de locuri pentru admiterea în învăţământul universitar în anul universitar 2000/2001 se stabileşte de instituţiile de învăţământ superior, în baza autonomiei universitare şi în conformitate cu planul strategic al fiecărei universităţi. Numărul total de locuri este compus din:a) numărul de locuri de studiu finanţate de la bugetul de stat;b) numărul de locuri de studiu cu taxa.
 + 
Articolul 2Cifra de şcolarizare pentru admiterea în învăţământul superior de stat finanţat de la bugetul de stat în anul universitar 2000-2001 se stabileşte după cum urmează:a) numărul locurilor pentru studenţii din anul I, învăţământ universitar, este de 60.000, inclusiv învăţământul militar organizat de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei şi Serviciul Roman de Informaţii;b) numărul locurilor pentru admiterea în învăţământul postuniversitar este de 15.000.
 + 
Articolul 3Defalcarea numărului de locuri finanţate de la bugetul de stat pentru studenţii din anul I, învăţământ universitar de stat, se face de Ministerul Educaţiei Naţionale, pe instituţii de învăţământ superior şi pe domeniile specializărilor universitare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 4Repartizarea numărului de locuri finanţate de la bugetul de stat pentru învăţământul postuniversitar realizat prin studii aprofundate de specialitate, masterat, doctorat cu şi fără frecventa se face de Ministerul Educaţiei Naţionale, pe instituţii de învăţământ superior.
 + 
Articolul 5Defalcarea cifrei de şcolarizare prevăzute la art. 2 se face atât pentru învăţământul universitar, cat şi pentru învăţământul postuniversitar, avându-se în vedere următoarele criterii:a) cerinţa pe piaţa muncii a anumitor specializări;b) performanţele instituţionale: consacrarea interna şi internationala a instituţiei de învăţământ superior, numărul de posturi ocupate cu conferenţiari universitari şi cu profesori universitari la diferite specializări în raport cu numărul total de posturi, granturile obţinute de corpul profesoral;c) cifrele de şcolarizare solicitate de universităţi.
 + 
Articolul 6(1) Cifra de şcolarizare prevăzută la art. 2 nu include numărul de locuri de studiu cu taxa, care se aproba de senatele instituţiilor de învăţământ superior, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 54/1998 privind admiterea, cu taxa, în învăţământul superior de stat peste locurile finanţate de la bugetul de stat.(2) Cifra de şcolarizare prevăzută la art. 2 lit. a) nu cuprinde numărul de locuri care se aproba de senatele instituţiilor de învăţământ superior pentru învăţământ la distanta, pentru care cheltuielile se acoperă prin taxe şi din alte surse decât cele de la bugetul de stat.
 + 
Articolul 7(1) Senatele instituţiilor de învăţământ superior sunt autorizate:a) sa repartizeze pe facultăţi şi pe specializări locurile care le sunt alocate de Ministerul Educaţiei Naţionale din cifra totală de şcolarizare, conform distribuţiei pe domenii de specializare universitară;b) sa stabilească numărul de locuri de studiu cu taxa pentru învăţământ universitar şi postuniversitar;c) sa stabilească cuantumurile taxelor de şcolarizare.(2) Taxa anuală de studiu prevăzută la alin. (1) lit. c) trebuie să acopere integral cheltuielile de şcolarizare şi nu poate fi mai mica decât alocaţia bugetară pe student pentru acelaşi nivel de studiu – universitar de scurta durata sau lungă durata ori postuniversitar – şi pentru specializarea respectiva, calculată de Consiliul Naţional de Finanţare a Învăţământului Superior. Taxa anuală de studiu este anunţată candidaţilor înainte de începerea admiterii.PRIM-MINISTRUMUGUR CONSTANTIN ISARESCUContrasemnează:──────────────Ministrul educaţiei naţionale,Andrei MargaMinistrul munciişi protecţiei sociale,Smaranda DobrescuMinistrul finanţelor,Decebal Traian Remes
 + 
Anexa 1DOMENIILEspecializărilor universitare1. Agronomie2. Arhitectura şi urbanism3. Arte plastice şi decorative4. Arta teatrala, cinematografica şi TV5. Asistenţa socială6. Automatica, calculatoare şi informatica7. Biologie, Biotehnologie8. Chimie9. Construcţii10. Ecologie şi protecţia mediului11. Economie12. Educaţie fizica şi sport13. Energetica14. Farmacie15. Filologie16. Filosofie17. Finanţe şi contabilitate18. Fizica19. Geografie20. Geologie şi geofizica21. Inginerie alimentara22. Inginerie chimica23. Inginerie economică24. Inginerie electrica, electronică şi telecomunicaţii25. Inginerie industriala26. Inginerie mecanică27. Istorie28. Jurnalism şi ştiinţele comunicării29. Management, marketing şi administrarea afacerilor30. Matematica31. Medicina veterinara32. Medicina33. Mine, petrol şi gaze34. Muzica35. Psihologie36. Relaţii internaţionale37. Silvicultura38. Sociologie39. Stomatologie40. Ştiinţa materialelor41. Ştiinţe juridice42. Ştiinţe militare43. Ştiinţe politice şi administrative44. Ştiinţele educaţiei45. Teologie46. Transporturi.────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x