HOTĂRÂRE nr. 408 din 5 mai 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 409 din 16 mai 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 102 21/09/1992 ART. 10
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ART. 5REFERIT DEORDIN 313 09/05/2006
ART. 5REFERIT DEORDIN 457 11/05/2006

privind aprobarea stemelor unor oraşe din judeţul Caraş-Severin



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 10 alin. 2 din Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul UNIC(1) Se aprobă stemele oraşelor Băile Herculane, Bocşa, Oţelu Roşu, din judeţul Caraş-Severin, prevăzute în anexele nr. 1.1-1.3.(2) Descrierea elementelor stemelor şi semnificaţiile acestora sunt prevăzute în anexele nr. 2.1-2.3.(3) Anexele nr. 1.1-1.3 şi 2.1-2.3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:────────────────Ministrul administraţiei şi internelor,Vasile BlagaBucureşti, 5 mai 2005.Nr. 408.
 + 
Anexa 1.1STEMAoraşului Băile Herculane, judeţul Caraş-Severin
 + 
Anexa 2.1DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILEelementelor însumate ale stemei oraşului Băile Herculane,judeţul Caraş-SeverinDescrierea stemei:Stema oraşului Băile Herculane, potrivit anexei nr. 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat şi retezat.În şef, în câmp albastru, se află trei coline verzi, peste care broşează şapte ulcioare răsturnate, din care curge apă. Ulcioarele sunt aşezate faţă în faţă, câte trei şi unul deasupra, toate de argint.În dreapta, în câmp roşu, apare un fronton român, cu patru coloane, totul de aur.În stânga, în câmp albastru, se află un personaj atletic cu plete şi barbă, cu veşmânt drapat, care poartă pe umăr o piele de leu.Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate.Semnificaţiile elementelor însumate:Colinele reprezintă zona montană a Văii Cernei, iar ulcioarele cu apă fac trimitere la cele şapte izvoare ale Cernei, aflate la câţiva kilometri de staţiunea balneoclimaterică Băile Herculane.Frontonul român simbolizează vechimea staţiunii folosite pentru apele sale termale încă din vremea românilor.Personajul atletic poartă blana Leului din Nemeia, aflat în vechiul centru al localităţii.Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş.
 + 
Anexa 1.2STEMAoraşul Bocşa, judeţul Caraş-Severin
 + 
Anexa 2.2DESCRIERE ŞI SEMNIFICAŢIILEelementelor însumate ale stemei oraşului Bocşa,judeţul Caraş-SeverinDescrierea stemei:Stema oraşului Bocşa, potrivit anexei nr. 1.2, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, împărţit în furcă răsturnată.În prima partiţie, în câmp albastru, se află un porumbel de argint, aflat în zbor, văzut din faţă.În a doua partiţie, în câmp roşu, se află o terasă vălurită verde, şi un pinten de cetate în ruină, având în partea centrală contraforturi şi o arcadă, totul fiind de aur.În a treia partiţie, în câmp aurit, se află un car de foc, tras de trei cai, totul de culoare roşie. în car este un personaj în culori naturale, nimbat cu aur, cu veşmânt de argint. El ţine în mâna dreaptă un mănunchi de săgeţi de aur, iar mâna stângă stă ridicată.Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate.Semnificaţiile elementelor însumate:Porumbelul simbolizează pace, dragoste, armonie, speranţă, elemente reprezentative pentru Buza Turcului, unul dintre punctele strategice fortificate mult disputate de habsburgi şi otomani între secolele XVI-XVIII.Personajul nimbat în carul de foc este una dintre reprezentările iconografice tradiţionale ale Sfântului Ilie, patronul mănăstirii şi localităţii.Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş.
 + 
Anexa 1.3STEMAoraşul Oţelu Roşu, judeţul Caraş-Severin
 + 
Anexa 2.3DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILEelementelor însumate ale stemei oraşului Oţelu Roşu,judeţul Caraş-SeverinDescrierea stemei:Stema oraşului Oţelu Roşu, potrivit anexei nr. 1.3, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, despicat.În prima partiţie, în câmp aurit, pe o terasă neagră, se află un coş industrial zidit din care ies flăcări orientate cu vârful spre dreapta, toate roşii.În a doua partiţie, în câmp de argint, broşează o terasă verde, alcătuită din formaţiuni deluroase.Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate.Semnificaţiile elementelor însumate:Coşul industrial din care ies flăcări semnifică faptul că această aşezare este un centru industrial. Culoarea roşie şi flăcările simbolizează incandescenţa oţelului topit şi concordă cu numele oraşului.Terasa verde alcătuită din formaţiuni deluroase simbolizează relieful caracteristic Banatului.Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş.__________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x