HOTĂRÂRE nr. 39 din 18 mai 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: BIROUL ELECTORAL CENTRAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 464 din 24 mai 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 67 25/03/2004 ART. 33
ActulSTABILESTE MODUL DE APLICARELEGE 67 25/03/2004
ART. 1REFERIRE LALEGE 67 25/03/2004 ART. 92
ART. 3REFERIRE LALEGE 67 25/03/2004 ART. 92
ART. 10REFERIRE LALEGE 67 25/03/2004 ART. 33
ART. 10REFERIRE LALEGE 67 25/03/2004 ART. 92
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind interpretarea unor texte din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale



În temeiul art. 33 alin. (1) lit. c) şi alin. (4) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale,Biroul Electoral Central hotărăşte adoptarea următoarelor norme tehnice de repartizare a mandatelor de consilier: + 
Articolul 1Repartizarea mandatelor de consilier se va realiza în conformitate cu prevederile art. 92 din Legea nr. 67/2004 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.
 + 
Articolul 2Repartizarea mandatelor se face avându-se în vedere numai partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi care au întrunit pragul electoral.
 + 
Articolul 3(1) Pragul electoral este egal cu numărul întreg, fără zecimale, nerotunjit, rezultat din înmulţirea punctelor procentuale stabilite conform art. 92 alin. (1) din Legea nr. 67/2004 cu numărul total al voturilor valabil exprimate într-o circumscripţie electorală.(2) În condiţiile art. 92 alin. (1) din Legea nr. 67/2004 au fost stabilite următoarele limite ale pragului electoral:– pentru partide politice, organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţi independenţi 5%;– pentru alianţe politice şi alianţe electorale formate din 2 membri …………………………………………….. 7%;– pentru alianţe politice şi alianţe electorale formate din cel puţin 3 membri ……………………………………… 8%.
 + 
Articolul 4(1) Pentru realizarea listei partidelor, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice, alianţelor electorale şi a candidaţilor independenţi, care au întrunit pragul electoral, biroul electoral al circumscripţiei va parcurge următoarele etape:a) se vor calcula nivelurile absolute ale pragului electoral, corespunzător numărului total al voturilor valabil exprimate în circumscripţia respectivă pentru fiecare categorie participantă la procesul electoral;b) se vor compara rezultatele obţinute de fiecare partid, alianţă politică, alianţă electorală sau candidat independent cu nivelul pragului electoral stabilit pentru fiecare entitate participantă conform art. 3 alin. (1) şi (2);c) se vor înscrie în lista partidelor, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice, alianţelor electorale şi a candidaţilor independenţi care au întrunit pragul electoral numai acele formaţiuni care au obţinut un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu nivelul pragului electoral corespunzător categoriei din care fac parte.
 + 
Articolul 5(1) Repartizarea mandatelor de consilieri se va face pe baza coeficientului electoral.(2) Coeficientul electoral este egal cu numărul întreg, fără zecimale, nerotunjit, rezultat prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele şi candidaţii independenţi care au întrunit pragul electoral la numărul total de consilieri din circumscripţia electorală respectivă.
 + 
Articolul 6(1) În prima etapă, biroul electoral va repartiza fiecărui partid, organizaţie, alianţă politică sau alianţă electorală, înscrisă în lista celor care au întrunit pragul electoral, atâtea mandate de câte ori coeficientul electoral [calculat conform art. 5 alin. (2)] se include în numărul voturilor valabil exprimate pentru formaţiunea respectivă (nr. întreg nerotunjit); de asemenea, este declarat ales candidatul independent care a obţinut un număr de voturi cel puţin egal cu coeficientul electoral.(2) Atribuirea mandatelor se face de către biroul electoral de circumscripţie, în ordinea înscrierii candidaţilor pe listă, şi începe cu lista de candidaţi pentru care au fost exprimate cele mai multe voturi.(3) Dacă unui partid politic, alianţă politică sau electorală i-au revenit, pe baza coeficientului electoral, mai multe mandate decât candidaţii înscrişi în listă, mandatele suplimentare primite vor fi disponibilizate şi vor fi repartizate în etapa a II-a, conform prevederilor art. 9.
 + 
Articolul 7(1) În cea de-a doua etapă vor participa numai partidele politice şi alianţele politice sau electorale care au întrunit pragul electoral, sortate descrescător în funcţie de numărul voturilor neutilizate în prima etapă.(2) Candidaţii independenţi care au întrunit pragul electoral şi care au primit un număr de voturi valabil exprimate mai mic decât coeficientul electoral stabilit nu participă în etapa a II-a de repartizare a mandatelor de consilieri.(3) Dacă unui partid politic, alianţă politică sau electorală i-au fost atribuite din prima etapă un număr de mandate egal cu numărul de candidaturi înscrise în listă, nu va mai participa la etapa a doua de repartizare a mandatelor chiar dacă are voturi neutilizate.
 + 
Articolul 8(1) Se consideră voturi neutilizate pentru fiecare listă de candidaţi a partidelor politice, alianţelor politice sau electorale voturile care au rămas după atribuirea mandatelor din prima etapă, precum şi voturile valabil exprimate pentru partidele politice, alianţele politice sau electorale care, deşi au întrunit pragul electoral, nu au participat la prima etapă de distribuire a mandatelor, deoarece numărul voturilor primite este inferior coeficientului electoral.(2) Dacă două sau mai multe partide, alianţe politice ori electorale au acelaşi număr de voturi neutilizate, înscrierea lor în listă se va face în funcţie de numărul voturilor valabil exprimate obţinute; dacă departajarea partidelor, alianţelor politice sau electorale nu este posibilă nici după acest criteriu, înscrierea lor în liste se va face prin tragere la sorţi.(3) Organizarea tragerii la sorţi se va face de către preşedintele biroului electoral de circumscripţie, imediat ce se constată imposibilitatea aplicării criteriilor de departajare formulate la alin. (2) pentru înscrierea partidelor, alianţelor politice sau electorale în listă, în prezenţa majorităţii membrilor acestuia.(4) Procedura va fi menţionată ca atare în procesul-verbal întocmit de către membrii biroului electoral de circumscripţie, la poziţia "Expunerea, pe scurt, a întâmpinărilor şi contestaţiilor formulate şi a hotărârilor pronunţate de către biroul electoral de circumscripţie, care sunt definitive", cu indicarea în clar a formaţiunii care a fost aleasă prin tragere la sorţi.
 + 
Articolul 9(1) În această etapă biroul electoral repartizează mandatele rămase neatribuite din prima etapă, după cum urmează:a) un mandat se va atribui unei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alta decât cea maghiară, în cazul în care în prima etapă nici o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale nu a obţinut cel puţin un mandat; organizaţia căreia i se va atribui mandatul trebuie să îndeplinească cumulat două condiţii: să întrunească pragul electoral şi să fi obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate dintre toate celelalte organizaţii;b) în cazul în care există două sau mai multe organizaţii care au acelaşi număr de voturi valabil exprimate, selecţia se va face prin tragere la sorţi;c) organizarea tragerii la sorţi se va face de către preşedintele biroului electoral de circumscripţie, imediat ce se constată imposibilitatea aplicării criteriilor de departajare formulate la lit. b) pentru înscrierea partidelor, alianţelor politice sau electorale în listă, în prezenţa majorităţii membrilor acestuia;d) procedura va fi menţionată ca atare în procesul-verbal întocmit de către membrii biroului electoral de circumscripţie, la poziţia "Expunerea, pe scurt, a întâmpinărilor şi contestaţiilor formulate şi a hotărârilor pronunţate de către biroul electoral de circumscripţie, care sunt definitive", cu indicarea în clar a formaţiunii care a fost aleasă prin tragere la sorţi;e) câte un mandat partidelor, alianţelor politice şi alianţelor electorale care au întrunit pragul electoral, în ordinea înscrierii acestora într-un tabel ordonat descrescător în funcţie de numărul voturilor neutilizate; dacă nu se reuşeşte repartizarea tuturor mandatelor, operaţiunea se repetă până la epuizarea acestora;f) dacă un partid politic, alianţă politică sau electorală, în timpul repartizării mandatelor din etapa a II-a îşi completează numărul de mandate conform "listei de candidaturi" depuse, înaintea epuizării tuturor mandatelor disponibile, acelei formaţiuni nu i se vor mai repartiza mandate; repartizarea mandatelor rămase disponibile se va face continuând cu celelalte formaţiuni înscrise în liste, până la completa lor repartizare.(2) Dacă în cursul operaţiunilor prevăzute la alin. (1) lit. c) se constată că două sau mai multe partide politice, alianţe politice ori alianţe electorale au acelaşi număr de voturi neutilizate, înainte de atribuirea ultimului mandat rămas de repartizat, acesta este repartizat partidului, alianţei politice sau alianţei electorale care a obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate; dacă numărul de voturi valabil exprimate este egal, repartizarea mandatului se face prin tragere la sorţi.(3) Organizarea tragerii la sorţi se va face de către preşedintele biroului electoral de circumscripţie, imediat ce se constată imposibilitatea aplicării criteriilor de departajare formulate la alin. (2) pentru înscrierea partidelor, alianţelor politice sau electorale în listă, în prezenţa majorităţii membrilor acestuia.(4) Procedura va fi menţionată ca atare în procesul-verbal întocmit de către membrii biroului electoral de circumscripţie, la poziţia "Expunerea, pe scurt, a întâmpinărilor şi contestaţiilor formulate şi a hotărârilor pronunţate de către biroul electoral de circumscripţie, care sunt definitive", cu indicarea în clar a formaţiunii care a fost aleasă prin tragere la sorţi.
 + 
Articolul 10(1) În conformitate cu prevederile art. 92 alin. (8) din Legea nr. 67/2004, „… în situaţia în care nici un partid politic, alianţă politică sau alianţă electorală nu realizează pragul electoral, iar numărul candidaţilor independenţi care au realizat pragul electoral este mai mic decât numărul mandatelor de consilier din circumscripţia respectivă, diferenţa de mandate este repartizată primelor 3 partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi valabil exprimate pentru fiecare. Fiecărui partid, fiecărei alianţe politice sau alianţe electorale i se repartizează câte un mandat. Operaţiunea se repetă până la epuizarea tuturor mandatelor …”.(2) Dacă două sau mai multe partide, alianţe politice ori alianţe electorale selectate în condiţiile alin. (1) au acelaşi număr de voturi valabil exprimate, neputându-se astfel departaja primele 3, departajarea se va face prin tragere la sorţi.(3) Organizarea tragerii la sorţi se va face de către preşedintele biroului electoral de circumscripţie, imediat ce se constată imposibilitatea aplicării criteriilor de departajare formulate la alin. (2) pentru înscrierea partidelor, alianţelor politice ori electorale în listă, în prezenţa majorităţii membrilor acestuia.(4) Procedura va fi menţionată ca atare în procesul-verbal întocmit de către membrii biroului electoral de circumscripţie, la poziţia "Expunerea, pe scurt, a întâmpinărilor şi contestaţiilor formulate şi a hotărârilor pronunţate de către biroul electoral de circumscripţie, care sunt definitive", cu indicarea în clar a formaţiunii care a fost aleasă prin tragere la sorţi.(5) Se vor aplica prevederile alin. (1) şi (2) şi în condiţiile în care nici una dintre formaţiunile politice sau nici unul dintre candidaţii independenţi din buletinul de vot nu întruneşte pragul electoral.Potrivit art. 33 din Legea nr. 67/2004 prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Pronunţată în şedinţa publică din data de 18 mai 2004.Preşedintele Biroului Electoral Central,Petre SimileanBucureşti, 18 mai 2004.Nr. 39.______________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x