HOTĂRÂRE nr. 38 din 4 noiembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: BIROUL ELECTORAL CENTRAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.058 din 15 noiembrie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 1614 07/10/2004
ActulPENTRU APLICAREALEGE 373 24/09/2004
ActulREFERIRE LALEGE 373 24/09/2004 ART. 32
ActulREFERIRE LALEGE 373 24/09/2004 ART. 33
ActulREFERIRE LALEGE 373 24/09/2004 ART. 35
ActulREFERIRE LALEGE 373 24/09/2004 ART. 37
ART. 4REFERIRE LALEGE 373 24/09/2004 ART. 37
ART. 8REFERIRE LALEGE 373 24/09/2004 ART. 36
ART. 8REFERIRE LALEGE 373 24/09/2004 ART. 38
ART. 8REFERIRE LALEGE 373 24/09/2004 ART. 89
ART. 10REFERIRE LALEGE 373 24/09/2004 ART. 97
ART. 10REFERIRE LALEGE 373 24/09/2004 ART. 98
ART. 10REFERIRE LALEGE 373 24/09/2004 ART. 99
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEHOTARARE 66 19/11/2004

privind aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 373/2004, referitoare la organizarea birourilor electorale



Având în vedere prevederile art. 33, 35, 37 şi următoarele din Legea nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, precum şi programul calendaristic aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.614/2004,în temeiul art. 32 alin. (7) şi (8) din Legea nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului,Biroul Electoral Central hotărăşte: + 
Articolul 1(1) Desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora se face de preşedintele tribunalului, în ziua de 22 noiembrie 2004, prin tragere la sorţi. Rezultatul tragerii la sorţi se consemnează într-un proces-verbal care constituie actul de învestire a preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare şi a locţiitorului acestuia.(2) Până la amenajarea şi darea în folosinţă a sediilor secţiilor de votare, primarii sunt obligaţi să pună la dispoziţie preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din cuprinsul unităţii administrativ-teritoriale spaţii amenajate corespunzător, situate în sediul primăriei, în şcoli, cămine culturale etc., pentru a permite preşedinţilor să îşi îndeplinească atribuţiile ce le revin în această perioadă, inclusiv participarea la instructaje şi primirea comunicărilor prevăzute de lege, necesare completării biroului cu reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale.(3) A doua zi după desemnarea preşedinţilor, aceştia vor fi convocaţi de către preşedintele biroului electoral de circumscripţie, cu sprijinul prefectului, în vederea instruirii, dezbaterii şi clarificării aspectelor privitoare la atribuţiile ce le revin pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor. La instruire vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare.
 + 
Articolul 2(1) În vederea completării birourilor electorale ale secţiilor de votare cu reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, se va proceda după cum urmează:a) preşedinţii birourilor electorale de circumscripţii vor comunică fiecărui preşedinte de birou electoral de secţie de votare numărul de candidaturi definitive, cumulat pentru Camera Deputaţilor şi Senat, ale fiecărui partid politic, alianţă politică, alianţă electorală şi organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale participante la alegeri în circumscripţia respectivă, la care se adaugă candidatul la funcţia de Preşedinte al României. Comunicarea se face în scris;b) partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale vor comunică fiecărui preşedinte de birou electoral de secţie de votare din circumscripţie, în scris, sub semnătura conducerii judeţene sau a persoanelor împuternicite de conducere, numele, prenumele, domiciliul şi numărul de telefon ale reprezentanţilor acestora. Numărul de reprezentanţi comunicat de fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală şi organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale poate fi de cel mult 3 pentru fiecare birou electoral de secţie de votare.(2) Comunicările prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) pot fi predate preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare în cadrul convocării prevăzute la art. 1 alin. (3), o dată cu înştiinţarea privitoare la secţia de votare al cărei preşedinte este, sau vor fi înmânate celor în cauză prin intermediul secretarului unităţii administrativ-teritoriale.(3) Comunicările prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b) pot fi depuse la biroul electoral de circumscripţie sau la secretarul unităţii administrativ-teritoriale, care vor asigura înregistrarea lor într-un registru special şi le vor preda de îndată, sub semnătură, preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru care au fost făcute, în vederea completării biroului, potrivit prevederilor legale.
 + 
Articolul 3Atât comunicarea numărului de candidaturi definitive, la care se adaugă candidatul la funcţia de Preşedinte al României, cât şi cea a reprezentanţilor partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale se fac în termen de 24 de ore de la desemnarea preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare.
 + 
Articolul 4(1) Completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare cu reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale se face de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în ordinea descrescătoare a numărului de candidaturi definitive pentru Camera Deputaţilor şi Senat, la care se adaugă candidatul la funcţia de Preşedinte al României.(2) Completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare se face astfel:a) partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au depus candidaturi în circumscripţie, se înscriu într-un tabel, în ordinea descrescătoare a numărului de candidaturi definitive depuse, cumulat pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat, plus candidatul la funcţia de Preşedinte al României. Dacă mai mult de 7 partide, alianţe şi organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale au depus acelaşi număr de candidaturi, acestea se înscriu în tabel în următoarea ordine: partidele politice parlamentare, alianţele politice şi alianţele electorale dintre acestea, partidele politice neparlamentare şi alianţele dintre acestea, în ordinea descrescătoare a numărului de liste complete depuse;b) fiecărui partid, alianţă politică, alianţă electorală şi organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale i se atribuie câte un loc, în ordinea prevăzută la lit. a).(3) Dacă biroul electoral al secţiei de votare nu poate fi completat cu reprezentanţii desemnaţi de partide, alianţe şi organizaţii, datorită numărului insuficient de persoane propuse, completarea se face prin tragere la sorţi efectuată de preşedintele tribunalului, potrivit prevederilor alin. (10) al art. 37 din Legea nr. 373/2004.(4) În situaţia în care biroul nu poate fi completat cu numărul de membri prevăzut de lege nici de către preşedintele tribunalului, biroul va funcţiona cu numărul de membri existent, dar nu mai puţin de 3. Dacă numărul de membri este mai mic de 3, completarea până la acest număr se face de preşedintele biroului electoral de circumscripţie, prin numire directă dintre persoanele propuse de primar.
 + 
Articolul 5(1) Dispoziţiile art. 2 alin. (1) lit. a) şi ale art. 4, privitoare la luarea în calcul şi a candidatului la funcţia de Preşedinte al României, se aplică şi la completarea birourilor electorale de circumscripţie şi a oficiilor electorale.(2) Dispoziţiile art. 4 privitoare la completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare se aplică şi la completarea oficiilor electorale.(3) Dispoziţiile art. 4 alin. (2) lit. a) privitoare la ordinea înscrierii în tabel a partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale se aplică şi în cazul completării birourilor electorale de circumscripţie, dacă numărul partidelor, alianţelor şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au acelaşi număr de candidaturi definitive, este mai mare de 10.
 + 
Articolul 6Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot solicita înlocuirea reprezentantului lor, pentru motive întemeiate, apreciate de la caz la caz de către biroul electoral de circumscripţie, respectiv de oficiul electoral. În ziua alegerilor înlocuirile se pot face numai în caz de deces, îmbolnăviri sau accidente.
 + 
Articolul 7În cazul în care turul al doilea de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României urmează să se desfăşoare între candidaţi propuşi de partide politice, alianţe politice, alianţe electorale sau de organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care nu au reprezentanţi în birourile electorale ale unor secţii de votare, acestea au dreptul să delege câte un reprezentant, care va deveni membru cu drepturi depline al biroului electoral al secţiei de votare respective.
 + 
Articolul 8(1) Potrivit prevederilor art. 36 lit. a) din Legea nr. 373/2004 oficiile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, primesc buletinele de vot, ştampilele de control, ştampilele cu menţiunea „Votat” şi celelalte materiale necesare desfăşurării alegerilor de la Biroul electoral de circumscripţie al municipiului Bucureşti şi le distribuie birourilor electorale ale secţiilor de votare din sector.(2) Faţă de prevederile art. 36, coroborate cu cele ale art. 89 din Legea nr. 373/2004, prevederile art. 38 lit. f) trebuie interpretate în sensul că, în municipiul Bucureşti, birourile electorale ale secţiilor de votare din sector predau buletinele de vot întrebuinţate şi necontestate, precum şi cele anulate, listele electorale utilizate, ştampilele şi celelalte materiale necesare votării oficiilor electorale din sector. Predarea se face pe bază de proces-verbal.(3) Ştampilele de control şi ştampilele cu menţiunea "Votat" se păstrează la oficiul electoral, iar celelalte materiale prevăzute la alin. (2) vor fi predate judecătoriei sectorului.(4) În cazul organizării celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României, oficiile electorale restituie birourilor electorale ale secţiilor de votare din sector ştampilele prevăzute la alin. (3), o dată cu predarea, în preziua votării, a buletinelor de vot pentru al doilea tur de scrutin.
 + 
Articolul 9Pentru sprijinirea oficiilor electorale în desfăşurarea operaţiunilor de predare-primire prevăzute la art. 8, primarii sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligaţi să asigure personal tehnic auxiliar în număr suficient la oficiile electorale. Personalul tehnic auxiliar prevăzut în prezentul alineat nu poate lua parte la acţiunea de centralizare a voturilor consemnate în procesele-verbale primite de la birourile secţiilor de votare din sector.
 + 
Articolul 10Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri constituie contravenţie potrivit art. 97 lit. v) şi se sancţionează cu amendă potrivit prevederilor art. 98 şi 99 din Legea nr. 373/2004.
 + 
Articolul 11Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Preşedintele Biroului Electoral Central,judecător Emil GherguţLocţiitor preşedinte,judecător Victor Paşca Cameniţă

     
  Membri:  
  Nicoleta Florea – judecător
  Gheorghe Cernat – judecător
  Veronica Rădulescu – judecător
  Emilia Braicău – judecător
  Magdalena Ghermeli – judecător
  Octavian Opriş – preşedintele Autorităţii Electorale Permanente
  Alexandru Radu – vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente
  Ionel Fleşariu – vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente
  Matei-Agathon Dan – reprezentant al P.S.D.
  Nicolae Sfăcăreanu – reprezentant al P.U.R.
  Ioan Onisei – reprezentant al P.D.
  Gheorghe Rădulescu – reprezentant al P.N.L.
  Dinu Marian – reprezentant al P.R.M.
  Zsuzsanna Peter – reprezentant al U.D.M.R.
  Tamara Baicu – reprezentant al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor

Bucureşti, 4 noiembrie 2004.Nr. 38._____________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x