Informatii Document
Emitent: GUVERNUL ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 389 din 21 aprilie 2022
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act | |
Nu exista actiuni induse de acest act | |
Acte referite de acest act: | |
Nu exista acte care fac referire la acest act | |
În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 10 din Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, cu modificările ulterioare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. +
ARTICOL UNIC(1)Se aprobă stema comunei Dumbrăvița, județul Timiș, prevăzută în anexa nr. 1.(2)Descrierea și semnificațiile elementelor însumate ale stemei comunei Dumbrăvița, județul Timiș, sunt prevăzute în anexa nr. 2. (3)Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE-IONEL CIUCĂ
Contrasemnează:
Viceprim-ministru,
Kelemen Hunor
p. Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației,
Marin Țole,
secretar de statBucurești, 16 martie 2022.Nr. 362. +
Anexa nr. 1*)*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
STEMA
comunei Dumbrăvița, județul Timiș
+
Anexa nr. 2
DESCRIEREA ȘI SEMNIFICAȚIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Dumbrăvița, județul TimișDescrierea stemeiStema comunei Dumbrăvița, județul Timiș, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, străbătut de o bandă de aur.În treimea din partea stângă sus, în câmp albastru, se află două benzi undate înguste, de argint, și două picături în formă de ceapă din aur, plasate în câte un val.Pe banda din aur se află un turn din cărămidă roșie, ieșind dintr-un trunchi de argint cu rădăcini, plasat în treimea din partea dreaptă jos, în câmp verde.Turnul/Trunchiul este flancat de câte un mănunchi de trei spice, alternând culorile aur în câmp verde și verde în câmp auriu. Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu un turn crenelat.Semnificațiile elementelor însumate ale stemeiBenzile undate evocă inundațiile râului Tisa din anul 1887, care au distrus toată recolta locuitorilor din Szentes (Ungaria) specializați în culturi de ceapă și usturoi. Drept urmare, aceștia au migrat în județul Timiș, pe teritoriul actualei comune.Trunchiul transformat în edificiu evocă momentul migrării.Mănunchiurile cu spice sunt preluate din stema localității de unde au venit înaintașii locuitorilor de azi.Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.