HOTĂRÂRE nr. 351 din 15 martie 1952

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE MINISTRI
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 1 din 15 martie 1952
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 43REFERIRE LADECRET 58 15/03/1952
ART. 43REFERIRE LADECRET 183 30/04/1949
 Nu exista acte care fac referire la acest act

cu privire la colectarea produselor agricole vegetale pe anul 1952



 + 
Capitolul 1 + 
Articolul 1Proprietarii şi cultivatorii de terenuri agricole vor preda Statului, în mod obligatoriu, produse agricole, la preţurile fixate şi în conformitate cu prevederile din prezenta Hotărîre.
 + 
Articolul 2Cultivatorii în înţelesul prezentei Hotărîri sînt:a) Gospodăriile agricole individuale:Prin gospodărie agricolă individuală se înţelege gospodăria a carei membri lucrează împreună pământul propriu, sau deţinut sub orice formă, cu unelte, maşini sau animale de tracţiune, proprii sau închiriate, cu forte de muncă proprii sau salariate şi care locuesc, consuma şi valorifica în comun produsele obţinute de pe terenurile pe care le cultiva, indiferent dacă aceste terenuri sînt situate pe teritoriul uneia sau mai multor comune.Sînt considerate ca făcînd parte din terenurile gospodariilor individuale şi acele terenuri deţinute sub orice titlu, de la rude sau alte persoane, care nu au ca ocupaţiune agricultura şi care nu mai locuesc în comuna unde se afla gospodăria şi au devenit salariaţi la întreprinderi sau instituţii de Stat sau obşteşti.Obligaţia de predare stabilită pentru gospodărie va fi comunicată conducătorului de fapt a acesteia; el răspunde de executarea ei. Dacă neexecutarea obligaţiei de predare se datoreşte şi altor membri ai gospodăriei agricole, vor răspunde şi aceştia;b) Intovarasirile agricole pe bază de statut model;c) Gospodăriile agricole colective;d) Gospodăriile agricole de Stat, fermele şcolilor de orice grad, pendinte de Ministerul Agriculturii Ministerul Comerţului Interior, Ministerul Industriei Alimentare, sau alte organe centrale de Stat, Sfaturile Populare, pentru terenurile agricole pe care le exploatează, indiferent sub ce forma;e) Gospodăriile agricole anexe de pe lîngă întreprinderi şi instituţii;f) Aşezămintele şi asociaţiile de orice fel care poseda terenuri agricole.
 + 
Articolul 3Sînt supuse colectării următoarele produse agricole vegetale:– Cereale: grâu, secara, orz, ovaz, porumb;– Oleaginoase: floarea soarelui;– Leguminoase: mazare, fasole, linte;– Legume: cartofi, ceapa;– Furaje: fan natural, fan cultivat– Seminţe de plante furajere: (lucerna, trifoi, borceag şi iarba de Sudan)
 + 
Articolul 4Gospodăriile agricole individuale vor preda Statului, la preţuri fixate de Stat, note obligatorii de produse agricole stabilite în raport cu numărul total de ha, de teren folosit, precum şi cu condiţiunile economico-naturale şi fertilitatea pămîntului din raionul unde se afla pământul gospodăriei. În numărul total de ha de teren folosit se cuprind: terenurile arabile, fanetele naturale, păşunile, viile şi livezile de pomi. Nu se socotesc în suprafaţa totală suprafeţele de păduri, terenuri degradate, iazurile, baltile şi elesteele.Cotele obligatorii de produse agricole sînt fixe la ha şi nu se schimba în raport cu producţia marita, pe care producătorii o pot obţine prin munca mai chibzuita, rămînînd acestora toate surplusurile de producţie de care pot dispune liber.În suprafaţa de teren arabila prevăzută în prezenta Hotărîre, se cuprinde şi suprafaţa arabila ce depăşeşte 10 ari de pe lîngă curţile respective. Nu se impun ogoarele negre stabilite conform planului de cultura dacă ele nu au fost insamantate.
 + 
Articolul 5Raioanele sînt clasificate în cinci categorii, în funcţie de condiţiunile economice-naturale şi de fertilitate, conform anexei Nr. 1*).
 + 
Articolul 6Cerealele, leguminoasele, oleaginoasele, precum şi cartofii se predau pe baza da cote fixe, socotite pe ha, arabil folosit de producători.Fanul natural şi cultivat se preda pe bază de cote fixe, socotite pe ha adunandu-se la un loc terenul arabil impozabil şi terenul ocupat cu fanete naturale.Seminţele furajere se predau pe bază de cote fixe, socotite la suprafaţa cultivată cu planta respectiva.Gospodăriile care au grădini de legume şi zarzavat de la 0,25 ha în sus, indiferent de raionul în care se afla, vor preda ceapa în baza cotelor stabilite conform anexei Nr. 3*).Gospodăriile care nu au grădini de legume şi zarzavat, dar care deţin peste 5 ha teren total, în raioanele prevăzute în anexa Nr. 1*), vor preda ceapa pe bază de cote fixe, aşezate pe ha arabil, conform anexei Nr. 3*).
 + 
Articolul 7Cotele obligatorii de produse agricole ce urmează să fie predate de fiecare gospodărie se stabilesc pe cele cinci categorii de raioane arătate la art. 5, conform anexei Nr. 3*) şi cuprind cantitatea totală de produse agricole vegetale ce urmează a se preda pentru fiecare ha. arabil, socotită în grâu, secara, orz, ovaz, porumb, floarea soarelui, mazare, fasole, linte şi cartofi.Cantitatea totală de produse pe care trebuie să o predea fiecare gospodărie se obţine inmultind cotele arătate în anexa Nr. 3*) cu numărul de ha., teren arabil folosit de gospodărie.
 + 
Articolul 8Desfăşurarea pe raioane, comune şi gospodării a sarcinilor de predare stabilite ratiunii de produse, se va face aplicând procentele de participare din totalul boabe, prevăzute în anexa Nr. 2*) şi ţinînd seama de planul de culturaPentru asigurarea realizării fondului centralizat al Statului, Comitetele Executive ale sfaturilor Populare vor lua măsuri ca la desfăşurarea planului de cultura să se aibă în vedere sarcinile de colectare ale fiecărei comune şi procentele stabilite pentru fiecare produs prin prezenta Hotărîre, în asa fel, încît gospodăriile să fie planificate corespunzător cu culturile ce sau fixat a se colecta în raionul respectiv.Împuterniciţii regionali vor putea aproba modificarea procentelor, fără însă ca prin aceasta să se modifice sarcinile date regiunii.Pentru gospodăriile care au de predat cantităţi pînă la 100 kg, se vor stabili cote numai la produsele de baza ale gospodariilor respective.
 + 
Articolul 9Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare regionale şi raionale, împreună cu împuterniciţii regionali şi raionali ai Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, răspund pentru justa desfăşurare a sarcinilor de colectare pe raioane, comune şi gospodării.În vederea desfăşurării sarcinii de colectare pe raioane, comune şi gospodării, Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare comunale sînt obligate a prezenta în termen de 10 zile de la publicarea prezentei Hotărîri, imputernicitilor raionali şi regionali ai Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, date şi situaţii semnate, necesare impunerii de a căror exactitate sînt direct răspunzătoare.Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare şi împuterniciţii Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, nu vor putea diminua suprafeţele impuse la cote obligatorii ale sectorului individual sau ale sectorului colectiv, decât cu aprobarea Consiliului de Miniştri sau justificând trecerea de suprafeţe în folosinţă Sfaturilor Populare sau gospodariilor de Stat.
 + 
Articolul 10În interiorul raioanelor, Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare regionale şi împuterniciţii regionali ai Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, pot aproba trecerea unei comune la o categorie de fertilitate mai mare sau mai mica, faţă de categoria de fertilitate din care face parte raionul cu condiţia ca sarcina de colectare a regiunii sa nu fie micşorată.În raioanele care fac parte din categoria I-a de fertilitate, pentru comunele ale căror terenuri au o fertilitate deosebit de mare, cotele vor putea fi mărite cu cel mult 10%.În cadrul comunelor, împuterniciţii raionali vor încadra gospodăriile corespunzător situaţiei reale ale acestora.Pentru gospodăriile chiaburilor se vor putea aplica cote majorate cu pînă la 20%.Pentru gospodăriile taranilor saraci şi mijlocasi, situate în partea muntoasa a comunelor încadrate în categoria IV-a şi a V-a de fertilitate, recunoscute ca avînd o fertilitate scăzută, la propunerea preşedintelui Comitetului Executiv al Sfatului Popular regional şi a împuternicitului regional, Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, poate reduce, total sau în parte, cotele obligatorii datorate de aceste gospodării.Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, de acord cu Comisia de Stat a Planificarii şi Ministerul Agriculturii, în cazuri justificate, poate să treacă, un raion de la o categorie de fertilitate la alta categorie de fertilitate.
 + 
Articolul 11Cartofii se vor colecta numai în raioanele arătate în anexa Nr. 2*).Fanul se colectează în raioanele prevăzute în anexa Nr. 1*), unde sînt specificate şi categoriile de fertilitate.Cantitatea totală de fan ce urmează a fi predată de fiecare gospodărie se socoteşte adunand suprafaţa arabila impozabilă cu suprafaţa fanetelor naturale şi inmultind totalul cu rata prevăzută în anexa Nr. 3*).
 + 
Articolul 12Seminţele de lucerna şi trifoi se vor preda de toţi cultivatorii acestor plante, care deţin culturi mai vechi de un an, conform cotelor prevăzute în anexa Nr. 3*).Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare, împreună cu împuterniciţii regionali şi raionali ai Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, vor identifica pînă la 1 Mai toate suprafeţele cultivate cu plantele furajere de mai sus, încheind procese-verbale cu producătorii.Seminţele de borceag şi de iarba de Sudan se vor preda conform anexei Nr. 3*)
 + 
Articolul 13Gospodăriile agricole colective predau produse agricole vegetale pe bază de cote pe ha. arabil, conform anexei Nr. 3*).Gospodariilor agricole colective li se acordă în primul an agricol de la constituire, o reducere de 20% din cotele pe care trebuie să, le predea Statului.
 + 
Articolul 14Intovarasirilor agricole pe bază de Statut model li se acordă în primul an agricol de la constituire o reducere de 10% din cotele ce trebuie să predea Statului, pentru suprafeţele lucrate în intovarasire.
 + 
Articolul 15AsociaţiIlor şi aşezămintelor de orice fel, care poseda terenuri agricole, li se aplică cotele prevăzute în anexa Nr. 3*).
 + 
Articolul 16Producătorilor care cultiva bumbac, în pentru samanta, în pentru fuior, canepa pentru samanta, canepa pentru fuior, tutun, sfecla de zahăr, cicoare, orez, rapita de primavara, rapita de toamna, ricin, hamei, soia, sorg de maturi, ardei-boia, mustar, mac, coriandru, chimion, anason dulce, menta şi alte plante medicinale pe bază de contracte încheiate conform Hotărârilor Consiliului de Miniştri cu privire la regimul contractarilor, li se scade la calcularea cotelor, din suprafaţa arabila, suprafeţele cultivate cu aceste plante.La fel se scad şi suprafeţele ocupate cu lucerna, trifoi şi iarba de Sudan, în cazul cînd predau drept cote seminţe furajere.Cultivatorii care nu vor respecta obligaţiunile contractuale nu vor beneficia de scaderile prevăzute în prezentul articol.
 + 
Articolul 17Gospodăriile agricole de Stat, fermele şcolilor de orice grad, Sfaturile Populare, care exploatează terenuri agricole, indiferent sub ce forma, vor preda produse agricole după planul ce li se va întocmi de Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, pe baza planurilor de producţie.Aceste planuri vor fi întocmite, lasandu-se gospodariilor respective necesarul de seminţe pentru planul de cultura al anului viitor şi necesarul de hrana al animalelor prevăzute în plan.Vor fi predate Statului şi produsele obţinute peste sarcinile de plan, în afară de cota de 15%, care se lasă la dispoziţia gospodăriei pentru premierea muncitorilor şi tehnicienilor agricoli care au contribuit la depăşirea producţiei planificate. Premierea se va face conform normelor ce se vor întocmi de Ministerul Agriculturii, de acord cu Uniunea Sindicatelor Salariaţilor Agricoli.
 + 
Articolul 18Gospodăriile agricole de Stat precum şi cele ale Şcolilor de agricultura de orice grad, vor preda Statului pentru fondul de seminţe, toate cantităţile de seminţe recunoscute, în afară de cartofi, după, ce şi-au reţinut necesarul propriu de samanta.
 + 
Articolul 19Ministerul Agriculturii, Ministerul Comerţului Interior, Ministerul Industriei Alimentare, precum şi alte Organe Generale de Stat, care tuteleaza ferme agricole, sînt obligate să prezinte Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, în termen de 15 zile de la publicarea prezentei Hotărîri, planurile de producţie precum şi necesarul de samanta şi necesarul de hrana al animalelor planificate, defalcate pe trusturi şi regiuni.Ministerele vor transmite trusturilor sau organizaţiilor regionale sarcinile de predare stabilite conform articolului 16, iar împuterniciţii Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole vor întocmi planurile de predare pentru fiecare unitate în parte, în baza datelor pe unităţi prezentate de trusturile sau organizaţiile regionale ale ministerelor.
 + 
Articolul 20Directorii Staţiunilor de Maşini şi Tractoare vor stabili debitul fiecărei gospodării în parte, pe baza proceselor-verbale de recepţie a lucrărilor şi pe baza categoriilor de plată în natura fixate în urma evaluării recoltelor.În acest scop, Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, Ministerul Agriculturii, Direcţia Centrala a Statisticii, vor evalua recoltele în lan şi stabili categoriile de plată în natura, în care vor fi încadrate gospodăriile care au folosit la munca câmpului maşinile S.M.T.Aceste lucrări se vor efectua cel mai târziu pînă la 10 Iunie pentru paioase şi mazare, 15 August pentru fasole, linte, floarea soarelui, în şi canepa, 10 Septembrie pentru porumb, cartofi, orez, sfecla de zahăr şi bumbac.Directorii S.M.T. sînt obligaţi ca după primirea categoriilor de plată, sa predea cu borderou împuternicitului raional al Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, conturile de lucrări cu debitul fiecărei gospodării, după cum urmează:– Pînă la 20 Iunie pentru paioase şi mazare;– Pînă la 25 August pentru fasole, linte, floarea soarelui, în şi canepa;– Pînă la 20 Septembrie pentru porumb, cartofi, orez, sfecla de zahăr şi bumbac.Un exemplar din conturile de lucrări va fi depus cu borderou, de către S.M.T., la Comitetul Executiv al Sfatului Popular comunal, pentru a fi înmânat producătorilor.
 + 
Articolul 21Gospodăriile agricole anexe vor preda numai grâu, secara şi floarea soarelui şi numai pentru suprafaţa insamantata cu aceste plante, conform anexei Nr. 3*).
 + 
Articolul 22Izlazurile comunale cat şi loturile zootehnice nu se impun, dacă sînt pasunate sau cultivate cu plante furajere prevăzute în planul lor de cultura. În caz ca sînt cultivate cu alte plante în afară de cele furajere, se impun în aceleaşi condiţiuni ca şi celelalte terenuri ale Sfaturilor Populare.
 + 
Articolul 23Pentru asigurarea fondului de seminţe selecţionate, Institutul de Cercetări Agronomice al Republicii Populare Române, după ce îşi retine necesarul de seminţe, este obligat sa predea Statului toată cantitatea de seminţe de la plantele supuse colectarilor, atît seminţele de elita, cat şi cele din înmulţirea I-a, a II-a şi a III-a.Aceste seminţe rămîn blocate la dispoziţia Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, în magaziile Institutului de Cercetări Agronomice, urmând a fi folosite conform planului prezentat Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole de către Ministerul Agriculturii.Gospodariilor agricole de Stat, cărora li se vor repartiza din aceste seminţe, sînt obligate sa predea bazelor de receptionare ale Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, cantităţile egale de seminţe reţinute pentru consum propriu, conform planurilor de predare.
 + 
Articolul 24Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare, prin organele lor agricole şi sub îndrumarea Ministerului Agriculturii, sînt obligate sa recunoască, înainte de recoltare, culturile supuse colectarilor, în vederea stabilirii suprafeţelor de culturi, care se vor recolta, treiera şi preda separat pentru asigurarea fondului de seminţe.Vor fi preluate ca seminţe recunoscute numai acelea care corespund STAS-urilor în vigoare.Fondul de seminţe recunoscute, în afară de cartofi, colectat de Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, se inmagazineaza şi se condiţioneaza separat.Folosirea acestui fond de seminţe se va face pe baza planului întocmit de Ministerul Agriculturii şi aprobat de Consiliul de Miniştri.Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole este obligat a transporta seminţele la baza de recepţie cea mai apropiată de locul de folosinţă, conform planului de repartiţie fixat de Ministerul Agriculturii împreună cu Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole.Ridicarea, transportarea şi distribuirea seminţelor de la baza de recepţie la locul de folosinţă, se va face de către Ministerul Agriculturii şi Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare.
 + 
Articolul 25Proprietarii şi cei care exploatează sub orice titlu: batoze, mori, uleinite, trioare şi selectoare, sînt obligaţi a preda Statului, la preţurile stabilite de Consiliul de Miniştri, toate cantităţile de produse rezultate din oiumuri.––––-Notă *) Anexele Nr. 1, 2 şi 3 se vor comunică prin grija Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole.
 + 
Capitolul 2Predarea şi plata produselor + 
Articolul 26Se stabilesc următoarele preţuri pentru produsele agricole predate obligatoriu Statului, care sînt valabile în toată ţara:

       
  Grâu …………………………………………………………………………………. lei 0,28 kg.
  Secară ……………………………………………………………………………… lei 0,23 kg.
  Orzoaică …………………………………………………………………………… lei 0,23 kg.
  Orz …………………………………………………………………………………… lei 0,20 kg.
  Ovăz ………………………………………………………………………………… lei 0,20 kg.
  Floarea soarelui …………………………………………………………………. lei 0,38 kg.
  Porumb ……………………………………………………………………………… lei 0,20 kg.
  Cartofi ………………………………………………………………………………. lei 0,10 kg.
  Fasole ………………………………………………………………………………. lei 0,50 kg.
  Mazăre ……………………………………………………………………………… lei 0,35 kg.
  Linte …………………………………………………………………………………. lei 0,60 kg.
  Fân natural de deal …………………………………………………………….. lei 0,10 kg.
  Fân de lucernă …………………………………………………………………… lei 0,13 kg.
  Fân de trifoi ……………………………………………………………………….. lei 0,13 kg.
  Fân de borceag …………………………………………………………………. lei 0,10 kg.
  Fân de şes şi dughie ………………………………………………………….. lei 0,08 kg.
  Ceapă de apă ……………………………………………………………………. lei 0,20 kg.
  Ceapă de arpagic ………………………………………………………………. lei 0,25 kg.
  Seminţe de borceag (măzăriche) …………………………………………. lei 0,50 kg.
  Sămânţă de borceag (amestec 1/3 ovăz şi 2/3 măzăriche) ……… lei 0,35 kg.
  Sămânţă de iarbă de Sudan ………………………………………………… lei 1,25 kg.
  Sămânţă de lucernă şi trifoi …………………………………………………. lei 3,00 kg.

Toate aceste preţuri se plătesc pentru produsele care îndeplinesc condiţiile următoare:

         
  Denumirea produselor Greutatea ha/kg. Corpuri străine Umiditate
  Grâu de toamnă şi primăvară 75 3 14
  Secară 70 4 15
  Orz 58 5 14
  Orzoaică 65 5 14
  Ovăz 42 5 14
  Floarea soarelui 40 4 12
  Fasole ── 6 14
  Mazăre ── 10 14
  Linte ── 8 14
  Porumb ── 3 16
  Seminţe de borceag (măzăriche) 78 6 14
  Seminţe de lucernă şi trifoi 85% puritate  
    95% germinaţie  
    14% umiditate  

Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, va putea aproba, în cazuri excepţionale, predarea de produse cu plusuri de corpuri străine şi umiditate peste cele stabilite în alineatul precedent, cu condiţiunea ca producătorii sa predea pentru procentele de corpuri străine şi umiditate în plus, cantităţi corespunzătoare din produsul respectiv.În vederea receptionarii şi plăţii produselor agricole supuse colectarilor, Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole va întocmi baremul pentru fiecare produs în parte.Condiţiile de calitate pentru ceapa, cartofi, fan şi seminţe de cereale vor fi stabilite pe bază de instrucţiuni întocmite de Comitetul de Stat pentru Tehnica, Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Comerţului Interior. + 
Articolul 27Producătorii care vor preda Statului seminţe de lucerna şi trifoi din producţie proprie, în cantităţi peste cota obligatorie stabilită, vor primi preţul de lei 7,50 pentru fiecare kg, de seminţe predate în plus peste cota impusa de 50 kg. la hectar.
 + 
Articolul 28Seminţele de elita de cereale şi leguminoase vor fi plătite cu un spor de 200%; cele din înmulţirea I-a şi a lI-a se vor plati cu un spor de 50% peste preţul de colectare, iar cele selecţionate din înmulţirea III-a, precum şi seminţele recunoscute în lan cu un spor de 20% faţă de preţurile de colectare.Seminţele selecţionate şi recunoscute se primesc în contul cotelor obligatorii.
 + 
Articolul 29Toate produsele agricole supuse colectarilor vor fi plătite la preluare, eliberandu-se cultivatorilor adeverinte de predare.La primirea produselor se va tine cont de normele de calitate prevăzute la art. 25 din prezenta Hotărîre.
 + 
Articolul 30Produsele colectabile vor fi recepţionate după cum urmează:a) Graul, secara, orzul, ovazul, porumbul, floarea soarelui, mazarea, lintea, fasolea, furajele, cartofii, ceapa, precum şi seminţele de plante furajere, la bazele de receptionare ale Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, în raza cărora se afla comuna producătorului şi vor fi predate la aceste baze;b) Cartofii şi ceapa vor fi recepţionate şi la depozitele organizaţiilor de receptionare ale Ministerului Comerţului Interior şi Ministerului Industriei Alimentare, în zonele stabilite pentru fiecare.Predarile la alte baze de receptionare se admit numai cu aprobarea împuternicitului raional al Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole şi numai în cazul cînd terenul se afla pe teritoriul altei comune decât cea de reşedinţa a producătorului.Cantarirea şi clasarea produselor agricole vegetale aduse la bazele de receptionare, se fac în prezenta cultivatorilor sau a delegatului care însoţeşte convoiul.
 + 
Capitolul 3Reduceri şi scutiri + 
Articolul 31Sînt scutite de predarea cotelor obligatorii de produse prevăzute în prezenta Hotărîre:I. a) Gospodăriile agricole individuale din raioanele de categoria I-a, a II-a şi a III-a de fertilitate, care au în proprietate sau în folosinţă pînă la 0,50 ha. teren în total;b) Gospodăriile agricole individuale din raioanele de categoria IV-a şi a V-a de fertilitate, care au în proprietate sau în folosinţă pînă la 1 ha. teren total;c) Gospodăriile personale ale membrilor gospodariilor agricole colective;II. Următoarele gospodării ale taranilor muncitori, avînd sub 2 ha. teren total:a) Gospodăriile invalizilor de război şi ale invalizilor de muncă, clasaţi de organele Asigurărilor Sociale, cu 80% invaliditate;b) Gospodăriile aparţinînd celor inapti pentru munca din cauza vârstei, dacă nu au alţi membri în gospodărie apţi pentru munca şi anume:1. Orfani sub 15 ani;2. Bărbaţi de la 60 ani în sus, şi3. Femei de la 55 ani în sus;c) Gospodăriile soldatilor, caporalilor, sergentilor şi gradelor corespunzătoare din alte arme, aflaţi în stagiul militar, dacă nu rămîn alţi membri capabili de muncă, decât o femeie şi copiii sub 12 ani.III. Pentru terenurile care au fost puse în exploatare prin asanare, drenare, defrişare, demaracinisuri şi nivelări, în primul an, nu se preda nici o cota din recolta.
 + 
Articolul 32Producătorilor, care au 5 sau mai mulţi copii sub 14 ani şi care deţin pînă la 3 ha. teren total în raioanele de categoria IV-a şi a V-a şi pînă la 2 ha. teren total în raioanele de categoria I-a, a II-a şi a III-a, li se acordă o reducere de 25 % din cota obligatorie.
 + 
Articolul 33Gospodăriile agricole colective care lucrează pământul cu maşinile S.M.T., beneficiază la plata în natura de 20% reducere la tarifele S.M.T., în raport cu gospodăriile individuale, iar intovarasirile agricole constituite pe bază de Statut model de 10% reducere.
 + 
Capitolul 4Modul de impunere + 
Articolul 34Preşedinţii Comitetelor Executive ale Sfaturilor Populare regionale şi raionale şi împuterniciţii regionali şi raionali ai Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, în baza sarcinilor de colectare primite de la Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole pe regiuni şi ţinînd cont de realitatile concrete ale comunelor şi de prevederile art. 9 din prezenta Hotărîre, vor desfăşura sarcinile de colectare pe raioane şi comune. Sarcinile de colectare fixate regiunilor nu pot fi modificate decât cu aprobarea Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole şi Comisia de Stat a Planificarii. Preşedinţii Comitetelor Executive ale Sfaturilor Populare raionale şi împuterniciţii raionali ai Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, în baza sarcinilor de colectare ale comunelor şi ţinînd seama de situaţia concretă a fiecărei gospodării, vor stabili cantităţile de predare pentru fiecare gospodărie în termen de 30 zile de la primirea sarcinii de colectare.
 + 
Articolul 35Cantităţile de predare stabilite pentru gospodării vor fi centralizate pe comune şi raioane şi înaintate de către împuterniciţii regionali ai Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, în termen de 5 zile de la terminarea impunerilor.
 + 
Articolul 36Obligaţiunile de predarea cotelor obligatorii vor fi înmânate, sub luare de semnatura, gospodariilor agricole de Stat, gospodariilor agricole colective şi intovarasirilor pe bază de statut model de către împuternicitul raional al Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, iar celorlalte gospodării de către colectorul Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, pe măsura terminării impunerilor.Obligaţiunile de predare vor fi semnate de preşedintele Comitetului Executiv al Sfatului Popular raional şi de împuternicitul raional al Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole.Odată cu înmânarea obligaţiunilor de predare, Comitetul Executiv al Sfatului Popular comunal va afişa la sediul Sfatului Popular un tabel cu toţi producătorii care sînt impusi la cote obligatorii cu indicarea cantităţilor ce are de predat fiecare gospodărie în parte.
 + 
Articolul 37Gospodăriile agricole de Stat, gospodăriile agricole colective, intovarasirile constituite pe bază de statut model, gospodăriile agricole anexe, fermele şcolilor de orice grad, aşezămintele, asociaţiile şi Sfaturile Populare, vor fi impuse de către preşedintele Comitetului Executiv al Sfatului Popular regional şi de împuternicitul regional al Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole.Gospodăriile agricole de Stat şi fermele şcolilor de orice grad, gospodăriile agricole colective, intovarasirile pe bază de statut model, gospodăriile anexe, aşezămintele, asociaţiile şi Sfaturile Populare, vor fi impuse în termen de 40 zile de la data publicării prezentei Hotărîri.
 + 
Articolul 38Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole va propune spre aprobare Consiliului de Miniştri planul de colectare al produselor agricole vegetale, cel mai târziu pînă la 1 Mai.
 + 
Articolul 39Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole va stabili pentru fiecare regiune şi raion în parte, termenele obligatorii de predarea fiecărui produs supus colectarilor, în cadrul următoarelor termene limita:a) Pînă la 20 Septembrie cel mai târziu, se vor termina treieratul şi predarea cotelor obligatorii la: grâu, secara, orz, ovaz şi mazare.Aceste produse vor fi transportate direct dela batoza şi predate la bazele de recepţie;b) Pînă la 1 Noembrie cel mai târziu, se vor preda cartofii, ceapa, fasolea şi lintea;c) Pînă la 20 Decembrie cel mai târziu, se vor preda porumbul, floarea soarelui, fanul şi seminţele furajere.
 + 
Articolul 40Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole poate autoriza, de la caz la caz, la cererea Comitetelor Executive ale Sfaturilor Populare regionale şi pe baza verificării făcute la faţa locului prin organele sale, ca producătorii agricoli sa predea drept cota obligatorie un produs agricol în locul altui produs agricol, conform anexei Nr. 4*).În cazuri excepţionale, Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole poate aproba şi alte echivalente pe lîngă cele prevăzute în anexa Nr. 4*).–––––Notă *) Anexa Nr. 4 se va comunică prin grija Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole.
 + 
Articolul 41Transportul, vînzarea şi cumpărarea cerealelor şi leguminoaselor supuse colectarilor, înainte de îndeplinirea planului de colectare al regiunii, sînt cu desăvârşire interzise.După îndeplinirea planului de colectare pe regiune la fiecare cultura în parte şi pe baza aprobării preşedintelui Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, producătorii din acea regiune pot transporta, vinde şi dispune de surplusurile lor din aceste produse.Disponibilul de seminţe de floarea soarelui, rămas la producători după predarea cotelor obligatorii, poate fi transformat în ulei la uleiniţele în funcţiune, în schimbul turtelor rezultate, care se vor retine drept oium.Uleiniţele sînt autorizate sa cumpere 40% din cantitatea de seminţe adusă spre presare, la preţul plafon de 1,10 lei per kg. seminţe de floarea soarelui.
 + 
Capitolul 5Sancţiuni + 
Articolul 42Predarea la timp şi în condiţiunile stabilite a produselor agricole cuvenite Statului este o datorie cetateneasca şi patriotica.Celor care nu predau cotele obligatorii în termenele stabilite de Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, conform art. 39 din prezenta Hotărîre, li se majorează cota respectiva după cum urmează:a) Pentru întârzieri pînă la 10 zile peste termen, cu 3%;b) Pentru întârzieri pînă la 20 zile peste termen, cu 5%;c) Pentru întârzieri peste 20 zile peste termen, cu 10%.
 + 
Articolul 43Se vor pedepsi în conformitate cu decretul Nr. 183/1949 pentru sancţionarea infracţiunilor economice şi Decretul Nr. 58/1952 pentru stabilirea regimului de colectare a produselor agricole vegetale:a) Cei care nu vor preda cotele obligatorii în termen de 20 zi1e de la data fixată pentru predare sau vor vinde produsele agricole supuse colectarilor prin călcarea prevederilor art. 41;b) Cei care nu vor declara exact suprafeţele folosite sau vor diviza, gospodăriile agricole individuale, cu scopul trecerii lor de la o categorie superioară de predare la una inferioară;c) Cei care nu vor transporta produsele prevăzute la art. 39 punctul a, direct dela batoza la bazele de receptionare;d) Cei care se var sustrage sau vor împiedica sub orice formă, aducerea la îndeplinire a obligaţiunilor legale de predare.
 + 
Articolul 44Angajaţii Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, ai Sfaturilor Populare, ai Centrelor regionale de receptionare şi ai bazelor de receptionare, precum şi angajaţii instituţiilor şi întreprinderilor economice de Stat şi cooperatiste, care vor contraveni sub orice formă prin nerespectarea prevederilor legale referitoare la impunerea, colectarea, receptionarea şi conservarea produselor agricole vegetale, se vor pedepsi conform legilor penale.Infracţiunile de mai sus se constata prin procese-verbale dresate de membrii Comitetelor Executive ale Sfaturilor Populare, de împuterniciţii Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, precum şi de organele judiciare în drept a face astfel de constatări.
 + 
Articolul 45Preşedintele Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, preşedintele Comisiunii de Stat a Planificarii, Ministrul Agriculturii, directorul general al Direcţiei Generale a Preţurilor de pe lîngă Consiliul de Miniştri, preşedinţii Comitetelor Executive ale Sfaturilor Populare regionale şi ale oraşelor de subordonare republicană, sînt însărcinaţi cu aducerea la îndeplinire a dispoziţiunilor prezentei Hotărîri.Preşedintele Consiliului de Miniştri,Dr. Petru GrozaDirector Generalal Treburilor Consiliului de Miniştri,Petre Belle–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x