HOTĂRÂRE nr. 33 din 4 aprilie 2017

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 06/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: SENATUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 238 din 6 aprilie 2017
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 13 07/02/2008
ActulREFERIRE LATRATAT 13/12/2007
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 67
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 76
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 148
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 67
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 76
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 148
 Nu exista acte care fac referire la acest act





În temeiul dispoziţiilor art. 67 şi art. 148 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale Protocolului privind aplicarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii, anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008,având în vedere raportul Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/219 din 29 martie 2017,Senatul adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Senatul constată că propunerea de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 2003/59/CE privind calificarea iniţială şi formarea periodică a conducătorilor auto ai anumitor vehicule rutiere destinate transportului de mărfuri sau de pasageri, precum şi a Directivei 2006/126/CE privind permisele de conducere respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii.
 + 
Articolul 2Senatul României:1.Consideră că propunerea de directivă respectă principiul subsidiarităţii, deoarece numai normele comune la nivelul UE pot crea condiţii de concurenţă echitabile pentru operatorii de transport rutier, asigurând, în acelaşi timp, un nivel minim de siguranţă rutieră. În ceea ce priveşte formarea periodică, deşi este şi ar trebui să rămână, în principal, de competenţa statelor membre să adapteze formarea la nevoile naţionale, UE este cea mai în măsură să se asigure că nivelul minim al conţinutului cursurilor de formare este conform cu obiectivele sale de siguranţă rutieră şi concurenţă echitabilă.2.Apreciază că:a)obiectivul propunerii de directivă este acela de a îmbunătăţi standardele care trebuie respectate de către noii conducători auto şi de a menţine şi a îmbunătăţi competenţele profesionale ale actualilor conducători de camioane şi de autobuze din întreaga UE;b)prin această propunere de directivă se sporeşte conştientizarea conducătorilor auto cu privire la riscuri, în vederea reducerii acestora şi a creşterii siguranţei rutiere, precum şi clarificarea unor standarde privind competenţele profesionale, pentru a se asigura concurenţa echitabilă în întreaga UE.3.Recomandă:a)includerea în domeniul de aplicare al directivei şi a combinaţiilor de vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 4.250 kg, în sensul creşterii siguranţei rutiere şi a calităţii serviciilor în transportul comercial de mărfuri;b)clarificarea semnificaţiei sintagmei transport necomercial de pasageri sau mărfuri, utilizată pentru a defini o exceptare de la prevederile directivei. Altfel, există riscul ca o operaţiune de transport dintr-un stat membru, unde este considerată exceptată pentru că e necomercială, să fie considerată comercială pe teritoriul altui stat membru, iar utilizatorul vehiculului să fie sancţionat pentru neconformare;c)acordarea permisiunii ca marcarea codului comunitar 95 pe documentul conducătorului auto să poată fi efectuată pe permisul de conducere, respectiv pe certificatul de competenţă profesională, de către autorităţile care eliberează aceste documente. Justificarea vine din faptul că au existat cazuri în care posesori de permise de conducere eliberate într-un stat membru care marchează codul pe permis au fost preschimbate cu permise noi, fără a li se transfera şi codul 95, lăsându-i pe posesori fără dovada pregătirii profesionale valabile. Prin urmare, este necesară introducerea acestei flexibilităţi, pentru a nu restricţiona drepturile dobândite de către şoferii auto.  + 
Articolul 3Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar opinia cuprinsă în această hotărâre se transmite către instituţiile europene.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în şedinţa din 4 aprilie 2017, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
IULIAN-CLAUDIU MANDA
Bucureşti, 4 aprilie 2017.Nr. 33.–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x