HOTĂRÂRE nr. 33 din 19 ianuarie 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 25 ianuarie 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAOG 58 21/08/1998 ART. 5
ActulREFERIRE LAOG 58 21/08/1998 ART. 7
ActulREFERIRE LAOG 58 21/08/1998 ART. 43
ActulREFERIRE LALEGE 32 12/11/1968 ART. 21
ANEXA 2REFERIRE LAHG 972 23/12/1998
ANEXA 2REFERIRE LAOG 58 21/08/1998
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DESTRATEGIE 25/09/2024

privind aprobarea Metodologiei de înscriere, atestare şi a criteriilor de evidenţiere a patrimoniului turistic



În temeiul art. 5, al art. 7 şi al art. 43 alin. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România,Guvernul României hotărăşte: + 
Capitolul 1Stabilirea cadrului organizatoric + 
Articolul 1(1) Organizarea, administrarea şi ţinerea la zi a registrelor patrimoniului turistic se realizează de Autoritatea Naţionala pentru Turism, de consiliile judeţene şi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz.(2) Registrul patrimoniului turistic reprezintă baza principala de date necesară pentru desfăşurarea şi coordonarea activităţii turistice din România.
 + 
Articolul 2(1) Evidentierea elementelor de patrimoniu se realizează prin crearea Registrului general al patrimoniului turistic, care se înfiinţează în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism, şi prin crearea registrelor locale ale patrimoniului turistic în cadrul consiliilor judeţene, respectiv în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în a căror rază teritorială se afla elementele de patrimoniu turistic.(2) Modelul Registrului general al patrimoniului turistic este prezentat în anexa nr. 1A pentru structurile de primire turistice şi în anexa nr. 1B pentru resursele turistice.
 + 
Articolul 3(1) În Registrul general al patrimoniului turistic se vor înscrie următoarele elemente de patrimoniu turistic:a) resursele turistice care fac parte din domeniul public sau privat al statului;b) structurile de primire turistica.(2) În registrele locale ale patrimoniului turistic se vor înscrie resursele turistice care fac parte din domeniul public sau privat al unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi resursele turistice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat.(3) Înscrierea în registrele locale ale patrimoniului turistic a resurselor turistice se va face la consiliile judeţene în a căror rază teritorială se afla elementele de patrimoniu turistic pentru care se solicita înscrierea.(4) Registrele locale ale patrimoniului turistic sunt părţi componente ale Registrului general al patrimoniului turistic.(5) Modelul Registrului local al patrimoniului turistic este prezentat în anexa nr. 1C.
 + 
Articolul 4Confirmarea înscrierii în Registrul general al patrimoniului turistic, respectiv în Registrul local al patrimoniului turistic, se face prin eliberarea certificatului de patrimoniu turistic, care conferă proprietarului sau titularului dreptului de administrare dreptul de a valorifica potenţialul turistic al elementului de patrimoniu şi obligaţia de a proteja patrimoniul înscris.
 + 
Articolul 5Autoritatea Naţionala pentru Turism va realiza anual materiale publicitare, ghiduri, broşuri, în care vor fi cuprinse resursele turistice şi structurile de primire turistice cărora li s-a eliberat certificatul de patrimoniu turistic.
 + 
Articolul 6(1) La nivelul Autorităţii Naţionale pentru Turism se va constitui un compartiment de patrimoniu turistic, alcătuit din specialişti în probleme de patrimoniu turistic, care vor analiza şi vor verifica documentaţia depusa şi vor propune conducerii Autorităţii Naţionale pentru Turism eliberarea certificatului de patrimoniu turistic.(2) Componenta şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale Compartimentului de patrimoniu turistic vor fi stabilite prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism.(3) Compartimentul de patrimoniu turistic va fi constituit în cadrul Direcţiei generale de privatizare.
 + 
Articolul 7Resursele turistice care fac parte din patrimoniul cultural naţional şi resursele turistice specifice domeniului de activitate al altor organe ale administraţiei publice centrale, respectiv Ministerul Culturii, Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului şi Ministerul Sănătăţii, vor fi înscrise în registrele patrimoniului turistic după obţinerea avizelor de specialitate de la organele sus-menţionate.
 + 
Articolul 8La nivelul consiliilor judeţene se pot constitui servicii de specialitate în domeniul patrimoniului turistic.
 + 
Capitolul 2Atribuţiile Compartimentului de patrimoniu turistic + 
Articolul 9Compartimentul de patrimoniu turistic, constituit conform prevederilor art. 6, are următoarele atribuţii:a) crearea Registrului general al patrimoniului turistic;b) înscrierea în Registrul general al patrimoniului turistic a elementelor de patrimoniu turistic: resurse turistice care fac parte din domeniul public sau privat al statului şi structuri de primire turistica;c) inventarierea elementelor patrimoniului turistic;d) analizarea şi verificarea documentaţiei depuse de deţinătorul legal de patrimoniu turistic;e) eliberarea certificatului de patrimoniu turistic;f) centralizarea datelor cu privire la resursele turistice care fac parte din domeniul public sau privat al unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi la cele aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat, cuprinse în registrele locale ale patrimoniului turistic, constituite în cadrul consiliilor judeţene, respectiv în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti;g) realizarea bazei de date privind elementele patrimoniului turistic, în sistem informatic;h) colaborarea cu organe ale administraţiei publice centrale sau locale, în vederea monitorizarii valorificării şi protejării patrimoniului turistic.
 + 
Capitolul 3Atribuţiile consiliilor judeţene şi ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti + 
Articolul 10Serviciile de specialitate create conform art. 8 au următoarele atribuţii:a) inventarierea resurselor turistice care fac parte din domeniul public sau privat al unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi a celor aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat, prin înscrierea acestora în Registrul local al patrimoniului turistic creat în cadrul consiliului judeţean, respectiv în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în a cărui raza teritorială se afla resursele turistice respective;b) transmiterea datelor cuprinse în registrele locale ale patrimoniului turistic Autorităţii Naţionale pentru Turism, în vederea centralizarii şi includerii acestora în Registrul general al patrimoniului turistic, precum şi în vederea eliberării de către aceasta a certificatelor de patrimoniu turistic;c) colaborează cu Compartimentul de patrimoniu turistic din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism.
 + 
Capitolul 4Întocmirea şi verificarea documentaţiei de înscriere a patrimoniului turistic în registrele patrimoniului turistic  + 
Articolul 11(1) Documentaţia pe baza căreia urmează să se elibereze certificatul de patrimoniu turistic trebuie să cuprindă următoarele:a) cererea de înscriere a deţinătorului de patrimoniu turistic;b) documentele care justifica calitatea de deţinător legal – proprietar, titular al dreptului de administrare – de patrimoniu turistic;c) certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, după caz;d) planul de încadrare în zona a elementelor de patrimoniu turistic, la scara 1:10.000 până la 1:100.000, pe care se vor evidenţia:– căile principale de comunicaţii;– principalele reţele edilitare;– vecinătăţile;– resursele turistice aflate în apropiere, în cazul structurilor de primire;e) avizele de specialitate eliberate de Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului şi de Ministerul Culturii sau atestarea ştiinţifică eliberata de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism.(2) Avizele de specialitate sau atestarea ştiinţifică vor cuprinde, după caz, şi clasificarea pe categorii a resurselor turistice.
 + 
Articolul 12(1) Documentaţia întocmită astfel se înaintează Compartimentului de patrimoniu turistic care o va verifica şi o va aviza.(2) În cazul în care documentaţia este complet întocmită, Autoritatea Naţionala pentru Turism va elibera certificatul de patrimoniu turistic. În caz contrar, documentaţia va fi restituită solicitantului în vederea completării.(3) Eliberarea certificatului de patrimoniu turistic se va face în termen de 10 zile de la depunerea documentaţiei.
 + 
Capitolul 5Eliberarea certificatului de patrimoniu turistic + 
Articolul 13Confirmarea înscrierii în Registrul general al patrimoniului turistic, respectiv în Registrul local al patrimoniului turistic, se face prin eliberarea certificatului de patrimoniu turistic de către Autoritatea Naţionala pentru Turism.
 + 
Articolul 14Certificatul de patrimoniu turistic va fi semnat de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism.
 + 
Articolul 15Modelul certificatului de patrimoniu turistic este prevăzut în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 16Certificatele de patrimoniu turistic sunt eliberate pentru deţinătorii de structuri de primire turistica cu funcţii de cazare, alimentaţie publică, agrement, transport şi complexuri de turism balnear, precum şi pentru deţinătorii de resurse turistice.
 + 
Capitolul 6Editarea certificatului de patrimoniu turistic + 
Articolul 17Certificatele de patrimoniu turistic se editează unitar, conform modelului prezentat în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 18Formularele certificatelor de patrimoniu turistic se tiparesc prin grija Autorităţii Naţionale pentru Turism.
 + 
Articolul 19Formularele certificatelor de patrimoniu turistic au regim special, se inseriaza unitar şi se numeroteaza în carnete de câte 100 de exemplare. Formularele se completează cu tus negru.
 + 
Capitolul 7Contravenţii şi sancţiuni + 
Articolul 20Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 500.000 lei – 1.000.000 lei următoarele fapte:a) nesolicitarea înscrierii în registrele patrimoniului turistic de către deţinătorii legali de patrimoniu turistic – proprietari sau titulari ai dreptului de administrare – în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri;b) nesolicitarea înscrierii în registrele patrimoniului turistic de către cei care intră în posesia unor elemente de patrimoniu turistic, în termen de 90 de zile de la data intrării în posesie.
 + 
Articolul 21Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de Autoritatea Naţionala pentru Turism – Oficiul de Autorizare şi Control în Turism (O.A.C.T.), în condiţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Capitolul 8Dispoziţii finale + 
Articolul 22Cheltuielile pentru verificarea documentaţiilor privind eliberarea certificatelor de patrimoniu turistic, precum şi pentru tipărirea certificatelor de patrimoniu turistic se suporta de Autoritatea Naţionala pentru Turism, deţinătorul de patrimoniu turistic având obligaţia sa achite tariful legal stabilit pentru eliberarea certificatului de patrimoniu turistic.
 + 
Articolul 23Anexele nr. 1A, 1B, 1C şi nr. 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.PRIM-MINISTRUMUGUR CONSTANTIN ISARESCUContrasemnează:–––––p. Preşedintele AutorităţiiNaţionale pentru Turism,Anton DorinMinistrul apelor, pădurilor şiprotecţiei mediului,Romica TomescuMinistrul funcţiei publice,Vlad RoscaMinistru de stat,ministrul sănătăţii,Hajdu GaborMinistrul culturii,Ion Caramitru
 + 
Anexa 1A    AUTORITATEA NAŢIONALA PENTRU TURISM            REGISTRUL GENERAL AL PATRIMONIULUI TURISTIC                  STRUCTURI DE PRIMIRE TURISTICA

  Nr. crt. Numărul certificatului de patrimoniu turistic Denumirea structurii de primire turistice Adresa Proprietarul Administratorul legal Tipul/ Categoria Valoarea contabilă Capacitatea Observaţii
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     

 + 
Anexa 1B    AUTORITATEA NAŢIONALA PENTRU TURISM                 REGISTRUL GENERAL AL PATRIMONIULUI TURISTIC                               RESURSE TURISTICE

  Nr. crt. Numărul certificatului de patrimoniu turistic Denumirea resursei turistice Tipul resursei turistice Adresa Proprietarul Administratorul legal Documentaţia pe baza căreia se deţine certificatul de patrimoniu turistic Observaţii
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   

 + 
Anexa 1C    CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI    Consiliul Judeţean ……………              REGISTRUL LOCAL AL PATRIMONIULUI TURISTIC                        RESURSE TURISTICE

  Nr. crt. Numărul certificatului de patrimoniu turistic Denumirea resursei turistice Tipul resursei turistice Adresa Proprietarul Administratorul legal Documentaţia pe baza căreia se deţine certificatul de patrimoniu turistic Observaţii
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   

 + 
Anexa 2ROMÂNIAAUTORITATEA NAŢIONALA PENTRU TURISMÎn temeiul Hotărârii Guvernului nr. 972/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Turism,în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 33/2000 pentru aprobarea Metodologiei de înscriere, atestare şi a criteriilor de evidenţiere a patrimoniului turistic, în baza propunerilor Compartimentului de patrimoniu turistic, constituit prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism nr. ………..,Autoritatea Naţionala pentru Turism emite următorulCERTIFICAT DE PATRIMONIU TURISTICSeria …. nr. ….pentru ….. /(denumirea deţinătorului de patrimoniu turistic)/ ….., cu sediul/domiciliul în satul/comuna/oraşul/municipiul ………………….., str. ………………………. nr. ………., judeţul …………………….. .Se atesta ca …./(elementele de patrimoniu turistic)/……. aparţin patrimoniului turistic al României.               Preşedinte,               ……………….–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x