HOTĂRÂRE nr. 320 din 29 mai 2013 (*actualizată*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 02/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PEHG 320 29/05/2013
ActulREFERIRE LAOUG 40 08/05/2013
ActulREFERIRE LALEGE 500 11/07/2002 ART. 30
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
ART. 4ARE LEGATURA CUORDIN 1164 23/12/2013
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DESTRATEGIE 04/07/2024
ActulREFERIT DESTRATEGIE 04/07/2024

privind aprobarea Planului naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generate de epidemii şi pandemii, încredinţarea serviciului de interes economic general de prevenire a îmbolnăvirii în masă a populaţiei generate de epidemii şi pandemii, precum şi de intervenţie rapidă şi eficientă în cazul constatării unor urgenţe majore de acest tip Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie "Cantacuzino" şi suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013(actualizată până la data de 30 decembrie 2013*)



–––––*) Forma actualizată a acestui act normativ până la data de 30 decembrie 2013 este realizată de către Departamentul juridic din cadrul S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ prin includerea tuturor modificărilor şi completărilor aduse de către ORDINUL nr. 1.164 din 23 decembrie 2013.Conţinutul acestui act nu este un document cu caracter oficial, fiind destinat pentru informarea utilizatorilorÎn temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2013 pentru finanţarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino” în vederea realizării Planului naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generate de epidemii şi pandemii şi al art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare,în conformitate cu Decizia Comisiei 2012/21/UE din 20 decembrie 2011 privind aplicarea articolului 106 alineatul (2) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene în cazul ajutoarelor de stat, sub formă de compensaţii pentru obligaţia de serviciu public, acordate anumitor întreprinderi cărora le-a fost încredinţată prestarea unui serviciu de interes economic general,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Se aprobă Planul naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generate de epidemii şi pandemii, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 2(1) Se declară activitatea de prevenire a îmbolnăvirii în masă a populaţiei generate de epidemii şi pandemii, precum şi intervenţia rapidă şi eficientă în cazul constatării unor urgenţe majore de acest tip serviciu de interes economic general.(2) Se încredinţează serviciul de interes economic general prevăzut la alin. (1) Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie "Cantacuzino", denumit în continuare Institut, pentru o perioadă de 10 ani, cu posibilitate de prelungire, în condiţiile legii.(3) Institutul desfăşoară următoarele activităţi aferente serviciului de interes economic general prevăzut la alin. (1):a) cercetări ştiinţifice în domeniul cauzelor şi mecanismului de producere a infecţiilor bacteriene, virale, parazitare şi al mijloacelor de prevenire şi combatere a acestora, precum şi în domeniul imunologiei, biologiei celulare, geneticii microbiene şi biotehnologiei;b) producerea de preparate biologice profilactice şi terapeutice, reactivi biologici de diagnostic, reactivi imunochimici, medii bacteriologice şi pentru culturi celulare, dispozitive medicale, inclusiv activităţi de dezvoltare a produselor pentru situaţii de urgenţă;c) servicii de consultanţă tehnică şi metodologică acordate unităţilor de profil din ţară, expertize;d) asigurarea funcţionării centrelor sau laboratoarelor naţionale de referinţă;e) investigaţii de laborator de specialitate şi diagnostic microbiologic prin laboratoarele şi centrele naţionale de referinţă din institut, pentru prevenirea şi combaterea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generate de epidemii şi pandemii;f) menţinerea în stare de operativitate şi utilizarea în scopul prevenirii îmbolnăvirii în masă a populaţiei generate de epidemii şi pandemii a Colecţiei naţionale de culturi microbiene şi celulare a Laboratorului de biosiguranţă-BSL3;g) operaţionalizarea Unităţii de intervenţie rapidă în urgenţe microbiologice şi bioterorism.
 + 
Articolul 3(1) Pentru ducerea la îndeplinire a obligaţiei de serviciu de interes economic general prevăzute la art. 2 alin. (2), Institutul are dreptul la primirea unei compensaţii financiare de la bugetul de stat.(2) Valoarea compensaţiei nu va depăşi suma necesară acoperirii totale a costurilor efectuate pentru îndeplinirea obligaţiei de serviciu de interes economic general prevăzute la art. 2 alin. (2).(3) Cuantumul compensaţiei include toate avantajele acordate de stat, indiferent de forma acestora.(4) Costurile care sunt luate în calcul la stabilirea nivelului compensaţiei cuprind toate cheltuielile fixe şi variabile, curente şi de capital, efectuate pentru asigurarea activităţilor aferente serviciului de interes economic general, precum şi cota-parte ce revine acestor activităţi din cheltuielile comune ale societăţii. Costurile cu investiţiile vor fi luate în calcul dacă sunt legate strict de asigurarea activităţilor aferente serviciului de interes economic general.(5) Veniturile care vor fi luate în considerare la stabilirea compensaţiei vor include toate veniturile obţinute din activităţile ce fac obiectul serviciului de interes economic general.(6) În vederea stabilirii nivelului compensaţiei, la elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Institutului veniturile provenite din activităţile care fac obiectul serviciului de interes economic general se evidenţiază separat, împreună cu costurile aferente, calculate potrivit prevederilor alin. (4). Valoarea compensaţiei acordate nu va depăşi diferenţa dintre costurile şi veniturile respective pentru a evita eventuala supracompensare.(7) Pe perioada în care beneficiază de compensare pentru îndeplinirea obligaţiei de serviciu public, Institutul va înregistra în mod separat în evidenţele contabile interne costurile şi veniturile legate de activităţile aferente serviciului de interes economic general, precum şi pe cele legate de alte activităţi şi servicii, împreună cu parametrii de alocare a acestora.(8) În situaţia în care în urma monitorizării anuale de către Ministerul Sănătăţii a nivelului compensaţiei în raport cu costurile serviciului de interes economic general prestat de Institut se constată o supracompensare, acesta are obligaţia de a returna diferenţa la bugetul statului în termen de 60 de zile de la încheierea fiecărui exerciţiu financiar.
 + 
Articolul 4(1) Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii pe anul 2013, la capitolul 66.01 "Sănătate", titlul 20 "Bunuri şi servicii", cu suma de 10.000 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013 pentru finanţarea acţiunilor prevăzute în cap. V din anexă.(2) Ministerul Sănătăţii alocă suma de 10.000 mii lei Institutului, pentru realizarea acţiunilor prevăzute în cap. V din anexă.(3) Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie "Cantacuzino" are obligaţia să îndeplinească acţiunile în condiţiile şi termenele prevăzute în anexă.(4) Costurile estimate pentru realizarea acţiunilor prevăzute în cap. V din anexă se pot realoca la solicitarea INCDMI Cantacuzino, prin ordin al ministrului sănătăţii.––-Alin. (4) al art. 4 a fost introdus de art. unic din ORDINUL nr. 1.164 din 23 decembrie 2013, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 845 din 30 decembrie 2013.
 + 
Articolul 5Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite al Ministerului Sănătăţii, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat şi în volumul şi structura bugetului ministerului pe anul 2013.PRIM-MINISTRUVICTOR-VIOREL PONTAContrasemnează:──────────────────Ministrul sănătăţii,Gheorghe-Eugen NicolăescuViceprim-ministru,ministrul finanţelor publice,Daniel ChiţoiuMinistrul delegat pentru buget,Liviu Voineap. Ministrul afacerilor externe,George Ciamba,secretar de statBucureşti, 29 mai 2013.Nr. 320.
 + 
AnexăPLAN 29/05/2013

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x