HOTĂRÂRE nr. 31 din 21 ianuarie 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 30 din 27 ianuarie 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 858 16/08/2002
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAOG 87 25/08/1998 ART. 5
ActulREFERIRE LALEGE 84 24/07/1995 ART. 106
ART. 1REFERIRE LAOG 87 25/08/1998
ART. 1REFERIRE LAOUG 36 10/07/1997
ART. 1REFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 858 16/08/2002

pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei de Evaluare şi Acreditare a Învăţământului Preuniversitar (C.E.A.I.P.)



În temeiul prevederilor art. 106 alin. (2) din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 87/1998,Guvernul României hotărăşte: + 
Articolul 1Activitatea Comisiei de Evaluare şi Acreditare a Învăţământului Preuniversitar, denumita în continuare comisia, se desfăşoară conform Legii Învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare aduse prin Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 36/1997, Ordonanţei Guvernului nr. 87/1998 privind înfiinţarea Comisiei de Evaluare şi Acreditare a Învăţământului Preuniversitar, precum şi prezentului regulament.
 + 
Articolul 2Comisia funcţionează pe lângă Ministerul Educaţiei Naţionale şi are drept scop evaluarea şi acreditarea învăţământului preuniversitar în condiţiile legii.
 + 
Articolul 3(1) Comisia este alcătuită din 19 membri – cadre didactice, precum şi specialişti în domeniul stiintelor educaţiei, persoane recunoscute pentru competenţa profesională, probitate morala şi obiectivitate.(2) Numirea membrilor comisiei se face prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, dintre:a) cadre didactice titulare cu gradul didactic I din învăţământul preuniversitar de stat şi particular;b) cercetători, specialişti în domeniul învăţământului preuniversitar;c) directori sau directori adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat;d) inspectori şcolari.
 + 
Articolul 4Comisia este condusă de un preşedinte ajutat de un vicepreşedinte, aleşi pe funcţii, separat, prin vot secret, în prima şedinţa a comisiei, din rândul membrilor acesteia, cu o majoritate de două treimi din numărul total al membrilor. În cazul în care majoritatea de două treimi nu se realizează din primul tur, alegerea se face cu o majoritate simpla. Alegerea preşedintelui şi a vicepreşedintelui este confirmată prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
 + 
Articolul 5În caz de nerespectare a procedurii de alegere a preşedintelui, a vicepreşedintelui ori pentru alte motive întemeiate, prezentate în scris Ministerului Educaţiei Naţionale, în termen de 10 zile de la data alegerii preşedintelui şi a vicepreşedintelui, ministrul educaţiei naţionale dispune cercetarea cauzei. În cazul în care se constată că motivele sunt întemeiate, ministrul educaţiei naţionale dispune anularea alegerii. În cel mult 15 zile de la ordinul de anulare, comisia procedează la o noua alegere.
 + 
Articolul 6(1) Preşedintele, vicepreşedintele, precum şi orice membru al comisiei pot fi eliberaţi din funcţie, la cererea a cel puţin o treime din numărul membrilor acesteia, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, dacă se constată că persoana în cauza a nesocotit sau a încălcat grav ori sistematic prevederile legii sau ale prezentului regulament, favorizand nejustificat interesele unei unităţi de învăţământ preuniversitar ori lezand, prin comportamentul sau, prestigiul şi interesele acesteia.(2) Propunerea de înlocuire din funcţie a unui membru al comisiei se face la cererea a cel puţin o treime din numărul total al membrilor comisiei sau a preşedintelui ori, după caz, a vicepreşedintelui acesteia.(3) După sesizare, ministrul educaţiei naţionale dispune o cercetare prin Corpul de control al ministrului. În termen de 30 de zile acesta raportează ministrului, în scris, rezultatele cercetării.(4) O dată cu ordinul de înlocuire din funcţie, ministrul educaţiei naţionale dispune aplicarea uneia dintre sancţiunile prevăzute de lege. Dacă fapta care face obiectul cercetării întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii, ministrul dispune sesizarea autorităţilor publice competente.
 + 
Articolul 7(1) Membrii comisiei sunt numiţi pe o perioadă de maximum 4 ani, urmând ca, la fiecare 2 ani, componenta acesteia să se innoiasca în proporţie de o treime.(2) În cazul în care unul dintre membrii comisiei se afla în imposibilitatea exercitării atribuţiilor sale, din motive obiective sau din ratiuni personale, el poate cere înlocuirea din funcţie.
 + 
Articolul 8(1) Preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi pentru un mandat de 4 ani.(2) Preşedintele comisiei are următoarele atribuţii principale:a) coordonează activitatea comisiei din punct de vedere metodologic şi tehnic;b) reprezintă comisia în relaţiile cu alte instituţii interesate şi cu societatea civilă;c) prezidează reuniunile în plen ale comisiei şi supune aprobării Colegiului ministerului şi ministrului educaţiei naţionale hotărârile comisiei;d) coordonează activitatea subcomisiilor care efectuează evaluarea în teren a unităţilor şcolare particulare;e) emite actele de evaluare, autorizare provizorie şi de acreditare a unităţilor de învăţământ preuniversitar particular;f) propune ministrului educaţiei naţionale lista membrilor care urmează să fie eliberaţi din funcţie, potrivit art. 6 alin. (2), precum şi pe cei care urmează să fie numiţi în locul acestora;g) coordonează elaborarea, tipărirea şi difuzarea situaţiei privind evaluarea şi acreditarea periodică şi anuală a unităţilor din învăţământul preuniversitar;h) avizează utilizarea raţională a resurselor financiare ale comisiei.(3) Vicepreşedintele comisiei are următoarele atribuţii principale:a) în lipsa preşedintelui, cu mandatul acestuia, preia atribuţiile acestuia;b) coordonează activitatea de dotare tehnico-materială a comisiei;c) coordonează activitatea secretariatului tehnic şi administrativ al comisiei;d) asigura legătură cu inspectoratele şcolare judeţene în ceea ce priveşte alcătuirea dosarelor necesare fiecărei etape a procesului de autorizare şi acreditare a unităţilor şcolare particulare;e) executa hotărârile comisiei referitoare la utilizarea resurselor financiare.
 + 
Articolul 9Comisia stabileşte subcomisii de specialitate pentru fiecare nivel, profil, specializare şi numeşte membrii acestora din rândul cadrelor didactice şi al specialiştilor din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar. Membrii subcomisiilor vor fi remuneraţi pe bază de convenţie civilă, potrivit legii.
 + 
Articolul 10(1) Comisia se întruneşte şi lucrează în plen, de regula, o dată pe luna sau de câte ori este nevoie. Ministrul educaţiei naţionale poate solicita convocarea comisiei în situaţii bine motivate.(2) Subcomisiile de specialitate se întrunesc pe baza hotărârii comisiei care stabileşte atribuţiile şi timpul de execuţie. Subcomisiile vor prezenta plenului comisiei rapoarte. Rapoartele elaborate de către subcomisii nu intră în discuţia comisiei decât după avizarea lor de către preşedinte, vicepreşedinte şi de coordonatorul subcomisiei respective.(3) Hotărârile comisiei se adoptă prin vot secret, cu majoritatea absolută a membrilor săi.
 + 
Articolul 11(1) Comisia stabileşte standarde naţionale, corespunzătoare fiecărui criteriu de evaluare, care se aproba de către comisie prin hotărâre, cu majoritatea absolută a membrilor săi.(2) Hotărârea cuprinde standarde naţionale, corelate cu criteriile de evaluare pentru învăţământul preuniversitar, precum şi alte aspecte ale procedurilor de evaluare.(3) Hotărârea comisiei se înaintează de către preşedinte sau, în lipsa acestuia, de către vicepreşedinte ministrului educaţiei naţionale, în termen de 5 zile de la adoptarea sa.
 + 
Articolul 12(1) Ministrul educaţiei naţionale, în termen de 30 de zile de la primirea hotărârii din partea comisiei, o supune votului consultativ al Consiliului Naţional pentru Reforma Învăţământului, precum şi avizului consultativ al Colegiului ministerului.(2) După avizarea hotărârii de către Consiliul Naţional pentru Reforma Învăţământului şi de către Colegiul ministerului, ministrul educaţiei naţionale supune Guvernului spre aprobare hotărârea privind standardele naţionale de evaluare pentru unităţile de învăţământ preuniversitar.(3) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri comisia elaborează metodologia de desfăşurare a procesului de autorizare de încredere şi de acreditare, în condiţiile legii, care se aproba prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
 + 
Articolul 13(1) Procesul de autorizare de încredere şi de acreditare a unităţilor de învăţământ preuniversitar va începe cu învăţământul particular preuniversitar, urmând sa continue cu unităţile de învăţământ de stat.(2) În baza metodologiei pentru autorizarea de încredere şi de acreditare, fondatorii unităţilor de învăţământ preuniversitar particular elaborează un raport de autoevaluare, care se depune astfel:a) la inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, în raza cărora îşi desfăşoară activitatea grădiniţele, şcolile primare şi gimnaziale;b) la Ministerul Educaţiei Naţionale pentru: licee, seminarii teologice, şcoli profesionale şi de ucenici, şcoli postliceale.
 + 
Articolul 14În cazul în care anumite niveluri, profiluri sau specializări ale unei unităţi de învăţământ preuniversitar particular nu primesc un raport favorabil, Ministerul Educaţiei Naţionale sau inspectoratul şcolar avertizeaza instituţia cu privire la nivelul, profilul sau specializarea respectiva şi după un an se dispune încetarea şcolarizării la nivelul, profilul sau la specializarea respectiva pentru anul şcolar următor.
 + 
Articolul 15Modificarea structurii instituţiilor de învăţământ preuniversitar particular în perioada funcţionarii pe baza autorizaţiei de încredere se supune procedurii de evaluare prevăzute la art. 13.
 + 
Articolul 16Elevii unităţilor de învăţământ preuniversitar neautorizate sau care îşi încetează activitatea pot să îşi continue pregătirea specifică în cadrul altor unităţi de învăţământ de stat sau particular, după caz, care au autorizare de încredere sau care au fost acreditate, cu acordul unităţii primitoare şi cu respectarea prevederilor legale.
 + 
Articolul 17Unităţile de învăţământ preuniversitar particular, care solicită acreditarea sau autorizarea de încredere, achită la data depunerii cererii o taxa pentru fiecare faza a procedurii de acreditare, pentru fiecare nivel sau profil, în cuantumul a zece salarii brute de educator, respectiv de invatator sau de profesor cu gradul I din învăţământul preuniversitar de stat, cu vechime maxima.
 + 
Articolul 18(1) Unităţile de învăţământ preuniversitar particular înfiinţate după anul 1989 sunt obligate să solicite autorizaţie de încredere în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.(2) Continuarea activităţii de către unităţile de învăţământ preuniversitar particular în alte condiţii decât cele prevăzute în prezenta hotărâre atrage răspunderea disciplinară, materială, contravenţională, civilă sau penală, după caz.(3) Unităţile de învăţământ care nu solicita autorizaţie de încredere nu mai au baza legală de funcţionare. Avizul de funcţionare primit de la Ministerul Educaţiei Naţionale încetează la expirarea termenului de 3 luni şi nu mai poate fi reînnoit.
 + 
Articolul 19Dispoziţiile cuprinse la art. 13-18 se aplică, în mod corespunzător, şi unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.
 + 
Articolul 20În înţelesul prezentului regulament, filialele unităţilor de învăţământ preuniversitar sunt considerate unităţi distincte şi se supun separat procedurii de evaluare şi de acreditare.
 + 
Articolul 21Ministerul Educaţiei Naţionale, inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti fac publică lista cuprinzând unităţile de învăţământ preuniversitar care au obţinut autorizaţia de încredere sau acreditarea, precum şi unităţile neautorizate sau neacreditate, cu specificarea cauzelor respingerii cererilor.
 + 
Articolul 22(1) Unităţile de învăţământ preuniversitar care nu primesc autorizaţia de încredere au dreptul sa redepuna dosarul de autoevaluare, într-o perioadă de maximum un an de zile de la data primirii avizului nefavorabil, perioada în care au obligaţia sa îndeplinească toate cerinţele necesare obţinerii autorizaţiei de încredere.(2) În cazul în care şi după expirarea acestei perioade unitatea de învăţământ particular nu primeşte autorizaţia de încredere, aceasta îşi încetează activitatea.PRIM-MINISTRURADU VASILEContrasemnează:–––––Ministrul educaţiei naţionale,Andrei MargaMinistrul finanţelor,Decebal Traian RemesMinistrul muncii şi protecţiei sociale,Alexandru Athanasiu––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x