HOTĂRÂRE nr. 2037 din 18 octombrie 1969

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE MINISTRI
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 113 din 18 octombrie 1969
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 70 05/02/1999
ART. 8ABROGAT DELEGE (R) 57 29/10/1974
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 3REFERIRE LALEGE 9 09/05/1968
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 70 05/02/1999
ART. 8ABROGAT DELEGE (R) 57 29/10/1974

privind dezvoltarea activităţii Casei de Economii şi Consemnaţiuni



Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotărăşte: + 
Articolul 1Casa de Economii şi Consemnaţiuni va introduce un "libret de economii pentru turism".La depunerile pe acest libret se va acorda o dobinda de 3,5% pe an, din care:– 2% se atribuie ca dobinda depunatorilor, iar– 1,5% se foloseşte de Casa de Economii şi Consemnaţiuni pentru constituirea unui fond de cistiguri.Fondul de cistiguri se va completa şi cu contribuţiile depunatorilor ale căror librete au ieşit cîştigătoare.
 + 
Articolul 2Cistigatorii la depunerile pe libretele de economii pentru turism beneficiază de excursii în străinătate, cu îndeplinirea formalităţilor în vigoare. La excursiile organizate prin Oficiul Naţional de Turism potrivit planului acestuia, cistigatorii beneficiază de prioritate. În cazul călătorilor individuale în străinătate, cistigatorii primesc, la cerere, o parte din valoarea cîştigului obţinut, în valută tarii în care se deplaseaza.Fondul valutar necesar plăţilor în valută pentru călătoriile prevăzute la alineatul 1 se va defalca anual din fondul valutar aprobat prin planul de stat pentru călătorii în străinătate în interes personal.În decurs de un an, un depunator va putea beneficia de o singura excursie. Celelalte cistiguri obţinute se achită în lei. În caz de neefectuare a excursiei, cîştigurile se plătesc de asemenea în lei de către Casa de Economii şi Consemnaţiuni.
 + 
Articolul 3Atribuirea terenurilor pentru construirea de case de odihnă sau turism conform dispoziţiilor Legii nr. 9/1968*) pentru dezvoltarea construcţiei de locuinţe, vînzarea de locuinţe din fondul de stat către populaţie şi construirea de case proprietate personală, de odihnă sau turism se face cetăţenilor în ordinea vechimii depunerilor la Casa de Economii şi Consemnaţiuni reprezentind o parte din valoarea construcţiilor, în condiţiile ce se vor stabili de Ministerul Finanţelor şi Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Locală.––-Notă *) Reprodusa în Colecţia de legi, decrete, hotărîri şi alte normative nr. III/1968.
 + 
Articolul 4Casa de Economii şi Consemnaţiuni este autorizata sa introducă carnete de cecuri cu suma limitată pentru plati din conturile curente personale ale populaţiei.Cecurile din carnetele de cecuri cu suma limitată se pot prezenta la plata şi la organizaţiile socialiste, pentru procurarea de mărfuri sau prestarea de servicii, precum şi pentru achitarea de sume datorate statului sau organizaţiilor socialiste.Organizaţiile socialiste la care pot fi prezentate în plata cecuri din carnetele de cecuri cu suma limitată se stabilesc de Casa de Economii şi Consemnaţiuni împreună cu organele ierarhic superioare ale organizaţiilor socialiste respective.Cecurile primite în plata de organizaţiile socialiste se remit, prin unităţile băncii, Casei de Economii şi Consemnaţiuni, care va vira contravaloarea lor în conturile de la bănci ale organizaţiilor socialiste beneficiare.
 + 
Articolul 5Organizaţiile socialiste vor vira, la cererea angajaţilor sau colaboratorilor lor, în librete de economii sau în conturi curente personale deschise la unităţile Casei de Economii şi Consemnaţiuni, drepturile băneşti ce li se cuvin – permanent sau ocazional, total sau parţial – din salarii, premii, prime, gratificatii, drepturi de autor, pensii, ajutoare sociale, precum şi orice alte sume.Se recomanda Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie, Uniunii Centrale a Cooperativelor Meşteşugăreşti şi Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum să fie de acord ca, la cererea membrilor cooperatori, drepturile băneşti ce li se cuvin acestora să fie virate la Casa de Economii şi Consemnaţiuni pe librete sau în conturi curente personale.
 + 
Articolul 6Titularii conturilor curente personale pot dispune organizaţiilor socialiste ca documentele pentru plăţile periodice pe care le au de efectuat acestora să fie remise la termenele de plată unităţilor Casei de Economii şi Consemnaţiuni, pentru virarea din conturi a sumelor respective.Virarea se va efectua în limita disponibilului existent în conturile titularilor.
 + 
Articolul 7La depunerile în conturile curente personale ale populaţiei, Casa de Economii şi Consemnaţiuni va acorda dobinda stabilită pentru depunerile la vedere pe libretele de economii cu dobinda. La disponibilul din conturile carnetelor de cecuri cu suma limitată, dobinda se acordă pînă la utilizarea sumelor respective.
 + 
Articolul 8Casa de Economii şi Consemnaţiuni poate înfiinţa şi agenţii C.E.C. încadrate cu un salariat sau cu persoane din afară instituţiei – salariaţi care vor presta munca în afară programului funcţiei lor de baza, nesalariati, pensionari -, cu prestigiu şi care se bucura de încrederea populaţiei.Persoanele din afară instituţiei vor fi retribuite cu o indemnizaţie fixa lunară stabilită de Casa de Economii şi Consemnaţiuni cu avizul Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Muncii, prin asimilare cu salariile stabilite pentru funcţiile care au sarcini asemănătoare ca volum şi complexitate.
 + 
Articolul 9Ministerul Învăţămîntului şi celelalte instituţii şi organizaţii socialiste vor sprijini Casa de Economii şi Consemnaţiuni în recrutarea personalului necesar funcţionarii agentiilor Casei de Economii şi Consemnaţiuni prevăzute la articolul 8.
 + 
Articolul 10Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărîri, se abroga articolul 3 din Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 384/1961 privind unele măsuri în legătură cu activitatea Casei de Economii şi Consemnaţiuni. ––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x