HOTĂRÂRE nr. 20 din 3 mai 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CAMERA DEPUTATILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 302 din 7 mai 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAREGULAMENT (R) 24/02/1994 ART. 71
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 64
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 76
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru constituirea Comisiei parlamentare de anchetă privind verificarea unor aspecte referitoare la activitatea preşedintelui Curţii de Conturi a României



În temeiul prevederilor art. 64 alin. (4) din Constituţia României, republicată, şi ale art. 71 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările ulterioare,Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Se constituie Comisia parlamentară de anchetă privind verificarea unor aspecte referitoare la activitatea preşedintelui Curţii de Conturi a României, denumită în continuare Comisia, cu următoarele obiective:a) analizarea modalităţii în care Curtea de Conturi a României a organizat licitaţia pentru achiziţionarea unei centrale termice noi şi înlocuirea uneia deja existente;b) analizarea situaţiei prin care suma disponibilă ce urma să fie folosită în acest scop a fost majorată de la 4,5 miliarde lei, aşa cum fusese aprobată de Comitetul de conducere, la 9 miliarde lei, ţinând cont că aceştia erau bani din bugetul statului;c) motivaţia pentru care s-a decis să se voteze hotărârea de majorare a sumei de 4,5 miliarde lei la 9 miliarde lei;d) verificarea stenogramei discuţiilor de la şedinţa în care s-a votat această hotărâre, dar şi a înregistrărilor audio din timpul şedinţei în care s-a adoptat majorarea;e) analizarea modalităţii în care s-a întocmit caietul de sarcini al licitaţiei şi modul în care s-a respectat legislaţia în vigoare cu privire la această licitaţie;f) acţiunile independente ale preşedintelui Curţii de Conturi, de natură să prejudicieze atât buna funcţionare a instituţiei, cât şi credibilitatea şi imaginea publică ale acesteia.
 + 
Articolul 2(1) Comisia este formată din 9 membri – deputaţi aparţinând tuturor grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor.(2) Componenţa Comisiei şi a biroului său – alcătuit din: un preşedinte, un vicepreşedinte, un secretar – este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 3În condiţiile în care unul dintre membrii Comisiei se află în imposibilitate de a participa la lucrări, grupul parlamentar respectiv va desemna un înlocuitor.
 + 
Articolul 4(1) Convocarea şedinţelor Comisiei se face cu cel puţin o zi înainte de către preşedintele acesteia sau de către vicepreşedinte.(2) Vicepreşedintele îl înlocuieşte de drept pe preşedinte în lipsa acestuia sau ori de câte ori este nevoie.
 + 
Articolul 5(1) Pentru ca şedinţele Comisiei să aibă loc este necesară participarea majorităţii membrilor care o compun.(2) Hotărârile Comisiei se adoptă cu votul majorităţii membrilor acesteia.
 + 
Articolul 6Detaliile privind organizarea şi funcţionarea Comisiei vor fi cuprinse într-un regulament propriu, elaborat şi prezentat Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, în termen de 5 zile de la constituire.
 + 
Articolul 7(1) În scopul cunoaşterii situaţiei reale privind folosirea unor sume de bani din bugetul statului de către Curtea de Conturi şi modul în care a fost respectată legislaţia în vigoare de către conducerea acestei instituţii, sunt obligate să răspundă solicitărilor Comisiei toate persoanele implicate, dar şi instituţiile pe care acestea le reprezintă, inclusiv prin punerea la dispoziţie a întregii documentaţii necesare îndeplinirii eficiente a mandatului încredinţat Comisiei.(2) Împiedicarea în orice fel a activităţii Comisiei în îndeplinirea atribuţiilor sale se sancţionează potrivit legii penale.
 + 
Articolul 8(1) Comisia poate invita pentru audiere şi explicaţii orice persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în domeniul care formează obiectul activităţii Comisiei.(2) La cererea Comisiei orice persoană care cunoaşte fapte sau împrejurări în legătură cu obiectul cercetării sau care deţine un mijloc de probă este obligată să le aducă la cunoştinţă. Instituţiile şi autorităţile care au legătură cu toate situaţiile prevăzute la art. 1 lit. a), b), c), d), e) şi f), dar şi cu alte aspecte legate de obiectul activităţii Comisiei sunt obligate, în condiţiile legii, să răspundă la solicitările Comisiei în termenul stabilit de aceasta.(3) Când pentru lămurirea unor fapte sau împrejurări în vederea aflării adevărului este necesară prezenţa unor experţi, Comisia dispune efectuarea de expertize.(4) Dispoziţiile legale referitoare la invitarea, prezentarea şi ascultarea martorilor, precum şi cele privitoare la prezentarea şi predarea obiectelor ori înscrisurilor sau efectuarea expertizelor se aplică în mod corespunzător.(5) Preşedintele sau vicepreşedintele Comisiei, după caz, atrage atenţia persoanei audiate că are obligaţia de a spune adevărul, de a nu ascunde nimic din ceea ce ştie şi că nerespectarea acestei obligaţii atrage răspunderea legală.
 + 
Articolul 9Lucrările Comisiei sunt publice; în caz de excepţie, plenul Comisiei stabileşte condiţiile în care reprezentanţii mijloacelor de informare în masă au acces la lucrările acesteia.
 + 
Articolul 10În activitatea sa, Comisia va putea solicita specialişti de la autorităţile administraţiei publice centrale.
 + 
Articolul 11(1) Constatările, concluziile şi propunerile Comisiei vor face obiectul unui raport, care va fi depus la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor până la data de 15 iunie 2007.(2) După primirea raportului, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor îl va pune la dispoziţia grupurilor parlamentare în vederea iniţierii procedurii de dezbatere parlamentară.(3) Raportul Comisiei se va supune dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor în prima şedinţă programată a se desfăşura după depunerea lui la Biroul permanent.
 + 
Articolul 12În scopul realizării obiectivelor pentru care se constituie Comisia, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor va asigura personal de specialitate şi logistica necesară.Această hotărâre a fost adoptată în şedinţa Camerei Deputaţilor din data de 3 mai 2007, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILORBOGDAN OLTEANUBucureşti, 3 mai 2007.Nr. 20.
 + 
Anexa COMPONENŢAComisiei parlamentare de anchetă privind verificarea unor aspectereferitoare la activitatea preşedintelui Curţii de Conturi1. Aurel Gubandru – Grupul parlamentar al P.S.D.2. Mihaela Adriana Rusu – Grupul parlamentar al P.S.D.3. Mihai Sandu-Capră – Grupul parlamentar al P.N.L.4. Nini Săpunaru – Grupul parlamentar al P.N.L.5. Alexandru Mocanu – Grupul parlamentar al P.D.6. Ştefan Baban – Grupul parlamentar al P.R.M.7. Erdei-Doloczki Istvan – Grupul parlamentar al U.D.M.R.8. Petru Călian – Grupul parlamentar al P.C.9. Adrian-Miroslav Merka – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionaleComponenţa Biroului Comisiei parlamentarede anchetă privind verificarea unor aspectereferitoare la activitatea preşedintelui Curţii de Conturi1. Preşedinte – Aurel Gubandru2. Vicepreşedinte – Mihai Sandu-Capră3. Secretar – Alexandru Mocanu––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x