HOTĂRÂRE nr. 2.595 din 26 noiembrie 1968

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE MINISTRI
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 156 din 26 noiembrie 1968
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 474 14/07/1999
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 474 14/07/1999
ART. 2REFERIT DEHOTARARE 577 12/06/1975

privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor în domeniul învăţămîntului obligatoriu de cultura generală



Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotărăşte: + 
Articolul 1Părinţii şi ceilalţi ocrotitori legali sînt obligaţi să asigure participarea cu regularitate a minorilor de vîrsta şcolară la lecţii şi la celelalte activităţi obligatorii organizate de şcoala generală, pînă la absolvirea ultimei clase a acesteia.Neîndeplinirea acestei obligaţii, în cazul în care minorul a absentat nemotivat mai mult de 8 zile într-o luna, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 150 lei. Atunci cînd contravenţia este săvîrşită pentru prima oara într-un an şcolar, se sancţionează cu avertisment.
 + 
Articolul 2Angajarea în munca, pe timpul orelor de curs şi al celorlalte activităţi şcolare obligatorii, a minorilor sub 16 ani care nu au absolvit şcoala generală, constituie contravenţie şi se sancţionează după cum urmează:– conducătorii organizaţiilor socialiste, cu amendă de la 300 lei la 1000 lei;– celelalte persoane fizice, cu amendă de la 50 lei la 150 lei.Minorii care au împlinit vîrsta de 16 ani şi nu au absolvit şcoala generală vor putea fi angajaţi şi mentinuti în munca numai dacă fac dovada continuării studiilor, pînă la absolvirea învăţămîntului obligatoriu de cultura generală, prin învăţămîntul de zi, seral sau fără frecventa.
 + 
Articolul 3Contravenţia prevăzută la articolul 1 se constata prin proces-verbal încheiat de directorul şcolii, iar cea prevăzută la articolul 2, de primar.Directorul şcolii ori primarul, odată cu constatarea contravenţiei, aplica amenda sau, după caz, avertismentul.
 + 
Articolul 4Contravenienţii pot face plîngere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, în termen de 15 zile de la comunicare. Plîngerea se soluţionează după cum urmează:– de inspectorul general al inspectoratului şcolar judeţean sau al municipiului Bucureşti, ori de inspectorul şcolar delegat de acesta, în cazul procesului-verbal încheiat de directorul şcolii;– de comitetul executiv al consiliului popular, în cazul procesului-verbal încheiat de primar.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x