privind executarea unor dispoziţii ale Decretului nr. 504/1957*), precum şi stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul producţiei, vânzării, circulaţiei şi desfacerii băuturilor alcoolice
__________Notă …
*) Decretul nr. 504/1957 a fost republicat în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, Partea I, nr. 25 din 20 februarie 1969.Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotărăşte: +
Capitolul IAutorizarea funcţionării instalaţiilor de fabricat rachiuri naturale +
Articolul 1Fabricarea rachiurilor naturale se face, potrivit legii, la instalaţiile de fabricat rachiu aparţinînd combinatelor şi întreprinderilor industriei alimentare, de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Industriei Alimentare, precum şi la cazanele aparţinînd altor unităţi de stat, aşezămintelor de orice fel, cooperativelor agricole de producţie, întovărăşirilor agricole şi gospodăriilor agricole individuale, pentru care s-au obţinut autorizaţii de funcţionare. +
Articolul 2Autorizaţiile de funcţionare pentru instalaţiile de fabricat rachiuri naturale se vor acorda, la cerere, de către comitetele executive ale consiliilor populare comunale, orăşeneşti sau municipale, cu avizul combinatelor sau întreprinderilor industriei alimentare în a căror rază teritorială funcţionează instalaţia, conform instrucţiunilor date de Ministerul Industriei Alimentare.Autorizaţiile nu sînt transmisibile. +
Articolul 3În cazul funcţionării grupate a instalaţiilor de fabricat rachiuri naturale pe baterii, precum şi în cazul în care instalaţia aparţine unei persoane juridice, în autorizaţie se va indica numele responsabilului fabricaţiei. +
Articolul 4În cazul vînzării şi transmiterii în orice mod a instalaţiilor de fabricat rachiu, noii deţinători sînt obligaţi să ceară de la comitetele executive ale consiliilor populare comunale, orăşeneşti sau municipale eliberarea unor noi autorizaţii de funcţionare. Foştii deţinători sînt obligaţi să anunţe despre transmiterea instalaţiei comitetul executiv al consiliului popular care le-a eliberat autorizaţia, precum şi combinatul sau întreprinderea industriei alimentare în a căror rază teritorială a funcţionat instalaţia, în vederea anulării acesteia, în termen de 3 zile de la data transmiterii instalaţiei.Eliberarea autorizaţiilor pentru funcţionarea cazanelor de fabricat rachiu nou confecţionate se va face în aceleaşi condiţii ca şi pentru cazanele existente. +
Capitolul IIFuncţionarea instalaţiilor de fabricat rachiuri naturale supuse autorizaţiei +
Articolul 5Pentru funcţionarea instalaţiilor de fabricat rachiuri naturale supuse autorizaţiei se stabilesc următoarele reguli:a) Instalaţiile pot funcţiona numai în perioada de fabricaţie stabilită de comitetul executiv al consiliului popular comunal, orăşenesc sau municipal care a eliberat autorizaţia, la propunerea combinatului sau întreprinderii industriei alimentare în a căror rază teritorială funcţionează instalaţia. … b) Instalaţia va funcţiona sub supravegherea titularului autorizaţiei sau, cînd este cazul, a responsabilului de fabricaţie prevăzut în autorizaţia de funcţionare şi numai în locul menţionat în autorizaţie. … Schimbarea locului de funcţionare a instalaţiei se poate face numai cu aprobarea scrisă a comitetului executiv al consiliului popular comunal, orăşenesc sau municipal, cu avizul combinatului sau întreprinderii industriei alimentare.În cazul cazanelor de fabricat rachiuri aparţinînd persoanelor juridice acestea pot schimba responsabilul de fabricaţie, încunoştinţînd imediat comitetul executiv al consiliului popular care a eliberat autorizaţia, precum şi combinatul sau întreprinderea industriei alimentare.c) Instalaţiile de fabricat rachiuri naturale trebuie să lucreze continuu. … În caz de întrerupere a fabricaţiei – din motive neprevăzute -, titularul autorizaţiei sau, după caz, responsabilul de fabricaţie prevăzut în autorizaţie este obligat să anunţe în termen de cel mult 24 ore, în scris, comitetul executiv al consiliului popular comunal, orăşenesc sau municipal.De asemenea, în acelaşi termen este obligat să anunţe şi combinatul sau întreprinderea industriei alimentare.În caz de încetare a fabricaţiei datorită lipsei de materie primă, încunoştinţarea prevăzută în alineatele de mai sus se va face cu cel puţin 2 zile înainte de terminarea stocului de materie primă.La încetarea sau întreruperea fabricaţiei instalaţiile se sigilează.Sigilarea se va face de către delegatul combinatului sau întreprinderii industriei alimentare împreună cu delegatul comitetului executiv al consiliului popular comunal, orăşenesc sau municipal, prin aplicarea sigiliului combinatului sau întreprinderii industriei alimentare pe capacul şi corpul instalaţiei; sigilarea se consemnează într-un proces-verbal.d) Desigilarea instalaţiei se face de către delegatul combinatului sau întreprinderii industriei alimentare împreună cu delegatul comitetului executiv al consiliului popular comunal, orăşenesc sau municipal şi în prezenţa titularului autorizaţiei sau, după caz, a responsabilului de fabricaţie prevăzut în autorizaţie. … Operaţia se consemnează într-un proces-verbal în care se va arăta dacă instalaţia îndeplineşte condiţiile tehnice pentru a fi repusă în starea de funcţionare şi dacă sigiliile sînt intacte.e) În timpul cît instalaţia rămîne sigilată, titularul autorizaţiei este obligat să verifice dacă sigiliile sînt intacte şi să anunţe de îndată organele de urmărire penală în cazul în care constată că acestea au fost rupte. … +
Articolul 6Înainte de punerea în funcţiune a instalaţiei, delegatul combinatului sau întreprinderii industriei alimentare şi al comitetului executiv al consiliului popular comunal, orăşenesc sau municipal vor stabili prin proces-verbal, de acord cu titularul sau, după caz, responsabilul de fabricaţie prevăzut în autorizaţie, timpul necesar pentru o fierbere, numărul de fierberi în 24 ore şi randamentul minim în alcool ce trebuie realizat, separat pentru fiecare instalaţie şi pentru fiecare materie primă (prune de toamnă, prune de vară, corcoduşe, amestec de fructe, tescovină, drojdie de vin şi alte feluri de materii prime).În caz de nerealizare a randamentului minim în alcool sau de depăşire a timpului de fabricaţie, titularul autorizaţiei sau, după caz, responsabilul de fabricaţie prevăzut în autorizaţie, este obligat să anunţe în termen de cel mult 24 ore, în scris, comitetul executiv al consiliului popular comunal, orăşenesc sau municipal.De asemenea, în acelaşi termen este obligat să anunţe şi combinatul sau întreprinderea industriei alimentare. +
Articolul 7În decursul unui an de fabricaţie (1 iulie-30 iunie al anului următor) un producător poate fabrica rachiuri naturale la o singură instalaţie.În acest scop, comitetul executiv al consiliului popular comunal, orăşenesc sau municipal împreună cu combinatul sau întreprinderea industriei alimentare, vor repartiza producătorii pe instalaţii de fabricat rachiuri şi vor comunică repartizarea făcută titularului autorizaţiei sau, după caz, responsabilului de fabricaţie prevăzut în autorizaţie.Titularul autorizaţiei sau, după caz, responsabilul de fabricaţie prevăzut în autorizaţie, va fabrica rachiuri naturale numai pentru producătorii repartizaţi la instalaţia respectivă, potrivit alineatului precedent.În cazul cînd fabricaţia de rachiuri naturale la unele instalaţii se opreşte datorită unor defecţiuni tehnice sau din alte cauze, combinatul sau întreprinderea industriei alimentare împreună cu comitetul executiv al consiliului popular comunal, orăşenesc sau municipal, cu acordul titularului autorizaţiei sau, după caz, al responsabilului de fabricaţie prevăzut în autorizaţie, vor face o notă repartizare a producătorilor care dispun de materie primă, comunicînd totodată situaţiile de fabricaţie ale producătorilor nou repartizaţi, titularului autorizaţiei sau, după caz, responsabilului de fabricaţie prevăzut în autorizaţie, la instalaţia la care au fost repartizaţi.Pe certificatul de producător, comitetul executiv al consiliului popular comunal, orăşenesc sau municipal va menţiona, pe baza repartiţiei făcute, instalaţia de fabricat rachiuri naturale la care producătorul urmează să-şi prelucreze materia primă ce-i aparţine.Art. 8Fabricarea rachiurilor naturale se face numai din materia primă obţinută de producător din producţie proprie şi a cărei provenienţă o va dovedi cu certificatul de producător eliberat de comitetul executiv al consiliului popular al localităţii în care sînt situate terenurile sau culturile respective.Producătorii nu pot împărţi materia primă la mai multe persoane, în vederea fabricării de rachiuri naturale.Provenienţa produselor primite de membrii cooperativelor agricole de producţie în contul zilelor-muncă, care se prezintă pentru fabricarea rachiurilor naturale, se dovedeşte cu adeverinţă eliberată de organizaţia cooperatistă din care aceştia fac parte.Producătorii care au contractat cu statul livrarea întregii producţii de fructe destinate fabricării de rachiuri naturale sau de borhoturi de fructe, mai puţin cantitatea necesară fabricării rachiului destinat consumului propriu, vor putea fabrica rachiuri naturale pe baza unei adeverinţe eliberate de combinatul sau întreprinderea industriei alimentare, din care să rezulte cantitatea de rachiuri naturale ce se poate fabrica fără reţinerea sarcinii de vînzare. +
Articolul 9După efectuarea fabricaţiei, titularul autorizaţiei sau, după caz, responsabilul de fabricaţie prevăzut în autorizaţie va elibera producătorului o adeverinţă din care să rezulte cantităţile de rachiuri naturale reţinute spre a fi predate combinatului sau întreprinderii industriei alimentare, ca sarcină de vînzare sau pentru îndeplinirea obligaţiilor rezultînd din contractări, precum şi cantităţile oferite la achiziţii. +
Articolul 10Titularul autorizaţiei sau, după caz, responsabilul de fabricaţie prevăzut în autorizaţie este obligat să aibă şi să folosească alcoolmetrele, tabele de reducţie şi cilindri, necesare pentru determinarea tăriei alcoolice, ce vor fi procurate la cerere, contra cost, de către combinatele sau întreprinderile industriei alimentare. +
Capitolul IIIEvidenţa producţiei rachiurilor naturale +
Articolul 11Titularul autorizaţiei sau, după caz, responsabilul de fabricaţie prevăzut în autorizaţie este obligat să posede registrul de fabricaţie tip, pus la dispoziţie de combinatul sau întreprinderea industriei alimentare, în care va înscrie zilnic, pe măsura fabricării, toate datele privind evidenţierea exactă a materiei prime prelucrate, a rachiurilor naturale rezultate şi a celor reţinute.Unităţile de stat care au instalaţii de fabricat rachiuri naturale şi sînt autorizate să efectueze prestări de servicii pentru alţi producători vor ţine, separat de evidenţa producţiei proprii şi evidenţa prevăzută la alineatul de mai sus, pentru producţia realizată din prestările efectuate. +
Articolul 12Titularii autorizaţiilor sau după caz, responsabilii de fabricaţie prevăzuţi în autorizaţii mai au următoarele obligaţii:a) să comunice zilnic comitetelor executive ale consiliilor populare comunale orăşeneşti sau municipale în a căror rază teritorială funcţionează instalaţiile, cantităţile de rachiuri naturale produse, precum şi cele reţinute, depunînd un exemplar din fişa de evidenţă zilnică a registrului de fabricaţie; … b) să ţină pe lîngă registrul de evidenţă a producţiei de rachiuri naturale, şi un registru de partizi pe producători, în care vor înscrie cantităţile realizate de producători şi cele realizate cu ocazia fabricaţiei. … +
Capitolul IVPreluarea, vînzarea şi circulaţia vinurilor şi rachiurilor naturale +
Articolul 13Gospodăriile agricole individuale, întovărăşirile agricole, cooperativele agricole de producţie şi aşezămintele de orice fel, cultivatoare de vii şi livezi, au sarcina de a vinde statului, prin combinatele sau întreprinderile industriei alimentare, de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Industriei Alimentare, struguri sau vin şi rachiuri naturale, în cantităţile şi în condiţiile stabilite prin hotărîre a Consiliului de Miniştri. +
Articolul 14Titularii autorizaţiilor sau, după caz, responsabilii de fabricaţie prevăzuţi în autorizaţie sînt obligaţi să reţină şi să predea combinatelor sau întreprinderilor industriei alimentare cantităţile de rachiuri naturale provenite din uium şi pe cele care reprezintă sarcina de vînzare stabilită prin hotărîre a Consiliului de Miniştri.De asemenea, sînt obligaţi să reţină şi să predea combinatelor sau întreprinderilor industriei alimentare cantităţile de rachiuri naturale contractate cu producătorii şi pe cele oferite le aceştia la achiziţie şi să păstreze în bune condiţii rachiurile naturale reţinute. +
Articolul 15Întreprinderile de stat care fabrică rachiuri naturale vor preda combinatelor sau întreprinderilor industriei alimentare întreaga producţie obţinută, în termen de 30 zile de la obţinerea acesteia, la preţurile stabilite prin hotărîre a Consiliului de Miniştri. +
Articolul 16Vinificarea strugurilor se poate face numai de organizaţiile socialiste care au sarcini de plan în acest scop, de cultivatorii de vii din producţia proprie de struguri şi de membrii cooperativelor agricole de producţie care au primit struguri pentru zile-muncă. +
Articolul 17Gospodăriile agricole individuale, întovărăşirile agricole, cooperativele agricole de producţie şi aşezămintele de orice fel, deţinătoare de livezi, pomi fructiferi şi vii, pot să vîndă către consumatori rachiurile naturale şi vinurile rămase disponibile după îndeplinirea obligaţiilor către stat, cu plata taxelor legale.Producătorii care doresc să vîndă o parte din cantităţile cuvenite pentru consum propriu direct la consumatori, sînt obligaţi să declare cantităţile respective la comitetele executive ale consiliilor populare şi să plătească taxele legale.Producătorii care vînd direct la consumatori o parte din cantităţile cuvenite pentru consum propriu, fără să declare aceste cantităţi la comitetele executive ale consiliilor populare comunale, orăşeneşti sau municipale, vor plăti taxele legale pentru întreaga cantitate destinată consumului propriu.Vînzarea se poate face numai la locul de producţie sau la domiciliul producătorilor, ori la sediul organizaţiei socialiste producătoare.Este interzisă vînzarea de către producătorii menţionaţi la alin. 1 a vinului şi rachiurilor naturale în magazine sau localuri proprii de consum. +
Articolul 18Transportul vinului sau rachiurilor naturale de către producători de la locul unde este depozitată producţia se poate face numai pe baza biletelor de transport tip eliberate de comitetul executiv al consiliului popular al localităţii de unde se face transportul. +
Capitolul VStabilirea şi sancţionarea contravenţiilor +
Articolul 19Încălcarea dispoziţiilor din prezenta hotărîre, arătate mai jos, constituie contravenţie şi se sancţionează după cum urmează:a) nerespectarea dispoziţiilor art. 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 14 alin. 2, cu amendă de la 300 la 1300 lei; … b) nerespectarea dispoziţiilor art. 17 şi 18, cu amendă de la 500 la 1.500 lei; … c) nerespectarea dispoziţiilor art. 15 şi 16, cu amendă de la 1.000 la 3.000 lei. … Nu constituie contravenţie vinificarea unei cantităţi pînă la 20 kg struguri anual. +
Articolul 20Sînt supuse confiscării cantităţile de struguri, vinuri, rachiuri naturale şi borhoturi destinate fabricării de rachiuri naturale produse prin contravenţie sau care au servit la săvîrşirea contravenţiei, dacă sînt ale contravenientului, precum şi cele dobîndite prin săvîrşirea contravenţiei, dacă nu sînt restituite persoanei vătămate.De asemenea, sînt supuse confiscării, în condiţiile alineatului precedent, ambalajele, cazanele şi instalaţiile de fabricat rachiuri naturale, în cazurile prevăzute la art. 4, 5, 6, 7 alin. 3, art. 12 şi 14 alin. 2. +
Articolul 21Contravenţiile prevăzute în prezenta hotărîre se constată de către primari, de ofiţerii şi subofiţerii de miliţie, precum şi de angajaţii Ministerului Finanţelor, Ministerului Industriei Alimentare, administraţiilor financiare, combinatelor sau întreprinderilor industriei alimentare, împuterniciţi în acest scop de conducătorii acestora.Agentul constatator va reţine bunurile supuse confiscării şi le va preda spre conservare la cea mai apropiată unitate vin-alcool din cadrul combinatelor sau întreprinderilor industriei alimentare. De asemenea va descrie în procesul-verbal aceste bunuri, consemnînd totodată măsura de conservare luată.Dacă bunurile supuse confiscării aparţin altei persoane decît contravenientului, în procesul-verbal se vor specifică numele, prenumele şi domiciliul persoanei fizice, ori denumirea şi sediul persoanei juridice, în măsura în care aceste date sînt cunoscute. +
Articolul 22Procesul-verbal de constatare a contravenţiei se trimite de îndată combinatului sau întreprinderii industriei alimentare în a cărei rază teritorială s-a săvîrşit contravenţia, care aplică amenda prin rezoluţie pusă de directorul sau locţiitorul său pe procesul-verbal, dispunînd totodată confiscarea în cazurile prevăzute la art. 20. +
Articolul 23Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se poate face plîngere în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia.Plîngerea se rezolvă de judecătoria în a cărei rază teritorială a fost săvîrşită contravenţia. +
Articolul 24În caz de anulare a procesului-verbal, produsele şi celelalte bunuri confiscate se restituie celui în drept, reţinîndu-se cantităţile de produse cuvenite statului, în condiţiile prevăzute de lege.Dacă restituirea în natură a produselor nu mai este posibilă, se dau celui în drept alte produse, de aceeaşi calitate şi tărie alcoolică, reţinîndu-se de asemenea cantităţile de produse cuvenite statului, în condiţiile prevăzute de lege. +
Articolul 25Procedura de constatare şi sancţionare a contravenţiilor din prezenta hotărîre este aplicabilă şi în cazul contravenţiei prevăzute în art. 17 din Decretul nr. 504/1957. +
Articolul 26În măsura în care prezenta hotărîre nu dispune, contravenţiilor prevăzute la art. 19 le sînt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.Dispoziţiile alineatului precedent sînt aplicabile şi în cazul contravenţiei prevăzute la art. 25, dacă prin lege nu se dispune altfel. +
Capitolul VIDispoziţii finale +
Articolul 27Instrucţiunile aprobate prin Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 433/1958, pentru aplicarea dispoziţiilor din Decretul nr. 504/1957, referitoare la autorizarea şi funcţionarea instalaţiilor de fabricat rachiu natural şi la evidenţa fabricării acestor produse, precum şi pentru sancţionarea contravenţiilor la aceste dispoziţii şi la dispoziţiile din acelaşi decret privitoare la vinificare, precum şi orice alte dispoziţii contrare, se abrogă.Preşedintele Consiliului de Miniştri,ION GHEORGHE MAURER–––