HOTĂRÂRE nr. 187 din 20 februarie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 133 din 28 februarie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 166 10/04/2002
ActulREFERIRE LAOUG 108 27/06/2001 ART. 7
ActulREFERIRE LAOUG 108 27/06/2001 ART. 8
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 1REFERIRE LALEGE 166 10/04/2002
ART. 1REFERIRE LAOUG 108 27/06/2001
ART. 5REFERIRE LAHG 1077 02/10/2002
ART. 5REFERIRE LAHG 945 29/08/2002
ART. 14REFERIRE LALEGE 180 11/04/2002
ART. 14REFERIRE INDIRECTA LAOG 61 29/08/2002 ART. 170
ART. 14REFERIRE INDIRECTA LAOUG 16 20/02/2002 ART. 4
ART. 14REFERIRE LAOG 2 12/07/2001
ANEXA 2REFERIRE LAHG 917 13/09/2001
ANEXA 2REFERIRE LALEGE 38 07/03/2001
ANEXA 2REFERIRE LAREGULI 13/09/2001
ANEXA 2REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subvenţii în anul 2003 producătorilor agricoli din sectorul vegetal, în scopul creşterii producţiei şi a indicilor de calitate a produselor agricole



În temeiul art. 107 din Constituţie, precum şi al art. 7 şi al art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 166/2002,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul 1(1) Producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, organizaţi în exploataţii agricole în baza prevederilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 166/2002, care deţin sau administrează exploataţii agricole şi valorifica pe piaţa produsele prevăzute în anexa nr. 1, beneficiază de sprijinul direct al statului pe produs, în scopul îmbunătăţirii eficientei economice, al creşterii producţiei şi indicilor de calitate a produselor agricole.(2) De prevederile prezentei hotărâri beneficiază şi unităţile de cercetare şi învăţământ agricol, care produc şi valorifica produsele prevăzute în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 2(1) Sprijinul direct din partea statului se acordă pentru produsele prevăzute în anexa nr. 1.(2) Produsele prevăzute în anexa nr. 1, valorificate sub forma de samanta pentru semanat, nu beneficiază de prevederile prezentei hotărâri.(3) Produsele care fac obiectul plăţii în natura a contractelor de arendare, concesionare sau a contractelor de livrare a ingrasamintelor, pesticidelor şi altor inputuri, inclusiv a contractelor de leasing pentru utilaje agricole, nu constituie marfa pentru care se acordă sprijin financiar conform prezentei hotărâri.(4) Produsele agricole prevăzute în anexa nr. 1, care se utilizează ca materie prima pentru realizarea de produse alimentare şi/sau industriale, în cadrul unităţilor proprii de producţie ale producătorilor, sunt considerate produse marfa şi beneficiază de prevederile prezentei hotărâri.
 + 
Articolul 3(1) Beneficiarii sprijinului direct al statului acordat pentru produsele prevăzute în anexa nr. 1 trebuie să îndeplinească următoarele condiţii şi să facă dovada îndeplinirii acestora:a) sa folosească la înfiinţarea culturilor agricole samanta sau material de plantat certificat;b) să execute la nivelul cerinţelor agrotehnice lucrările mecanice de arat, pregătirea patului germinativ, insamantarea sau plantarea, după caz;c) să efectueze fertilizarea chimica de baza specifică fiecărei culturi.(2) Pentru legumele cultivate în sere incalzite, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiarii sprijinului direct al statului trebuie să facă dovada consumului de energie termica în perioada 15 octombrie 2002-30 aprilie 2003.
 + 
Articolul 4Pentru a beneficia de un avans din sprijinul direct pe produs marfa, producătorii agricoli trebuie să prezinte la direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti contracte de vânzare-cumpărare cu plata în bani, încheiate cu beneficiarii produselor prevăzute în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 5(1) Statul acorda în prima etapa 30% din suma reprezentând sprijin direct pe unitatea de produs persoanelor fizice şi juridice care nu au beneficiat de avansul acordat potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 945/2002 privind aprobarea acordării unui avans de 30% în anul 2002 producătorilor agricoli cultivatori de sfecla de zahăr, pentru costul lucrărilor agricole de pregătire a terenului din toamna anului 2002 pentru producţia de sfecla de zahăr din anul 2003 şi ale Hotărârii Guvernului nr. 1.077/2002 privind aprobarea acordării producătorilor agricoli, în toamna anului 2002, a unui avans de 30% din sprijinul direct al statului, pentru înfiinţarea culturilor de toamna, realizarea lucrărilor agricole de pregătire a terenului şi fertilizarea chimica de baza la culturile agricole susţinute ca produs marfa în anul 2003.(2) Termenul limita pentru depunerea de către producătorii agricoli a cererii-tip pentru acordarea avansului este data de 1 iunie 2003.(3) Avansurile acordate ca sprijin pe produs din partea statului în anul 2003 vor fi justificate până la data de 31 octombrie 2003 pe bază de documente care să ateste utilizarea sumelor pentru îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 3.(4) Sumele încasate şi nejustificate până la termenul prevăzut la alin. (3) vor fi recuperate de direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti şi vor fi virate la bugetul de stat.(5) În etapa a doua sprijinul direct al statului pe produs reprezintă diferenţa dintre suma totală prevăzută la susţinerea directa pe produs şi avansul acordat.
 + 
Articolul 6Cantităţile şi sumele alocate pentru fiecare produs sunt prevăzute în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 7Pentru a beneficia de sprijinul direct pe produs, conform prevederilor prezentei hotărâri, producătorii agricoli trebuie să formuleze o cerere-tip adresată direcţiei generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
 + 
Articolul 8(1) În baza cererii-tip adresate direcţiei generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti se întocmesc dosare producătorilor agricoli, care cuprind datele de identificare, dimensionarea suprafeţelor cultivate, schiţele de amplasare a culturilor agricole şi contractul de vânzare a producţiei.(2) Obligaţia întocmirii dosarului prevăzut la alin. (1) revine direcţiei generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin reprezentanţii săi teritoriali, în baza datelor furnizate de producătorii agricoli.(3) Dosarele întocmite de reprezentanţii Direcţiei generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti se păstrează în original la sediul acestora şi se introduc într-un program informativ, care se actualizează în funcţie de situaţiile deosebite apărute în teritoriu sau ori de câte ori este necesar.(4) Răspunderea pentru realitatea şi exactitatea datelor cuprinse în dosarele producătorilor agricoli revine reprezentanţilor direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti.(5) Termenul limita pentru depunerea cererilor de plată privind încasarea diferenţelor din suma ce constituie subvenţia pe produs sau, după caz, a sumei ce constituie subvenţie pe produs este cu 45 de zile înainte de expirarea perioadei de valorificare, prevăzută în anexa nr. 1.(6) Direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, după verificarea şi aprobarea cererilor formulate de producătorii agricoli, întocmesc şi depun centralizatorul cuprinzând sumele de plată pe produs a sprijinului acordat direct de către stat la Direcţia generală de patrimoniu public şi de gestiune a mijloacelor financiare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 4-6.
 + 
Articolul 9Derularea fondurilor alocate ca sprijin direct al statului pe produs pentru producătorii agricoli, în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri, se face prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti.
 + 
Articolul 10Decontarea sumelor reprezentând fondurile alocate conform prevederilor prezentei hotărâri se face prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti prin bănci sau, după caz, prin oficiile poştale, prin virament în conturile producătorilor agricoli, iar pentru producătorii agricoli care nu au cont deschis decontarea se face prin mandat poştal a cărui contravaloare este suportată de beneficiar.
 + 
Articolul 11(1) În baza situaţiei centralizatoare privind cererile formulate pentru încasarea de la bugetul de stat a fondurilor alocate ca diferenţa, în conformitate cu anexa nr. 5, transmisă de direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor transmite Ministerului Finanţelor Publice cererea pentru deschiderea creditelor bugetare.(2) Cererea pentru deschiderea creditelor bugetare, însoţită de situaţia centralizata pe judeţe, se întocmeşte conform modelului prezentat în anexa nr. 7.
 + 
Articolul 12După aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare de către Ministerul Finanţelor Publice, din bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor se alimentează conturile direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, care, pe baza cererilor aprobate pentru încasarea sumelor alocate de la bugetul de stat, întocmite de producătorii agricoli, efectuează plata către aceştia astfel:a) pentru producătorii agricoli cu personalitate juridică, în conturi deschise la trezorerii sau la bănci;b) pentru producătorii agricoli persoane fizice, prin casieria direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, conturi, cec sau prin mandat poştal, contravaloarea mandatului poştal fiind suportată de beneficiar.
 + 
Articolul 13Plata sumelor alocate ca sprijin direct al statului pe produs se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, în limita fondurilor şi a cantităţilor de produse agricole prevăzute în anexa nr. 2 coloana "Producţia marfa susţinută".
 + 
Articolul 14(1) Achitarea sumelor de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea sau atestarea de date ori de situaţii nereale pe documentele de decontare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 30.000.000 lei la 50.000.000 lei, precum şi cu obligarea la restituirea contravalorii sumelor încasate nejustificat, majorate potrivit indicelui de inflaţie.(2) Sancţiunile prevăzute la alin. (1) se aplică şi persoanelor juridice.(3) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute la alin. (1) se fac de către împuterniciţi ai Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi ai Ministerului Finanţelor Publice.(4) Contravenientul poate achită, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la alin. (1), agentul constatator făcând menţiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal.(5) Contravenţiei prevăzute la alin. (1) îi sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare.
 + 
Articolul 15Organele de control ale Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor vor verifica permanent modul de acordare şi utilizare a alocaţiilor de la bugetul de stat reprezentând sprijinul direct pe produs.
 + 
Articolul 16Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.PRIM-MINISTRUADRIAN NASTASEContrasemnează:–––––p. Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Petre Daea,secretar de statMinistrul finanţelor publice,Mihai Nicolae TanasescuBucureşti, 20 februarie 2003.Nr. 187.
 + 
Anexa 1                                LISTA    cuprinzând produsele agricole vegetale pentru care se acorda sprijin direct al statului prin subvenţie pe produs

       
  Nr. crt. Cultura/Produsul Perioada în care se valorifică
  1. Grâu + secară 1 iunie 2003 – 31 mai 2004
  2. Orzoaică pentru bere 1 iunie 2003 – 31 mai 2004
  3. Sfeclă de zahăr 1 sept. 2003 – 31 ian. 2004
  4. Floarea soarelui 1 aug. 2003 – 31 iulie 2004
  5. Soia 1 sept. 2003 – 31 aug. 2004
  6. In + cânepă pentru fibră 1 aug. 2003 – 31 ian. 2004
  7. Legume destinate industrializării (conserve, congelate şi deshidratate) 1 mai 2003 – 30 apr. 2004
  8. Legume de seră 1 noiemb. 2003 – 30 iunie 2004
  9. Fructe destinate producerii de conserve din fructe, sucuri, marmeladă, fructe uscate şi congelate 1 mai 2003 – 30 apr. 2004
  10. Struguri de masă pentru consum în stare proaspătă, compoturi şi sucuri 1 aug. 2003 – 30 apr. 2004
  11. Tutun (standard) 1 aug. 2003 – 15 apr. 2004
  12. Hamei (producţie de conuri şi refacerea plantaţiilor) 1 sept. 2003 – 31 mai 2004

 + 
Anexa 2                                           LISTA    cuprinzând cantităţile de produse agricole destinate comercializării, fondurile şi sursa de finanţare a acestora în anul 2003

             
  Nr. Crt. Cultura Producţia marfă susţinută*) (mii tone) Susţinere directă din bugetul MAAP (miliarde lei) Susţinerea pe unitate de produs (mii lei/ tonă) Din care în avans  (mii lei/ tonă)
  1. Grâu + secară 2500 1000 400 120
  2. Orzoaică pentru bere 300 60 200 60
  3. Sfeclă de zahăr 2400 648 270 81
  4. Floarea soarelui 650 195 300 90
  5. Soia 150 45 300 90
  6. In + cânepă pentru fibră 12,5 10 800 240
  7. Legume destinate industrializării (conserve, congelate şi deshidratate) 250 65 260 78
  8. Legume de seră (din sere încălzite) 50 150 3000 900
  9. Fructe destinate producerii de conserve din fructe, sucuri, marmeladă, fructe uscate şi congelate 200 60 300 90
  10. Struguri de masă pentru consum în stare proaspătă, compoturi şi sucuri 75 24 320 96
  11. Tutun (standard) 13,236 60 4533 1360
  12. Hamei (producţie de conuri şi refacerea plantaţiilor) 0,4 3,0 7500 2250
    Total   2320  

––––Notă *) Este inclusă şi producţia marfa ecologica, care se va produce în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 917/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice + 
Anexa 3

     
  Producător agricol ………………
  (date de identificare)
   
  Comuna …………………………
  Judeţul ………………………..
    Direcţia generală pentru agricultură şi industrie alimentară a judeţului ………….. Nr. ………… din …………….

CEREREpentru acordarea sprijinului direct alstatului pe produs în anul…………….I. Producătorul agricol persoana fizica/juridică ….. din comuna (oraşul) ……. judeţul …… reprezentat prin domnul/doamna ……. posesor/posesoare al/a buletinului/cărţii de identitate seria … nr. …. codul numeric personal ………. solicit acordarea sprijinului direct sub forma de subvenţii de stat pentru produsele agricole aflate în lista prezentată în anexa nr. 1 la prezenta hotărâreII. Am înfiinţat în toamna anului 2002 şi în primavara anului 2003 următoarele culturi (suprafeţele se rotunjesc cu minus până la 0,5 ha şi în plus peste 0,5 ha):

             
      Culturi în toamna anului 2002 Culturi în primăvara anului 2003
  Nr. crt.   Suprafaţa (ha) Producţia marfă estimată a se realiza (tone) Suprafaţa (ha) Producţia marfă estimată a se realiza
    TOTAL:        
  1. Grâu + secară        
  2. Orzoaică pentru bere        
  3. Sfeclă de zahăr        
  4. Floarea-soarelui        
  5. Soia        
  6. In şi cânepă        
  7. Legume destinate industrializării (conserve, congelate şi deshidratate)        
  8. Legume de seră (din sere încălzite)        
  9. Fructe destinate producerii de conserve din fructe, sucuri, marmeladă, fructe uscate şi congelate        
  10. Struguri de masă pentru consum în stare proaspătă, compoturi şi sucuri        
  11. Tutun (standard)        
  12. Hamei (producţie de conuri şi refacerea plantaţiilor)      

III. Se vor anexa în mod obligatoriu acte doveditoare conform art. 3 şi art. 8 alin (1)IV. În baza prezentei cereri solicit atribuirea în doua etape a sprijinului direct al statului pe produs pentru producţia marfa care urmează să se valorifice în anul 2003.V. Solicit decontarea sumelor reprezentând fondurile alocate de către direcţia generală pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana şi a municipiului Bucureşti, prin:

     
  Trezorerie Denumire cont
  Bancă comercială Denumire cont
  CEC  
  Oficiul poştal Denumire
  Caseria direcţiei generale pentru agricultură şi industrie alimentară  
       
  Răspund de exactitatea celor declarate   Numele şi prenumele (ştampila)
  Vizat:
  Primar  …………………   Secretar  ………………

 + 
Anexa 4

   
  Direcţia generală pentru agricultură şi industrie alimentară a judeţului …../  municipiului Bucureşti
  CENTRALIZATORUL sumelor cuvenite ca avans pentru sprijinul direct al statului pe produs în anul …………
           
  Nr. Crt. Produsul Cantitatea (tone) Avans (mii lei/tonă) Suma (mii lei)
           
           
           
           
           
           
           
    TOTAL:      
     
  Director general, …………………. Contabil-şef,  …………………

 + 
Anexa 5

   
  Direcţia generală pentru agricultură şi  industrie alimentară a judeţului ……………/municipiul Bucureşti
  SITUAŢIA CENTRALIZATOARE privind cererile pentru încasarea de la bugetul de stat a fondurilor alocate pentru sprijinul direct al statului pe produs pentru producătorii agricoli în anul ………..
  Cultura ……………………….
               
  Nr. Crt. Producător agricol Cerere nr. …. din …. Cultura înfiinţată în toamna anului 2002 sau în primăvara anului 2003 Producţia marfă (tone) Suma cuvenită (mii lei)
  Suprafaţa (ha) Producţia totală estimată (tone)
               
               
               
               
               
               
    TOTAL:          
     
  Director general, …………………. Contabil-şef, …………………

 + 
Anexa 6

   
  Direcţia generală pentru agricultură şi  industrie alimentară a judeţului  ……………/municipiul Bucureşti
  CENTRALIZATORUL  sumelor cuvenite ca diferenţă pentru sprijinul direct al statului pe produs în anul …………
           
  Nr. crt. Produsul Suma cuvenite (miliarde lei) din care:
  avans plata finală
  1 2 3 4 5
           
           
           
           
           
    TOTAL:      
     
  Director general, …………………. Contabil-şef, …………………

 + 
Anexa 7

     
  MINISTERUL AGRICULTURII,  ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
    Se aprobă  Ordonator principal de credite  …………………………
  SITUAŢIE CENTRALIZATOARE privind sumele cuvenite producătorilor agricoli pentru sprijinul direct al statului pe produs în anul ………….
         
  Nr. crt. Judeţul Suma cuvenită (mii lei) Observaţii
         
         
         
         
         
    TOTAL:    
   
  Direcţia generală buget-finanţe,
  Director general,  …………………

–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x