privind acordarea alocaţiei de hrană zilnice pentru personalul navigant şi auxiliar îmbarcat pe nave(actualizată până la data de 23 decembrie 2013*)
–––––*) Forma actualizată a acestui act normativ până la data de 23 decembrie 2013 este realizată de către Departamentul juridic din cadrul S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ prin includerea tuturor modificărilor şi completărilor aduse de către: HOTĂRÂREA nr. 598 din 6 octombrie 1997; HOTĂRÂREA nr. 217 din 24 martie 2005; HOTĂRÂREA nr. 1.068 din 11 decembrie 2013.Conţinutul acestui act nu este un document cu caracter oficial, fiind destinat pentru informarea utilizatorilorGuvernul României hotărăşte: +
Articolul 1Personalul navigant şi auxiliar îmbarcat pe navele aparţinând instituţiilor publice şi regiilor autonome beneficiază de alocaţie de hrană zilnică în cuantumurile prevăzute în anexa nr. 1.–––––Art. 1 a fost modificat de pct. 1 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 217 din 24 martie 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 262 din 30 martie 2005. +
Articolul 2Cuantumul valoric al alocaţiei de hrana va fi majorat periodic în funcţie de indicele mediu de creştere a preţurilor la principalele produse alimentare prin hotărîrile de indexare*) a unor venituri ale populaţiei. +
Articolul 3Unităţile bugetare care au încadrat personal navigant şi auxiliar imbarcat pe navele din dotare vor urmări încadrarea în creditele bugetare acordate pentru acest articol de cheltuieli. +
Articolul 4La regiile autonome şi societăţile comerciale cu capital majoritar de stat, alocaţia zilnica de hrana se acordă, diferenţiat, în limita numărului de calorii stabilit potrivit prevederilor anexei nr. 1 la prezenta hotărîre, iar cuantumul în lei al acesteia se negociază în cadrul contractului colectiv de muncă. +
Articolul 5Condiţiile de acordare a alocaţiei de hrana sunt stabilite în anexa nr. 2. +
Articolul 6Hotărîrea Guvernului nr. 558/1990 privind alocaţia de hrana pentru personalul navigant, modificată prin art. 4 al Hotărîrii Guvernului nr. 1086/1990, precum şi orice dispoziţii contrare prezentei hotărîri se abroga.PRIM-MINISTRUNICOLAE VACAROIUContrasemnează:–––––-Ministrul transporturilor,Aurel NovacMinistru de stat,ministrul finanţelor,Florin GeorgescuMinistru de stat,ministrul muncii şi protecţiei sociale,Dan Mircea Popescu +
Anexa 1*Font 8* Alocaţiile de hrană zilnice pentru personalul navigant şi auxiliar îmbarcat pe nave ┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┬────────────┐ │ Categorii de nave şi de personal │ Numărul de calorii │ Lei/zi │ │ │ pe om/zi │ │ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤ │ 1. Personal îmbarcat pe nave maritime de transport mărfuri şi călători, │ 4.200 │ 26,28 │ │ nave maritime de cercetare, tancuri petroliere, de transport fluvial,│ │ │ │ platforme de foraj şi extracţie maritimă, nave de pescuit maritim, │ │ │ │ nave fluviale cu propulsie de transport mărfuri şi călători, tancuri │ │ │ │ propulsate de bunkeraj, drage fluviale şi maritime, şalande, │ │ │ │ macarale autopropulsate şi nepropulsate, şlepuri, ceamuri, remorchere│ │ │ │ portuare, pilotine şi şalupe de inspecţie şi control │ │ │ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤ │2. Personal îmbarcat pe restul navelor şi corpurilor plutitoare │ 4.000 │ 23,44 │ │ nespecificate la pct. 1, nave de orice categorie pe timpul cât sunt │ │ │ │ în conservare, pe timpul iernatului, pe timpul construcţiei şi │ │ │ │ reconstrucţiei în ţară │ │ │ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────┤ │3. Scafandri │ 4.800 │ 28,42 │ └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┴────────────┘NOTĂ:Cuantumul numărului de calorii şi costul acestora, astfel cum sunt prevăzute în prezenta anexă, reprezintă valori minime recomandate la stabilirea alocaţiei de hrană prin contracte colective de muncă şi/sau contracte individuale de îmbarcare pentru personalul navigant şi auxiliar de pe navele aparţinând altor persoane juridice.–––––Anexa 1 a fost înlocuită cu anexa din HOTĂRÂREA nr. 1.068 din 11 decembrie 2013, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 825 din 23 decembrie 2013, conform art. unic din acelaşi act normativ. +
Anexa 2CONDIŢIILEde acordare a alocaţiei zilnice de hrana1. Alocaţia de hrana se acordă integral pentru personalul navigant la care serviciul este organizat în schimburi de 12 ore lucrătoare cu 24 de ore libere la uscat sau la care activitatea este organizată în carturi de 4 ore lucrătoare cu 8 ore libere, pentru personalul care sta permanent la bord, scafandri, precum şi pentru personalul de pe navele aflate în alte porturi decît cele de reşedinţa şi în cuantum de 50% pentru personalul navigant la care serviciul este organizat în schimburi de 8 ore lucrătoare cu 16 ore libere la uscat.2. Alocaţia de hrana prevăzută se acordă şi personalului de siguranţă şi control al navigaţiei, iar pentru personalul de la alte nave aparţinând unităţilor bugetare care participa alături de cele de salvare, de depoluare şi de combatere a incendiilor pe apa şi la nave, alocaţia se acordă pe timpul participării la astfel de acţiuni.Elevii şi studenţii imbarcati pe timpul executării practicii pe astfel de nave primesc aceleaşi drepturi de alocaţie de hrana la bord ca şi echipajul navei.3. Personalul aflat în concediu de odihnă, concediu medical la uscat, în compensare la uscat pentru timpul lucrat suplimentar, tura libera, precum şi în orice alte cazuri de lipsa la bord, inclusiv personalul aflat la dispoziţia unităţii sau repartizat la diferite lucrări în afară bordului, nu beneficiază de alocaţie de hrana pentru perioada respectiva.4. Pe timpul cît personalul navigant şi auxiliar de pe navele enumerate în anexa nr. 1 se afla la uscat, la dispoziţia unităţii, în alt port decît portul de reşedinţa al unităţii i se acordă diurna de deplasare potrivit legii.Pe această perioadă nu se acordă alocaţie de hrana.5. Alocaţia de hrana serveşte numai pentru aprovizionarea cu alimente necesare pregătirii hranei în comun la bordul navei şi nu se poate achită în numerar echipajului. Se exceptează personalul imbarcat pe navele care nu au normat post de bucătar şi cel de pe navele la care temporar nu exista condiţii de pregătit hrana calda la bord.––––-