HOTĂRÂRE nr. 173 din 25 august 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI DIN ROMÂNIA
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 688 din 13 octombrie 2010
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 19 28/06/2012
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 4ABROGA PEHOTARARE 113 26/02/2008
ART. 4ABROGA PEREGULI 26/02/2008
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PEREGULI 25/08/2010
ActulREFERIRE LAHG 983 25/06/2004 ART. 26
ActulREFERIRE LAREGULAMENT 25/06/2004 ART. 26
ActulREFERIRE LAOUG (R) 75 01/06/1999 ART. 6
ActulREFERIRE LAOUG (R) 75 01/06/1999 ART. 13
ART. 1APROBA PEREGULI 25/08/2010
ART. 1REFERIRE LAHG 983 25/06/2004
ART. 1REFERIRE LAREGULAMENT 25/06/2004
ART. 1REFERIRE LAOUG (R) 75 01/06/1999 ART. 13
ART. 4ABROGA PEHOTARARE 113 26/02/2008
ART. 4ABROGA PEREGULI 26/02/2008
ART. 5REFERIRE LAHG 983 25/06/2004
ART. 5REFERIRE LAREGULAMENT 25/06/2004
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 19 28/06/2012

privind aprobarea Regulilor de organizare şi desfăşurare a examenului de competenţă profesională pentru atribuirea calităţii de auditor financiar



În temeiul prevederilor art. 6 alin. (3) şi art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 26 alin. (2) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 983/2004, cu modificările şi completările ulterioare,Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România, întrunit în şedinţa din data de 25 august 2010, hotărăşte: + 
Articolul 1Se aprobă Regulile de organizare şi desfăşurare a examenului de competenţă profesională pentru atribuirea calităţii de auditor financiar, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 2Departamentul admitere, pregătire continuă şi stagiari va duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.
 + 
Articolul 3Prezenta hotărâre se comunică Consiliului pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar.
 + 
Articolul 4La data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei hotărâri, Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 113/2008 pentru aprobarea Regulilor de organizare şi desfăşurare a examenului de aptitudini profesionale pentru atribuirea calităţii de auditor financiar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 327 din 25 aprilie 2008, se abrogă.
 + 
Articolul 5Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România,Ion MihăilescuBucureşti, 25 august 2010.Nr. 173.
 + 
Anexa REGULIde organizare şi desfăşurare a examenului de competenţăprofesională pentru atribuirea calităţii de auditor financiar + 
Articolul 1Potrivit prevederilor art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 983/2004, cu modificările şi completările ulterioare, examenul de competenţă profesională pentru atribuirea calităţii de auditor financiar se organizează de către Camera Auditorilor Financiari din România, denumită în continuare Camera, prin Departamentul admitere, pregătire continuă şi stagiari.
 + 
Articolul 2Pentru atribuirea calităţii de auditor financiar, Camera va organiza examenul de competenţă profesională pentru stagiarii în activitatea de audit financiar care au finalizat cei 3 ani de stagiu şi şi-au îndeplinit toate obligaţiile faţă de aceasta.
 + 
Articolul 3(1) La examen se pot înscrie următoarele categorii de persoane:– stagiarii care au finalizat perioada de stagiu şi şi-au îndeplinit toate obligaţiile faţă de Cameră;– stagiarii care au fost respinşi la alte sesiuni de examen şi se află în termenul legal pentru susţinere examenului.(2) În vederea înscrierii la examen, candidaţii vor depune, personal sau prin delegat, la sediul Camerei din municipiul Bucureşti, Str. Sirenelor nr. 67-69, următoarele acte:a) pentru stagiarii care se înscriu prima dată la examenul de competenţă profesională pentru atribuirea calităţii de auditor financiar:– caietul de stagiu completat şi raportul îndrumătorului de stagiu pentru ultimul an de stagiu;– cerere-model – se va afişa pe site-ul Camerei www.cafr.ro;– declaraţia îndrumătorului de stagiu prin care se atestă capacitatea stagiarului de a se prezenta la examen – se va afişa pe site-ul Camerei www.cafr.ro. În cazul în care stagiarul a avut mai mult de un îndrumător pe perioada stagiului, trebuie depuse declaraţii ale tuturor îndrumătorilor de stagiu;– copie de pe documentul care atestă achitarea taxei de înscriere;– copie de pe buletinul/cartea de identitate;– 4 fotografii tip buletin;b) pentru stagiarii care au fost respinşi la alte sesiuni de examen şi se află în termenul legal pentru susţinere examenului:– cerere-model – se va afişa pe site-ul Camerei www.cafr.ro;– copie de pe documentul care atestă achitarea taxei de înscriere;– copie de pe buletinul/cartea de identitate;– 4 fotografii tip buletin;c) pentru stagiarii care au mai depus dosar pentru participarea la examen, dar din diferite motive personale nu s-au putut prezenta şi s-au retras, dar se află în termenul legal pentru susţinere examenului:– cerere-model – se va afişa pe site-ul Camerei www.cafr.ro;– declaraţia îndrumătorului de stagiu prin care se atestă capacitatea stagiarului de a se prezenta la examen – se va afişa pe site-ul Camerei www.cafr.ro. În cazul în care stagiarul a avut mai mult de un îndrumător pe perioada stagiului, trebuie depuse declaraţii ale tuturor îndrumătorilor de stagiu;– copie de pe documentul care atestă achitarea taxei de înscriere;– copie de pe buletinul/cartea de identitate;– 4 fotografii tip buletin.(3) Departamentul admitere, pregătire continuă şi stagiari va elibera în momentul înscrierii legitimaţia de participare la examen.
 + 
Articolul 4Camera va publică pe site data şi perioada în care vor avea loc înscrierile, locul şi data în care va avea loc examenul, centrele de examinare, precum şi alte informaţii suplimentare.
 + 
Articolul 5(1) Examenul de competenţă profesională va consta în susţinerea de probe scrise, conform prevederilor regulamentului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 983/2004, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Subiectele pentru examenul de competenţă profesională pentru atribuirea calităţii de auditor financiar sunt stabilite de comisia de elaborare a subiectelor, aprobată de către Consiliul Camerei.
 + 
Articolul 6Camera va publică tematica şi bibliografia cu cel puţin 60 de zile înainte de data susţinerii examenului de competenţă profesională.
 + 
Articolul 7(1) Intrarea în sală a candidaţilor se va face cu o jumătate de oră înainte de ora de începere a examenului, pe baza legitimaţiei de acces şi a cărţii de identitate/buletinului de identitate.(2) Odată cu începerea examenului se interzice intrarea oricărui candidat în sala de examen.(3) Fiecare candidat va primi:a) pentru proba scrisă – un exemplar cu întrebările şi foi de răspuns, care vor fi numerotate de candidaţi şi verificate de către supraveghetori;b) pentru proba-grilă – un exemplar al testului-grilă şi o foaie de răspuns-tip;c) pentru proba practică – informaţiile şi cerinţele pentru proba practică şi foi de răspuns, care vor fi numerotate de candidaţi şi verificate de către supraveghetori.(4) Candidaţii vor completa în colţul din dreapta sus numele, prenumele, localitatea de domiciliu şi numărul de pe legitimaţia de acces.(5) Candidaţii nu au voie în sala de examen cu niciun alt material în afară de pix sau stilou.(6) Fiecare probă de examen va dura 5 ore.(7) La ieşirea din sală candidaţii vor preda toate materialele primite, vor semna pentru predarea lucrării de examen, după care colţul lucrării se va îndoi, se va sigila şi se va ştampila cu ştampila de examen a Camerei.(8) Persoanele depistate că încearcă să fraudeze examenul de competenţă profesională pentru atribuirea calităţii de auditor financiar vor fi eliminate din examen şi pierd calitatea de stagiar în activitatea de audit financiar. Totodată, persoanelor respective li se interzice admiterea la o nouă perioadă de stagiu pentru o perioadă de 3 ani de la constatarea fraudei.
 + 
Articolul 8(1) Verificarea probelor de examen se va face de către o comisie de verificare, aprobată de către Consiliul Camerei.(2) Punctajul de promovare a fiecărei probe este minimum 6. Pentru promovarea examenului, media celor 3 probe trebuie să fie minimum 7.(3) Pe baza punctajelor obţinute, evidenţiate în listele aferente, comisia de verificare va întocmi procesul-verbal de stabilire a rezultatelor examenului de competenţă profesională pentru atribuirea calităţii de auditor financiar.(4) Rezultatele examenului de competenţă profesională se vor publică pe site-ul Camerei.(5) Rezultatul afişat de comisia de verificare se poate contesta o singură dată, în termen de 48 de ore (două zile lucrătoare) de la afişare. Contestaţiile se depun la sediul Camerei.(6) Soluţionarea contestaţiilor va fi făcută de o comisie formată din alte persoane decât cele din comisia de verificare. Comisia va reexamina testele şi va publică rezultatele pe site în termen de 7 zile lucrătoare de la depunerea contestaţiilor. Nu se mai iau în considerare alte contestaţii decât cele primite în termenul de 48 de ore de la afişarea rezultatelor.(7) În situaţia în care un candidat nu promovează examenul, la următoarea sesiune i se vor recunoaşte probele la care a obţinut minimum 6. Candidaţii care au obţinut minimum 6 la una, două sau la toate cele 3 probe, dar nu au promovat examenul, vor avea posibilitatea să aleagă probele care să le fie considerate ca fiind promovate, ultima notă obţinută fiind nota finală.
 + 
Articolul 9(1) Camera poate acorda derogări de la testul de cunoştinţe teoretice inclus în examenul de competenţă profesională numai în baza unui protocol încheiat între Cameră şi instituţiile de învăţământ. În acest sens, Camera stabileşte norme proprii, avizate de organismul de supraveghere publică, pentru stabilirea condiţiilor în care pot fi acordate derogări de la testul de cunoştinţe teoretice inclus în examinări, precum şi criteriile care stau la baza încheierii protocoalelor privind acordarea de excepţii.(2) Nu sunt acceptate excepţii de la testul de aplicare a cunoştinţelor în practică.
 + 
Articolul 10Taxa de înscriere la examenul de competenţă profesională nu se rambursează.–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x