HOTĂRÂRE nr. 145 din 1 martie 1991

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 60 din 22 martie 1991
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 900 04/08/2005
ART. 2MODIFICAT DEHG 833 21/09/2000
ANEXA 1MODIFICAT DEHG 833 21/09/2000
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAPROTOCOL 21/05/1991
ART. 1REFERIRE LALEGE 15 07/08/1990
ART. 4REFERIRE LAHG 449 27/04/1990
ART. 6REFERIRE LAHG 945 11/08/1990
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 900 04/08/2005
ART. 2MODIFICAT DEHG 833 21/09/2000
ART. 2REFERIT DERECTIFICARE 833 21/09/2000
ANEXA 1MODIFICAT DEHG 833 21/09/2000

privind înfiinţarea Regiei Autonome "Zirom"



Guvernul României hotărăşte: + 
Articolul 1Se înfiinţează Regia Autonomă "Zirom", cu sediul în municipiul Giurgiu, sos. Sloboziei km 4. "Zirom" – R.A. se organizează şi funcţionează în conformitate cu prevederile Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale. "Zirom" – R.A. este persoana juridică şi funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară. Ministerul Resurselor şi Industriei reprezintă interesele statului în consiliul de administraţie al Regiei Autonome "Zirom", împreună cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Comerţului şi Turismului.
 + 
Articolul 2"Zirom" – R.A. are ca obiect principal de activitate fabricarea titanului şi zirconiului pentru industria nuclearo-electrica şi industria aeronautica.
 + 
Articolul 3Patrimoniul net al "Zirom" – R.A. este de 51,8 mil. lei, constituit prin preluarea activului şi pasivului aferent acestui sector de activitate din cadrul Combinatului Chimic Giurgiu, reorganizat în prezenta regie autonomă. Patrimoniul "Zirom" – R.A. se va modifica corespunzător, pe baza reevaluarii acestuia, în condiţiile prevăzute de lege.
 + 
Articolul 4"Zirom" – R.A. administrează şi exploatează toate bunurile mobile şi imobile necesare funcţionarii regiei. Pe perioada execuţiei lucrărilor de investiţii, pînă la punerea în funcţiune, în funcţie de necesitaţi, "Zirom" – R.A. va utiliza un număr de pînă la 120 de salariaţi. Cheltuielile pentru funcţionarea "Zirom" – R.A., pe toată perioada execuţiei lucrărilor de investiţii, pînă la punerea în funcţiune, salarizarea personalului şi achiziţionarea de mijloace de transport se suporta din devizul general al obiectivului "Instalatie pentru producerea lingourilor de zirconiu şi titan". La recalcularea devizului general şi aprobarea indicatorilor în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 449/1990 se va avea în vedere şi cuprinderea acestor cheltuieli.
 + 
Articolul 5La înfiinţare, "Zirom" – R.A. preia obiectivul de investiţii "Instalatie pentru producerea lingourilor de zirconiu şi titan" de la Combinatul Chimic Giurgiu.
 + 
Articolul 6"Zirom" – R.A. are în componenta 4 fabrici şi uzine, astfel: – Fabrica de burete de zirconiu; – Fabrica de burete de titan; – Fabrica de topire a lingourilor; – Uzina mecano-energetica şi automatizare.
 + 
Articolul 7Organizarea activităţii "Zirom" – R.A. şi a organelor sale de conducere se desfăşoară în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare din anexa nr. 1 la prezenta hotărîre.
 + 
Articolul 8Conducerea regiei este asigurata de consiliul de administraţie, constituit potrivit legii. Structura organizatorică a Regiei Autonome "Zirom" se aproba de consiliul de administraţie. La data infiintarii regiei autonome structura organizatorică a acesteia este prezentată în anexa nr. 2. Modificarea acesteia, după începerea funcţionarii regiei autonome, este, conform legii, de competenţa consiliului de administraţie.
 + 
Articolul 9Personalul regiei autonome se supune prevederilor legislaţiei muncii şi reglementărilor interne ale regiei autonome, aprobate de consiliul de administraţie. Personalul aferent acestei activităţi, provenit de la unitatea care se reorganizează, va fi preluat de "Zirom" – R.A., iar în cazul în care va fi încadrat cu un salariu mai mic, are dreptul la diferenţa pînă la salariul tarifar avut şi sporul de vechime, după caz, timp de trei luni.
 + 
Articolul 10Regia Autonomă "Zirom" îşi acoperă cheltuielile, inclusiv dobinzile, amortizarea investiţiilor şi rambursarea creditelor, din veniturile provenite din activitatea proprie şi prin subvenţii de la buget acordate potrivit legii.
 + 
Articolul 11Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărîre. PRIM-MINISTRU PETRE ROMAN
 + 
Anexa 1REGULAMENT de organizare şi funcţionare a Regiei Autonome "Zirom" I. Dispoziţii generale  + 
Articolul 1"Zirom" – R.A. gestionează producerea titanului şi zirconiului în România, potrivit reglementărilor legale privind regimul materialelor strategice.
 + 
Articolul 2"Zirom" – R.A. este persoana juridică şi funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară; activitatea acesteia se desfăşoară în baza prezentului regulament şi a altor prevederi legale.
 + 
Articolul 3Sediul "Zirom" – R.A. este în municipiul Giurgiu, zona industriala de vest, soseaua Sloboziei km 4. "Zirom" – R.A. are în componenta sa subunitati de producţie cu autonomie limitată. II. Obiectul de activitate
 + 
Articolul 4"Zirom" – R.A. are următorul obiect de activitate: 4.1. producerea şi comercializarea lingourilor de titan şi zirconiu;4.2. realizarea lucrărilor de revizii şi reparaţii ale agregatelor şi instalaţiilor, pieselor de schimb necesare acestei activităţi, precum şi dispoziţiilor de lucru şi de mecanizare specifice; 4.3. realizarea operaţiunilor de import-export privind producţia de baza, combustibili, piese de schimb şi materiale de exploatare şi întreţinere, potrivit reglementărilor legale privind regimul materialelor strategice; 4.4. proiectarea şi executarea de lucrări de investiţii proprii, reparaţii şi retehnologizari în domeniul fabricaţiei de titan şi zirconiu; 4.5. optimizarea funcţionarii instalaţiilor existente; modernizarea acestora, extinderea automatizarii şi introducerea de noi tehnologii în acest domeniu de activitate; 4.6. răspunde de impactul instalaţiilor sale asupra mediului înconjurător, în limita nivelului tehnic al acestora, şi de luarea măsurilor de reducere a noxelor; 4.7. pregătirea şi perfecţionarea pregătirii personalului în sistemul de învăţămînt public.
 + 
Articolul 5În realizarea obiectivului de activitate, "Zirom" – R.A. exercita următoarele atribuţii principale: 5.1. fundamentează elementele necesare stabilirii volumului de producţie realizat, pe baza comenzilor, în condiţiile asigurării bazei materiale; 5.2. fundamentează elementele necesare negocierii cu reprezentanţii statului a cheltuielilor de producţie, a preţurilor de livrare şi nivelului subvenţiilor; 5.3. asigura programarea şi urmărirea producţiei; 5.4. urmăreşte conducerea proceselor tehnologice pentru asigurarea protecţiei oamenilor, clădirilor, utilajelor şi echipamentelor, a utilizării acestora cu eficienta; 5.5. studiază piaţa interna şi externa pentru asigurarea aprovizionarii cu materii prime şi materiale precum şi a desfacerii produselor; 5.6. asigura aprovizionarea tehnico-materială, cercetarea, proiectarea şi execuţia pentru investiţiile noi, precum şi pentru modernizarea celor existente; 5.7. asigura documentaţia tehnico-economică pentru menţinerea în exploatare a capacităţilor de producţie şi dezvoltarea de noi capacităţi şi aprobarea acestora de către reprezentanţii statului; 5.8. asigura funcţionarea lucrărilor de investiţii potrivit legii; 5.9. pregăteşte documentaţia în vederea organizării de licitaţii cu antreprenorii generali ai lucrărilor pentru obiectivele de menţinere şi dezvoltare a diferitelor capacităţi de producţie; 5.10. asigura, împreună cu furnizorii generali şi de specialitate, măsurile necesare pentru realizarea investiţiilor noi, menţinerea şi dezvoltarea capacităţilor de producţie; 5.11. realizează importul de tehnologii şi licienta pentru modernizarea capacităţilor existente, precum şi pentru obiectivele noi;5.12. iniţiază acţiuni de cooperare tehnico-ştiinţifică cu firme străine, potrivit reglementărilor legale privind regimul materialelor strategice; 5.13. reprogramează şi coordonează activitatea organizatorică în vederea asigurării reparaţiilor şi întreţinerii utilajelor şi echipamentelor, precum şi distribuirea mijloacelor şi forţei de muncă, în funcţie de necesitaţi;5.14. fundamentează politica de credite şi a altor surse de finanţare a activităţii regiei; 5.15. realizează programarea şi executarea activităţii economico-financiare, întocmirea proiectelor de buget de venituri şi cheltuieli, analiza execuţiei acestora, elaborarea propunerilor privind destinaţia profitului, potrivit legii; 5.16. efectuează direct operaţiuni de comerţ exterior, potrivit reglementărilor legale privind regimul materialelor strategice, organizindu-şi compartimente specializate de import-export, marketing şi conjunctura, cu consultarea Ministerului Comerţului şi Turismului. III. Patrimoniul
 + 
Articolul 6Regia autonomă este constituită pe baza obiectivului de investiţii "Instalaţii pentru producerea lingourilor de zirconiu şi titan", aflat în curs de execuţie la Combinatul Chimic Giurgiu, cu o valoare totală de 2499,1 mil. lei. "Zirom" – R.A. are un patrimoniu în valoare de 51,8 mil. lei, stabilit prin însumarea patrimoniilor din structura, conform datelor de la 30.08.1990, şi se va corecta ulterior, conform Hotărîrii Guvernului nr. 945/1990.
 + 
Articolul 7"Zirom" – R.A. este proprietara bunurilor de patrimoniu sau, în exercitarea dreptului de proprietate, ea foloseşte şi dispune în mod autonom, în condiţiile legii, de bunuri pe care le are în patrimoniu pentru realizarea obiectului sau de activitate şi beneficiază de rezultatele acestora. IV. Structura "Zirom" – R.A.
 + 
Articolul 8"Zirom" – R.A. îşi aproba structura organizatorică prin consiliul sau de administraţie, inclusiv înfiinţarea unităţilor fără personalitate juridică. Gradarea unităţilor fără personalitate juridică se aproba de consiliul de administraţie, în conformitate cu metodologiile generale sau speciale. De asemenea, stabileşte relaţiile unităţilor în cadrul regiei şi cu terţii şi le acorda împuternicire de reprezentare din domeniile tehnice, economice, comerciale, administrative, financiare, juridică şi altele. Modul de organizare şi structura conducerii unităţilor componente ale regiei autonome se stabilesc de consiliul de administraţie al regiei.
 + 
Articolul 9Unităţile fără personalitate juridică răspund în faţa consiliului de administraţie "Zirom" – R.A. de îndeplinirea tuturor atribuţiilor, responsabilităţilor şi competentelor încredinţate de acestea, prin hotărîrile şi deciziile de delegare, precum şi de realizarea sarcinilor rezultate din programele de funcţionare.
 + 
Articolul 10Uzinele sînt conduse de către un director de uzina. Atribuţiile acestuia se stabilesc prin regulament, aprobat de consiliul de administraţie al "Zirom" – R.A. Organizarea şi conducerea uzinelor se stabilesc de consiliul de administraţie al regiei.
 + 
Articolul 11Pe perioada realizării investiţiei, cît şi după punerea în funcţiune a capacităţilor, "Zirom" – R.A. are în structura servicii şi birouri functionale, precum şi uzine, secţii, instalaţii şi ateliere. Normele de structura pentru acestea se aproba de consiliul de administraţie.
 + 
Articolul 12Atribuţiile compartimentelor şi celorlalte formaţiuni din structura regiei se stabilesc prin regulament aprobat de consiliul de administraţie. V. Organele de conducere ale "Zirom" – R.A.
 + 
Articolul 13Conducerea "Zirom" – R.A. se asigura prin: – consiliul de administraţie;– directorul general.
 + 
Articolul 14Consiliul de administraţie se numeşte prin ordin al ministrului resurselor şi industriei şi este compus din 9 persoane, după cum urmează: – directorul general al "Zirom" – R.A. – preşedinte; – reperezentantul Ministerului Finanţelor; – reprezentantul Ministerului Resurselor şi Industriei; – reprezentantul Ministerului Comerţului şi Turismului; – ingineri, tehnicieni, economisiti şi jurişti specializaţi în domeniul de activitate al Regiei Autonome "Zirom".
 + 
Articolul 15Una şi aceiaşi persoana nu poate face parte concomitent din mai mult de doua consilii de administraţie sau sa participe la societăţi comerciale cu care respectiva regie autonomă întreţine relaţii de afaceri sau are interese contrare.
 + 
Articolul 16Sînt incompatibile cu calitatea de membru al consiliului de administraţie persoanele care au suferit condamnări pentru delapidare, furt, tilharie, distrugere cu intenţie, înşelăciune, gestiune frauduloasă, abuz de încredere comis în dăuna avutului obştesc sau particular, specula, omor, omor calificat, omor deosebit de grav, viol, luare de mită, arestare nelegală şi cercetare abuzivă şi infracţiuni contra păcii şi omenirii.
 + 
Articolul 17Consiliul de administraţie îşi desfăşoară activitatea în baza propriului regulament de funcţionare.
 + 
Articolul 18Atribuţiile, răspunderile şi competentele consiliului de administraţie sînt următoarele: 18.1. aproba structura organizatorică şi funcţională a "Zirom" – R.A.;18.2. aproba programele de producţie, în corelare cu cererile consumatorilor şi cu resursele de energie primara alocate; 18.3. hotărăşte cu privire la investiţiile ce urmează a fi realizate, potrivit obiectului sau de activitate, care se finanţează din surse proprii, credite bancare sau alocaţii de la buget; 18.4. propune, potrivit reglementărilor legale, investiţiile a căror aprobare este în competenţa altor organe; 18.5. aproba bugetul de venituri şi cheltuieli ale "Zirom" – R.A. în caz de excedent sau echilibru. În situaţiile în care cheltuielile depăşesc veniturile, dispune înaintarea documentaţiei prevăzute de legislaţia în vigoare către organele competente, spre aprobare; 18.6. stabileşte şi defalca subvenţiile necesare de la bugetul de stat pe destinaţii; 18.7. stabileşte împrumuturile pe termen lung sau mediu şi modul de rambursare a acestora; 18.8. răspunde de administrarea legală şi eficienta a întregului patrimoniu; 18.9. aproba înstrăinarea bunurilor mobile aparţinînd regiei, cu o valoare de maximum 10 milioane lei; 18.10. propune preţurile pentru produsele fabricate şi urmăreşte aplicarea acestora în relaţiile cu beneficiarii; 18.11. aproba utilizarea fondului valutar; 18.12. aproba asocierea, potrivit legii, cu persoane fizice sau juridice din ţara şi străinătate; 18.13. asigura şi răspunde de respectarea reglementărilor legale privind protecţia mediului înconjurător; 18.14. aproba statutul personalului "Zirom" – R.A.; 18.15. stabileşte nivelurile de salarizare a personalului în funcţie de studii şi munca efectiv prestată, cu respectarea limitei minime de salarizare prevăzute de lege; 18.16. aproba orice alte probleme privind activitatea "Zirom" – R.A., cu excepţia celor date, potrivit legii, în competenţa altor organe.
 + 
Articolul 19Consiliul de administraţie se întruneşte în şedinţe ordinare o dată pe luna sau la cererea preşedintelui ori a 1/3 din membrii săi, ori de cîte ori este nevoie.
 + 
Articolul 20Pentru luarea unor decizii complexe, consiliul de administraţie poate atrage în activitatea de analiza consilieri şi consultanţi din diferite sectoare. Activitatea acestora va fi compensata material, conform înţelegerii, pe bază de contract.
 + 
Articolul 21Trimestrial şi anual, consiliul de administraţie prezintă Ministerului Resurselor şi Industriei un raport asupra activităţii desfăşurate în perioada expirată şi programul de activitate pentru perioada în curs.
 + 
Articolul 22Directorul general al "Zirom" – R.A. conduce activitatea curenta a acesteia şi reprezintă regia în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoanele fizice sau juridice. De asemenea, anagajeaza şi concedieaza personalul aparatului propriu şi numeşte prin decizie, conducătorii uzinelor şi celorlalte unităţi subordonate acesteia. VI. Bugetul şi administrarea acestuia. Relaţii financiare
 + 
Articolul 23Corelat cu contractele încheiate pentru produsele din profilul sau de activitate, "Zirom" – R.A. determina anual volumul de venituri realizat, cheltuielile totale de efectuat şi cota de impozit pe beneficiu datorată statului, conform legii.
 + 
Articolul 24Partea de cheltuieli care depăşeşte nivelul veniturilor realizate se subvenţionează de la bugetul de stat, conform legii.
 + 
Articolul 25Veniturile şi cheltuielile "Zirom" – R.A. se stabilesc prin buget pentru fiecare exerciţiu financiar şi cuprinde la "Venituri" sumele provenite din valorificarea produselor realizate, iar la "Cheltuieli", valorile consumate pentru producerea, comercializarea acestora, inclusiv cheltuielile cu amortizarea investiţiilor şi reparaţiilor capitale, cu întreţinerea şi exploatarea instalaţiilor, precum şi pentru rambursarea creditelor şi dobinzilor.
 + 
Articolul 26"Zirom" – R.A. întocmeşte anual bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi după modelele stabilite de Ministerul Finanţelor. Bilanţul contabil anual şi contul de profit şi pierderi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, după aprobarea Ministerului Finanţelor.
 + 
Articolul 27Din veniturile realizate după acoperirea cheltuielilor "Zirom" – R.A. constituie fondul de rezerva şi fondul de dezvoltare, asigura sumele necesare pentru perfecţionarea şi recalificarea personalului angajat , precum şi pentru cointeresarea, prin premiere, a acestuia, plăteşte impozitele, taxele, cotele de asigurări şi protecţie socială şi celelalte vărsăminte prevăzute de lege. Consiliul de administraţie al "Zirom" – R.A. poate hotărî şi crearea altor fonduri în afară celor menţionate la alineatul precedent. Partea de venituri rămasă după constituirea fondurilor proprii şi efectuarea plăţilor prevăzute de lege reprezintă profitul net. Din acest profit 5% se utilizează pentru constituirea fondului de participare a angajaţilor la profituri, în limita prevederilor legale.
 + 
Articolul 28În situaţia în care, în cursul exerciţiului financiar, veniturile nu sînt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor, "Zirom" – R.A., pe baza calculelor de fundamentare, determina volumul împrumuturilor necesare activităţii de producţie, în valoare de cel mult 20% din veniturile brute realizate în anul precedent. Pentru acoperirea eventualelor deficite, regia autonomă poate beneficia, în condiţiile legii, de subvenţii de la bugetul de stat sau poate contracta credite bancare.
 + 
Articolul 29"Zirom" – R.A., hotărăşte cu privire la investiţiile ce urmează a fi realizate, în limita competentelor ce-i sînt acordate, stabileşte nivelul surselor proprii de finanţare şi determina volumul creditelor bancare pentru obiectivele de investiţii.
 + 
Articolul 30Activitatea de producţie fiind condiţionată de comenzile beneficiarilor, ceea ce influenţează în execuţie volumul şi structura producţiei unităţilor, cu consecinţa directa în volumul veniturilor, şi cheltuielilor acestora, relaţiile financiare, de decontare între unităţile de producţie şi beneficiari, se realizează prin reglementări stabilite potrivit legii.
 + 
Articolul 31Operaţiunile de încasări şi plati ale "Zirom" – R.A. se efectuează prin conturi deschise la Banca Naţionala a României, Banca Română pentru Dezvoltare şi Banca Română de Comerţ Exterior sau alte bănci. VII. Relaţii comerciale
 + 
Articolul 32Preţurile la produsele din profilul regiei se propun de "Zirom" – R.A., cu acordul Ministerului Finanţelor şi al celorlalţi beneficiari şi se aproba de Guvern. Celelalte produse, lucrări sau servicii executate de unităţile sau subunitatile sale se supun legilor şi reglementărilor generale privind preţurile.
 + 
Articolul 33Livrarea produselor se va face pe bază de contracte în care vor fi trecute clauze privind modul de defalcare şi stabilire a preţurilor, diferenţiat în funcţie de necesităţile beneficiarilor şi de posibilităţile de producţie ale regiei.
 + 
Articolul 34Pentru a face faţa nevoilor de combustibil, materii prime şi materiale necesare funcţionarii şi dezvoltării regiei, "Zirom" – R.A. constituie din timp stocuri de siguranţă care se înscriu în bugetul de cheltuieli.
 + 
Articolul 35"Zirom" – R.A. poate realiza, conform legii, lucrări şi să-şi asigure furniturile pe bază de licitaţie publică prin orice societate comercială din ţara şi străinătate, potrivit reglementărilor legale privind regimul materialelor strategice. VIII. Dispoziţii finale
 + 
Articolul 36Litigiile de orice fel, în care este implicata "Zirom" – R.A., sînt de competenţa instanţelor judecătoreşti de drept comun.
 + 
Articolul 37Prezentul regulament se completează cu celelalte reglementări legale. –––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x