HOTĂRÂRE nr. 144 din 6 martie 2014

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 02/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 176 din 11 martie 2014
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAOUG 1 29/01/2014 ART. 6
ActulREFERIRE LAOUG 21 15/04/2004
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
ART. 6REFERIRE LAOUG 1 29/01/2014 ART. 2
ART. 6REFERIRE LAOUG 21 15/04/2004
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORD DE URGENTA 132 21/11/2024
ActulREFERIT DEORD DE URGENTA 74 11/10/2017
ART. 3REFERIT DEDECIZIE 129 24/03/2014
ART. 6REFERIT DENORMA 09/08/2021
ART. 6REFERIT DEDECIZIE 229 02/06/2020
ART. 6REFERIT DENORMA 26/05/2017
ART. 7REFERIT DENORMA 09/08/2021
ART. 7REFERIT DEDECIZIE 229 02/06/2020
ART. 7REFERIT DENORMA 26/05/2017
ANEXA 2REFERIT DENORMA 09/08/2021
ANEXA 2REFERIT DENORMA 26/05/2017

privind organizarea şi funcţionarea Comisiei interministeriale pentru suport tehnic



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. VI lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2014 privind unele măsuri în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul 1(1) Comisia interministerială pentru suport tehnic, denumită în continuare CIMST, se organizează şi funcţionează ca organism interministerial, în scopul coordonării activităţilor privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea Sistemului naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat, precum şi a serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă.(2) CIMST îşi desfăşoară activitatea la sediul Ministerului Afacerilor Interne din Bucureşti, Piaţa Revoluţiei nr. 1A.
 + 
Articolul 2Semnificaţia denumirilor utilizate este prevăzută în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 3(1) CIMST se compune din:a) preşedinte;b) 2 membri din cadrul MAI – DSU;c) un membru din cadrul MAI – IGSU;d) un membru din cadrul MAI – IGAv;e) 2 membri din cadrul MS;f) un membru din structura operativă a serviciilor publice de ambulanţă;g) un membru din structura operativă a UPU-SMURD.(2) La activitatea CIMST, cu titlu de invitaţi permanenţi, participă fără drept de vot:a) 2 manageri de spitale, nominalizaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice la propunerea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România;b) 2 medici-şefi UPU, nominalizaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice la propunerea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România;c) un reprezentant al Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanţa" din România;d) un reprezentant al Federaţiei SANITAS din România.(3) Secretariatul tehnic permanent al CIMST se asigură de către structura specializată din cadrul DSU.(4) Persoanele din compunerea CIMST trebuie să fie specialişti în domeniu şi se desemnează astfel:a) preşedintele, prin decizie a prim-ministrului;b) membrii prevăzuţi la alin. (1) lit. b)-d), prin ordin al ministrului afacerilor interne;c) membrii prevăzuţi la alin. (1) lit. e)-g), prin ordin al ministrului sănătăţii.
 + 
Articolul 4(1) CIMST îşi desfăşoară activitatea în şedinţe organizate bilunar sau ori de câte ori este nevoie, la solicitarea preşedintelui.(2) Şedinţele CIMST sunt legal constituite în prezenţa a cel puţin 2 membri dintre cei desemnaţi de fiecare ministru, precum şi a preşedintelui.(3) În situaţia în care preşedintele este în imposibilitatea de a conduce şedinţele CIMST, acesta poate desemna unul dintre membrii cu drept de vot pentru a îndeplini responsabilităţile sale.(4) Prin excepţie de la alin. (2), în şedinţele în care se analizează propuneri privind bugetarea, finanţarea şi structura organizatorică a unităţilor din sistemul de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat, CIMST trebuie să se întrunească plenar.(5) În situaţia în care este necesară întrunirea plenară a CIMST, iar acest lucru nu se realizează de două ori consecutiv, în termen de 10 zile de la ultima convocare se consideră că şedinţa CIMST este legal constituită în condiţiile alin. (2).
 + 
Articolul 5Lucrările fiecărei şedinţe CIMST se consemnează într-un proces-verbal de şedinţă.
 + 
Articolul 6(1) În exercitarea atribuţiilor sale, CIMST emite avize conforme.(2) Pentru realizarea scopului prevăzut la art. II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2014 privind unele măsuri în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, autorităţile publice iniţiatoare sunt obligate să solicite CIMST avizul conform pentru propunerile prevăzute la art. 7.
 + 
Articolul 7(1) CIMST emite aviz conform pentru:a) propunerile referitoare la bugetul pentru SAJ şi SABIF;b) propunerile referitoare la bugetul pentru UPU/CPU;c) propunerile referitoare la înzestrarea, dotarea, precum şi investiţiile pentru buna funcţionare a SAJ şi SABIF;d) propunerile referitoare la înzestrarea, dotarea, precum şi investiţiile pentru buna funcţionare a UPU/CPU;e) propunerile referitoare la înzestrarea, dotarea, precum şi investiţiile pentru buna funcţionare a IGSU şi IGAv pentru SMURD;f) propunerile referitoare la implementarea şi extinderea sistemelor de telemedicină pre- şi interspitalicească în domeniul asistenţei medicale de urgenţă şi prim ajutor calificat;g) proiectele de acte normative în domeniul asistenţei medicale de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical calificat, ce urmează a fi adoptate/emise de Guvern, respectiv de conducătorii organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale;h) propunerile de modificare a listei UPU/CPU finanţate din bugetul de stat prin bugetul MS;i) propunerile privind înfiinţarea/desfiinţarea unor staţii/substaţii SAJ/SABIF;j) propunerile privind înfiinţarea/desfiinţarea unor UPU/CPU;k) propunerile privind înfiinţarea/desfiinţarea unor staţii/substaţii SMURD;l) propunerea privind componenţa Comisiei de medicină de urgenţă şi dezastre a MS;m) propunerile privind numirea Comisiei pentru organizarea şi desfăşurarea concursurilor de manager general la SAJ şi SABIF;n) propunerile privind numirea Comisiei pentru organizarea şi desfăşurarea concursurilor de medic-şef UPU/CPU, cu excepţia celor care aparţin spitalelor aflate în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei, Ministerului Transporturilor, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale;o) propunerile de strategie pentru dezvoltarea sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat.(2) Circuitul documentelor pentru emiterea avizului conform este prevăzut în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 8(1) Avizele conforme se adoptă cu majoritatea simplă a celor prezenţi.(2) În cazuri justificate, membrii prezenţi pot exprima votul membrilor absenţi, dacă au fost mandataţi în scris de aceştia.
 + 
Articolul 9(1) În cadrul CIMST se stabilesc următoarele responsabilităţi:a) preşedintele convoacă şedinţele CIMST, stabileşte ordinea de zi, conduce şedinţele CIMST şi semnează avizele şi documentele CIMST;b) membrii participă la şedinţele CIMST, prezintă informări şi puncte de vedere ale instituţiilor pe care le reprezintă şi propun preşedintelui subiecte pentru a fi introduse pe ordinea de zi.(2) Secretariatul tehnic permanent are următoarele atribuţii principale:a) gestionează documentele CIMST;b) asigură convocarea CIMST şi transmiterea ordinii de zi;c) primeşte şi pregăteşte materialele pentru şedinţe, le prezintă preşedintelui şi le transmite membrilor, cel puţin în formă electronică;d) execută activităţile de secretariat pe timpul şedinţelor CIMST;e) întocmeşte un proces-verbal pentru fiecare şedinţă a CIMST;f) asigură redactarea avizelor conforme;g) asigură difuzarea documentelor CIMST către instituţiile vizate;h) ţine evidenţa actualizată a membrilor CIMST şi a experţilor care pot fi cooptaţi;i) colaborează cu secretariatele tehnice ale altor instituţii;j) urmăreşte asigurarea suportului logistic necesar desfăşurării şedinţelor;k) primeşte, gestionează şi asigură documentele transmise şi asigură difuzarea către membrii CIMST.
 + 
Articolul 10(1) Pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, în condiţiile legii, CIMST poate solicita punctul de vedere al CMUD.(2) Pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, CIMST poate consulta experţi şi poate solicita puncte de vedere de la instituţii publice, organizaţii şi asociaţii profesionale.(3) Experţii cooptaţi consiliază membrii CIMST asupra problemelor operative, tehnice şi de specialitate, asigură documentarea tehnică de specialitate, sprijină secretariatul tehnic permanent în elaborarea documentelor de lucru ale CIMST şi menţin legătura permanentă cu instituţiile care i-au desemnat.
 + 
Articolul 11Avizul conform se comunică decidenţilor însoţit de copia procesului-verbal din cadrul şedinţei respective.
 + 
Articolul 12(1) Decizia prim-ministrului şi ordinele miniştrilor, prevăzute la art. 3 alin. (4), se emit în termen de cel mult 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri şi se comunică secretariatului tehnic permanent.(2) Instituţiile publice reprezentate au obligaţia de a asigura continuitatea de reprezentare în cadrul CIMST, sens în care vor face propuneri de nominalizare ori de câte ori intervin schimbări în componenţa comisiei.
 + 
Articolul 13Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.PRIM-MINISTRUVICTOR-VIOREL PONTAContrasemnează:─────────────────Viceprim-ministru,ministrul afacerilor interne,Gabriel OpreaViceprim-ministru,ministrul dezvoltării regionaleşi administraţiei publice,Nicolae-Liviu DragneaMinistrul sănătăţii,Nicolae BănicioiuBucureşti, 6 martie 2014.Nr. 144.
 + 
Anexa 1Semnificaţia denumirilor utilizatea) MS – Ministerul Sănătăţiib) MAI – Ministerul Afacerilor Internec) CIMST – Comisia interministerială pentru suport tehnicd) DSU – Departamentul pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Internee) CMUD – Comisia de medicină de urgenţă şi dezastre a Ministerului Sănătăţiif) SAJ – serviciul de ambulanţă judeţeang) SABIF – Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfovh) SMURD – Serviciul mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerarei) UPU – unitate primiri urgenţej) CPU – compartiment primiri urgenţek) IGAv – Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Internel) IGSU – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţăm) ISU – inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean
 + 
Anexa 2Circuitul documentelor pentru emiterea avizului conform

*Font 8*
Nr.
crt.
Documente pentru care se
solicită avizul conform
Iniţiator

Aviz
consultativ
Aviz
conform
Decident

1.

Propunerile referitoare la bugetul
pentru SAJ şi SABIF
MS, DSU, SAJ, SABIF CMUD CIMST ministrul sănătăţii
2.

Propunerile referitoare la bugetul
pentru UPU/CPU
MS, DSU sau spital CMUD CIMST ministrul sănătăţii
3.

Propunerile referitoare la
înzestrarea, dotarea, precum şi
investiţiile pentru buna
funcţionare a SAJ şi SABIF
MS, DSU, SAJ, SABIF

CMUD

CIMST

ministrul sănătăţii

4.

Propunerile referitoare la
înzestrarea, dotarea, precum şi
investiţiile pentru buna
funcţionare a UPU/CPU
MS, DSU sau spital

CMUD

CIMST

ministrul sănătăţii

5.

Propunerile referitoare la
înzestrarea, dotarea, precum şi
investiţiile pentru buna
funcţionare a IGSU şi IGAv pentru
SMURD
MS, DSU

CMUD

CIMST

ministrul sănătăţii
şi/sau ministrul
afacerilor interne

6.

Propunerile referitoare la
implementarea şi extinderea
sistemelor de telemedicină pre- şi
interspitalicească în domeniul
asistenţei medicale de urgenţă şi
prim ajutor calificat
MS sau DSU

CMUD

CIMST

ministrul sănătăţii
şi ministrul
afacerilor interne

7.

Proiectele de acte normative în
domeniul actelor normative privind
asistenţa medicală de urgenţă şi
prim ajutor calificat

MS sau DSU

CMUD, la
solicitarea
CIMST

CIMST

ministrul sănătăţii,
ministrul afacerilor
interne sau Guvernul
în funcţie de
competenţele insti-
tuţionale specifice
şi de tipul actului
normativ
8.

Propunerile de modificare a listei
UPU/CPU finanţate din bugetul de
stat prin bugetul MS
MS în colaborare
sau la propunerea
DSU

CIMST

ministrul sănătăţii

9.

Propunerile privind înfiinţarea/
desfiinţarea unor staţii/substaţii
SAJ/SABIF

MS şi/sau SAJ/
SABIF, în colabo-
rare sau la propu-
nerea DSU

CIMST

ministrul sănătăţii

10.

Propunerile privind înfiinţarea/
desfiinţarea unor UPU/CPU

MS şi/sau condu-
cerea spitalului,
în colaborare sau
la propunerea DSU

CIMST

ministrul sănătăţii

11.

Propunerile privind înfiinţarea/
desfiinţarea unor staţii/substaţii
SMURD
DSU, în colaborare
cu MS

CIMST

ministrul afacerilor
interne

12.

Propunerea privind componenţa
Comisiei de medicină de urgenţă şi
dezastre a MS
MS în colaborare
sau la propunerea
DSU

CIMST

ministrul sănătăţii

13.

Propunerile privind numirea
Comisiei pentru organizarea şi
desfăşurarea concursurilor de
manager general la SAJ şi SABIF

direcţia de
sănătate publică
sau MS, în colabo-
rare sau la
propunerea DSU
CMUD

CIMST

ministrul sănătăţii

14.

Propunerile privind numirea
Comisiei pentru organizarea şi
desfăşurarea concursurilor de
medic-şef UPU/CPU*)

structura
iniţiatoare este
spitalul sau MS, în
colaborare sau la
propunerea DSU
CMUD

CIMST

managerul spitalului

15.

Propunerile de strategie pentru
dezvoltarea sistemului naţional
integrat de asistenţă medicală de
urgenţă şi prim ajutor calificat
DSU în colaborare
cu MS

CMUD

CIMST

Guvernul României

__________Notă *) Cu excepţia UPU/CPU care aparţin spitalelor aflate în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei, Ministerului Transporturilor, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale._________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x