HOTĂRÂRE nr. 140 din 27 februarie 1991 (*republicată*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 23/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 202 din 18 august 1992
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 457 15/08/1997
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREPUBLICARE IN BAZAHG 279 26/05/1992 ART. 2
ActulREPUBLICA PEHG 140 27/02/1991
ART. 1REFERIRE LAHG 174 09/04/1992
ART. 11REFERIRE LAHG 1228 21/11/1990
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 457 15/08/1997

privind metodologia atribuirii în locaţie a gestiunii sau închirierii unor subunităţi prin licitaţie directă



––––Notă *) Republicată în temeiul art. II din Hotărîrea Guvernului nr. 279/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 139 din 22 iunie 1992, dîndu-se articolelor o nouă numerotare şi actualizîndu-se unele denumiri. Hotărîrea Guvernului nr. 140 din 27 februarie 1991 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 48 din 11 martie 1991.Guvernul României hotărăşte: + 
Articolul 1Toate subunităţile comerciale din comerţul interior şi turism, cu capital de stat, precum şi subunităţile de producţie, prestatoare de servicii sau spaţiile disponibile cu destinaţie de birouri, aparţinlnd regiilor autonome înfiinţate prin decizii ale prefecturilor şi Primăriei municipiului Bucureşti, care "vor fi atribuite în locaţia gestiunii sau închiriate persoanelor fizice sau juridice, române sau străine, vor fi scoase la licitaţie directă.Sînt exceptaţi de la licitaţia directă în vederea închirierii, din fondul de stat, a unor mici spaţii disponibile în suprafaţă de pînă la 50 m2, pentru activităţi de producţie sau prestări de servicii, pensionarii de invaliditate care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă în lupta pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 **).–––Notă **) Alineat introdus prin Hotărîrea Guvernului nr. 174 din 9 aprilie 1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr, 81 din 4 mai 1992.
 + 
Articolul 2Organizarea licitaţiei este de competenţa societăţii comerciale în structura" căreia se află subunitatea care se atribuie în locaţie a gestiunii sau închiriere.În cazul în care spaţiul în care funcţionează subunitatea ce urmează a fi atribuită în locaţie a gestiunii sau închiriere este proprietatea unei regii autonome sau a altei societăţi comerciale, se organizează o singură licitaţie de către societatea comercială care îl utilizează, de comun acord cu proprietarul spaţiului.În această situaţie, se – vor încheia separat, pentru aceeaşi perioadă, un contract pentru locaţie a gestiunii cu societatea comercială în structura căreia funcţionează subunitatea şi un contract de închiriere cu proprietarul spaţiului.La expirarea contractelor, atît în situaţia prelungirii acestora, cît şi în cazul încheierii altor contracte ca urmare a unor licitaţii directe – se vor avea în vedere prevederile prezentului articol.
 + 
Articolul 3Profilul subunităţilor comerciale care vor fi scoase la licitaţie va fi stabilit de prefecturi sau Primăria municipiului Bucureşti, cu consultarea Ministerului Comerţului şi Turismului – Departamentul Reglementării Comerţului şi Turismului, urmărindu-se asigurarea necesarului de suprafeţe1 comerciale, diversificarea şi amplasarea raţională a reţelei comerciale.Pentru subunităţile din domeniul turismului (hoteluri, moteluri, vile, cabane, campinguri, bungalowuri, sate de vacanţă şi altele, cu unităţile de alimentaţie publică şi de prestaţii aferente – restaurante, baruri, unităţi de agrement etc), participarea la licitaţie implică asumarea de către ofertant a respectării criteriilor de clasificare şi a realizării integrale a prevederilor din caietul de sarcini stabilit de societăţile comerciale, al cărui conţinut-cadru va fi elaborat de Departamentul Reglementării Comerţului şi Turismului.Caietul de sarcini va face parte integrantă din contractul de locaţie a gestiunii sau de închiriere.
 + 
Articolul 4Organizarea licitaţiei, inclusiv îndeplinirea formalităţilor de publicitate, se realizează de către o comisie numită de consiliul de administraţie al societăţii comerciale.
 + 
Articolul 5Comisia de organizare va elabora documentaţia licitaţiei, care va fi distribuită ofertanţilor contra cost şi care va cuprinde menţiuni referitoare la descrierea obiectului licitaţiei, preţul de la care aceasta începe, durata locaţiei gestiunii, criteriile şi punctajul pe baza cărora va fi desemnat cîştigătorul.Aceasta va asigura publicitatea licitaţiei prin întocmirea unor publicaţii, care vor cuprinde :a) obiectul licitaţiei şi locul de amplasare unde poate fi vizitat;b) locul unde poate fi procurată documentaţia licitaţiei ;c) garanţia de participare şi contul de plată ;d) ziua, ora şi locul* desfăşurării licitaţiei. Publicaţiile de licitaţie vor fi afişate la locul unde aceasta se va desfăşura şi vor fi publicate în presa locală, precum şi într-un ziar cu difuzare la nivelul întregii ţări. Licitaţia se va desfăşura după trecerea a 15 zile de la data apariţiei anunţului în presă.La adjudecare pot fi prezenţi reprezentanţi ai prefecturilor sau consiliilor locale, ai Departamentului Reglementării Comerţului şl Turismului şi al sindicatelor, pentru a supraveghea ca licitaţia să se desfăşoare conform legii.
 + 
Articolul 6Fiecare ofertant va achita o garanţie de participare, reprezentind o cotă procentuală din valoarea obiectului licitaţiei, stabilită de comisia de organizare.Sumele vor fi consemnate la C.E.C. pe numele societăţii comerciale sau regiei autonome? după caz, chitanţa fiind depusă de ofertant la secretariatul organizatorului cu cel puţin 3 zile înainte de data ţinerii licitaţiei. O dată cu chitanţa, ofertantul va depune actele doveditoare privind bonitatea sau garanţiile materiale de care dispune.Garanţia de participare depusă de cîştigătorul licitaţiei i se restituie acestuia după încetarea contractului de locaţie a gestiunii sau de închiriere.Celelalte garanţii se restituie depunătorilor după adjudecare.
 + 
Articolul 7În ziua stabilită pentru licitaţie, concurenţii vor prezenta comisiei de organizare ofertele lor, care vor cuprinde toate elementele prevăzute în documentaţie, în plic sigilat.Comisia de organizare va deschide plicurile în prezenţa concurenţilor şi va adjudeca obiectul licitaţiei în favoarea concurentului care a întrunit cel mai mare punctaj.În caz de balotaj în aceeaşi zi se desfăşoară o nouă licitaţie numai cu ofertanţii în cauză.Criteriile de evaluare a ofertelor, pentru determinarea câştigătorului licitaţiei, sînt cele prevăzute în anexă, spre face parte integrantă, din prezenta hotărîre.
 + 
Articolul 8Competenţa de rezolvare a contestaţiilor privind organizarea şi desfăşurarea licitaţiei aparţine consiliului de administraţie al societăţii organizatoare a licitaţiei.Contestaţiile se depun în termen de 5 zile de la data adjudecării şi vor fi soluţionate în 10 zile de la data înregistrării acestora.Consiliul de administraţie poate hotărî anularea licitaţiei, în cazul în care se constată că aceasta a fost organizată şi s-a desfăşurat fără respectarea prevederilor prezentei hotărîri sau refacerea punctajului, în cazul în care acesta a fost calculat eronat.
 + 
Articolul 9Nerespectarea prevederilor prezentei ho-tărîri atrage răspunderea disciplinară, materială sau penală, după caz, a celor vinovaţi.
 + 
Articolul 10Ministerele de resort sau organele administraţiei publice locale vor aplica sau adapta criteriile pentru, efectuarea licitaţiei din anexa la prezenta hotărîre pentru celelalte societăţi comerciale cu capital integral sau majoritar de stat care desfăşoară activitate de comerţ sau turism.
 + 
Articolul 11Prevederile prezentei, faotărîri se completează cu cele din Hotărîrea Guvernului nr. 1228/1990.
 + 
Articolul 12Fe data prezentei hotărîri se abrogă Hotărîrea Guvernului nr. 84/1991, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
 + 
AnexăCRITERII PENTRU EFECTUAREA LICITAŢIEI

    Punctajul acordat – puncte –
  1. Menţinerea profilului de activitate existent la data licitaţiei 25
  2. Preluarea integrală a personalului din unitate existent la data licitaţiei şi menţinerea acestuia, în condiţiile legislaţiei în vigoare, inclusiv cele din contractul colectiv de muncă 25
  3. Criterii de profesionalitate: 10
    3.1. Pentru persoane fizice:  
      a) cu pregătire sau activitate în comerţ şi turism, după caz, inclusiv pensionari 10
      b) cu pregătire şi activitate în alte domenii 5
    3.2. Pentru persoane juridice:  
      a) au prevăzut în statut şi practică activitate corespunzătoare profilului unităţii licitate 10
      b) au prevăzut în statut activitate corespunzătoare profilului unităţii licitate, dar nu o practică 5
  4. Ofertantul este salariatul societăţii comerciale din comerţ şi turism, deţinătoare a activităţii licitate 10
  5. Preţul licitat pentru locaţia gestiunii sau chiria licitată în cazul închirierii 15
  6. Dezvoltarea şi modernizarea unităţii licitate: 15
      a) pentru persoanele fizice sau juridice care se prezintă la licitaţie, dar nu au avut unitatea în cauză în locaţie sau închiriere şi prezintă un program concret de dezvoltare şi modernizare a acesteia 10
      b) pentru persoanele fizice sau juridice care au deţinut unitatea în locaţie sau închiriere şi au efectuat asemenea lucrări (dovedite cu documente legale) 15

NOTĂ :1. Stabilirea punctajului acordat pentru valoarea locaţiei gestiunii sau chiriei se va face procentual de la valoarea maximă spre valoarea minimă.2. Criteriile 1, 2, 5 şi 6 a) vor fi incluse obligatoriu în contract. Nerespectarea oricăruia dintre acestea atrage, după sine, rezilierea de drept a contractului.3. Punctajul prevăzut la criteriul 4 se acordă numai persoanelor fizice care participă la licitaţie în nume propriu.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x