HOTĂRÂRE nr. 140 din 13 februarie 2020

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 164 din 28 februarie 2020
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 141 10/06/2015 ART. 2
ActulREFERIRE LALEGE 141 10/06/2015 ART. 3
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 108
 Nu exista acte care fac referire la acest act





În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 2 alin. (2) și art. 3 alin. (4) din Legea nr. 141/2015 privind arborarea și folosirea de către unitățile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
ARTICOL UNIC(1)Se aprobă modelul steagului comunei Mociu, județul Cluj, prevăzut în anexa nr. 1.(2)Descrierea și semnificațiile elementelor însumate ale modelului steagului comunei Mociu, județul Cluj, sunt prevăzute în anexa nr. 2.(3)Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

PRIM-MINISTRU
LUDOVIC ORBAN
Contrasemnează:
Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației,
Ion Ștefan
București, 13 februarie 2020.Nr. 140. + 
Anexa nr. 1*)*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
MODELUL STEAGULUI
comunei Mociu, județul Cluj
 + 
Anexa nr. 2
DESCRIEREA ȘI SEMNIFICAȚIILE
elementelor însumate ale modelului steagului comunei Mociu, județul Cluj
 + 
Descrierea steaguluiSteagul comunei Mociu este format dintr-o pânză dreptunghiulară, cu proporția între lățimea și lungimea steagului de 2/3, de culoare galbenă, cu stema comunei imprimată în centru.În partea laterală dreaptă este inscripționat „Comuna Mociu“, iar în partea laterală stângă „Județul Cluj“ cu litere de culoare albastră.Steagul se fixează pe hampă în partea stângă, pe lățime.
 + 
Semnificațiile elementelor și ale culorilor steaguluiDescrierea stemeiStema comunei Mociu se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat.În partea superioară, în dreapta, în câmp roșu, se află un soare figurat de aur, iar în partea superioară, în stânga, în câmp albastru, se află o semilună figurată de aur.În partea inferioară, în dreapta, în câmp albastru, se află un meteorit de argint.În partea inferioară, în stânga, în câmp roșu, se află o cunună de spice de grâu de aur.Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.Semnificațiile elementelor însumateAștrii figurați provin din tradiția heraldică a zonei.Meteoritul simbolizează faptul că la 3 februarie 1882 pe teritoriul comunei a căzut un meteorit din care s-au adunat peste 100.000 de bucăți; un fragment în greutate de 35,7 kg a fost găsit pe teritoriul localității, fiind cel mai mare meteorit căzut vreodată în România.Cununa de spice de grâu simbolizează faptul că zona a fost considerată „Grânarul Transilvaniei“. De asemenea, cununa reprezintă simbolul Târgului Secerii, care se organizează anual în comuna Mociu în data de 16 august, precum și al Festivalului folcloric „Jocul de pe câmpie“, care se organizează anual în prima duminică a lunii septembrie.Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.Culoarea galbenă (sau aur) reprezintă pământul, este simbolul forței și bogăția holdelor aurii de grâu din timpul verii.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x