HOTĂRÂRE nr. 134 din 6 februarie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 110 din 20 februarie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 669 29/04/2004
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAOG (R) 9 07/08/1992 ART. 13
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 6REFERIRE LALEGE 180 11/04/2002
ART. 6REFERIRE INDIRECTA LAOG 61 29/08/2002 ART. 170
ART. 6REFERIRE INDIRECTA LAOUG 16 20/02/2002 ART. 4
ART. 6REFERIRE LAOG 2 12/07/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 669 29/04/2004
ActulREFERIT DEHG 797 19/05/2004
ActulREFERIT DESTRATEGIE 19/05/2004
ActulREFERIT DEHG 1550 18/12/2003
ActulREFERIT DEPROGRAM 18/12/2003

privind pregătirea şi implementarea sistemului statistic de comerţ exterior Intrastat



În temeiul art. 107 din Constituţie şi al art. 13 din Ordonanţa Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale, republicată,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul 1(1) Dispoziţiile prezentei hotărâri constituie cadrul general pentru pregătirea şi implementarea sistemului statistic de comerţ exterior Intrastat în România, stabilirea instituţiilor responsabile şi a atribuţiilor acestora.(2) Sistemul statistic de comerţ exterior Intrastat se referă la comerţul dintre statele membre ale Uniunii Europene şi se va aplica efectiv de la data aderării României la Uniunea Europeană.
 + 
Articolul 2Pregătirea şi implementarea sistemului statistic de comerţ exterior Intrastat în România se vor face prin cooperarea în principal a următoarelor instituţii:a) Institutul Naţional de Statistica;b) Ministerul Finanţelor Publice.
 + 
Articolul 3Institutul Naţional de Statistica, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, are următoarele atribuţii în pregătirea şi implementarea sistemului statistic de comerţ exterior Intrastat:a) elaborează normele metodologice privind realizarea sistemului statistic de comerţ exterior Intrastat pentru comerţul intracomunitar, prin care se stabileşte sfera de cuprindere, se definesc indicatorii statistici Intrastat, nomenclatoarele utilizate, termenele de transmitere a datelor şi alte prevederi. Normele metodologice se vor aproba prin ordin al preşedintelui Institutului Naţional de Statistica, după ce vor fi avizate de Ministerul Finanţelor Publice, Banca Naţionala a României, Departamentul de Comerţ Exterior şi Ministerul Integrării Europene;b) proiectează formularul statistic Intrastat pentru colectarea datelor privind comerţul intracomunitar;c) prelucreaza din punct de vedere statistic datele primite de la Ministerul Finanţelor Publice pentru sistemul statistic de comerţ exterior Intrastat;d) transmite datele Intrastat la Eurostat, în structura, formatul şi la termenele solicitate de Eurostat;e) disemineaza datele statistice privind sistemul statistic de comerţ exterior Intrastat, separat şi împreună cu datele rezultate de la sistemul statistic Extrastat;f) calculează indici de valori unitare pentru întregul volum de comerţ exterior şi separat pentru comerţul intracomunitar.
 + 
Articolul 4Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de organ de specialitate al administraţiei publice centrale, are următoarele atribuţii:a) realizează Registrul Intrastat al agenţilor economici de comerţ exterior, pe care îl întreţine şi îl actualizează permanent;b) stabileşte agenţii economici care au obligaţia sa furnizeze lunar date de comerţ intracomunitar pentru sistemul statistic de comerţ exterior Intrastat;c) colectează, verifica, proceseaza şi validează datele din formularul statistic Intrastat, referitoare la comerţul intracomunitar;d) transmite lunar Institutului Naţional de Statistica, pe suport informatic, datele rezultate din prelucrarea formularelor statistice Intrastat privind comerţul intracomunitar. Formatul, termenele şi alte detalii privind transmiterea datelor la Institutul Naţional de Statistica se vor stabili ulterior, de comun acord, printr-o convenţie ce se va încheia între cele doua instituţii;e) proiectează formularul de colectare a datelor privind T.V.A. cu informaţii referitoare la comerţul intracomunitar, conform reglementărilor Uniunii Europene.
 + 
Articolul 5(1) În perioada de pregătire şi experimentare a sistemului statistic de comerţ exterior Intrastat, atribuţiile prevăzute la art. 4 lit. a)-d) revin Direcţiei Generale a Vamilor din subordinea Ministerului Finanţelor Publice, care va participa efectiv alături de Institutul Naţional de Statistica la realizarea proiectelor-pilot PHARE.(2) Realizarea registrului-pilot Intrastat al agenţilor economici de comerţ exterior revine, în perioada de realizare a proiectului-pilot Intrastat, Direcţiei Generale a Vamilor, în colaborare cu Institutul Naţional de Statistica.(3) Institutul Naţional de Statistica selecteaza agenţii economici care vor constitui esantionul pentru proiectul-pilot Intrastat.(4) Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti colectează, verifica şi transmit Direcţiei Generale a Vamilor formularele statistice Intrastat care se completează lunar de agenţii economici selectaţi.(5) Agenţii economici selectaţi au obligaţia de a completa şi de a transmite lunar formularul statistic Intrastat la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau, după caz, a municipiului Bucureşti.(6) Direcţia Generală a Vamilor proceseaza datele din formularul statistic Intrastat şi le transmite Institutului Naţional de Statistica, în formatul şi la termenele care se vor stabili de comun acord, conform cerinţelor Uniunii Europene. Colaborarea dintre instituţii în această perioadă se va realiza pe baza unei convenţii.
 + 
Articolul 6(1) Nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (5) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei.(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către personalul anume împuternicit din Ministerul Finanţelor Publice.(3) Contravenientul poate achită, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la alin. (1), agentul constatator făcând menţiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal.(4) Contravenţiei prevăzute la alin. (1) îi sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare.
 + 
Articolul 7În perioada de pregătire a sistemului statistic de comerţ exterior Intrastat se va constitui un grup de lucru consultativ, format din reprezentanţi ai Institutului Naţional de Statistica şi ai Ministerului Finanţelor Publice, care cooperează la realizarea sistemului statistic de comerţ exterior Intrastat.PRIM-MINISTRUADRIAN NASTASEContrasemnează:–––––Ministrul dezvoltării şi prognozei,Gheorghe Romeo Leonard CazanMinistrul finanţelor publice,Mihai Nicolae TanasescuBucureşti, 6 februarie 2003.Nr. 134.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x