HOTĂRÂRE nr. 114 din 9 februarie 2011

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 28/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 135 din 23 februarie 2011
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 341 18/04/2012
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 15ABROGA PEHG 1492 02/12/2009
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 215 27/05/2004
ActulREFERIRE LAOG 42 29/01/2004 ART. 15
ActulREFERIRE LAOG 42 29/01/2004 ART. 51
ART. 5REFERIRE LALEGE 215 27/05/2004
ART. 5REFERIRE LAOG 42 29/01/2004 ART. 15
ART. 8REFERIRE LAOUG 23 24/03/2010
ART. 8REFERIRE LALEGE 25 13/01/2003
ART. 8REFERIRE LAOUG 113 10/09/2002
ART. 11REFERIRE LALEGE 180 11/04/2002
ART. 11REFERIRE LAOG 2 12/07/2001
ART. 14REFERIRE LAORDIN 2 20/01/2010
ART. 14REFERIRE LANORMA 20/01/2010
ART. 14REFERIRE LANORMA 20/01/2010
ART. 14REFERIRE LAHG 1492 02/12/2009
ART. 15ABROGA PEHG 1492 02/12/2009
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 341 18/04/2012
ART. 1REFERIT DEORDIN 17 30/03/2011
ART. 1REFERIT DENORMA 30/03/2011
ART. 8REFERIT DEORDIN 26 02/06/2011
ART. 8REFERIT DEORDIN 31 11/07/2011
ART. 8REFERIT DEORDIN 48 10/10/2011
ART. 10REFERIT DEORDIN 17 30/03/2011

pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2011



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 15 alin. (5) şi al art. 51 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul 1(1) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2011, prevăzut în anexa nr. 1.(2) Se aprobă acţiunile cuprinse în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011, prevăzut în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 2Programul prevăzut la art. 1 alin. (1) stabileşte supravegherea şi controlul bolilor animalelor domestice şi sălbatice şi ale cauzelor care pot influenţa starea de sănătate a acestora, precum şi calitatea produselor de origine animală provenite de la acestea.
 + 
Articolul 3Obiectivele programelor prevăzute la art. 1 sunt stabilirea statusului de sănătate a animalelor domestice şi sălbatice, a corelaţiei dintre bolile animalelor şi transmiterea acestora la om, precum şi asigurarea condiţiilor de igienă a produselor de origine animală provenite de la acestea şi a produselor de origine nonanimală destinate consumului uman, asigurarea sănătăţii publice şi protejarea intereselor consumatorilor.
 + 
Articolul 4Pentru situaţiile cu risc epidemiologic major, cu implicaţii pentru sănătatea publică şi economia naţională, determinat de apariţia unei pandemii, epidemii, boli emergente şi boli transfrontaliere, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor solicită sprijinul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 5Se aprobă tarifele maximale pentru anul 2011 aferente acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul menţionat la art. 1 alin. (1), prevăzute în anexa nr. 3, destinate exploataţiilor nonprofesionale, potrivit art. 15 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 6(1) Fondurile necesare realizării în cadrul exploataţiilor nonprofesionale a acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevăzut la art. 1 alin. (1) se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2011 şi de către proprietari, iar în cazul exploataţiilor comerciale, de către proprietarii acestora.(2) Prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea normelor metodologice privind realizarea acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1), se stabilesc modalităţile de suportare a costurilor aferente acestor acţiuni.
 + 
Articolul 7Fondurile necesare realizării acţiunilor din cadrul Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011, prevăzut la art. 1 alin. (2), se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2011, precum şi de către operatorii economici, potrivit prevederilor anexei nr. 2.
 + 
Articolul 8(1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, se aprobă normele metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2011, precum şi a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011.(2) Acţiunile de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1), se efectuează în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor în România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 25/2003, cu modificările şi completările ulterioare, cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi cu prevederile ordinelor preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emise în aplicarea acestora.
 + 
Articolul 9Pentru îndeplinirea atribuţiilor referitoare la realizarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1), destinate exploataţiilor nonprofesionale, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti încheie contracte de servicii cu medicii veterinari de liberă practică, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achiziţiile publice.
 + 
Articolul 10(1) Constituie contravenţii la normele sanitar-veterinare şi se sancţionează după cum urmează:a) nerespectarea prevederilor legale de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi şi de către medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în aplicarea măsurilor de control al pestei suine clasice, cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei;b) transportul de suine vii fără certificat sanitar-veterinar de sănătate şi formular de mişcare, cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 de lei, precum şi cu confiscarea suinelor;c) neasigurarea spaţiilor pentru depozitarea temporară a cadavrelor de suine de către proprietarii exploataţiei de animale înregistrată/autorizată sanitar-veterinar, în vederea colectării şi transmiterii acestora la o unitate de neutralizare a subproduselor de origine animală autorizată sanitar-veterinar, astfel încât să se evite apariţia oricărui risc de difuzare a unor boli infecto-contagioase, cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei.(2) Uciderea suinelor, distrugerea cadavrelor, a cărnii, a produselor şi a subproduselor de origine animală confiscate se realizează prin sistemul oficial de ecarisare, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.(3) Cheltuielile care derivă din aplicarea măsurilor prevăzute la alin. (2) se suportă de către persoana fizică sau juridică deţinătoare a suinelor, a cărnii, a produselor şi a subproduselor de origine animală care au fost confiscate, ucise şi distruse.(4) Constatarea şi aplicarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) se fac de către inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente.(5) Sancţiunile contravenţionale prevăzute de prezenta hotărâre se aplică atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice.
 + 
Articolul 11Contravenţiilor prevăzute la art. 10 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 12Fondurile necesare realizării acţiunilor din cadrul programelor prevăzute la art. 1, provenind din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2011, se asigură în limita prevederilor bugetare aprobate.
 + 
Articolul 13Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 14(1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.(2) Până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri rămân aplicabile prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.492/2009 pentru aprobarea continuării acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, a altor acţiuni prevăzute în alte programe naţionale, pe care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să le pună în aplicare, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2010 şi prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 2/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2010 şi a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2010, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 15La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 1.492/2009 pentru aprobarea continuării acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, a altor acţiuni prevăzute în alte programe naţionale, pe care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să le pună în aplicare, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 898 din 22 decembrie 2009, se abrogă.PRIM-MINISTRUEMIL BOCContrasemnează:–––––-Secretarul general al Guvernului,Daniela Nicoleta AndreescuPreşedintele Autorităţii Naţionale SanitareVeterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,Roatiş Cheţan RaduMinistrul agriculturii şi dezvoltării rurale,Valeriu TabărăMinistrul sănătăţii,Cseke AttilaMinistrul finanţelor publice,Gheorghe IalomiţianuBucureşti, 9 februarie 2011.Nr. 114.
 + 
Anexa 1PROGRAMULacţiunilor de supraveghere, prevenire, control şieradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animalela om, protecţia animalelor şi protecţia mediului,de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor,ovinelor şi caprinelor pentru anul 2011 + 
Capitolul ISupravegherea, profilaxia şi controlul bolilor la animale + 
Secţiunea 1Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale1. Febra aftoasă2. Tuberculoza3. Leucoza bovină4. Pesta porcină africană5. Turbarea sau rabia6. Antrax7. Boala de Newcastle sau Pseudopesta aviară8. Boala veziculoasă a porcului9. Stomatita veziculoasă10. Pesta bovină11. Pesta micilor rumegătoare12. Pleuropneumonia contagioasă bovină13. Variola ovină şi caprină14. Pesta africană a calului15. Boala Aujeszky16. Paratuberculoza17. Bruceloza la bovine18. Bruceloza la ovine şi caprine, respectiv infecţia cu Brucella melitensis19. Bruceloza la ovine, respectiv infecţia cu Brucella ovis20. Bruceloza la suine21. Campilobacterioza bovină22. Campilobacterioza la alte specii de interes economic: ovine, suine, păsări23. Rinotraheita infecţioasă bovină-IBR24. Trichomonoza bovină25. Artrita encefalita caprină26. Maedi Visna27. Echinococoza28. Durina29. Anemia infecţioasă ecvină:a) probele de ser cu rezultat neconcludent sau în cazurile de litigiu sunt supuse unei contraexpertize la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală;b) cabalinele care ies din ţară, cu destinaţia sport, sunt testate serologic.30. Morva31. Infecţia cu virusul West Nile32. Diareea virală a bovinelor, respectiv boala mucoaselor BVD-MD33. Septicemia hemoragică virală la salmonide34. Necroza hematopoietică infecţioasă a salmonidelor35. Viremia de primăvară a crapului36. Boala cu virusul herpes koi37. Necroza pancreatică infecţioasă a salmonidelor38. Boala bacteriană a rinichiului la salmonide39. Necroza epizootică hematopoietică40. Sindromul epizootic ulcerativ41. Anemia infecţioasă a somonului42. Girodactilaza43. Bonamioza44. Haplosporidioza45. Perkinsoza46. Marteilioza47. Microcitoza48. Sindromul taura49. Boala capului galben50. Boala petelor albe51. Acarapioza albinelor52. Loca americană la albine53. Loca europeană54. Nosemoza albinelor55. Varrooza albinelor56. Tropilelapsoza albinelor57. Atacul gândacului mic de stup58. Poliedria viermilor de mătase59. Flaşeria viermilor de mătase60. Nosemoza viermilor de mătase61. Muscardina viermilor de mătase
 + 
Secţiunea a 2-aSupravegherea, profilaxia şi controlul bolilor tumorale1. Oncopatii la păsări – leucemii şi limfoame, inclusiv boala Marek, alte tumori2. Oncopatii la mamiferele de producţie şi carnasiere
 + 
Secţiunea a 3-aSupravegherea, profilaxia şi controlul bolilor în funcţie de antecedentele epizootice la animale1. Leptospiroza2. Febra Q3. Avortul salmonelic al oilor4. Influenţa ecvină5. Rinopneumonia ecvină6. Arterita virală ecvină7. Avortul salmonelic al iepelor8. Tularemia9. Bruceloza la canide10. Bruceloza la iepuri11. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas salmonicida12. Yersinioza, respectiv boala gura roşie, la salmonide13. Mixosomiaza14. Boala Columnaris la salmonide15. Eritrodermatita la ciprinide16. Ihtioftiriaza17. Criptobiaza18. Coccidioza moluştelor bivalve19. Nematodoze ale moluştelor bivalve20. Ricketioza moluştelor bivalve21. Vibrioza moluştelor bivalve22. Moluşte gasteropode Criptobya heticis, Klossia helicina, cestode, metacercari, nematode23. Batracieni, trematode, acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze şi microbacterioze24. Pesta racilor25. Amibiaza albinelor26. Brauloza albinelor27. Ascosferoza şi aspergiloza albinelor28. Puietul în sac şi boala botcilor negre29. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte30. Aspergiloza viermilor de mătase31. Listerioza32. Toxoplasmoza
 + 
Secţiunea a 4-aSupravegherea, profilaxia şi controlul altor boli transmisibile, zoonoze şi emergente la animale1. Bacterioze:a) rujetul;b) streptococia;c) stafilococia;d) yersinioza;e) chlamydioza aviară;f) colibaciloza.2. Micoze:a) aspergiloza;b) dermatomicoza.3. Viroze:a) boala Lyme;b) boala de Crimeea – Congo;c) encefalita japoneză;d) encefalomielita ecvină venezueleană;e) encefalita de căpuşe;f) oncopatii ale animalelor de producţie în libertate şi exotice.4. Parazitoze:a) Cochliomyia hominivorax;b) Chrysomya bezziana;c) echinococoza/hidatidoza;d) cisticercoza bovină;e) cisticercoza porcină;f) trichineloza: contravaloarea examenului pentru decelarea trichinei este suportată de către beneficiar, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;g) leishmanioza;h) fascioloza;i) filarioze;j) ancilostomoza carnivorelor;k) balantidioza;l) hemosporidioze;m) pneumocistoza;n) sacrocistoza;o) teniaze;p) thelazioza;q) dermatoze produse de acarieni, paraziţii animalelor.
 + 
Secţiunea a 5-aAcţiuni strategice de supraveghere sanitar-veterinară a reproducţiei şi a tulburărilor genetice la animale1. Supravegherea sanitară veterinară a materialului seminal congelat din import2. Supravegherea tulburărilor inflamatorii ale glandei mamare
 + 
Secţiunea a 6-aAcţiuni de protecţie ecologică1. Ecopatologie şi protecţia mediului, potabilitatea apei2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri şi iazuri amenajate pentru piscicultură, precum şi din ape curgătoare3. Verificarea eficienţei decontaminării după evoluţia unor boli, de necesitate
 + 
Secţiunea a 7-aAcţiuni generale de medicină veterinară preventivă, de protecţie şi bunăstare a animalelor şi protecţie a mediului1. Urmărirea, respectarea regulilor generale de biosecuritate2. Protecţia animalelor în timpul transportului3. Protecţia animalelor folosite pentru experimentare sau în alte scopuri4. Acţiuni generale de medicină preventivă, de identificare şi înregistrare a animalelor:a) expertiza pajiştilor naturale şi a păşunilor;b) expertiza parazitologică a pajiştilor naturale şi a păşunilor;c) expertiza sanitar-veterinară a furajelor care au contribuit la apariţia morbidităţii şi mortalităţii crescute;d) expertiza sanitar-veterinară a zonelor de recoltare a moluştelor bivalve;e) acţiuni profilactice de decontaminare, deratizare şi dezinfecţie;f) controlul ecarisării.
 + 
Secţiunea a 8-aSupraveghere toxicologicăObiectiv: Supraveghere pasivă prin monitorizarea documentelor şi activă prin diagnostic de laborator.
 + 
Secţiunea a 9-aAcţiuni imunologice obligatorii sau de urgenţă pentru unele boli la animale1. Antrax2. Boala de Newcastle3. Turbarea sau rabiaObiectiv: Reducerea presiunii infecţioase şi protecţia animalelor din speciile receptive.
 + 
Secţiunea a 10-aActivităţi de elaborare, omologare, evaluare, pregătire profesională, analiză, monitorizare în domeniul sanitar-veterinar1. Activitatea de elaborare şi difuzare de materiale ştiinţifice în domeniul sanitar-veterinar2. Activitatea de instruire şi perfecţionare continuă a specialiştilor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi din structurile subordonate, pe domeniile de competenţă, prin organizarea de cursuri pe profil, în ţară şi în străinătate3. Analize epidemiologice, de statistică medicală veterinară, analiză de risc şi prognoze sanitare veterinare şi protecţia consumatorului4. Acţiuni de instruire, informare şi educaţie sanitar-veterinară a populaţiei pentru apărarea sănătăţii publice şi protecţia consumatorilor5. Monitorizarea activităţilor şi a situaţiei sanitar-veterinare la nivel judeţean, al institutelor veterinare de profil şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, astfel:a) monitorizarea de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om;b) monitorizarea de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om;c) monitorizarea datelor privind ecopatologia şi identificarea factorilor de risc pentru sănătatea animalelor şi sănătatea publică;d) monitorizarea avorturilor la animale;e) monitorizarea datelor privind supravegherea ecotoxicologică;f) monitorizarea unităţilor de producere a furajelor;g) monitorizarea programului de supraveghere în domeniul sanitar veterinar, monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om;h) monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om.
 + 
Capitolul IIPrograme naţionale de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale, aprobate şi cofinanţate de Comisia Europeană1. Programul pentru monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei suine clasice în România pentru anul 20112. Programul de supraveghere a influenţei aviare la păsările domestice şi sălbatice în România pentru anul 20113. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice la găinile de reproducţie din România pentru anul 20114. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice la găinile ouătoare din România pentru anul 20115. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice în efectivele de broileri din România pentru anul 20116. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice în efectivele de curcani din România pentru anul 20117. Programul pentru supravegherea Bluetongue în România pentru anul 20118. Programul pentru eradicarea şi monitorizarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile pentru anul 20119. Programul pentru supravegherea, controlul şi eradicarea rabiei la vulpi în România pentru anul 2011
 + 
Capitolul IIIExpertiza sanitară veterinară a alimentelor de origine animală şi a furajelor + 
Secţiunea 1Depistarea principalelor zoonoze la animale1. Bruceloza2. Campilobacterioza3. Echinococoza4. Listerioza5. Salmoneloza6. Trichineloza7. Tuberculoza produsă de Mycobacterium bovis8. Escherichia coli verotoxigenă9. Influenţa aviară10. Rabia11. Botulism12. Leptospiroza13. Tuberculoza, alta decât cea produsă de Mycobacterium bovis14. Yersinioza15. Anisakidoza şi alte parazitoze la peşti16. Cisticercoza17. AntraxObiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
 + 
Secţiunea a 2-aControlul oficial în unităţile autorizate sanitar-veterinar1. Activităţi generale:a) depozit frigorific;b) unitate de reambalare;c) piaţă angro.2. Carne de ungulate domestice:a) abator;b) unitate de tranşare.3. Carne de pasăre şi de lagomorfe:a) abator;b) unitate de tranşare.4. Carne de vânat de crescătorie:a) abator;b) unitate de tranşare a cărnii de vânat de crescătorie.5. Carne de vânat sălbatic:a) unitate care manipulează carnea de vânat sălbatic;b) unitate de tranşare a cărnii de vânat sălbatic.6. Carne tocată, preparată şi carne separată mecanic:a) unitate pentru carne tocată;b) unitate pentru carne preparată;c) unitate pentru carne separată mecanic.7. Produse din carne: unitate de procesare8. Moluşte bivalve vii:a) centru de colectare;b) centru de purificare.9. Peşte şi produse din pescuit:a) vas-fabrică;b) vas-congelator;c) unitate pentru produse proaspete din pescuit (cherhana);d) unitate de procesare a produselor din pescuit;e) piaţă de licitaţie;f) piaţă de desfacere.10. Lapte crud şi produse din lapte:a) exploataţii de animale producătoare de lapte, care livrează lapte la unităţile de procesare;b) unitate de procesare a laptelui materie primă;c) unitate de procesare a produselor lactate.11. Ouă şi produse din ouă:a) centru de ambalare a ouălor;b) unitate pentru producere a ouălor lichide;c) unitate de procesare a ouălor.12. Pulpe de broască şi melci: unitate de procesare13. Grăsimi animale, untură, jumări:a) centru de colectare a grăsimilor animale;b) unitate de procesare a grăsimilor animale.14. Gelatină:a) centru de colectare a materiilor prime pentru gelatină;b) unitate de procesare a gelatinei.15. Colagen:a) centru de colectare a materiilor prime pentru colagen;b) unitate de procesare a colagenului.16. Alte activităţi:a) unitate de procesare a mierii de albine şi/sau a altor produse apicole;b) mijloc de transport.Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
 + 
Secţiunea a 3-aControlul oficial în unităţile înregistrate sanitar-veterinar1. Carne:a) carmangerie;b) măcelărie;c) centru de colectare a vânatului sălbatic;d) centru pentru sacrificarea păsărilor şi/sau lagomorfelor la nivelul fermei.2. Lapte:– centru de prelucrare a laptelui.3. Peşte şi produse din pescuit:a) centru de colectare a peştelui;b) ambarcaţiune comercială de pescuit;c) punct de debarcare;d) magazin de desfacere (pescărie);e) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor.4. Miere:a) centru de colectare a mierii şi a altor produse apicole;b) centre de extracţie a mierii;c) magazin de desfacere a mierii.5. Alimentaţie publică şi alte activităţi:a) restaurant şi alte unităţi în care se prepară şi se servesc mâncăruri gătite;b) pizzerie;c) laborator patiserie;d) pensiuni turistice;e) unităţi cu vânzare prin internet;f) depozit alimentar;g) hipermarket;h) supermarket;i) cantină;j) magazin alimentar.6. Prepararea mâncărurilor la comandă:– catering.7. Produse primare destinate vânzării directe:a) vânat sălbatic;b) carne de pasăre şi lagomorfe;c) peşte proaspăt;d) melci şi moluşte bivalve;e) ouă;f) miere de albine;g) lapte.Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
 + 
Secţiunea a 4-aExpertiza sanitară veterinară a alimentelor de origine animală prin examene de laborator obligatorii1. Alimente cu destinaţie nutriţională specială, altele decât cele reglementate în atribuţiile Ministerului Sănătăţii2. Alimente gata pentru consum ce constituie suport de creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor şi alimente gata preparate în scopuri medicale speciale3. Alimente gata pentru consum ce nu constituie suport de creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor şi alimente gata preparate în scopuri medicale speciale4. Carcase de bovine, ovine, caprine, cabaline5. Carcase de suine6. Carcase de păsări, respectiv pui broileri şi curcani7. Carne de vânat sălbatic8. Carne proaspătă şi subproduse comestibile9. Carne tocată şi carne preparată destinată să fie consumată crudă10. Carne tocată şi carne preparată provenită de la păsări, destinată să fie consumată gătită11. Carne tocată şi carne preparată provenită de la alte specii decât pasăre, destinată să fie consumată gătită12. Carne separată mecanic13. Produse din carne destinate a fi consumate crude14. Produse din carne de pasăre destinate să fie preparate (gătite)15. Produse din carne tratate termic16. Gelatină şi colagen17. Produse din pescuit proaspete18. Produse din pescuit preparate19. Produse din pescuit transformate20. Conserve din peşte21. Carne de peşte separată mecanic22. Moluşte, crustacee întregi sau decochiliate/decojite refrigerate sau congelate, fructe de mare refrigerate, congelate şi altele23. Pulpe de broască, melci fără cochilie congelaţi24. Moluşte bivalve vii, echinoderme, tunicate şi gasteropode vii25. Crustacee şi moluşte decochiliate gătite26. Produse decorticate şi decochiliate provenite de la crustacee şi moluşte gătite27. Conserve din carne28. Lapte crud provenit din unităţile de procesare a laptelui materie primă29. Lapte crud destinat procesării provenit din exploataţiile de vaci producătoare de lapte30. Lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide pasteurizate31. Alte produse lactate şi subproduse din lapte tratat termic32. Alte produse lactate din lapte netratat termic33. Lapte praf şi zer praf34. Formulă uscată pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni, formulă uscată de continuare pentru copii cu vârsta de peste 6 luni35. Brânză, unt şi smântână obţinute din lapte crud sau lapte ce a fost supus unui tratament termic mai scăzut decât pasteurizarea36. Brânzeturi maturate şi nematurate, produse din lapte sau din zer ce a fost supus tratamentului termic37. Îngheţată şi deserturi pe bază de produse lactate, congelate38. Produse din ouă, cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricaţie sau datorită compoziţiei elimină riscul de Salmonella39. Alimente gata preparate care conţin ouă crude, cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricare sau datorită compoziţiei produsului elimină riscul de Salmonella40. Ouă pentru consum41. Miere de albine42. Preparate şi semipreparate culinare prelucrate din materii prime, de origine animalăObiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
 + 
Secţiunea a 5-aDeterminări rapide efectuate pe autolaborator în zone de interes turistic sau alte programe de supraveghere de necesitate dispuse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor1. Determinări microbiologice;2. Determinări fizico-chimice.Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.
 + 
Secţiunea a 6-aSupravegherea prin examene de laborator în timpul producţiei a altor produse care intră în compoziţia materiilor prime şi produselor de origine animală sau care vin în contact cu acestea1. Apă potabilă2. Aditivi alimentari şi condimente3. Materiale utilizate pentru preambalarea produselor de origine animalăObiectiv: Apărarea sănătăţii publice.
 + 
Secţiunea a 7-aExamene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare de interes sanitar-veterinarTeste de sanitaţie.Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.
 + 
Secţiunea a 8-aControlul eficienţei operaţiunilor de dezinsecţie şi deratizare în sectorul sanitar-veterinarObiectiv: Apărarea sănătăţii publice
 + 
Secţiunea a 9-aExpertiza sanitară veterinară a furajelor1. Nutreţuri de volum: fibroase, masă verde, rădăcinoase, tuberculi şi derivate2. Siloz3. Materii prime vegetale pentru nutreţuri combinate: cereale boabe, subproduse, seminţe întregi, oleaginoase şi derivate, şroturi4. Materii prime de origine minerală pentru nutreţuri combinate: fosfaţi, carbonaţi5. Aditivi furajeri: aminoacizi sintetici, vitamine, microelemente, enzime furajere, drojdii, acidifianţi, emulgatori, antioxidanţi, coloranţi6. Produse şi derivate din lapte, înlocuitori de lapte praf7. Făină de peşte8. Premixuri vitamino-minerale şi amestecuri minerale9. Premixuri, concentrate proteino-vitamino-minerale şi zooforturi cu un conţinut de proteină brută peste 5%10. Nutreţuri combinate pentru păsări11. Nutreţuri combinate pentru rumegătoare12. Amestecuri de uruieli pentru rumegătoare – amestec unic13. Nutreţuri combinate pentru porci14. Nutreţuri pentru cabaline15. Nutreţuri granulate pentru peşti de crescătorie16. Hrană deshidratată pentru animalele de companie17. Hrană umedă pentru animalele de companieObiective:a) Monitorizarea şi controlul furajelor destinate animalelor din exploataţiile profesionale şi din gospodăriile populaţiei, în vederea reducerii contaminării de orice tip pentru menţinerea stării de sănătate a animalelor şi obţinerea de produse de origine animală sigure pentru consumul umanb) Controlul substanţelor interzise în furajele de origine animalăc) Monitorizarea producerii de hrană pentru consumul animalelor de companie, în vederea asigurării statusului de sănătate al acestorad) Reţete furajere pentru păsări, respectiv curci şi găini, în funcţie de categoria de vârstăe) Reţete furajere pentru porci, în funcţie de categoria de vârstăf) Monitorizarea concentraţiei coccidiostaticelor şi utilizarea acestora în vederea obţinerii de produse sigure pentru consumul uman
 + 
Secţiunea a 10-aExpertiza reziduurilor la animalele vii, produsele acestora, furaje şi apă1. Substanţe cu efect anabolizant şi substanţe neautorizate2. Produse medicinale veterinare şi contaminaţiObiective:a) Monitorizarea substanţelor anabolizante în vederea reducerii efectelor nedorite asupra sănătăţii oamenilor şi animalelorb) Monitorizarea administrării produselor medicinale veterinare în vederea reducerii cantităţii de reziduuri din produsele de origine animală şi a diminuării rezistenţei agenţilor patogeni la antibioticec) Reducerea riscului de expunere a organismului uman la metale grele provenite din produsele de origine animală destinate consumului uman
 + 
Secţiunea a 11-aDeterminarea nivelurilor de contaminare radioactivă a produselor de origine animală şi a furajelor [radioactivitate cumulată de ^(137)Cs şi ^(134)Cs]1. Materii prime şi produse de origine animală2. Furaje3. Apă utilizată ca materie primăObiectiv: Monitorizarea tuturor produselor cu risc de contaminare radioactivă în vederea protejării stării de sănătate a oamenilor şi a animalelor.
 + 
Secţiunea a 12-aControlul oficial al unităţilor din domeniul hranei pentru animale autorizate/înregistrate sanitar-veterinar1. Activităţi generale:a) fabrici;b) depozit de furaje;c) unitate de ambalare furaje;d) magazin de furaje.2. Aditivi şi preamestecuri:a) fabrică de aditivi furajeri;b) fabrică de preamestecuri de aditivi;c) microfabrici de preamestecuri;d) unităţi de ambalare aditivi;e) depozit de aditivi;f) magazine de furaje.3. Furaje medicamentate:a) fabrici de furaje medicamentate;b) depozite de produse medicinale veterinare;c) depozite de furaje;d) farmacii veterinare.4. Furaje combinate:a) fabrică de nutreţuri combinate pentru mai multe specii;b) fabrici de furaje combinate pentru o singură specie;c) microfabrici de fermă;d) unităţi de ambalare a furajelor combinate;e) depozit de furaje;f) magazine de furaje.5. Furaje simple:a) mori de furaje;b) unităţi producătoare de furaje fără aditivi.
 + 
Capitolul IVSupravegherea sanitară veterinară a unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse medicinale de uz veterinar1. Unităţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare – produse biologice de uz veterinar2. Importatori produse biologice de uz veterinar din ţări terţe3. Unităţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare4. Depozite de produse medicinale veterinare5. Farmacii şi puncte farmaceutice veterinareObiective:a) Obţinerea de produse biologice care să asigure o acoperire imunologică eficientăb) Comercializarea de produse sigure, autorizate pentru comercializare în conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoarec) Monitorizarea reacţiilor adverse a produselor medicinale veterinare şi a condiţiilor de comercializare a acestora
 + 
Capitolul VAcţiunile privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 20111. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor – RNE2. Fiecărui proprietar de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie3. Fiecare animal va fi identificat individual şi va fi înregistrat în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor – SNIIA, cu excepţia suinelor din exploataţiile comerciale industriale4. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentată de naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare şi va fi înregistrată în SNIIAObiectiv: Asigurarea condiţiilor de realizare a trasabilităţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi a combaterii bolilor animalelor.
 + 
Capitolul VIAcţiunile privind identificarea şi înregistrarea bovinelor pentru anul 20111. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor – RNE2. Fiecărui proprietar de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie3. Fiecare animal va fi identificat individual şi va fi înregistrat în SNIIA4. Animalelor li se va elibera un paşaport5. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentată de naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare şi va fi înregistrată în SNIIAObiectiv: Asigurarea condiţiilor de realizare a trasabilităţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi a combaterii bolilor animalelor.
 + 
Anexa 2PROGRAMUL DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROLîn domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011A. Expertiza contaminanţilor în produse de origine nonanimală ┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐ │ 1. │Aflatoxină (totală şi B1) │a), b), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 2. │Ochratoxină A │a), b), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 3. │Patulina │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 4. │Deoxinivalenol │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 5. │Zearalenonă │a), b), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 6. │Fumonisină (sumă de B1 şi B2) │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 7. │Cadmiu │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 8. │Plumb │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 9. │Nitraţi │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │10. │3 MCPD │a), b), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │11. │Precursori de dioxină şi PCB similare dioxinei- conform│a), c), d) │ │ │secţiunii 5 din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1.881/ │ │ │ │2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a │ │ │ │nivelurilor maxime pentru anumiţi contaminanţi din │ │ │ │produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare │ │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │12. │Staniu │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │13. │Hidrocarburi aromatice policiclice │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┤ │ │MONITORIZARE │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┤ │ 1. │Furan │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 2. │Acrilamida │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 3. │Etilcarbamat │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 4. │Toxina T-2, HT2 │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 5. │Substanţe perfluoroalchilate │a), b), c), d) │ │ │Alcaloizii ergot │ │ └────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘B. Expertiza reziduurilor de pesticide în produse de origine nonanimală ┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐ │ 1. │Pesticide organo-fosforice │a), b), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 2. │Pesticide organo-clorurate │a), b), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 3. │Carbamaţi │a), b), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 4. │Piretroizi de sinteză │a), b), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 5. │Alte tipuri de pesticide │a), b), c), d) │ └────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘C. Supravegherea şi controlul unităţilor care procesează, depozitează şi valorifică produse de origine nonanimalăC1. Condiţii microbiologice ┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐ │ 1. │Legume şi fructe tăiate (gata pentru a fi consumate) │a), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 2. │Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru │a), d) │ │ │a fi consumate) │ │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 3. │Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate) │a), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 4. │Apă potabilă utilizată ca ingredient │a), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 5. │Apa îmbuteliată în sticle sau alte recipiente │a), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 6. │Ape minerale naturale │a), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 7. │Apă de izvor │a), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 8. │Alimente gata pentru consum (care conţin ingrediente de│a), d) │ │ │origine nonanimală) │ │ └────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘C2. Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare ┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐ │ 1. │Teste de sanitaţie │a) │ └────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘D. Expertiza aditivilor/substanţelor interzise în produse de origine nonanimală ┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐ │ 1. │Tartrazina (E102) │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 2. │Para Red │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 3. │Sunset Yellow │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 4. │Amarant │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 5. │Eritozina │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 6. │Sulfiţi(E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)│a), b), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 7. │Benzoaţi (E210, E211, E212, E213) │a), b), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 8. │Aspartam (E951) │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 9. │Zaharina (E954) şi sărurile sale de Na, Ca, K │a), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │10. │Acesulfam │a), c), d) │ └────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘E. Determinarea gradului de contaminare radioactivă a produselor alimentare de origine nonanimală ┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐ │ 1. │Produse alimentare provenite din producţia internă şi │a), c), d) │ │ │produsele provenind din comerţul intracomunitar │ │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 2. │Produse alimentare la import │b), c), d) │ └────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘F. Determinarea tratării cu radiaţii ionizante a produselor alimentare şi ingredientelor alimentare de origine nonanimală ┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐ │ 1. │Condimente │a), b), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 2. │Plante aromatice │a), b), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 3. │Ingrediente vegetale uscate │a), b), c), d) │ └────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘G. Determinarea prezenţei uleiului mineral în uleiul de floarea-soarelui ┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐ │ 1. │Ulei de floarea-soarelui, încadrat la codurile │b), d) │ │ │NC 1512 11 91 sau 1512 19 90 10, originar sau expediat │ │ │ │din Ucraina │ │ └────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘H. Determinarea melaminei din produse care conţin lapte sau produse din lapte ┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐ │ 1. │Bicarbonat de amoniu destinat produselor alimentare │a), b), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 2. │Produse alimentare care conţin lapte, produse din lapte│a), b), c), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 3. │Soia sau produse pe bază de soia │a), b), c), d) │ └────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘I. Supravegherea şi controlul alimentelor şi furajelor modificate genetic ┌────┬───────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐ │ 1. │Produse constând,care conţin sau sunt obţinute din soia│a), d) │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 2. │Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din │a), d) │ │ │porumb │ │ ├────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤ │ 3. │Produse constând,care conţin sau sunt obţinute din orez│b), d) │ └────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘NOTĂ:a) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor sunt suportate din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;b) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza la importul produselor de origine nonanimală sunt suportate de către operatorul economic;c) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistării unor probe neconforme sunt suportate de către operatorul economic;d) Costurile privind măsurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de către operatorul economic.
 + 
Anexa 3TARIFELE MAXIMALEaferente acţiunilor sanitar-veterinarecuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere,prevenire, control şi eradicare a bolilor laanimale, a celor transmisibile de la animale la om,protecţia animalelor şi protecţia mediului, deidentificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor,ovinelor şi caprinelor, precum şi acţiunilorprevăzute în Programul de supraveghere şi control îndomeniul siguranţei alimentelor efectuatede către medicii veterinari de liberă practicăîmputerniciţi, pentru anul 2011 ┌────┬────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐ │Nr. │ Acţiunea desfăşurată │Tariful, exclusiv TVA │ │crt.│ │ │ ├────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤ │ 1. │Inspecţia animalelor dispusă de direcţiile sani-│20 lei/gospodărie │ │ │tar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor │ │ │ │judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti │ │ ├────┼───────────────────────┬────────────────────────┼──────────────────────┤ │ 2. │Examinarea clinică a │a) bovine │2,0 lei/cap de animal │ │ │animalelor pentru sus- ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │piciunea bolilor │b) ecvine │2,0 lei/cap de animal │ │ │majore: ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │ │c) ovine, caprine │1,0 lei/cap de animal │ │ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │ │d) suine │2,5 lei/cap de animal │ │ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │ │e) carnasiere │1,5 lei/cap de animal │ │ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │ │f) păsări │0,8 lei/cap de animal │ │ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │ │g) albine, viermi de │1,5 lei/familie │ │ │ │mătase etc. │ │ ├────┼───────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┤ │ 3. │Recoltări de probe de │a) animale mari │7,0 lei/cap de animal │ │ │sânge pentru examene de├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │laborator (serologice, │b) animale mici │6,5 lei/cap de animal │ │ │hematologice, biochimi-│şi mijlocii │ │ │ │ce, virusologice, ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │parazitologice etc.) │c) suine │7,0 lei/cap de animal │ │ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │ │d) păsări │1,7 lei/cap de animal │ │ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │ │e) alte specii │1,0 lei/cap de animal │ ├────┼───────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┤ │ 4. │Recoltarea probelor de │a) animale mari │21,0 lei/cap de animal│ │ │organe, ţesuturi şi a ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │altor probe pentru │b) animale mici │10,6 lei/cap de animal│ │ │analize de laborator, │şi mijlocii │ │ │ │efectuarea de necropsii├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │la: │c) păsări │7,4 lei/cap de animal │ │ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │ │d) alte specii │- │ │ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │ │e) alte probe, inclusiv │2,4 lei/cap de animal │ │ │ │coprologice │ │ ├────┼───────────────────────┴────────────────────────┼──────────────────────┤ │ 5. │Teste rapide pentru diagnosticul mamitelor │5,3 lei/cap de animal │ │ │subclinice │(4 sferturi) │ ├────┼───────────────────────┬────────────────────────┼──────────────────────┤ │ 6. │Activităţi de depistare│a) tuberculinare test │9,5 lei/cap de animal │ │ │prin examen alergic │unic │ │ │ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │ │b) TCS │9,5 lei/cap de animal │ │ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │ │c) maleinare │1,0 lei/cap de animal │ │ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │ │d) paratuberculinare │1,0 lei/cap de animal │ ├────┼───────────────────────┴────────────────────────┼──────────────────────┤ │ 7. │Recoltare probe sanitaţie, apă, furaje │3,2 lei/probă │ ├────┼───────────────────────┬────────────────────────┼──────────────────────┤ │ 8. │Activităţi imunoprofi- │a) animale mari │5,0 lei/cap de animal │ │ │lactice, conform Pro- ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │gramului acţiunilor de │b) ovine, caprine │2,7 lei/cap de animal │ │ │supraveghere, preve- ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │nire, control şi eradi-│c) suine │10,0 lei/cap de animal│ │ │care a bolilor la ani- ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │male, a celor transmi- │d) carnasiere │5,7 lei/cap de animal │ │ │sibile de la animale la├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │om, protecţia animale- │ │ │ │ │lor şi protecţia me- │ │ │ │ │diului, de identificare│ │ │ │ │şi înregistrare a bovi-│ │ │ │ │nelor, suinelor, ovi- │ │ │ │ │nelor şi caprinelor, │ │ │ │ │pentru anul 2011: │ │ │ ├────┼───────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┤ │ 9. │Lucrări de decontami- │a)în unităţi zootehnice,│14,8 lei/100 mý │ │ │nare, dezinfecţie, │de industrie alimentară,│ │ │ │dezinsecţie, deratizare│la gospodăriile │ │ │ │şi de necesitate: │populaţiei │ │ │ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │ │b) în camere de incu- │1,5 lei/mý │ │ │ │baţie, viermi de mătase │ │ │ │ │etc. │ │ ├────┼───────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┤ │10. │Manopera privind iden- │a) bovine │16,0 lei/cap de animal│ │ │tificarea şi înregis- ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │trarea animalelor şi a │b) ovine, caprine – │3,5 lei/cap de animal │ │ │mişcărilor acestora, │2 crotalii │ │ │ │corectarea eventualelor├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │erori: │c) ovine, caprine – o │2,9 lei cap de animal │ │ │ │singură crotalie │ │ │ │ ├────────────────────────┼──────────────────────┤ │ │ │d) suine │3,5 lei/cap de animal │ └────┴───────────────────────┴────────────────────────┴──────────────────────┘––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x