HOTĂRÂRE nr. 1.970 din 31 decembrie 1970

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE MINISTRI
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 2 din 5 ianuarie 1971
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 735 10/11/1997
ActulMODIFICAT DELEGE (R) 57 29/10/1974
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 735 10/11/1997
ActulMODIFICAT DELEGE (R) 57 29/10/1974

privind îmbunătăţirea cointeresarii materiale a lucrătorilor din întreprinderile pentru mecanizarea agriculturii



Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotărăşte: + 
Articolul 1Mecanicii agricoli şi mecanicii de întreţinere din cadrul întreprinderilor pentru mecanizarea agriculturii se încadrează cu salariile tarifare orare prevăzute în hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 914/1968, cu modificările ulterioare, în anexa II/1-e,la nivelul grupei B, ceea ce reprezintă o creştere a salariului cu 5%.Aceste salarii se vor plati în condiţiile realizării sarcinilor ce rezultă din normative şi programele de lucru.
 + 
Articolul 2Tarifele zilnice pentru plata în acord a lucrărilor executate în cimp, stabilite în anexa II/5 pct. C. la hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 914/1968, se modifica după cum urmează:-lucrările de categoria I 72 lei pe zi-lucrările de categoria a II-a 84 lei pe zi-lucrările de categoria a III-a 96 lei pe zi-lucrările de categoria a IV-a 108 lei pe zi.
 + 
Articolul 3Mecanicii agricoli şi mecanicii de întreţinere din cadrul întreprinderilor pentru mecanizarea agriculturii vor primi în cursul anului 80% din salariile cuvenite pentru executarea lucrărilor cînd sînt salarizaţi conform art. 2.Sumele reţinute lunar se vor restitui integral sau se vor diminua în raport de 1/1, corespunzător gradului de realizare a producţiei planificate la cooperativele agricole de producţie, pentru culturile la care s-au executat lucrările.Ministerul Agriculturii şi Silviculturii va stabili criteriile de restituire a acestor diferenţe în raport cu volumul lucrărilor executate la fiecare cultura sau alta activitate, pentru obţinerea productiilor prevăzute în planul cooperativelor agricole de producţie deservite.Mecanicii agricoli vor lucra împreună cu membrii cooperatori în formaţiuni de lucru specializate, executind în acord, pe anumite suprafeţe stabilite de la începutul anului, întregul ciclu de lucrări, de la pregătirea terenului şi pînă la recoltare şi depozitare.Pentru lucrările nelegate direct de activitatea agricolă, mecanicii agricoli şi mecanicii de întreţinere vor fi plătiţi în timpul anului cu salariul tarifar de încadrare, integral, în condiţiile în care îşi realizează sarcinile stabilite
 + 
Articolul 4Mecanicii agricoli şi mecanicii de întreţinere, care lucrează în zilele de repaus sau în zilele de sarbatori legale, vor primi în compensare un număr de zile de concediu plătit, peste concediul cuvenit, potrivit reglementărilor în vigoare.Concediul suplimentar cuvenit potrivit alineatului precedent se va acorda eşalonat în perioadele de activitate redusă în agricultura.
 + 
Articolul 5Pentru depăşirea producţiei planificate la cooperativele agricole deservite se va acorda o plata suplimentară mecanicilor agricoli, mecanicilor de întreţinere, muncitorilor din atelierele de reparaţii şi celorlalţi lucrători din staţiunile pentru mecanizarea agriculturii, care prin activitatea desfăşurată au contribuit la aceasta realizare.Plata suplimentară se calculează pe bază de tarife pe tona, care se vor stabili de Ministerul Agriculturii şi Silviculturii cu avizul Ministerului Muncii, diferenţiat pe culturi, zone şi grad de mecanizare şi se va acorda proporţional cu depăşirea obţinută, fără a se plafona.Dacă, de pilda, echipei îi revine sarcina de a realiza o producţie medie de 2,5 tone de grîu la ha pe suprafaţa ce îi este repartizata şi realizează producţia respectiva, mecanicii agricoli vor primi salariul integral pentru îndeplinirea planului. În cazul în care echipa depăşeşte planul de producţie, iar valoarea manoperei la tona de grîu este de 200 lei, pentru fiecare tona obţinută peste plan mecanicii agricoli şi cooperatorii din echipa vor primi, ca retributie suplimentară din partea cooperativei agricole de producţie, valoarea manoperei respective în bani şi în natură. De exemplu, dacă depăşirea este de 1,5 tone, retributia suplimentară va fi de 300 lei, din care o parte de pînă la 20% din producţia suplimentară obţinută la cereale (grîu, porumb) o vor putea primi în natură.În cadrul echipei retributia suplimentară obţinută se va împărţi între membrii acesteia – mecanicii agricoli şi cooperatorii – corespunzător cu munca pe care a depus-o fiecare şi cu obligaţiile îndeplinite. Din totalul cantităţii de cereale (grîu şi porumb) ce va fi primită de staţiunea de mecanizare a agriculturii pentru depăşirea planului de producţie în cooperative, se va putea cumpara de mecanicii agricoli care au lucrat la culturile respective pînă la 40%. La celelalte culturi retributia suplimentară se va acorda numai în bani.Fondul de retribuire suplimentar în bani şi în natura se va plati sau livra în contul staţiunii pentru mecanizarea agriculturii de fiecare cooperativa care a depăşit producţia planificata, în afară ordinii de preferinta stabilită prin normele în vigoare pentru Banca Agricolă.Fondurile realizate de staţiunile pentru mecanizarea agriculturii, destinate pentru retribuirea suplimentară vor fi evidentiate de banca finanţatoare într-un cont special.Aceste sume se vor elibera în afară fondului de salarii planificat.
 + 
Articolul 6Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor sînt autorizate ca pe baza documentaţiilor prezentate de Ministerul Agriculturii şi Silviculturii, sa suplimenteze fondul de salarii planificat pentru anul 1971, întreprinderilor pentru mecanizarea agriculturii şi sa modifice în mod corespunzător indicatorii de preţ de cost şi financiari.
 + 
Articolul 7Prevederile prezentei hotărîri se aplică cu începere de la 1 ianuarie 1971. Pe aceeaşi dată, pentru întreprinderile de mecanizare, se abroga art. 6 şi 7 din hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 1932/1969, precum şi anexa II/5 pct. C la hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 914/1968 cu modificările ulterioare.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x