HOTĂRÂRE nr. 1.870 din 22 decembrie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 114 din 7 februarie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 2ABROGAT DEHG 1357 27/09/2006
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1ABROGA PARTIAL PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 1
ART. 1COMPLETEAZA PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 1
ART. 1ABROGA PARTIAL PENORMA 07/02/2002 ANEXA 1
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 07/02/2002 ART. 18
ART. 1MODIFICA PENORMA 07/02/2002 ANEXA 1
ART. 2SUSPENDA PARTIAL PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 1
ART. 2SUSPENDA PARTIAL PENORMA 07/02/2002 ART. 7
ANEXA 1MODIFICA PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 1
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
ART. 1ABROGA PARTIAL PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 1
ART. 1COMPLETEAZA PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 1
ART. 1ABROGA PARTIAL PENORMA 07/02/2002 ANEXA 1
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 07/02/2002 ART. 18
ART. 1MODIFICA PENORMA 07/02/2002 ANEXA 1
ART. 2SUSPENDA PARTIAL PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 1
ART. 2SUSPENDA PARTIAL PENORMA 07/02/2002 ART. 7
ANEXA 1MODIFICA PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 1
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ART. 2ABROGAT DEHG 1357 27/09/2006

pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul INormele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifica şi se completează după cum urmează:1. La alineatul (1) al articolului 18, după punctul 5 se introduc trei noi puncte, punctele 6-8, cu următorul cuprins:

       
  Nr. crt. Categoriile de alimente Menţiuni
  "6. Produsele zaharoase/produsele de cofetărie sau băuturile care conţin acid glicirizinic sau sarea sa de amoniu ca urmare a adăugării substanţelor de acest fel sau de lemn dulce Glycyrrhiza glabra, cu o concentraţie egală sau mare de 100 mg/kg sau 10 mg/l «Conţine lemn dulce» este adăugat exact după lista ingredientelor cu excepţia cazului în care termenul «lemn dulce» figurează deja în lista ingredientelor sau în denumirea sub care se vinde produsul. În absenţa listei ingredientelor menţiunea figurează în apropierea denumirii sub care se vinde produsul.
  7. Produsele zaharoase/produsele de cofetărie care conţin acid glicirizinic sau sarea să de amoniu ca urmare a adăugării de substanţe de acest fel sau de lemn dulce Glycyrrhiza glabra, cu o concentraţie egală sau mai mare de 4 g/kg Menţiunea următoare trebuie sa fie înscrisă după lista ingredientelor: «conţinut lemn dulce persoanele suferinde de hipertensiune trebuie să evite consumul excesiv». În absenţa listei ingredientelor, menţiunea figurează în apropierea denumirii sub care se vinde produsul.
  8. Băuturile care conţin acid glicirizinic sau sarea sa de amoniu ca urmare a adăugării de substanţe de acest fel sau de lemn dulce Glycyrrhiza glabra, cu o concentraţie egală sau mai mare de 50 mg/l sau 300 mg/l, În cazul băuturilor conţinând mai mult de 1,2% în volume de alcool (x) (x) Conţinutul se aplică produselor de acest fel propuse gata pentru consum sau reconstituite în conformitate cu instrucţiunile de fabricaţie. Menţiunea următoare trebuie să fie înscrisă după lista ingredientelor: «conţinut lemn dulce – persoanele suferinde de hipertensiune trebuie să evite consumul excesiv». în absenţa listei ingredientelor, menţiunea figurează în apropierea denumirii sub care se vinde produsul."

2. Punctele 1, 5, 6, 8-14, 16-20 din anexa nr. 1a) la normele metodologice "Menţiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse" se abroga.3. Anexa nr. 1f) la normele metodologice "Lista cuprinzând ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (6^2), (11)-(14)" se modifica şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre. + 
Articolul IIAplicarea dispoziţiilor art. 7 alin. (6^2) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se suspenda până la data de 25 noiembrie 2007.
 + 
Articolul IIIProdusele aflate în stoc înainte de data intrării în vigoare a prezentei hotărâri pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare marcate iniţial, dar nu mai târziu de data de 1 iulie 2006.Prezenta hotărâre transpune următoarele acte normative europene:– Directiva Comisiei 2005/26/CE, care stabileşte o lista a ingredientelor alimentare sau a substanţelor provizoriu excluse din anexa III a la Directiva 2000/13/CE a Parlamentului şi a Consiliului European, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. 75 din 22 martie 2005;Directiva Comisiei 2004/77/CE , care modifica Directiva 1994/54/CE cu privire la etichetarea unor produse alimentare ce conţin acid glicirizinic şi sarea sa de amoniu, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. 162 din 30 aprilie 2004;– Directiva Comisiei 2005/63/CE din 3 octombrie 2005 care aduce modificări Directivei 2005/26/CE, referitoare la lista ingredientelor alimentare sau substanţelor excluse provizoriu din anexa III A la Directiva 2000/13/CE a Parlamentului şi Consiliului European, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. 258 din 4 octombrie 2005.PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:–––––Şeful Cancelariei Primului-Ministru,Aleodor Marian FrancuAutoritatea Naţionalapentru Protecţia ConsumatorilorCatalin Florin Teodorescu,secretar de statMinistrul sănătăţii,Gheorghe Eugen Nicolaescup. Ministrul integrării europene,Adrian Ciocanea,secretar de statBucureşti, 22 decembrie 2005.Nr. 1.870.
 + 
Anexa LISTAingredientelor alimentare şi a substanţelorprovizoriu excluse din anexa nr. 1f)

     
  Ingrediente Produse provizoriu excluse din această cauză
  Cereale care conţin gluten Siropuri de glucoză pe bază de grâu conţinând dextroză*)
  Maltodextrine pe bază de grâu*)
  Siropuri de glucoză pe bază de orz Cereale utilizate în distilate pentru băuturi spirtoase
  Ouă Lysozym (produs obţinut din ouă) utilizat în vin
  Albumină (produs obţinut din ouă) utilizată ca stabilizator pentru vin şi cidru
  Peşte Gelatina de peşte utilizată ca suport pentru vitamine sau preparate carotenoidice şi arome
  Gelatina de peşte sau clei de peşte utilizate ca stabilizatori pentru bere, cidru şi vin
  Soia Ulei şi grăsime de soia complet rafinate*)
  Amestec natural de tocoferoli (E 306), tocoferol D-alfa natural, acetat de tocoferol D-alfa natural, succinat de tocoferol D-alfa natural obţinuţi din soia
  Fitosteroli şi esteri de fitosteroli derivaţi din uleiuri vegetale de soia
  Ester de stanol vegetal produs din steroli obţinuţi din uleiuri vegetale din soia
  Lapte Zer utilizat în distilate pentru băuturi spirtoase
  Lactitol
  Produse din lapte (caseină) utilizate ca stabilizatori la fabricarea vinului şi a cidrului
  Fructe în coajă Fructe în coajă utilizate în distilatele pentru băuturi spirtoase
  Fructe în coajă (migdale, nuci) utilizate (ca aromă) în băuturi spirtoase
  Ţelină Ulei de frunze de ţelină şi seminţe
  Oleorezine din seminţe de ţelină
  Muştar Ulei de muştar
  Ulei de seminţe de muştar
  Oleorezine din seminţe de muştar

    *) Şi produse care rezultă din acestea, în măsura în care procesul pe care    l-au suferit nu este probabil sa crească nivelul de alergenicitate stabilit    de EFSA (European Food Safety Authority) pentru produsul relevant din care    provine.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x