HOTĂRÂRE nr. 1.655 din 14 decembrie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.142 din 16 decembrie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAOUG 179 14/12/2005 ART. 3
ActulREFERIRE LALEGE 340 12/07/2004
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
ART. 1REFERIRE LADECIZIE 356 03/06/2005
ART. 1REFERIRE LAOUG 179 14/12/2005
ART. 1REFERIRE LALEGE (R) 188 08/12/1999
ART. 4REFERIRE LALEGE (R) 188 08/12/1999 ART. 15
ART. 15REFERIRE LADECIZIE 356 03/06/2005
ART. 22REFERIRE LAHG 1212 05/10/2005
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind organizarea şi desfăşurarea examenului de atestare în funcţiile publice de prefect şi subprefect



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. III alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 179/2005 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 340/2004 privind instituţia prefectului,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul 1(1) Prezenta hotărâre reglementează condiţiile de participare, precum şi condiţiile de organizare şi desfăşurare a examenului de atestare în funcţiile publice de prefect şi subprefect, denumit în continuare examen.(2) Examenul este gestionat de comisia de concurs pentru recrutarea înalţilor funcţionari publici, numită prin Decizia primului-ministru nr. 276/2005, completată de Decizia primului-ministru nr. 356/2005, denumită în continuare comisie.(3) Secretariatul comisiei prevăzute la alin. (2) se asigură de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Persoanele care fac parte din secretariatul comisiei se desemnează prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.(4) Examenul prevăzut la alin. (1) se organizează şi se desfăşoară în condiţiile stabilite prin Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările ulterioare, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 179/2005 şi cu respectarea prevederilor prezentei hotărâri.(5) Examenul constă în două etape, după cum urmează:a) elaborarea unui proiect pe baza tematicii şi bibliografiei stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor;b) probă scrisă, care constă în rezolvarea unor subiecte în prezenţa comisiei.
 + 
Articolul 2Comisia prevăzută la art. 1 alin. (2) are următoarele atribuţii:a) verifică dosarele de înscriere la examen ale candidaţilor;b) stabileşte subiectele pentru examen;c) acordă punctajele pentru fiecare candidat în parte.
 + 
Articolul 3Secretariatul comisiei are următoarele atribuţii principale:a) întocmeşte, redactează şi semnează alături de comisie întreaga documentaţie privind activitatea specifică a acestora;b) asigură afişarea rezultatelor examenului;c) îndeplineşte orice sarcini specifice necesare pentru buna desfăşurare a examenului.
 + 
Articolul 4Pot participa la examen persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 15 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările ulterioare, cu excepţia celor prevăzute la lit. c)-e).
 + 
Articolul 5Bibliografia şi tematica pentru examen se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor şi se comunică prin afişare la sediul şi pe site-ul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi al Ministerului Administraţiei şi Internelor la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
 + 
Articolul 6(1) În vederea participării la examen candidaţii vor depune la sediul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici dosarele de înscriere.(2) Dosarele de înscriere trebuie să cuprindă următoarele documente:a) copia actului de identitate;b) formularul de înscriere;c) copii ale diplomelor de studii;d) copia carnetului de muncă sau o adeverinţă care să ateste vechimea în muncă şi, după caz, în specialitate;e) cazierul judiciar;f) adeverinţa care să ateste starea de sănătate corespunzătoare;g) recomandarea de la ultimul loc de muncă.(3) Copiile actelor prevăzute la alin. (2) se prezintă însoţite de documentele originale, care se certifică pentru conformitate cu originalul de către secretariatul comisiei, sau în copii legalizate.(4) Formularul de înscriere este pus la dispoziţia candidaţilor de secretariatul comisiei.
 + 
Articolul 7(1) Pot susţine proba scrisă a examenului candidaţii ale căror dosare de înscriere au fost verificate de comisie, în condiţiile prezentei hotărâri.(2) Rezultatele verificării dosarelor, cu menţiunea admis/respins, se comunică prin afişare la sediul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
 + 
Articolul 8(1) Pentru a putea susţine proba scrisă candidaţii sunt obligaţi să depună proiectul prevăzut la art. 1 alin. (4) lit. a) înainte de începerea probei scrise a examenului.(2) Subiectele pentru proba scrisă se stabilesc pe baza bibliografiei stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.(3) În cazul în care, datorită numărului mare de candidaţi, proba scrisă se organizează în mai multe serii, subiectele se vor schimba la fiecare serie, cu excepţia situaţiei în care se organizează simultan.(4) Seturile de subiecte se semnează de toţi membrii comisiei şi se închid în plicuri sigilate, purtând ştampila Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
 + 
Articolul 9(1) Cu două ore înainte de începerea probei scrise, la locul desfăşurării acesteia se va afişa repartizarea pe săli a candidaţilor.(2) Cu 30 de minute înainte de începerea probei scrise se face apelul nominal al candidaţilor, în vederea îndeplinirii formalităţilor prealabile, respectiv verificarea identităţii. Verificarea identităţii candidaţilor se face numai pe baza buletinului de identitate sau a cărţii de identitate.(3) După verificarea identităţii candidaţilor, ieşirea din sală a acestora atrage eliminarea din examen, cu excepţia situaţiilor de urgenţă în care aceştia pot fi însoţiţi de unul dintre membrii comisiei sau de persoanele care asigură supravegherea.(4) Durata probei scrise se stabileşte de comisie în funcţie de gradul de dificultate şi complexitate al subiectelor, dar nu poate depăşi 3 ore.(5) La ora stabilită pentru începerea probei scrise comisia prezintă candidaţilor seturile de subiecte şi invită un candidat să extragă un plic cu subiectele de examen.(6) După începerea comunicării subiectelor este interzis accesul candidaţilor care întârzie sau al oricărei persoane, în afara membrilor comisiei, precum şi a persoanelor care asigură secretariatul comisiei, respectiv supravegherea desfăşurării probei. În acest caz candidatul este eliminat din examen.(7) În încăperea în care are loc examenul, pe toată perioada derulării acestuia, inclusiv a formalităţilor prealabile şi a celor ulterioare finalizării probei, candidaţilor nu le este permisă deţinerea sau folosirea vreunei surse de consultare sau a telefoanelor mobile ori a altor mijloace de comunicare la distanţă.(8) Nerespectarea dispoziţiilor prevăzute la alin. (7) atrage eliminarea candidatului din proba de examen. Comisia, constatând încălcarea acestor dispoziţii, va elimina candidatul din sală, va face menţiunea "Anulat" pe lucrare şi va consemna cele întâmplate în procesul-verbal.(9) Lucrările vor fi redactate, sub sancţiunea anulării, doar pe seturile de hârtie asigurate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, purtând ştampila acesteia pe fiecare filă, în colţul din stânga sus. Prima filă, după înscrierea numelui şi a prenumelui în colţul din dreapta, va fi lipită astfel încât datele înscrise să nu poată fi identificate şi se va aplica ştampila Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.(10) Candidatul are obligaţia de a preda comisiei lucrarea scrisă la expirarea timpului alocat probei scrise, semnând borderoul special întocmit în acest sens.
 + 
Articolul 10(1) Lucrările scrise se corectează sigilate.(2) Lucrările scrise care prezintă însemnări în scopul identificării candidaţilor se anulează şi nu vor mai fi notate. Menţiunea "Anulat" se va face atât pe lucrare, cât şi pe borderoul de notare şi pe centralizatorul nominal, consemnându-se aceasta în procesul-verbal.(3) După notarea de către fiecare membru al comisiei de concurs, lucrările scrise se desigilează.
 + 
Articolul 11(1) Probele de examen se notează cu puncte de la 0 la 100.(2) Criteriile de evaluare a proiectului, precum şi modul de acordare a punctajului pentru proba scrisă se stabilesc de comisie şi se afişează la finalizarea probei scrise la locul desfăşurării examenului.(3) Rezultatul final se calculează potrivit ponderii stabilite de comisie în conformitate cu alin. (2).(4) Promovarea examenului se face ca urmare a obţinerii punctajului minim de 50 de puncte.
 + 
Articolul 12Rezultatul final, cu menţiunea "Admis" sau "Respins", se comunică candidaţilor prin afişare la sediul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici nu mai târziu de 48 de ore de la finalizarea probei scrise.
 + 
Articolul 13La finalizarea examenului se întocmeşte un proces-verbal care să conţină modul de desfăşurare a examenului şi rezultatele obţinute de candidaţi, semnat de membrii comisiei.
 + 
Articolul 14Contestaţiile se depun la sediul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, la secretariatul comisiei de soluţionare a contestaţiilor, sub sancţiunea decăderii din acest drept, după afişarea rezultatelor finale ale examenului de atestare, în termen de 24 de ore de la data afişării rezultatelor.
 + 
Articolul 15(1) Contestaţiile se soluţionează de comisia de soluţionare a contestaţiilor, numită prin Decizia primului-ministru nr. 276/2005, astfel cum a fost completată prin Decizia primului-ministru nr. 356/2005.(2) Secretariatul comisiei de soluţionare a contestaţiilor prevăzute la alin. (1) este asigurat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi se desemnează prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
 + 
Articolul 16Comisia de soluţionare a contestaţiilor analizează procesul-verbal întocmit în condiţiile prevăzute de art. 13, acordă punctajele pentru fiecare dintre cele două probe şi poate aproba contestaţia, modificând punctajul final acordat de comisie, în situaţia în care:a) constată că punctajele nu au fost acordate potrivit baremului şi răspunsurilor din lucrarea scrisă;b) constată că există o diferenţă mai mare de 10 puncte/probă între punctajele acordate de comisie şi comisia de soluţionare a contestaţiilor.
 + 
Articolul 17Contestaţia va fi respinsă în următoarele situaţii:a) dacă în urma analizării contestaţiei se constată că punctajele au fost acordate potrivit baremului şi răspunsurilor din lucrarea scrisă;b) dacă între punctajul acordat de comisie şi cel apreciat de comisia de soluţionare a contestaţiilor nu este o diferenţă mai mare de 10 puncte/probă;c) dacă punctajul acordat de comisia de soluţionare a contestaţiilor este mai mic decât punctajul acordat de comisie.
 + 
Articolul 18Comunicarea rezultatelor la contestaţiile depuse se face prin afişare la sediul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici imediat după soluţionarea contestaţiilor.
 + 
Articolul 19În cazul respingerii contestaţiei candidatul se poate adresa instanţei de contencios administrativ, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 20(1) Comisiile prevăzute la art. 1 alin. (2) şi la art. 15, prin intermediul secretariatului, pun la dispoziţie candidaţilor interesaţi, la solicitarea acestora, documentele elaborate de aceste comisii, mai puţin cele care conţin date cu caracter personal ale candidaţilor.(2) Orice candidat are acces, la solicitarea sa, la lucrarea individuală redactată în cadrul probei scrise a examenului.
 + 
Articolul 21La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se afişează, atât la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cât şi pe site-ul acestora, data, locul şi ora la care se va desfăşura examenul de atestare.
 + 
Articolul 22Pentru participarea la lucrările comisiilor prevăzute la art. 1 alin. (2) şi la art. 15, membrii şi secretariatul acestora au dreptul la indemnizaţia plătită potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.212/2005 privind unele măsuri necesare pentru desfăşurarea activităţii comisiilor pentru înalţii funcţionari publici.PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:–––––Ministrul administraţiei şi internelor,Vasile Blagap. Ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei,Mihai Constantin Şeitan,secretar de statp. Ministrul finanţelor publice,Doina-Elena Dascălu,secretar de statBucureşti, 14 decembrie 2005.Nr. 1.655.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x