HOTĂRÂRE nr. 1.615 din 23 decembrie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 37 din 16 ianuarie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 705 03/12/2001 ART. 63
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
ART. 9REFERIRE LALEGE 29 07/11/1990 ART. 5
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEHG 1384 18/11/2009
ART. 2REFERIT DELEGE 396 30/10/2006

privind organizarea şi funcţionarea Comisiei de mediere socială



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 63 alin. (3) din Legea nr. 705/2001 privind sistemul naţional de asistenţă socială,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul 1(1) Comisia de mediere socială, denumită în continuare comisie, se organizează în cadrul fiecărei direcţii pentru dialog, familie şi solidaritate socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.(2) Comisia funcţionează pentru fiecare judeţ şi sector al municipiului Bucureşti.(3) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, directorul executiv al direcţiei pentru dialog, familie şi solidaritate socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, organizează secretariatul comisiei.(4) Comisia are rol consultativ.
 + 
Articolul 2Comisia îndeplineşte următoarele atribuţii principale:a) mijloceşte dialogul dintre serviciile publice de asistenţă socială şi solicitanţii sau beneficiarii de drepturi de asistenţă socială;b) analizează motivele de nemulţumire notificate în scris de către solicitanţii drepturilor de asistenţă socială sau de către beneficiarii acestor drepturi;c) analizează nemulţumirile beneficiarilor legate de măsurile cuprinse în planul de intervenţie sau de calitatea serviciilor acordate în baza planului individualizat, planuri prevăzute la acordarea serviciilor sociale în conformitate cu legislaţia în vigoare;d) clarifică prin dialog divergenţele dintre părţi, respectiv solicitanţii sau beneficiarii de drepturi de asistenţă socială, pe de o parte, şi reprezentanţii autorităţilor sau ai instituţiilor care le acordă, pe de altă parte;e) difuzează organelor şi autorităţilor interesate şi aduce la cunoştinţă solicitanţilor sau beneficiarilor de drepturi de asistenţă socială concluziile raportului la mediere;f) prin secretariatul propriu, elaborează programele principalelor sale activităţi;g) acordă consultaţii gratuite în domeniul drepturilor de asistenţă socială.
 + 
Articolul 3(1) Comisia este compusă din 5 membri, reprezentanţi ai următoarelor instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale:a) direcţiile pentru dialog, familie şi solidaritate socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin responsabilul pentru activităţile de asistenţă socială;b) serviciile publice de asistenţă socială judeţene, respectiv serviciul public de asistenţă socială al municipiului Bucureşti;c) instituţiile specializate de asistenţă socială care funcţionează la nivelul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti;d) organizaţiile societăţii civile care au încheiat convenţii de parteneriat în domeniul asistenţei sociale cu consiliile judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau consiliile locale.(2) Conducerea comisiei este exercitată de către directorul executiv al direcţiei pentru dialog, familie şi solidaritate socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru cazurile care privesc serviciile sociale şi prestaţiile băneşti stabilite la nivelul primăriilor, sau de către secretarul general al prefecturii, pentru cazurile care privesc alocaţiile familiale stabilite la nivelul direcţiilor pentru dialog, familie şi solidaritate socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Directorul executiv al direcţiei pentru dialog, familie şi solidaritate socială şi secretarul general al prefecturii îndeplinesc funcţia de preşedinte al comisiei, în raport cu problemele analizate.(3) Cu excepţia responsabilului pentru activităţile de asistenţă socială, prevăzut la alin. (1) lit. a), componenţa nominală a comisiei este diferită pentru fiecare şedinţă de mediere în raport cu problemele analizate şi este stabilită de secretariatul comisiei.
 + 
Articolul 4(1) Componenţa nominală a comisiei se stabileşte şi activitatea membrilor comisiei se realizează cu respectarea dispoziţiilor legale privind eliminarea conflictului de interese.(2) Directorul executiv al direcţiei pentru dialog, familie şi solidaritate socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, anunţă, prin secretariatul comisiei, instituţiile publice şi organizaţiile societăţii civile, prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b)-d), pentru a-şi desemna reprezentantul sau, după caz, reprezentanţii la următoarea întrunire a comisiei.
 + 
Articolul 5(1) Cererile de mediere însoţite de actele doveditoare se depun la sediile direcţiilor pentru dialog, familie şi solidaritate socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, de către solicitanţii sau beneficiarii de drepturi de asistenţă socială ori, în numele acestora, de către secretarul general al prefecturii.(2) Solicitanţii sau beneficiarii de drepturi de asistenţă socială au dreptul de a depune cererea de mediere prin intermediul reprezentantului lor legal, după caz.(3) Cererile de mediere se înregistrează în registrul de mediere.(4) Registrul de mediere se completează de secretariatul comisiei, organizat în cadrul compartimentului dialog social, legislaţie, salarizare, conflicte şi contracte colective de muncă al direcţiilor pentru dialog, familie şi solidaritate socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.(5) Registrul de mediere va cuprinde datele necesare identificării solicitantului, numărul de înregistrare a cererii de mediere, informaţii privind obiectul acesteia, data şi ora la care are loc medierea, concluzia la care a ajuns comisia, precum şi, pe scurt, motivarea acesteia.
 + 
Articolul 6(1) Comisia se întruneşte cel puţin o dată pe lună la sediul prevăzut la art. 5 alin. (1).(2) Şedinţele de mediere sunt validate în cazul în care sunt prezenţi cel puţin 3 membri ai comisiei.
 + 
Articolul 7(1) La şedinţa de mediere sunt convocaţi solicitanţii sau beneficiarii de drepturi de asistenţă socială petenţi şi reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale a căror activitate face obiectul cererii de mediere.(2) Convocarea se face cu 15 zile calendaristice înainte de data medierii prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin alte mijloace care asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia.(3) La convocare se anexează copia de pe cererea de mediere.(4) Reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale, prevăzuţi la alin. (1), trebuie să se prezinte la mediere cu toate actele care privesc obiectul cererii de mediere.
 + 
Articolul 8(1) Concluziile şi măsurile adoptate de comisie sunt consemnate într-un raport semnat de membrii prezenţi la mediere şi care este transmis părţilor în termen de 5 zile calendaristice de la redactare.(2) Măsurile cuprinse în raport au rol consultativ.
 + 
Articolul 9(1) Sesizarea comisiei nu împiedică beneficiarii sau solicitanţii de drepturi de asistenţă socială să se adreseze instanţei de judecată competente pentru soluţionarea litigiilor ivite şi nu suspendă termenele prevăzute la art. 5 din Legea contenciosului administrativ nr. 29/1990, cu modificările ulterioare.(2) Atât convocarea, cât şi raportul transmis părţilor vor cuprinde menţiunea expresă privind caracterul consultativ al concluziilor comisiei şi a faptului că declanşarea procedurii de mediere nu îi împiedică pe petenţi să se adreseze instanţei de judecată competente, în termenele prevăzute de lege.
 + 
Articolul 10Directorii executivi ai direcţiilor pentru dialog, familie şi solidaritate socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prezintă anual ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei un raport privind cazuistica comisiilor.
 + 
Articolul 11Activitatea secretariatului comisiei se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.PRIM-MINISTRUADRIAN NĂSTASEContrasemnează:────────────────Ministrul muncii,solidarităţii sociale şi familiei,Elena DumitruMinistrul administraţiei şi internelor,Ioan RusMinistrul delegatpentru administraţia publică,Gabriel OpreaMinistrul finanţelor publice,Mihai Nicolae TănăsescuBucureşti, 23 decembrie 2003.Nr. 1.615.──────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x