HOTĂRÂRE nr. 1.569 din 18 decembrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 20 ianuarie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 414 26/06/2002 ART. 9
ActulCONTINE PENORMA 18/12/2002
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 1APROBA PENORMA 18/12/2002
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ART. 2REFERIT DEORDIN 347 20/05/2003

pentru aprobarea Normelor privind limitele legale de perisabilitate la mărfuri în procesul de comercializare



În temeiul art. 107 din Constituţie şi al art. 9 alin. (6) lit. b) din Legea nr. 414/2002 privind impozitul pe profit,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Se aprobă Normele privind limitele legale de perisabilitate la mărfuri în procesul de comercializare, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 2Pentru instituţiile publice limitele maxime de perisabilitate admise se aproba de către ordonatorul principal de credite. În acest scop ministerele vor stabili limite proprii, care vor fi supuse spre avizare Ministerului Finanţelor Publice.PRIM-MINISTRUADRIAN NASTASEContrasemnează:–––––Ministrul pentru întreprinderilemici şi mijlocii şi cooperatie,Silvia CiorneiMinistrul finanţelor publice,Mihai Nicolae TanasescuMinistrul sănătăţii şi familiei,Daniela BartosMinistrul turismului,Matei-Agathon DanMinistrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie SarbuBucureşti, 18 decembrie 2002.Nr. 1.569.
 + 
Anexa 1NORMEprivind limitele legale deperisabilitate la mărfuri în procesul de comercializare + 
Articolul 1Prin perisabilitati, în sensul prezentelor norme, se înţelege scazamintele care se produc în timpul transportului, manipulării, depozitarii şi desfacerii mărfurilor, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, răcire, inghetare, topire, oxidare, aderare la pereţii vagoanelor sau vaselor în care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, în procesul de comercializare în reţeaua de distribuţie (depozite cu ridicată, unităţi comerciale cu amănuntul şi de alimentaţie publică).
 + 
Articolul 2Nu constituie perisabilitati pierderile incluse în normele de consum tehnologic, precum şi cele produse prin neglijenţa, sustrageri şi cele produse de alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forta majoră.
 + 
Articolul 3Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate la mărfuri potrivit prevederilor art. 1 sunt prevăzute la art. 13.
 + 
Articolul 4Perisabilitatile produse în condiţiile menţionate la art. 1 se aproba de către managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice, după caz, la nivelul cantităţilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia receptionarii mărfurilor transportate, a inventarierii sau a predării gestiunii, până la limitele prevăzute la art. 13.
 + 
Articolul 5Limitele maxime de perisabilitate pentru mărfurile ambalate în recipiente din sticlă se aplică şi pentru ambalajele respective.
 + 
Articolul 6Perisabilitatile pot fi acordate numai după o verificare faptica a cantităţilor de produse existente în gestiune, stabilite după cantarire, numărare, măsurare şi prin alte asemenea procedee şi după efectuarea compensărilor conform prevederilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 7Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare şi desfacere se stabilesc la nivelul întregii activităţi a persoanei juridice plătitoare de impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de mărfuri la preţul de înregistrare al mărfurilor intrate sau la preţul de livrare pentru mărfurile vândute în perioada cuprinsă între doua inventare.
 + 
Articolul 8Aceleaşi limite maxime de perisabilitate se acordă şi pentru mărfurile din stoc.
 + 
Articolul 9Limitele maxime de perisabilitate în timpul transportului se aplică o singură dată pentru cantităţile de marfa efectiv intrate sau, după caz, livrate, în funcţie de condiţia de livrare stabilită între furnizor şi beneficiar.
 + 
Articolul 10Comercianţii pot stabili cote de perisabilitati diferenţiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea încadrării în limitele maxime de perisabilitate prevăzute pentru grupa respectiva de mărfuri.
 + 
Articolul 11Pierderile sau scaderile cantitative care depăşesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.
 + 
Articolul 12Normele privind limitele legale de perisabilitate se aplică numai persoanelor juridice care sunt obligate, potrivit legii, la plata impozitului pe profit, în limita cărora cheltuielile cu perisabilitatile sunt deductibile din veniturile realizate.
 + 
Articolul 13Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate la mărfuri în procesul de comercializare sunt cele cuprinse în tabelele următoare, şi anume:a) tabelul nr. 1, pentru produse alimentare şi nealimentare;b) tabelul nr. 2, pentru produse medicamentoase de uz uman;c) tabelul nr. 3, pentru produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar.

    TABELUL 1
                              LIMITELE LEGALE
         de perisabilitate pentru produse alimentare şi nealimentare

┌────┬────────────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────┐│Nr. │Denumirea grupei, │ Felul │Limita maxima de perisabilitate (%) ││crt.│subgrupei sau │ambalajului ├─────────┬───────────┬──────────────┤│ │produsului │ │Transport│ Depozitare│Desfacere cu ││ │ │ │ │ │ amănuntul ││ │ │ │ │ │ sau în ││ │ │ │ │ │alimentaţia ││ │ │ │ │ │ publică │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 1. │Carne, slanina, │vrac, tavi, │ │ │ ││ │organe şi │navete, saci │ │ │ ││ │subproduse │ │ │ │ ││ │comestibile (de │ │ │ │ ││ │ovine, porcine, │ │ │ │ ││ │bovine, păsări, │ │ │ │ ││ │vanat) – proaspete │ │ │ │ ││ │şi refrigerate │ │ 0,15 │ 0,25 │ 0,45 ││ │(exclusiv cele │ │ │ │ ││ │preambalate în │ │ │ │ ││ │gramaj fix şi carnea│ │ │ │ ││ │de miel) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 2. │Carne de miel – │vrac, tavi, │ │ │ ││ │proaspăta şi │navete, saci │ – │ 0,25 │ 0,45 ││ │refrigerata │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 3. │Carne congelata │vrac, tavi, │ │ │ ││ │ │navete │ – │ 0,25 │ 1,20 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 4. │Preparate din carne │navete, tavi, │ │ │ ││ │(cu excepţia celor │saci │ 0,20 │ 0,30 │ 0,75 ││ │crude, uscate şi a │ │ │ │ ││ │celor preambalate în│ │ │ │ ││ │gramaj fix) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 5. │Preparate din carne │navete, tavi, │ │ │ ││ │crude, uscate (cu │saci │ 0,10 │ 0,27 │ 0,75 ││ │excepţia celor │ │ │ │ ││ │preambalate în │ │ │ │ ││ │gramaj fix) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 6. │Branzeturi şi │navete, putini,│ │ │ ││ │produse lactate │ butoaie, │ │ │ ││ │proaspete │bidoane, lăzi, │ │ │ ││ │ │ cutii │ │ │ ││ │a)Fermentate sau │ │ │ │ ││ │framantate │ │ │ │ ││ │- parafinate sau │lăzi, cutii │ 0,24 │ 0,50 │ 1,25 ││ │acoperite cu folie │ │ │ │ ││ │- neparafinate sau │lăzi, cutii │ 0,40 │ 0,50 │ 1,25 ││ │neacoperite cu folie│ │ │ │ ││ │b)Topite şi afumate │navete, lăzi, │ 0,40 │ 0,15 │ 1,25 ││ │ │cutii │ │ │ ││ │c)Branzeturi │navete, lăzi, │ │ │ ││ │proaspete │putini, cutii │ │ │ ││ │- cas de oaie │ │ 1,00 │ 1,50 │ 1,25 ││ │proaspăt; │ │ │ │ ││ │- unt de masa bloc; │ │ – │ 0,05 │ 0,60 ││ │- urda; │ │ 1,00 │ 1,50 │ 1,25 ││ │- branza de vaci; │ │ 1,00 │ 0,25 │ 1,25 ││ │d)Branzeturi în │ │ 1,50 │ 0,35 │ 1,25 ││ │saramura (telemea, │ │ │ │ ││ │Fetta, etc)-păstrate│ butoaie, │ │ │ ││ │în frigider │bidoane, putini│ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 7. │Lapte de consum │ butelii din │ │ │ ││ │ │sticlă şi din │ │ │ ││ │ │plastic, pungi │ 0,10 │ 0,20 │ 0,45 ││ │ │din plastic, │ │ │ ││ │ │cutii, bidoane │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 8. │Peste: │cisterne, lăzi,│ │ │ ││ │ │butoaie, cutii │ │ │ ││ │- viu │ │ 0,80 │ 0,30 │ 0,55 ││ │- proaspăt şi │ │ 0,80 │ 0,30 │ 0,55 ││ │ refrigerat │ │ │ │ ││ │- congelat │ │ 0,30 │ 0,30 │ 0,55 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 9. │Peste afumat, sarat,│ lăzi, cutii, │ │ │ ││ │subproduse precum │ butoaie, │ │ │ ││ │şi preparate şi │ borcane │ │ │ ││ │semipreparate din │ │ │ │ ││ │peste, inclusiv icre│ │ 0,10 │ 0,20 │ 0,30 ││ │(exclusiv portionat │ │ │ │ ││ │în gramaj fix) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│10. │Oua │ lăzi, cofraje│ 0,50 │ 0,30 │ 1,50 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│11. │Ulei comestibil │ butoaie, │ │ │ ││ │ │ cisterne │ 0,20 │ 0,07 │ 0,10 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│12. │Făina, gris şi │saci, pachete, │ 0,06 │ 0,025 │ 0,08 ││ │produse decorticate │ boxpalete │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│13. │Orez │saci, pachete, │ 0,06 │ 0,30 │ 0,07 ││ │ │ boxpalete │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│14. │Arpacas, făina de │saci, pachete │ 0,06 │ 0,025 │ 0,08 ││ │porumb │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│15. │Produse de │lăzi, navete, │ │ │ ││ │panificatie (paste │saci, pungi, │ 0,10 │ 0,02 │ 0,08 ││ │fainoase, biscuiti, │cutii │ │ │ ││ │pesmet) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│16. │Cozonac, pateuri, │lăzi, navete │ 0,10 │ 0,02 │ 0,28 ││ │placinte │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│17. │Zahăr │saci, lăzi, │ 0,08 │ 0,08 │ 0,10 ││ │ │ cutii, │ │ │ ││ │ │boxpalete │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│18. │Dulciuri, produse de│cutii, lăzi, │ │ │ ││ │bombonerie │boxpalete │ 0,10 │ 0,02 │ 0,10 ││ │(bomboane, jeleuri, │ │ │ │ ││ │rahat, halvita) – │ │ │ │ ││ │exclusiv pre- │ │ │ │ ││ │ambalate în gramaj │ │ │ │ ││ │fix │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│19. │Halva │cutii, lăzi, │ │ │ ││ │ │navete │ 0,10 │ 0,50 │ 0,10 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│20. │Prajituri (inclusiv │tavi, cutii, │ │ │ ││ │napolitane, │lăzi, navete │ 0,10 │ – │ 0,25 ││ │fursecuri │ │ │ │ ││ │turta dulce) – │ │ │ │ ││ │exclusiv │ │ │ │ ││ │preambalate în │ │ │ │ ││ │gramaj fix │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│21. │Inghetata │bidoane, cutii │ 0,10 │ – │ 0,55 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│22. │Apa minerala │ boxpalete, │ │ │ ││ │ │ navete │ │ │ ││ │ │butelii din │ │ │ ││ │ │ sticlă, │ 1,00 │ 0,50 │ 0,30 ││ │ │butelii din │ │ │ ││ │ │ plastic │ 0,05 │ 0,005 │ 0,02 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│23. │Băuturi răcoritoare │boxpalete, │ │ │ ││ │ │ navete │ │ │ ││ │ │butelii din │ │ │ ││ │ │ sticlă │ 1,00 │ 0,50 │ 0,30 ││ │ │butelii din │ │ │ ││ │ │ plastic │ 0,05 │ 0,005 │ 0,02 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│24. │Vin, tuica, rachiuri│ │ │ │ ││ │şi alte băuturi │ │ │ │ ││ │alcoolice │navete, cutii │ – │ – │ 0,10* ││ │- imbuteliate în │ │ │ │ ││ │recipiente din │ │ │ │ ││ │sticlă │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│25. │Vin, tuica, rachiuri│ butoaie, │ │ │ ││ │- vărsate │ cisterne │ 0,075 │ 0,005 │ 0,05 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│26. │Bere │navete, butelii│ │ │ ││ │ │din sticlă, │ 0,25 │ 0,04 │ 0,50 ││ │ │navete, butelii│ │ │ ││ │ │din plastic │ 0,05 │ 0,005 │ 0,02 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│27. │Conserve de │navete, box- │ │ │ ││ │legume şi fructe │palete, ladite,│ 0,10 │ 0,10 │ 0,10 ││ │ │cutii, borcane │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│28. │Marmelada, magiun │ladite, borcane│ 0,10 │ 0,50 │ 0,10 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│29. │Legume – proaspete │ lăzi, ladite, │ │ │ ││ │ │navete, cutii, │ 0,20 │ 0,30 │ 1,3 ││ │ │plase, casolete│ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│30. │Fructe – proaspete │lăzi, ladite, │ │ │ ││ │ │navete, cutii, │ 0,20 │ 0,40 │ 1,3 ││ │ │plase, casolete│ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│31. │Legume şi fructe – │ │ │ │ ││ │uscate, deshidratate│lăzi, navete, │ 0,05 │ 0,10 │ 0,30 ││ │ │ casolete │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│32. │Legume şi fructe – │ │ │ │ ││ │semiindustrializate │ butoaie │ 0,10 │ 0,30 │ 1,3 ││ │(lacto-fermentate în│ │ │ │ ││ │saramura, oţet, │ │ │ │ ││ │pulpe, marcuri, │ │ │ │ ││ │sucuri concentrate) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│33. │Cafea (boabe cruda, │ │ │ │ ││ │prajita, macinata) -│ saci │ 0,01 │ 0,03 │ 0,10 ││ │- exclusiv │ │ │ │ ││ │preambalata în │ │ │ │ ││ │gramaj fix │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│34. │Ceai (exclusiv │saci, cutii │ 0,10 │ 0,03 │ 0,10 ││ │preambalat în │ │ │ │ ││ │gramaj fix) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│35. │Piper │ │ │ │ ││ │- alb; │saci, lăzi │ 0,10 │ 0,40 │ 0,10 ││ │- negru │ │ 0,10 │ 0,03 │ 0,10 ││ │(exclusiv preambalat│ │ │ │ ││ │în gramaj fix) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│36. │Susan, ienibahar, │saci, lăzi │ 0,10 │ 0,03 │ 0,08 ││ │scortisoara, │ │ │ │ ││ │cuisoare, nucsoara, │ │ │ │ ││ │cacao, vanilie şi │ │ │ │ ││ │alte condimente şi │ │ │ │ ││ │mirodenii (exclusiv │ │ │ │ ││ │preambalate în │ │ │ │ ││ │gramaj fix) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│37. │Foi de dafin │ │ │ │ ││ │(exclusiv preambalat│saci, lăzi │ 0,10 │ 0,20 │ 0,10 ││ │în gramaj fix) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│38. │Masline (exclusiv │butoaie, │ 0,05 │ 0,20 │ 0,45 ││ │preambalate în │bidoane │ │ │ ││ │gramaj fix) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│39. │Curmale, smochine, │lăzi, saci │ 0,10 │ 0,20 │ 0,08 ││ │roscove, alune │ │ │ │ ││ │turcesti (exclusiv │ │ │ │ ││ │preambalate în │ │ │ │ ││ │gramaj fix) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│40. │Stafide (exclusiv │ ladite │ 0,10 │ 0,10 │ 0,10 ││ │preambalate în │ │ │ │ ││ │gramaj fix) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│41. │Miez de nuca şi │ saci │ – │ – │ 1,00 ││ │seminţe de dovleac │ │ │ │ ││ │(exclusiv │ │ │ │ ││ │preambalate în │ │ │ │ ││ │gramaj fix) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│42. │Arahide (cu coaja şi│ saci │ 0,10 │ 0,45 │ 0,09 ││ │decorticate) – │ │ │ │ ││ │exclusiv │ │ │ │ ││ │preambalate în │ │ │ │ ││ │gramaj fix │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│43. │Naut (crud) – │ saci │ 0,002 │ 0,14 │ 0,09 ││ │exclusiv │ │ │ │ ││ │preambalate în │ │ │ │ ││ │gramaj fix │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│44. │Migdale (exclusiv │ saci │ 0,10 │ 0,50 │ 0,08 ││ │preambalate în │ │ │ │ ││ │gramaj fix) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│45. │Preparate culinare │ tavi, navete, │ │ │ ││ │şi semipreparate │ cutii, │ │ │ ││ │casolete │ │ – │ – │ 0,45 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ │Alte produse │ │ │ │ ││46. │alimentare: │ │ │ │ ││ │- sare (bulgari şi │ saci │ 0,20 │ 0,30 │ 0,05 ││ │macinata); │ │ │ │ ││ │- oţet – vrac; │ butoaie │ 0,10 │ 0,006 │ 0,05 ││ │- miere şi produse │ │ │ │ ││ │apicole; │ bidoane, │ 0,02 │ 0,05 │ 0,30 ││ │(exclusiv │borcane, lăzi, │ │ │ ││ │preambalate în │ │ │ │ ││ │gramaj fix) │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│47. │Produse de uz │ │ │ │ ││ │casnic, menaj, │ │ │ │ ││ │decorative din │ │ │ │ ││ │sticlă, cristal, │ │ │ │ ││ │sticlă termo- │ │ │ │ ││ │rezistenta: │ │ │ │ ││ │- produse pentru │ cutii │ 0,15 │ 0,05 │ 0,10 ││ │menaj şi decorative;│ │ │ │ ││ │- borcane, baloane, │ palete, vrac │ 1,50 │ 1,00 │ 1,00 ││ │sticle pentru uz │ │ │ │ ││ │casnic; │ │ │ │ ││ │- geamuri; │vrac, palete, │ 2,50 │ 0,50 │ 1,00 ││ │ │ stelaje │ │ │ ││ │- oglinzi; │pachete, cutii,│ 0,80 │ 0,15 │ 0,50 ││ │ │ stelaje │ │ │ ││ │- globuri şi │ │ │ │ ││ │ abajururi; │cutii, vrac. │ 0,50 │ 0,15 │ 1,00 ││ │ │ pachete │ │ │ ││ │- globuri şi orna- │ cutii │ 0,50 │ 0,50 │ 1,80 ││ │ mente pentru pom; │ │ │ │ ││ │- becuri electrice │ cutii │ 0,10 │ 0,05 │ 1,00 ││ │ şi tuburi │ │ │ │ ││ │ fluorescente │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│48. │Produse din │ │ │ │ ││ │portelan, faianta, │ │ │ │ ││ │ceramica, vitrus, │ │ │ │ ││ │ceroterm, majolica, │ │ │ │ ││ │alabastru şi samota:│ │ │ │ ││ │- produse pentru │ cutii, vrac │ 0,40 │ 0,10 │ 0,40 ││ │menaj şi decorative;│ │ │ │ ││ │- produse sanitare; │ vrac, cutii │ 0,15 │ 0,05 │ 0,10 ││ │- plăci de faianta, │ cutii │ 0,10 │ 0,05 │ 0,15 ││ │gresie, ceramica │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│49. │Produse de menaj şi │ │ │ │ ││ │decorative din │ vrac, cutii, │ │ │ ││ │argila glazurata │ pachete │ 0,55 │ – │ 0,50 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│50. │Produse decorative │ │ │ │ ││ │din argila │ vrac, cutii, │ 1,45 │ – │ 0,50 ││ │neglazurata │ pachete │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│51. │Tigle, coame, olane │ vrac, paleti │ 0,30 │ 0,05 │ 0,10 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│52. │Caramizi şi │ │ │ │ ││ │materiale de zidărie│ vrac, cutii, │ 0,20 │ – │ 0,10 ││ │asimilabile │ paleti │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│53. │Ciment, ipsos, var │ vrac, saci │ 0,03 │ 0,02 │ 0,10 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│54. │Huma │ vrac, saci │ 0,05 │ 0,45 │ 1,20 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│55. │Produse chimice │ │ │ │ ││ │- lichide │flacoane din │ 0,50 │ 0,10 │ 0,10 ││ │ │sticlă, plastic│ │ │ ││ │- praf, bulgari │ vrac, saci, │ │ │ ││ │ │ cutii │ – │ 0,05 │ – │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│56. │Detergenti uz casnic│pungi plastic, │ │ │ ││ │ │hârtie, cutii, │ │ │ ││ │ │saci │ 0,80 │ 0,10 │ 0,20 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│57. │Produse de toaleta │ │ │ │ ││ │(exclusiv cele din │flacoane din │ 0,20 │ 0,10 │ 0,30 ││ │casete şi seturi) │sticlă, plastic│ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┴──────────────┤│58. │Lemn de foc │ vrac │ 0,40 │depozitare şi desfacere ││ │ │ │ ├───────────────────────── ││ │ │ │ │7,0 – la o durată medie de││ │ │ │ │depozitare de 90 de zile; ││ │ │ │ │ limita maxima de ││ │ │ │ │perisabilitate de 7,0 se ││ │ │ │ │aplica proporţional cu ││ │ │ │ │ durata efectivă de ││ │ │ │ │depozitare raportată la ││ │ │ │ │ o perioadă de 90 ││ │ │ │ │ de zile │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────────────────────┤│59. │Cărbuni: lignit, │ vrac │ 0,30 │ depozitare şi desfacere ││ │cărbune brun, huila,│ │ ├──────────────────────────┤│ │brichete (exclusiv │ │ │1,5 – la o durată medie de││ │subgranulat) │ │ │depozitare de 90 de zile; ││ │ │ │ │ limita maxima de ││ │ │ │ │perisabilitate de 1,5 ││ │ │ │ │se aplică proporţional cu ││ │ │ │ │ durata efectivă de ││ │ │ │ │depozitare raportată la ││ │ │ │ │ o perioadă de 90 ││ │ │ │ │ de zile │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼──────────────────────────┤│60. │Cărbune marunt │ vrac │ 0,50 │depozitare şi desfacere ││ │(subgranulat) │ │ ├──────────────────────────┤│ │ │ │ │5,0 – la o durată medie de││ │ │ │ │depozitare de 90 de zile; ││ │ │ │ │ limita maxima de ││ │ │ │ │ perisabilitate de 5,0 se ││ │ │ │ │ aplica proporţional cu ││ │ │ │ │ durata efectivă de ││ │ │ │ │ depozitare raportată la o││ │ │ │ │ perioada de 90 de zile │└────┴────────────────────┴───────────────┴─────────┴──────────────────────────┘––––Notă *) Se aplica pentru vin, tuica, rachiu, băuturi alcoolice imbuteliate şi vândute la pahar.

    TABELUL 2
                             LIMITELE LEGALE
        de perisabilitate pentru produse medicamentoase de uz uman

┌────┬────────────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────┐│Nr. │Denumirea grupei, │ Felul │Limita maxima de perisabilitate (%) ││crt.│subgrupei sau │ ambalajului ├─────────┬───────────┬──────────────┤│ │produsului │ │Transport│ Depozitare│Desfacere în ││ │ │ │ │ │ farmacii ││ │ │ │ │ │ şi ││ │ │ │ │ │ drogherii │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 1. │Substanţe │ │ │ │ ││ │farmaceutice │ │ │ │ ││ │lichide: │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ │a) apoase │flacon sticlă/ │ 0,30 │ 0,50 │ 2,00 ││ │ │canistra PVC │ │ │ ││ │ │ │ │ │ ││ │b) alcoolice │flacon sticlă/ │ 0,30 │ 0,50 │ 1,00 ││ │ │canistra PVC │ │ │ ││ │c) volatile │flacon sticlă/ │ 0,30 │ 0,50 │ 2,50 ││ │ │canistra PVC │ │ │ ││ │d) foarte volatile │flacon sticlă │ 0,30 │ 1,00 │ 3,00 ││ │e) acizi şi │ │ │ │ ││ │ substanţe │flacon sticlă │ │ │ ││ │ uleioase │ │ 0,30 │ 1,00 │ 2,00 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 2. │Substanţe farma- │borcan sticlă/ │ │ │ ││ │ceutice de │cutii PVC │ 0,25 │ 1,00 │ 2,50 ││ │consistenta moale │ │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 3. │Substanţe farma- │ │ │ │ ││ │ceutice de │ │ │ │ ││ │consistenta solida │pungi PVC/ │ 0,20 │ 0,50 │ 2,00 ││ │(pulberi) │pungi hârtie │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 4. │Produse vegetale │ punga │ │ │ ││ │(ceaiuri medicinale)│hârtie/carton │ 0,20 │ 0,50 │ 1,00 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 5. │Medicamente │ │ │ │ ││ │specialităţi în │ │ │ │ ││ │ambalaj comercial │fiole, flacoane│ │ │ ││ │(fiole, flacoane, │cutii carton │ 0,40 │ – │ 0,20 ││ │cutii etc.) │ │ │ │ │└────┴────────────────────┴───────────────┴─────────┴───────────┴──────────────┘

    TABELUL 3
                                LIMITELE LEGALE
                   de perisabilitate pentru produse farmaceutice
                           şi alte produse de uz veterinar

┌────┬────────────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────┐│Nr. │Denumirea grupei, │ Felul │Limita maxima de perisabilitate (%) ││crt.│subgrupei sau │ ambalajului ├─────────┬───────────┬──────────────┤│ │produsului │ │Transport│ Depozitare│ Desfacere │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │├────┼────────────────────┴───────────────┴─────────┴───────────┴──────────────┤│ 1. │Produse farmaceutice de uz veterinar │├────┼────────────────────┬───────────────┬─────────┬───────────┬──────────────┤│ │Injectabile: │ │ │ │ ││ │a) soluţii apoase │flacoane sticlă│ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 ││ │ │ plastic │ │ │ ││ │b) soluţii uleioase │flacoane sticlă│ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 ││ │ │ plastic │ │ │ ││ │c) suspensii apoase │flacoane sticlă│ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 ││ │ │ plastic │ │ │ ││ │Pulberi │pungi, saci, │ │ │ ││ │ │ cutii │ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 ││ │Bujiuri, ovule, │cutii plastic │ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 ││ │supozitoare │ │ │ │ ││ │Antiparazitare: │ │ │ │ ││ │a) externe sub forma│bidoane plastic│ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 ││ │de emulsie apoasa │ │ │ │ ││ │b) externe sub forma│bidoane plastic│ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 ││ │de emulsie uleioasa │ │ │ │ ││ │c) interne (per os) │cutii plastic │ 0,3 │ 0,5 │ 1,0 ││ │d) injectabile │flacoane sticlă│ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 ││ │ │ plastic │ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 2. │Dezinfectante │bidoane/ │ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 ││ │ │butoaie plastic│ │ │ │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 3. │Antiseptice │bidoane plastic│ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 │├────┼────────────────────┼───────────────┼─────────┼───────────┼──────────────┤│ 4. │Raticide │cutii plastic │ 0,3 │ 0,5 │ 2,0 │└────┴────────────────────┴───────────────┴─────────┴───────────┴──────────────┘–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x