HOTĂRÂRE nr. 1.541 din 9 decembrie 2009

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 26/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 882 din 17 decembrie 2009
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 217 02/06/2009
ActulCONTINE PEREGULAMENT 09/12/2009
ActulREFERIRE LAOUG 202 04/12/2008 ART. 14
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
ART. 1REFERIRE LALEGE 217 02/06/2009
ART. 1APROBA PEREGULAMENT 09/12/2009
ART. 1REFERIRE LAOUG 202 04/12/2008 ART. 13
ART. 2REFERIRE LAOUG 202 04/12/2008 ART. 14
ART. 3REFERIRE LAOUG 202 04/12/2008 ART. 13
ART. 4REFERIRE LAOUG 202 04/12/2008 ART. 13
ART. 4REFERIRE LAOUG 202 04/12/2008 ART. 14
ART. 7REFERIRE LAOUG 202 04/12/2008 ART. 13
ART. 9REFERIRE LAOUG 202 04/12/2008 ART. 14
ART. 10REFERIRE LAOUG 202 04/12/2008 ART. 13
ART. 10REFERIRE LAOUG 202 04/12/2008 ART. 14
ART. 11REFERIRE LAOG (R) 92 24/12/2003
ART. 11REFERIRE LALEGE 182 12/04/2002
ART. 11REFERIRE LALEGE 677 21/11/2001
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului interinstituţional, înfiinţat pentru asigurarea cadrului general de cooperare în domeniul punerii în aplicare în România a sancţiunilor internaţionale



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 14 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul UNICSe aprobă Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului interinstituţional, înfiinţat pentru asigurarea cadrului general de cooperare în domeniul punerii în aplicare în România a sancţiunilor internaţionale, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.PRIM-MINISTRUEMIL BOCContrasemnează:–––––Ministrul afacerilor externe,interimar,Cătălin Marian Predoiup. Viceprim-ministru,ministrul administraţiei şi internelor,interimar,Mihai Capră,secretar de statMinistrul finanţelor publice,Gheorghe PogeaŞeful Departamentului pentru Afaceri Europene,Bogdan MănoiuBucureşti, 9 decembrie 2009.Nr. 1.541.
 + 
Anexa REGULAMENTde organizare şi funcţionare a Consiliuluiinterinstituţional, înfiinţat pentru asigurarea cadrului general de cooperareîn domeniul punerii în aplicare în România a sancţiunilor internaţionale + 
Articolul 1Prezentul regulament stabileşte modul de organizare şi funcţionare a Consiliului interinstituţional, denumit în continuare Consiliu, înfiinţat potrivit dispoziţiilor art. 13 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, denumită în continuare ordonanţă.
 + 
Articolul 2Consiliul îndeplineşte atribuţiile prevăzute la art. 14 din ordonanţă.
 + 
Articolul 3(1) Consiliul este compus din reprezentanţi la nivel de lucru, desemnaţi de conducătorii autorităţilor şi instituţiilor prevăzute la art. 13 alin. (1) şi (2) din ordonanţă, care trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:a) să deţină autorizaţie de acces la informaţii clasificate secret de stat de nivel de secretizare cel puţin "strict secret";b) să exercite atribuţii de conducere sau de coordonare şi să deţină competenţa de a decide în numele autorităţii sau instituţiei pe care o reprezintă, în conformitate cu mandatul primit din partea conducătorului acesteia;c) să fie notificaţi ministrului afacerilor externe.(2) Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la art. 13 alin. (1) şi (2) din ordonanţă notifică, prin adresă, ministrului afacerilor externe numele reprezentanţilor acestora în Consiliu, nivelul de acces la informaţii clasificate al fiecărui reprezentant, precum şi nivelul purtării corespondenţei în cadrul desfăşurării activităţii Consiliului, potrivit art. 5 alin. (3).(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), preşedintele Consiliului, la recomandarea Consiliului, poate solicita întrunirea Consiliului la nivel de secretar de stat sau echivalent, dacă tematica abordată şi nivelul deciziilor care trebuie luate fac necesar acest lucru. În acest caz, şedinţa Consiliului este condusă de secretarul de stat pentru afaceri strategice din Ministerul Afacerilor Externe.
 + 
Articolul 4(1) Consiliul este coordonat de Ministerul Afacerilor Externe, prin conducătorul Oficiului pentru Implementarea Sancţiunilor Internaţionale, în calitate de preşedinte.(2) Preşedintele Consiliului reprezintă Consiliul în relaţia cu autorităţile şi instituţiile publice şi în relaţia cu partenerii externi.(3) Secretariatul Consiliului este asigurat de Oficiul pentru Implementarea Sancţiunilor Internaţionale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu următoarele atribuţii:a) asigură şi coordonează fluxul de informaţii între autorităţile şi instituţiile publice reprezentate în Consiliu, conform art. 13 alin. (1) şi (2) din ordonanţă;b) redactează minuta şedinţelor de lucru ale Consiliului şi toate documentele emise de acesta;c) verifică îndeplinirea condiţiilor de reprezentare în şedinţă a autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit art. 3 alin. (1);d) verifică îndeplinirea cvorumului şi asigură notificarea, către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice respective, a lipsei reprezentanţilor acesteia la reuniunile Consiliului, pentru a fi luate măsurile ce se impun;e) solicită, prin preşedintele Consiliului, autorităţilor sau instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul punerii în aplicare a sancţiunilor internaţionale puncte de vedere privind implicaţiile la nivel naţional ale adoptării, modificării, suspendării sau încetării unor regimuri internaţionale de sancţiuni, după caz, în cadrul îndeplinirii de către Consiliu a atribuţiei prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. b) din ordonanţă;f) întocmeşte proiectul de recomandare cu privire la oportunitatea preluării în dreptul intern a unor sancţiuni internaţionale care nu au caracter obligatoriu, pentru îndeplinirea de către Consiliu a atribuţiei prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. d) din ordonanţă;g) întocmeşte, pe baza informărilor transmise potrivit art. 11 alin. (1) din ordonanţă, proiectul de informare pentru îndeplinirea de către Consiliu a atribuţiei prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. e) din ordonanţă;h) îndeplineşte orice alte sarcini stabilite de Consiliu pentru îndeplinirea atribuţiilor acestuia.
 + 
Articolul 5(1) Pentru îndeplinirea atribuţiilor stabilite prin art. 14 din ordonanţă, Consiliul îşi desfăşoară activitatea în cadrul şedinţelor de lucru şi prin corespondenţă.(2) Şedinţele de lucru ale Consiliului au loc, de regulă, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ori de câte ori este necesar.(3) Corespondenţa se desfăşoară în scris, inclusiv prin fax sau poştă electronică, cu respectarea dispoziţiilor legale privind protecţia informaţiilor clasificate, între preşedintele Consiliului şi reprezentanţii desemnaţi ai autorităţilor sau instituţiilor publice şi, după caz, conducătorii structurilor din care fac parte aceştia.
 + 
Articolul 6(1) Consiliul se reuneşte în şedinţe de lucru la convocarea Ministerului Afacerilor Externe, făcută pe baza solicitării motivate, a oricărei autorităţi sau instituţii publice reprezentate în Consiliu, adresată în scris preşedintelui Consiliului. În solicitarea de convocare a Consiliului se indică şi autorităţile sau instituţiile publice cu atribuţii relevante în subiectele aflate pe ordinea de zi, în lipsa cărora se consideră că şedinţele de lucru ale Consiliului nu se pot desfăşura în sensul art. 7 alin. (2).(2) Secretariatul Consiliului convoacă reprezentanţii în Consiliu imediat după primirea solicitării. Consiliul se întruneşte în cel mult 5 zile lucrătoare de la data convocării, dacă nu se prevede altfel.(3) Convocarea va fi însoţită, după caz, de documentele pregătitoare ale reuniunii necesare pentru formularea mandatului reprezentanţilor desemnaţi.
 + 
Articolul 7(1) Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la art. 13 alin. (1) şi (2) din ordonanţă au obligaţia să asigure reprezentarea autorităţii sau instituţiei, în condiţiile art. 3 alin. (1), la şedinţele Consiliului convocate potrivit art. 6. Neparticiparea reprezentanţilor la şedinţele de lucru ale Consiliului trebuie motivată în scris preşedintelui Consiliului, în termen de două zile lucrătoare de la primirea convocării prevăzute la art. 6.(2) Şedinţele de lucru ale Consiliului se desfăşoară în prezenţa reprezentanţilor a cel puţin două treimi din numărul autorităţilor sau instituţiilor publice prevăzute la art.13 alin. (1) şi (2) din ordonanţă, dar nu în lipsa reprezentanţilor acelor autorităţi sau instituţii publice care au atribuţii relevante în subiectele aflate pe ordinea de zi, precizate în convocare.(3) În cazul în care nu se întruneşte cvorumul, şedinţa se amână pentru o dată agreată de reprezentanţii prezenţi şi răspunderea pentru toate implicaţiile care decurg din aceasta revine autorităţilor şi instituţiilor publice care nu au asigurat participarea propriilor reprezentanţi.
 + 
Articolul 8(1) Conţinutul pe scurt al dezbaterilor, propunerile, recomandările şi concluziile Consiliului, inclusiv privind avizele consultative solicitate, se consemnează în minuta şedinţei.(2) Minuta şedinţei se redactează în timpul şedinţei şi se semnează, la final, de toţi reprezentanţii prezenţi. Minuta se transmite spre informare şi reprezentanţilor autorităţilor şi instituţiilor publice care nu au participat la şedinţă.
 + 
Articolul 9(1) Avizele, recomandările şi informările emise de Consiliu în îndeplinirea atribuţiilor prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. c)-f) din ordonanţă se adoptă în cadrul şedinţelor de lucru sau prin corespondenţă, prin consens ori prin vot, cu majoritatea calificată de două treimi din numărul autorităţilor sau instituţiilor publice reprezentate în şedinţă.(2) În cazul adoptării prin corespondenţă a recomandărilor şi informărilor emise de Consiliu în îndeplinirea atribuţiilor prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. c)-f), lipsa transmiterii unui punct de vedere de către autorităţile ori instituţiile publice menţionate la art. 13 alin. (1) sau (2) din ordonanţă se consideră acord cu forma documentului supus adoptării transmisă de Secretariatul Consiliului.(3) În cazul adoptării în cadrul şedinţelor de lucru a avizelor, recomandărilor şi informărilor emise de Consiliu în îndeplinirea atribuţiilor prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. c)-f), fiecare autoritate sau instituţie reprezentată în şedinţă dispune de un vot în Consiliu, indiferent de numărul de reprezentanţi desemnaţi.(4) Votul împotrivă se face cu motivarea scrisă a considerentelor avute în vedere, care se comunică tuturor autorităţilor sau instituţiilor publice şi se anexează la minuta şedinţei.
 + 
Articolul 10(1) În vederea îndeplinirii atribuţiilor prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. d) şi e) din ordonanţă, proiectul de recomandare sau proiectul de informare întocmit de Secretariatul Consiliului potrivit dispoziţiilor art. 4 alin. (3) lit. f) şi g) se supune spre analiză reprezentanţilor în Consiliu, care transmit preşedintelui Consiliului punctul de vedere motivat, în scris, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data primirii acestora. Proiectele se modifică sau se adoptă, după caz, prin corespondenţă ori prin dezbatere în şedinţa Consiliului.(2) Recomandarea sau informarea privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a sancţiunilor internaţionale se transmite de către Ministerul Afacerilor Externe Preşedintelui României şi, după caz, primului-ministru, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea acestora, potrivit prevederilor alin. (1).(3) Textul avizului consultativ al Consiliului, prevăzut la art. 14 alin. (1) lit. c) din ordonanţă, se adoptă în timpul şedinţei Consiliului şi se transmite de către preşedintele Consiliului autorităţii sau instituţiei competente care l-a solicitat, în termenul prevăzut la art. 13 alin. (6) din ordonanţă.
 + 
Articolul 11(1) Documentele de lucru ale Consiliului sunt gestionate de către Secretariat.(2) Evidenţa, întocmirea, păstrarea, procesarea, multiplicarea, transportul, transmiterea şi distrugerea documentelor de lucru ale Consiliului se fac cu respectarea prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare, şi a prevederilor referitoare la secretul fiscal din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x