HOTĂRÂRE nr. 1.535 din 12 decembrie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 884 din 21 decembrie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 13INTRAT IN VIGOAREHG 1535 12/12/2007
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREHG 1535 12/12/2007 ART. 13
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREHG 1535 12/12/2007 ART. 13
ActulPENTRU APLICAREAOG 41 22/08/2007 ART. 6
ActulREFERIRE LAOG 41 22/08/2007 ART. 6
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
ART. 3REFERIRE LAOG 4 20/01/1995
ART. 4REFERIRE LAOG 41 22/08/2007 ART. 4
ART. 10REFERIRE LAORDIN 51 17/01/2007
ART. 10REFERIRE LAPROCEDURA 17/01/2007
ANEXA 1REFERIRE LAOG 41 22/08/2007 ART. 6
ANEXA 2REFERIRE LAORDIN 51 17/01/2007
ANEXA 2REFERIRE LAOG 41 22/08/2007 ART. 6
ANEXA 2REFERIRE LAPROCEDURA 17/01/2007
ANEXA 3REFERIRE LAORDIN 51 17/01/2007
ANEXA 3REFERIRE LAOG 41 22/08/2007 ART. 6
ANEXA 3REFERIRE LAPROCEDURA 17/01/2007
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ART. 13INTRAT IN VIGOAREHG 1535 12/12/2007

privind aprobarea normelor de aplicare a dispoziţiilor art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2007 pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor, precum şi pentru modificarea şi abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitar



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 6 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2007 pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor, precum şi pentru modificarea şi abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitar,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Prezenta hotărâre stabileşte procedura de recunoaştere a calificării – pregătire şi experienţă profesională – dobândite într-un stat membru, în afara sistemului de învăţământ, de către cetăţenii români sau cetăţenii statelor membre, în domeniul desfăşurării activităţilor de comercializare şi/sau distribuire a produselor de protecţie a plantelor şi/sau a activităţilor ce implică utilizarea produselor de protecţie a plantelor sau a oricăreia dintre aceste activităţi cu o categorie de produse toxice care include şi produsele de protecţie a plantelor.
 + 
Articolul 2(1) În raporturile cu celelalte state membre şi cu Comisia Europeană statul român asigură o cooperare operativă şi eficientă în ceea ce priveşte domeniile de activitate reglementate de prezenta hotărâre.(2) Pentru aplicarea prevederilor art. 1 se desemnează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin unităţile fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti, ca autoritate unică responsabilă pentru recunoaşterea calificării – pregătire şi experienţă profesională – dobândite într-un stat membru de către cetăţenii români sau cetăţenii statelor membre, necesară desfăşurării pe teritoriul României a activităţilor de comercializare a produselor de protecţie a plantelor şi a activităţilor ce implică utilizarea produselor de protecţie a plantelor.(3) Statul român informează celelalte state membre şi Comisia Europeană cu privire la autoritatea responsabilă pentru aplicarea prevederilor art. 1.
 + 
Articolul 3În sensul prezentei hotărâri, termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:a) beneficiar este persoana fizică interesată să desfăşoare pe teritoriul României în mod independent sau ca salariat activitatea de comercializare a produselor de protecţie a plantelor şi/sau activităţile ce implică utilizarea produselor de protecţie a plantelor;b) stat membru este statul membru al Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European;c) stat membru de origine sau de provenienţă este statul membru, în sensul definiţiei prevăzute la lit. b), unde beneficiarul a desfăşurat efectiv activităţile prevăzute la art. 1;d) activităţile ce implică utilizarea produselor de protecţie a plantelor sunt cele prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor în agricultură şi silvicultură, aprobată cu modificări prin Legea nr. 85/1995, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 4(1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin unităţile fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti, acceptă drept dovadă suficientă pentru îndeplinirea condiţiilor stabilite la art. 4 lit. A.c) şi B.d) din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2007 pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor, precum şi pentru modificarea şi abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitar, desfăşurarea efectivă într-un alt stat membru a activităţilor prevăzute la art. 1 pentru oricare dintre următoarele perioade:a) 5 ani consecutivi ca persoană care desfăşoară activităţi în mod independent sau ca salariat, îndeplinind o funcţie de conducere, fără a depăşi o perioadă mai mare de 2 ani de la data încetării activităţii până la data depunerii cererii prevăzute la art. 9 lit. a);b) 2 ani consecutivi ca persoană care desfăşoară activităţi în mod independent sau ca salariat, îndeplinind o funcţie de conducere, în situaţia în care beneficiarul este titular, pentru activitatea în cauză, a unui certificat care atestă competenţa sa şi care îl autorizează să desfăşoare în statul membru de origine sau de provenienţă activităţile prevăzute la art. 1;c) 3 ani consecutivi ca persoană care desfăşoară activităţi în mod independent sau ca salariat, îndeplinind o funcţie de conducere, în situaţia în care beneficiarul dovedeşte că a primit, pentru activitatea în cauză, o pregătire prealabilă atestată printr-un certificat recunoscut de statul membru de origine sau de provenienţă ori apreciat ca îndeplinind condiţiile cerute de organismul profesional competent;d) 3 ani consecutivi în calitate de salariat, în situaţia în care beneficiarul este titular, pentru activitatea în cauză, a unui certificat care atestă competenţa sa şi care îl autorizează să desfăşoare în statul membru de origine sau de provenienţă activităţile prevăzute la art. 1;e) 4 ani consecutivi în calitate de salariat, în situaţia în care beneficiarul dovedeşte că a primit, pentru activitatea în cauză, o pregătire prealabilă atestată printr-un certificat recunoscut de statul membru de origine sau de provenienţă ori apreciat ca îndeplinind condiţiile cerute de organismul profesional competent.(2) Pentru activitatea de comercializare a produselor de protecţie a plantelor, prezentul articol are în vedere produsele de protecţie a plantelor ambalate care sunt destinate spre livrare către utilizatorul final în ambalajele originale.
 + 
Articolul 5Se consideră că o persoană a desfăşurat activităţile prevăzute la art. 1, ca salariat, îndeplinind o funcţie de conducere în sensul prevederilor art. 4 alin. (1) lit. a)-c), dacă aceasta a desfăşurat activităţile în cauză într-o întreprindere industrială sau comercială din domeniul profesional corespunzător în:a) funcţia de director de întreprindere sau de director al unei sucursale a unei întreprinderi;b) funcţia de adjunct al antreprenorului sau al directorului de întreprindere, dacă această funcţie conferă o responsabilitate corespunzătoare celei de antreprenor ori de director de întreprindere reprezentat;c) o funcţie de conducere cu atribuţii în domeniul activităţilor prevăzute la art. 1 şi având în responsabilitate cel puţin un departament din întreprindere sau o funcţie de conducere având responsabilităţi în ceea ce priveşte utilizarea produselor de protecţie a plantelor.
 + 
Articolul 6(1) Dovada îndeplinirii condiţiilor stabilite la art. 4 constă într-un atestat emis de autoritatea sau organismul competent al statului membru de origine ori de provenienţă.(2) Atestatul prevăzut la alin. (1) menţionează, după caz, dacă în statul membru de origine sau de provenienţă atestarea se limitează la desfăşurarea activităţilor de comercializare a produselor de protecţie a plantelor ori la activităţile care implică utilizarea produselor de protecţie a plantelor sau dacă pentru activităţile ce implică utilizarea produselor de protecţie a plantelor se exclud de la utilizare anumite produse de protecţie a plantelor.
 + 
Articolul 7În situaţia în care în statul membru de origine sau de provenienţă atestatul prevăzut la art. 6 autorizează numai iniţierea activităţii de comercializare a produselor de protecţie a plantelor ori a activităţii ce implică utilizarea produselor de protecţie a plantelor sau exclude din activităţile ce implică utilizarea produselor de protecţie a plantelor anumite produse de protecţie a plantelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin unităţile fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti, aplică aceleaşi restricţii pe teritoriul său şi exclude de asemenea din activităţile ce implică utilizarea produselor de protecţie a plantelor produsele care conţin aceleaşi substanţe active ca şi produsele excluse prin titluri de calificare şi atestate ori care implică riscuri asemănătoare pentru sănătatea omului, animalelor sau a plantelor, direct ori indirect, prin intermediul mediului înconjurător.
 + 
Articolul 8(1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin unităţile fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti, eliberează persoanelor interesate, la cerere, după verificarea îndeplinirii condiţiilor de la art. 4 alin. (1), un atestat de recunoaştere a calificării – pregătire şi experienţă profesională.(2) Modelul atestatului menţionat la alin. (1) este prevăzut în anexa nr. 1 şi este echivalent certificatului de atestare prevăzut la art. 4 lit. A.c) şi lit. B.d) din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2007.
 + 
Articolul 9Persoanele care doresc să obţină atestatul de recunoaştere a calificării – pregătire şi experienţă profesională -, prevăzut la art. 8, trebuie să depună la unitatea fitosanitară judeţeană sau a municipiului Bucureşti unde îşi au reşedinţa un dosar care să conţină următoarele documente:a) cerere în limba română (se vor menţiona adresa şi telefonul);b) copie de pe actul de identitate;c) copie de pe atestatul prevăzut la art. 6, eliberat de statul membru de origine sau de provenienţă, tradusă în limba română şi legalizată, însoţită de documentul original.
 + 
Articolul 10Atestarea calificării – pregătire şi experienţa profesională – în domeniul desfăşurării activităţilor de comercializare a produselor de protecţie a plantelor şi a activităţilor care implică utilizarea produselor de protecţie a plantelor, dobândite în România de către cetăţenii români sau cetăţenii statelor membre care doresc să desfăşoare activităţi pe teritoriul altui stat membru, se realizează conform prevederilor Ordinului ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei nr. 51/2007 pentru aprobarea Procedurii de atestare a calificării – pregătire şi experienţă profesională – dobândite în România, în afara sistemului naţional de învăţământ, de către cetăţenii români care doresc să desfăşoare activităţi, în mod independent sau ca salariaţi, pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.
 + 
Articolul 11(1) Pentru obţinerea atestării calificării prevăzute la art. 10, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin unităţile fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti, eliberează la cererea persoanelor interesate o adeverinţă din care să reiasă perioadele în care o persoană juridică, o persoană fizică sau o asociaţie familială a fost înregistrată/autorizată pentru activitatea de comercializare a produselor de protecţie a plantelor sau, după caz, pentru activităţile ce implică utilizarea produselor de protecţie a plantelor, specificând, acolo unde este cazul, numele persoanei care a fost prezentată ca personal de specialitate încadrat, fiind atestată profesional conform reglementărilor în vigoare.(2) Modelul de adeverinţă care atestă perioadele de înregistrare a unei persoane fizice este prevăzut în anexa nr. 2.(3) Modelul de adeverinţă care atestă perioadele de înregistrare/autorizare a unei persoane juridice sau a unei asociaţii familiale, după caz, specificând numele persoanei care a fost prezentată ca personal specializat încadrat, este prevăzut în anexa nr. 3.
 + 
Articolul 12Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 13Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.*Prezenta hotărâre transpune prevederile Directivei Consiliului 74/556/CEE referitoare la măsurile tranzitorii în domeniul activităţilor privind comerţul şi distribuirea produselor toxice şi al activităţilor privind utilizarea profesională a acestor produse, inclusiv activităţile de intermediere, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene, seria L, nr. 307 din 18 noiembrie 1974, şi ale Directivei Consiliului 74/557/CEE privind realizarea libertăţii de stabilire şi libera prestare a serviciilor pentru activităţile nonsalariale şi activităţile de intermediere în comerţul şi distribuţia produselor toxice, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene, seria L, nr. 307 din 18 noiembrie 1974.PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:───────────────p. Ministrul agriculturiişi dezvoltării rurale,Gheorghe Albu,secretar de statMinistrul muncii,familiei şi egalităţii de şanse,Paul Păcurarup. Secretarul de stat al Departamentuluipentru Afaceri Europene,Aurel Ciobanu-DordeaBucureşti, 12 decembrie 2007.Nr. 1.535.
 + 
Anexa 1MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALEDIRECŢIA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ …………………..UNITATEA FITOSANITARĂ …………………………………………..ATESTATde recunoaştere a calificării – pregătire şi experienţă profesională –nr. ……………În baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.535/2007 privind aprobarea normelor de aplicare a dispoziţiilor art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2007 pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor, precum şi pentru modificarea şi abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitar, se atestă că domnul/doamna ………., născut/născută la data de …………, având cetăţenia ………, posesor/posesoare al/a documentului de identitate ……… seria …… nr. ….. , are pregătirea de ………, în conformitate cu …… seria …… nr. ….. , eliberat de ……… la data de ……………….Prezentul atestat reprezintă recunoaşterea calificării – pregătire şi experienţă profesională – în scopul desfăşurării activităţii *) ………….., conform legislaţiei din România, la nivelul actului de calificare obţinut în străinătate şi nu este valabil pentru continuarea studiilor.Director executiv adjunct,……………………Data eliberării ………….._________Notă *) Se va trece activitatea de comercializare sau activitatea ce implică utilizarea produselor de protecţie a plantelor, după caz.
 + 
Anexa 2MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALEDIRECŢIA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ …………………UNITATEA FITOSANITARĂ …………………………………………ADEVERINŢĂ Nr. ……………În baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.535/2007 privind aprobarea normelor de aplicare a dispoziţiilor art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2007 pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor, precum şi pentru modificarea şi abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitar, se atestă că domnul/doamna ………….. născut/născută la data de …………, având cetăţenia ………, posesor/posesoare al/a documentului de identitate ……. seria …… nr. ……., a fost/este autorizat/autorizată să desfăşoare activitatea de comercializare a produselor de protecţie a plantelor în baza certificatului de înregistrare nr. ……., eliberat de ……….. la data de …………, cu valabilitate în perioada …………., având calificarea necesară prevăzută de lege pentru desfăşurarea activităţii în cauză.Prezenta adeverinţă se eliberează în scopul obţinerii atestatului privind calificarea – pregătire şi experienţă profesională – prevăzut în Ordinul ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei nr. 51/2007 pentru aprobarea Procedurii de atestare a calificării – pregătire şi experienţă profesională – dobândite în România, în afara sistemului naţional de învăţământ, de către cetăţenii români care doresc să desfăşoare activităţi, în mod independent sau ca salariaţi, pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.Director executiv adjunct,……………………..Data eliberării …………..
 + 
Anexa 3MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALEDIRECŢIA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ ………………..UNITATEA FITOSANITARĂ ………………………………………..ADEVERINŢĂ Nr. ……….În baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.535/2007 privind aprobarea normelor de aplicare a dispoziţiilor art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2007 pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor, precum şi pentru modificarea şi abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitar, se atestă că domnul/doamna …………, născut/născută la data de ………., având cetăţenia ………, posesor/posesoare al/a documentului de identitate ……… seria …… nr. ….. , a fost prezentat/prezentată ca personal specializat în cadrul ………, cu sediul în localitatea ……….., str. …….. nr….., judeţul …….., înmatriculată la registrul comerţului cu nr. …… din ….., autorizată să desfăşoare activitatea*) ……., în baza ……… nr. …….., eliberat de …….. la data de ………, cu valabilitate în perioada ……, având calificarea necesară prevăzută de lege pentru desfăşurarea activităţii în cauză.Prezenta adeverinţă se eliberează în scopul obţinerii atestatului privind calificarea – pregătire şi experienţă profesională – prevăzut în Ordinul ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei nr. 51/2007 pentru aprobarea Procedurii de atestare a calificării – pregătire şi experienţă profesională – dobândite în România, în afara sistemului naţional de învăţământ, de către cetăţenii români care doresc să desfăşoare activităţi, în mod independent sau ca salariaţi, pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.___________Notă *) Se va trece activitatea de comercializare sau activitatea ce implică utilizarea produselor de protecţie a plantelor, după caz.Director executiv adjunct,……………………..Data eliberării …………..___________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x