HOTĂRÂRE nr. 1.484 din 6 decembrie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 884 din 21 decembrie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAOUG 81 28/06/2007 ART. 6
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
ART. 1REFERIRE LALEGE 247 19/07/2005
ART. 1REFERIRE LAOG (R) 92 24/12/2003
ART. 1REFERIRE LACOD PR FISCALA (R) 24/12/2003
ART. 2REFERIRE LALEGE 247 19/07/2005
ART. 5REFERIRE LAHG 1050 01/07/2004
ART. 5REFERIRE LANORMA 01/07/2004
ART. 5REFERIRE LAOG (R) 92 24/12/2003 ART. 17
ART. 5REFERIRE LACOD PR FISCALA (R) 24/12/2003 ART. 17
ART. 6REFERIRE LAOUG 81 28/06/2007
ART. 7REFERIRE LAOUG 81 28/06/2007
ART. 7REFERIRE LALEGE 48 17/03/2005
ART. 7REFERIRE LAOUG 111 24/10/2003
ART. 7REFERIRE LAOG (R) 92 24/12/2003 ART. 117
ART. 7REFERIRE LACOD PR FISCALA (R) 24/12/2003 ART. 117
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind metodologia de restituire/compensare a sumelor reprezentând partea corespunzătoare din dividende aferente anilor 2005-2006, virate la bugetul de stat sau la bugetul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare, care se cuvine Fondului "Proprietatea"



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată , al art. 6 alin. (2) din titlul II al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Sumele reprezentând partea corespunzătoare din dividende aferente anilor 2005-2006, virate la bugetul de stat sau la bugetul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare, care se cuvine Fondului "Proprietatea" potrivit dispoziţiilor titlului VII din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare, se restituie/compensează în baza procedurii prevăzute prin dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi potrivit prevederilor prezentei hotărâri.
 + 
Articolul 2Pentru înregistrarea la organul fiscal competent a cererii de restituire/compensare, operatorii economici care au virat către bugetul de stat sau bugetul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sume reprezentând dividende aferente anilor 2005 şi 2006 corespunzătoare acţiunilor transferate Societăţii Comerciale "Fondul Proprietatea" – S.A., potrivit dispoziţiilor titlului VII din Legea nr. 247/2005, cu modificările şi completările ulterioare, vor depune la instituţiile publice implicate în procesul de privatizare sau la ministerul de resort, după caz, o situaţie cuprinzând cuantumul sumelor totale virate cu titlu de dividende aferente anilor 2005 şi 2006 către bugetul de stat sau bugetul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare, însoţită de copii ale documentelor justificative prin care s-a efectuat plata, şi cuantumul dividendelor aferente acţiunilor deţinute de Fondul „Proprietatea”. În termen de 15 zile de la data înregistrării situaţiei menţionate, instituţiile publice implicate în procesul de privatizare sau ministerul de resort, după caz, analizează documentaţia comunicată şi se pronunţă asupra realităţii sumelor solicitate, emiţând în acest sens un aviz.
 + 
Articolul 3(1) Avizele instituţiilor publice implicate în procesul de privatizare sau ale ministerului de resort, după caz, vor cuprinde, în mod distinct pentru anul 2005 şi 2006, cel puţin următoarele informaţii:a) suma reprezentând dividende încasată de la operatorul economic;b) numărul/data ordinului de plată pentru Trezoreria Statului prin care s-a efectuat, potrivit legii, plata dividendelor încasate de la operatorul economic, precum şi suma plătită;c) codul IBAN aferent contului în care instituţia publică implicată în procesul de privatizare a efectuat plata şi unitatea Trezoreriei Statului la care acest cont este deschis;d) suma reprezentând dividende aferente acţiunilor deţinute de Fondul "Proprietatea" pentru care poate fi solicitată restituirea.(2) În cazul în care plata dividendelor s-a efectuat direct de către operatorul economic la bugetul de stat, avizul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau al ministerului de resort, după caz, va cuprinde numai informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d). Informaţiile privind numărul/data ordinului de plată pentru Trezoreria Statului prin care s-a efectuat plata dividendelor către bugetul de stat, suma plătită, codul IBAN aferent contului de venituri al bugetului de stat şi unitatea Trezoreriei Statului la care s-a efectuat plata vor fi cuprinse în cererea de restituire/compensare întocmită de operatorul economic.
 + 
Articolul 4(1) În vederea restituirii/compensării, operatorii economici prevăzuţi la art. 2 depun la organul fiscal competent cererea de restituire/compensare care trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, următoarele elemente:a) denumirea, sediul social, codul de înregistrare fiscală, ştampila operatorului economic şi semnătura reprezentantului legal al acestuia;b) suma şi natura creanţei solicitate a fi restituită, avizată de către conducătorul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau al ministerului de resort, după caz;c) numărul şi data documentelor de plată din care să rezulte că această sumă a fost virată la bugetul de stat direct sau la bugetul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare;d) situaţia cuprinzând cuantumul sumelor totale virate cu titlu de dividende aferente anilor 2005 şi 2006 către bugetul de stat sau bugetul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare, după caz, şi cuantumul dividendelor aferente acţiunilor deţinute de Societatea Comercială "Fondul Proprietatea" – S.A.;e) avizul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau al ministerului de resort, după caz, cu privire la sumele ce urmează a fi restituite/compensate.(2) Cererea de restituire, însoţită de documentele prevăzute la alin. (1) lit. c) şi e), va fi depusă la organul fiscal la care sunt înregistraţi, potrivit legii, operatorii economici prevăzuţi la art. 2, denumit în continuare organ fiscal competent.
 + 
Articolul 5(1) Restituirea în contul operatorilor economici a sumelor reprezentând dividende aferente anilor 2005 şi 2006 virate la bugetul de stat se efectuează din contul în care sumele respective au fost virate, numai după compensarea cu alte obligaţii fiscale, potrivit prevederilor art. 117 alin. (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale normelor metodologice de aplicare a acesteia.*)_________Notă *) Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.050/2004 şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 651 din 20 iulie 2004.(2) În vederea efectuării restituirii prevăzute la alin.(1), unităţile Trezoreriei Statului la care s-a efectuat plata, la solicitarea organului fiscal, vor comunică acestuia contul bugetar corespunzător în care au fost încasate sumele şi din care se va efectua compensarea cu eventuale obligaţii fiscale restante. La solicitarea transmisă de organul fiscal, acesta va anexa, în copie, cererea de restituire/compensare a operatorului economic, precum şi avizul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau al ministerului de resort, după caz.(3) În scopul efectuării operaţiunilor de compensare, organul fiscal competent transmite Nota privind compensarea obligaţiilor fiscale – MFP-ANAF cod 14.13.41.99, în 3 exemplare, împreună cu o copie a avizului instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau al ministerului de resort, la unitatea Trezoreriei Statului la care au fost plătite dividendele pentru care se solicită restituirea.(4) Unităţile Trezoreriei Statului efectuează operaţiunile de compensare pe bază de notă contabilă, cu excepţia situaţiilor în care unitatea Trezoreriei Statului la care s-a efectuat plata este diferită de cea a organului fiscal competent, în care operaţiunea se efectuează pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului.(5) În prima zi lucrătoare de la efectuarea operaţiunilor de compensare, unitatea Trezoreriei Statului are obligaţia de a restitui organului fiscal competent două exemplare semnate din Nota privind compensarea obligaţiilor fiscale.
 + 
Articolul 6(1) Dacă după efectuarea compensării prevăzute la art. 5 rezultă o sumă de restituit ori dacă operatorul economic nu înregistrează obligaţii fiscale restante, organele fiscale competente întocmesc şi transmit unităţilor Trezoreriei Statului, la care s-au plătit sumele respective, Nota privind restituirea/rambursarea unor sume – MFP-ANAF cod 14.13.41.99/a, întocmită în 3 exemplare, împreună cu o copie a avizului instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau al ministerului de resort, după caz.(2) După restituirea sumelor, unităţile Trezoreriei Statului transmit organelor fiscale două exemplare din Nota privind restituirea/rambursarea unor sume, pe care se confirmă efectuarea operaţiunii respective.(3) Restituirea se efectuează în contul bancar indicat de către operatorul economic, răspunderea pentru virarea la Fondul "Proprietatea" a sumelor restituite de la bugetul de stat, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2007, revenind acestuia.
 + 
Articolul 7(1) În cazul dividendelor virate de operatorii economici la bugetul instituţiilor implicate în procesul de privatizare, restituirea sumelor se efectuează din contul curent general al Trezoreriei Statului în care aceste instituţii au virat sumele aferente anilor 2005 şi 2006, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2003 privind utilizarea veniturilor din privatizare şi din valorificarea activelor bancare neperformante, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2005, cu modificările ulterioare.(2) Restituirea sumelor se efectuează de către Ministerul Economiei şi Finanţelor prin direcţiile de specialitate, respectiv Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică şi Direcţia generală de trezorerie şi contabilitate publică, numai după compensarea cu alte obligaţii fiscale potrivit prevederilor art. 117 alin. (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale normelor metodologice de aplicare a acesteia.(3) În vederea efectuării restituirii prevăzute la alin. (1) şi (2), Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică, la solicitarea organului fiscal, va comunică acestuia contul corespunzător din care se va efectua compensarea cu eventuale obligaţii fiscale restante. La solicitarea transmisă de organul fiscal, acesta va anexa, în copie, cererea de restituire/compensare a operatorului economic, precum şi avizul instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau al ministerului de resort, după caz.(4) Organele fiscale competente transmit documentele prevăzute la art. 5 alin. (3) şi la art. 6 alin. (1) Direcţiei generale de trezorerie şi datorie publică din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor.(5) Pe baza documentelor prevăzute la alin. (4), Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor întocmeşte o notă aprobată de ordonatorul principal de credite, prin care dispune Direcţiei generale de trezorerie şi contabilitate publică din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor virarea, după caz, în contul veniturilor bugetare a sumelor aferente operaţiunilor de compensare şi restituirea/rambursarea în contul bancar indicat de către operatorul economic, răspunderea pentru virarea la Fondul "Proprietatea" a sumelor restituite, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2007, revenind acestuia.(6) În prima zi lucrătoare de la data efectuării operaţiunii de compensare şi restituire/rambursare, Direcţia generală de trezorerie şi contabilitate publică din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor transmite organelor fiscale competente două exemplare semnate din documentele prevăzute la alin. (3).
 + 
Articolul 8Răspunderea privind stabilirea sumelor reprezentând partea corespunzătoare din dividende aferente anilor 2005-2006 virate la bugetul de stat sau la bugetul instituţiei implicate în procesul de privatizare, care se cuvine Societăţii Comerciale "Fondul Proprietatea" – S.A., revine exclusiv instituţiei publice implicate în procesul de privatizare sau ministerului de resort, prin persoanele abilitate de lege, după caz, şi operatorilor economici, prin persoanele abilitate de lege, care depun cererea de restituire.PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:───────────────Ministrul economiei şi finanţelor,Varujan Vosganianp. Preşedintele Autorităţiipentru Valorificarea Activelor Statului,Constantin C. Botezp. Ministrul transporturilor,Barna Tanczos,secretar de statBucureşti, 6 decembrie 2007.Nr. 1.484._________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x