HOTĂRÂRE nr. 1.432 din 17 noiembrie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.059 din 26 noiembrie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 307 25/10/2005
ActulREFERIRE LAOG 45 04/08/2005 ART. 3
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEACORD 27/08/2018
ActulREFERIT DEACORD 24/08/2017
ActulREFERIT DEORDIN 910 16/09/2016
ActulREFERIT DEACORD 16/09/2016
ActulREFERIT DEORDIN 2343 16/11/2015
ActulREFERIT DEACORD 16/11/2015
ActulREFERIT DEORDIN 1289 18/11/2013
ActulREFERIT DEACORD 02/10/2013
ActulREFERIT DEORDIN 217 28/09/2012
ActulREFERIT DEACORD 28/09/2012
ART. 5REFERIT DEORDIN 621 01/09/2006
ART. 6REFERIT DEORDIN 657 25/09/2006
ART. 8REFERIT DEORDIN 269 30/04/2009
ART. 8REFERIT DEORDIN 247 23/04/2008
ART. 8REFERIT DEORDIN 211 15/03/2007
ART. 8REFERIT DEORDIN 444 01/06/2007

privind măsurile şi instrumentele de reglementare a filierei vitivinicole



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 3 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 45/2005 privind organizarea pieţei produselor agricole şi agroalimentare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 307/2005,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Sectorul vitivinicol reprezintă un domeniu de activitate de importanţă naţională, prioritar în strategia de dezvoltare durabilă a agriculturii.
 + 
Articolul 2Organismele instituţionale pentru reglementarea filierei vitivinicole sunt:a) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale;b) Consiliul pe produs "struguri, must, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate";c) Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;d) alte instituţii cu rol în implementarea politicilor de piaţă în domeniul vitivinicol, prevăzute în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 3Consiliul pe produs reprezintă structura organizatorică la nivel naţional, prin care se realizează cadrul de colaborare şi parteneriat între instituţiile publice cu atribuţii în elaborarea strategiei, politicilor sectorului vitivinicol şi sectorul privat.
 + 
Articolul 4Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale asigură realizarea cadrului juridic şi a reglementărilor specifice filierei vitivinicole, în colaborare cu organismele parteneriale ale Consiliului pe produs "struguri, must, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate".
 + 
Articolul 5Partenerii pe filieră încheie în fiecare an de piaţă pentru grupa de produse struguri, must, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate acordul interprofesional, care se avizează de Consiliul pe produs şi se recunoaste prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 6(1) Cu 30 de zile înaintea începerii anului de piaţă, partenerii de pe filiera vitivinicolă pot conveni în cadrul Consiliului pe produs asupra preţurilor indicative, preţurilor de bază sau preţurilor de referinţă pentru următoarele produse: struguri, must, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate.(2) Preţurile convenite conform prevederilor alin. (1) se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale.
 + 
Articolul 7Măsurile şi instrumentele de reglementare a pieţei vitivinicole cuprind:a) sprijin financiar: plăţi directe către producători sau subvenţii acordate producătorilor din filiera vitivinicolă;b) intervenţii pe piaţă;c) schema privind comerţul exterior cu vin şi produse pe bază de vin:– regim tarifar;– contingente tarifare;– subvenţii pentru promovarea exportului.
 + 
Articolul 8Programul de sprijin al filierei vitivinicole poate să cuprindă şi măsuri referitoare la:a) susţinerea financiară a programelor de reconversie, restructurare a plantaţiilor vitivinicole;b) stocajul privat pentru must şi vin de masă;c) obţinerea sucului de struguri;d) utilizarea mustului în practicile oenologice;e) distilarea obligatorie a subproduselor vitivinicole.
 + 
Articolul 9(1) Fondurile necesare pentru finanţarea măsurilor de reglementare a pieţei vitivinicole se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, în limita prevederilor bugetare aprobate.(2) Susţinerea financiară a măsurilor de reglementare a pieţei vitivinicole se poate asigura şi din fonduri private, constituite pe filiera vitivinicolă, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 10Se aprobă Strategia de dezvoltare a sectorului vitivinicol românesc în perioada 2006-2015, prevăzută în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 11Consiliul pe produs sprijină activităţile instituţiilor abilitate în exercitarea controlului în sectorul producerii, prelucrării, depozitării şi comercializării următoarelor produse: struguri, must, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate.
 + 
Articolul 12Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:–––––Ministrul agriculturii,pădurilor şi dezvoltării rurale,Gheorghe FluturMinistrul finanţelor publice,Sebastian Teodor Gheorghe VlădescuBucureşti, 17 noiembrie 2005.Nr. 1.432.
 + 
Anexa 1INSTITUŢIIcu rol în implementarea politicilor de piaţă în domeniul vitivinicol1. Organizaţii profesionale ale producătorilor:– Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă – ONIV;– Asociaţii profesionale viticole regionale.2. Organizaţii patronale:– Patronatul Naţional al Viei şi Vinului – PNVV.3. Structuri cu rol în îndeplinirea atribuţiilor legate de orientarea activităţilor din domeniul viticulturii şi vinificaţiei, precum şi pentru îndrumarea şi controlul tehnic de specialitate în realizarea producţiei vitivinicole:– Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol – ISCTV;– Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi alte Produse Vitivinicole – ONDOV;– Oficiul Naţional al Viei şi Vinului – ONVV.4. Instituţii de certificare şi control:– Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi Material Săditor;– Laboratorul Central pentru Carantină Fitosanitară;– Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor;– laboratoarele publice pentru controlul calităţii şi igienei vinului: Valea Călugărească judeţul Prahova, Blaj judeţul Alba şi Odobeşti judeţul Vrancea.5. Instituţie publică care funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale:– Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă – ANCA.6. Institute de cercetare:– Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Valea Călugărească – ICDVV – Valea Călugărească;– Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ştefăneşti – INCDBH – Ştefăneşti.
 + 
Anexa 2STRATEGIAde dezvoltare a sectorului vitivinicol românesc în perioada 2006-2015Mecanismele şi instrumentele de reglementare a pieţei produselor vitivinicole se pun în aplicare de către organismele instituţionale prevăzute în lege cu atribuţii în domeniu pentru a asigura îndeplinirea următoarelor obiective ce constituie cadrul general de dezvoltare a sectorului vitivinicol:1. Scăderea vârstei medii a plantaţiilor vitivinicole pe rod:– de la 23 de ani în prezent la 17 ani în 2014.2. Creşterea suprafeţelor apte să producă vin DOC:– de la 15.000 ha la minimum 30.000 ha.3. Directiile de productie a vinului sa reprezinte o pondere în suprafaţa viticola astfel:– soiuri pentru vinuri albe: de la 70% la 46%;– soiuri pentru vinuri roşii: de la 23% la 45%;– soiuri pentru vinuri aromate: de la 7% la 9%.4. Ponderea din totalul producţiei de vin, pe clase de calitate, să reprezinte:– vin de masă: de la 70% la 42%;– vin de masă cu indicaţie geografică: de la 20% la 31%;– vin cu denumire de origine controlată: de la 10% la 27%.5. Ponderea în cultură a soiurilor de vin:– soiuri autohtone – 50%, din care:a) 41% soiuri albe;b) 50% soiuri roşii;c) 9% soiuri aromate;– soiuri străine – 50%, din care:a) 40% soiuri albe;b) 50% soiuri roşii;c) 10% soiuri aromate.6. Creşterea producţiei de vin de la 5,3 milioane hectolitri la 8 milioane hectolitri.7. Creşterea consumului pe cap de locuitor de la 22,3 l la 37,0 l.8. Defrişarea în perioada 2007-2014 a 30.000 ha HPD din arealele viticole în extravilanul localităţilor.9. Adoptarea unui program de restructurare-reconversie a plantaţiilor viticole, corelat cu sursele de sprijin financiar din buget MAPDR, SAPARD, UE şi cu sursele proprii ale viticultorilor.–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x