HOTĂRÂRE nr. 1.326 din 27 noiembrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 874 din 4 decembrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 204 15/11/2000
ActulREFERIRE LACONVENTIE 18/09/1997 ART. 9
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 1REFERIRE LALEGE 204 15/11/2000
ART. 1REFERIRE LACONVENTIE 18/09/1997 ART. 2
ART. 2REFERIRE LACONVENTIE 18/09/1997
ART. 4REFERIRE LACONVENTIE 18/09/1997
ART. 6REFERIRE LACONVENTIE 18/09/1997
ART. 7REFERIRE LACONVENTIE 18/09/1997
ART. 8REFERIRE LACONVENTIE 18/09/1997
ART. 8REFERIRE LACONVENTIE 18/09/1997 ART. 8
ART. 9REFERIRE LACONVENTIE 18/09/1997
ART. 10REFERIRE LACONVENTIE 18/09/1997
ART. 11REFERIRE LACONVENTIE 18/09/1997
ART. 12REFERIRE LACONVENTIE 18/09/1997
ART. 12REFERIRE LACONVENTIE 18/09/1997 ART. 7
ART. 14REFERIRE LACONVENTIE 18/09/1997
ART. 15REFERIRE LALEGE 180 11/04/2002
ART. 15REFERIRE INDIRECTA LAOG 61 29/08/2002 ART. 170
ART. 15REFERIRE INDIRECTA LAOUG 16 20/02/2002 ART. 4
ART. 15REFERIRE LAOG 2 12/07/2001
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea prevederilor Convenţiei privind interzicerea utilizării, stocării, producerii şi transferului de mine antipersonal şi distrugerea acestora, adoptată la Oslo, Norvegia, la 18 septembrie 1997



În temeiul art. 107 din Constituţie şi al art. 9 din Convenţia privind interzicerea utilizării, stocării, producerii şi transferului de mine antipersonal şi distrugerea acestora, adoptată la Oslo, Norvegia, la 18 septembrie 1997, ratificată prin Legea nr. 204/2000,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Termenii mina antipersonal, mina, dispozitiv antideminare, transfer şi zona minata din prezenta hotărâre sunt folosiţi în sensul prevederilor art. 2 din Convenţia privind interzicerea utilizării, stocării, producerii şi transferului de mine antipersonal şi distrugerea acestora, adoptată la Oslo, Norvegia, la 18 septembrie 1997, semnată de România la Ottawa la 3 decembrie 1997 şi ratificată prin Legea nr. 204/2000, denumita în continuare Convenţie.
 + 
Articolul 2Se interzice oricărei persoane fizice sau juridice, în orice împrejurare:a) sa dezvolte, sa producă, sa dobândească, să deţină, sa stocheze sau sa transfere altei persoane, direct sau indirect, mine antipersonal;b) sa ajute, sa încurajeze sau sa determine, în orice fel, angajarea altor persoane într-o activitate interzisă prin Convenţie;c) sa folosească mine antipersonal, inclusiv în cazul participării la operaţiuni, exercitii sau alte activităţi militare desfăşurate în comun cu forţele armate ale unui stat care nu este parte la Convenţie, pe teritoriul României sau în afară acestuia.
 + 
Articolul 3(1) Fără a aduce atingere obligaţiilor generale care decurg din prevederile art. 2, se permite instituţiilor publice cu responsabilităţi în domeniu păstrarea sau transferul unui număr de mine antipersonal pentru punerea la punct a tehnicilor de detectare a minelor, deminarea sau distrugerea acestora, precum şi pentru instruirea personalului în acest scop. Cantitatea de astfel de mine nu va depăşi numărul minim absolut necesar pentru scopurile enumerate în prezentul articol şi va fi stabilită de instituţiile publice implicate.(2) Este permis transferul minelor antipersonal în scopul distrugerii acestora.(3) Regulamentele militare de specialitate se modifica în mod corespunzător, în sensul interzicerii utilizării minelor antipersonal.
 + 
Articolul 4Cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 3, instituţiile publice care deţin mine antipersonal vor lua măsuri de distrugere a acestora în termenele stabilite prin Programul naţional de acţiune pentru punerea în aplicare a Convenţiei.
 + 
Articolul 5Ministerul Industriei şi Resurselor va lua măsurile necesare pentru dezafectarea şi conversia capacităţilor existente de proiectare şi producere a minelor antipersonal.
 + 
Articolul 6Fondurile necesare îndeplinirii obligaţiilor care decurg din Convenţie se asigura de la bugetul de stat şi se prevăd în bugetele anuale ale instituţiilor publice cu responsabilităţi în domeniu.
 + 
Articolul 7(1) În scopul aplicării prevederilor Convenţiei se constituie Grupul de lucru interdepartamental pentru distrugerea şi interzicerea utilizării, stocării, producerii şi transferului de mine antipersonal, denumit în continuare Grup de lucru. Acesta va fi constituit din reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului de Interne şi Ministerului Industriei şi Resurselor.(2) Grupul de lucru are ca organ tehnic de execuţie structura din Ministerul Apărării Naţionale specializată pentru implementarea acordurilor internaţionale pe linia controlului armamentelor la care România este parte.(3) În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri organul tehnic de execuţie elaborează şi supune aprobării Grupului de lucru regulamentul de organizare şi funcţionare al acestuia şi Programul naţional de acţiune pentru punerea în aplicare a Convenţiei. După aprobare acestea vor fi comunicate instituţiilor publice cu responsabilităţi în domeniul minelor antipersonal.(4) Grupul de lucru se întruneşte periodic în vederea aprobării şi coordonării activităţilor pentru aplicarea prevederilor Convenţiei şi prezintă anual Guvernului României informări privind stadiul îndeplinirii obligaţiilor prevăzute în Convenţie şi în prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 8(1) Pentru îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din Convenţie Grupul de lucru:a) analizează din punct de vedere tehnic propunerile de solicitare de asistenţa pentru România, în conformitate cu prevederile Convenţiei;b) analizează din punct de vedere tehnic posibilitatea acordării de asistenţa de către România, în conformitate cu prevederile Convenţiei;c) propune Guvernului participarea la Fondul de contribuţii voluntare al Organizaţiei Naţiunilor Unite;d) transmite datele persoanelor recomandate de instituţiile publice cu responsabilităţi în domeniu, pentru a fi incluse în lista prevăzută la art. 8 pct. 9 din Convenţie.(2) Grupul de lucru coordonează activităţile privind schimbul de informaţii, în domeniu, potrivit prevederilor Convenţiei.
 + 
Articolul 9Ministerul Afacerilor Externe asigura punctul de contact în relaţiile cu secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi cu celelalte state părţi la Convenţie.
 + 
Articolul 10(1) În vederea soluţionării eventualelor cereri de clarificare Ministerul Afacerilor Externe transmite secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la propunerea Grupului de lucru, informaţiile referitoare la respectarea de către România a prevederilor Convenţiei.(2) Ministerul Apărării Naţionale răspunde de constituirea echipei de însoţire a misiunii internaţionale de stabilire a faptelor, formată, după caz, din membri şi reprezentanţi ai instituţiilor publice cu responsabilităţi în aplicarea prevederilor Convenţiei, asigurând împreună cu acestea condiţiile necesare executării misiunii, inclusiv măsuri administrative, asigurarea transportului, cazarii etc.(3) Instituţiile publice cu responsabilităţi în aplicarea prevederilor Convenţiei suporta cheltuielile pentru personalul propriu care însoţeşte misiunile prevăzute la alin. (2).
 + 
Articolul 11Pe timpul desfăşurării unei misiuni de stabilire a faptelor pe teritoriul României, echipele de însoţire, autorităţile sau persoanele controlate sunt obligate sa faciliteze membrilor misiunii accesul, în condiţiile prevăzute de Convenţie, la toate instalaţiile, zonele şi locurile relevante.
 + 
Articolul 12(1) Pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice Grupul de lucru poate solicita oricărei persoane fizice sau juridice informaţiile relevante în contextul aplicării Convenţiei.(2) Instituţiile publice competente în aplicarea prevederilor Convenţiei au obligaţia sa transmită Grupului de lucru informaţiile necesare îndeplinirii atribuţiilor acestuia.(3) Instituţiile publice cu responsabilităţi în domeniu au obligaţia sa transmită Grupului de lucru anual, până la data de 1 aprilie, informaţiile referitoare la stocurile de mine deţinute, stadiul programelor de conversie sau de desfiinţare a instalaţiilor de producere a minelor antipersonal, cantităţile de mine distruse şi alte date conform prevederilor art. 7 din Convenţie.
 + 
Articolul 13(1) Instituţiile publice care desfăşoară activităţile prevăzute la art. 3 alin. (1) sunt obligate:a) sa transmită Grupului de lucru informaţii despre acestea;b) să asigure respectarea normelor specifice în vederea excluderii oricăror posibilităţi de sustragere sau de folosire a minelor antipersonal în alte scopuri.(2) Grupul de lucru întreprinde măsurile necesare pentru respectarea numărului minim de mine antipersonal folosite în scopurile stipulate la art. 3 alin. (1).
 + 
Articolul 14În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri instituţiile publice cu responsabilităţi în domeniu vor elabora, pe baza Programului naţional de acţiune pentru punerea în aplicare a Convenţiei, planuri proprii de executare.
 + 
Articolul 15Instituţiile publice care deţin informaţii cu privire la încălcarea prevederilor Convenţiei sunt obligate să le transmită Grupului de lucru.
 + 
Articolul 16(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:a) refuzul de a permite accesul misiunilor internaţionale de stabilire a faptelor la informaţiile şi obiectivele ce fac obiectul prezentei hotărâri şi împiedicarea, în orice mod, a membrilor acestor misiuni de a-şi exercită atribuţiile legale;b) ascunderea unor elemente sau date relevante referitoare la aspectele care fac obiectul prezentei hotărâri.(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:a) cele prevăzute la lit. a), cu amendă de la 100.000.000 lei la 500.000.000 lei;b) cele prevăzute la lit. b), cu amendă de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.(3) Constatarea contravenţiilor cuprinse în dispoziţiile prezentei hotărâri şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele desemnate de Grupul de lucru.(4) Contravenţiilor prevăzute la alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare.PRIM-MINISTRUADRIAN NASTASEContrasemnează:–––––p. Ministrul apărării naţionale,George Cristian Maior,secretar de statMinistru de interne,Ioan RusMinistrul finanţelor publice,Mihai Nicolae TanasescuMinistrul afacerilor externe,Mircea GeoanaMinistrul industriei şi resurselor,Dan Ioan PopescuBucureşti, 27 noiembrie 2002.Nr. 1.326.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x