HOTĂRÂRE nr. 1.210 din 10 noiembrie 2021

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1109 din 22 noiembrie 2021
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 141 10/06/2015 ART. 2
ActulREFERIRE LALEGE 141 10/06/2015 ART. 3
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 108
 Nu exista acte care fac referire la acest act





În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 2 alin. (2) și art. 3 alin. (4) din Legea nr. 141/2015 privind arborarea și folosirea de către unitățile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
ARTICOL UNIC(1)Se aprobă modelul de steag al municipiului Satu Mare, județul Satu Mare, prevăzut în anexa nr. 1.(2)Descrierea și semnificațiile elementelor însumate ale modelului de steag al municipiului Satu Mare, județul Satu Mare, sunt prevăzute în anexa nr. 2.(3)Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

PRIM-MINISTRU
FLORIN-VASILE CÎȚU
Contrasemnează:
Viceprim-ministru,
Kelemen Hunor
Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației,
Cseke Attila Zoltán
București, 10 noiembrie 2021.Nr. 1.210. + 
Anexa nr. 1*)*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
MODELUL STEAGULUI
municipiului Satu Mare, județul Satu Mare
 + 
Anexa nr. 2DESCRIEREA ȘI SEMNIFICAȚIILEelementelor însumate ale modelului de steag al municipiului Satu Mare, județul Satu Mare Descrierea steaguluiModelul de steag este format dintr-o pânză dreptunghiulară, cu proporția între lățime și lungime de 2/3.Câmpul de culoare albă este încărcat în centru cu stema municipiului Satu Mare.În partea superioară a stemei, central, se află denumirea unității administrativ-teritoriale, „MUNICIPIUL SATU MARE“, în limba română, iar în partea inferioară, central, denumirea este menționată în limbile maghiară, „SZATMÁRNÉMETI“, și germană, „SATHMAR“. Caracterele vor avea aceeași formă, mărime și vor fi de culoare neagră.Marginile câmpului, mai puțin cea de ridicare, sunt încărcate de o bordură compusă din triunghiuri echilaterale identice ca dimensiune, în secvență recurentă roșu și albastru, dispuse cu o latură pe margine și cu vârful spre interior. Steagul se fixează pe hampă în partea stângă, pe lățime.Semnificațiile elementelor steaguluiDescrierea stemeiStema municipiului Satu Mare se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite.În interiorul scutului, dintr-un bastion format dintr-un zid de cetate crenelat argintiu se ridică un turn de argint cu trei ferestre deschise negre, având la bază o poartă cu grilajul ridicat, apărată de un leu șezând, de aur, văzut din profil spre dreapta, cu coada ridicată pe spate și cu limba roșie scoasă. Din crenelurile bastionului se ridică un turn conic central roșu, flancat de câte un turnuleț argintiu, cu fereastră neagră deschisă, cu acoperișul ascuțit, roșu. Din metereze iese, în dreapta-stânga bastionului, o terasă verde pe care sunt plasați câte un chiparos cu trunchiul negru și coronamentul verde; la extremitățile fiecărui chiparos se află câte un oștean de argint, privind spre chiparos, îmbrăcat în armură completă, cu coiful cu viziera trasă, având în mâna dreaptă/stângă o spadă ridicată.Bastionul este așezat pe o terasă verde, iar vârful scutului de argint este undat.Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu șapte turnuri crenelate.Semnificațiile elementelor însumateBastionul se referă la rolul cetății în apărarea localității.Leul reprezintă o imagine simbolică pentru ideea de putere și curaj în luptă.Chiparosul face referire la bogăția pomicolă din zonă.Grilajul reprezintă statutul privilegiat de cetate al orașului în evul mediu.Întreaga compoziție a fost inspirată de tradiția heraldică folosită în perioada interbelică.Coroana murală cu șapte turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu reședință de județ.Semnificația culorilor: albastrul semnifică blândețe, noblețe, încredere; roșul înseamnă curaj și îndrăzneală; albul semnifică puritate, compasiune, optimism, fiind un simbol al păcii.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x