HOTĂRÂRE nr. 1.197 din 29 noiembrie 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 626 din 4 decembrie 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ANEXA 1MODIFICA PEHG 644 25/09/1998 ANEXA 1
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAMETODOLOGIE 29/11/2000
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ActulREFERIRE LALEGE (R) 42 18/12/1990 ART. 10
ANEXA 1MODIFICA PEHG 644 25/09/1998 ANEXA 1
ANEXA 1REFERIRE LALEGE (R) 42 18/12/1990
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind înlocuirea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 644/1998 pentru aprobarea Metodologiei de aplicare a prevederilor art. 10 alin. 1 lit. n) din Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, răniţilor, precum şi luptătorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, republicată



În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul UNICAnexa la Hotărârea Guvernului nr. 644/1998 pentru aprobarea Metodologiei de aplicare a prevederilor art. 10 alin. 1 lit. n) din Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, răniţilor, precum şi luptătorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, republicată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 386 din 12 octombrie 1998, se modifica şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.PRIM-MINISTRUMUGUR CONSTANTIN ISARESCUContrasemnează:–––––Secretariatul de Statpentru Problemele Revoluţionarilordin Decembrie 1989Cristian Alexandrescu,secretar de statMinistrul muncii şiprotecţiei sociale,Liviu Lucian AlbuMinistrul finanţelor,Decebal Traian RemesMinistru de stat,ministrul sănătăţii,Hajdu Gabor
 + 
Anexa 1METODOLOGIAde aplicare a prevederilor art. 10 alin. 1 lit. n) din Legeanr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martirişi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, răniţilor, precum şiluptătorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, republicată + 
Articolul 1Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 acorda gratuit, în limita bugetului anual aprobat, mijloace de transport autonome, adaptate la invaliditatea solicitantului, pentru răniţii în luptele pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 sau în legătură cu evenimentele din decembrie 1989, care se încadrează în criteriile medicale în vigoare.
 + 
Articolul 2Mijlocul de transport autonom prevăzut la art. 1 va avea comenzile adecvate în funcţie de deficientele locomotorii stabilite de comisia de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de muncă teritorială, excepţie făcând invalizii de gradul I pentru care mijlocul de transport poate fi condus de însoţitor.
 + 
Articolul 3Costul mijloacelor de transport autonom la preţul minim de achiziţie, exclusiv adaptarea acestora, este suportat din bugetul propriu de către Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989.
 + 
Articolul 4Acordarea unui nou mijloc de transport autonom se poate face o dată la 8 ani în cazul în care persoana este încadrată în munca şi o singură dată în cazul în care persoana nu este încadrată în munca, în condiţiile în care se menţine deficienta locomotorie şi în ordinea priorităţii stabilite în prezenta metodologie.
 + 
Articolul 5(1) Beneficiarul Legii nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, răniţilor, precum şi luptătorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumita în continuare Legea nr. 42/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, căruia i se atribuie gratuit mijlocul de transport autonom, are obligaţia sa îl asigure CASCO pe toată durata exploatării, conform prezentei metodologii.(2) În cazul furtului mijlocului de transport autonom obţinut în baza prezentei metodologii, suma obţinută din asigurarea CASCO va fi depusa de către beneficiarul mijlocului de transport în contul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, suma care se face venit la bugetul de stat.
 + 
Articolul 6(1) Mijlocul de transport autonom acordat în baza prezentei metodologii nu poate fi atribuit de beneficiar unei terţe persoane prin contract de comodat, închiriere, vânzare, donaţie sau prin orice alta forma de înstrăinare.(2) O noua solicitare va fi însoţită de dovada depunerii în contul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 a contravalorii mijlocului de transport autonom, rezultată din asigurarea CASCO sau din valorificarea lui la o unitate specializată în dezmembrari auto, după caz, în termen de 15 zile lucrătoare de la înstrăinare.(3) Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 va vărsa la bugetul de stat fondurile rezultate din acţiunile prevăzute la alin. (2).
 + 
Articolul 7Dosarul de solicitare a mijlocului de transport autonom va cuprinde:a) cererea solicitantului;b) raportul institutului de medicina legală şi dovada de la parchetul militar de pe lângă tribunalul militar, în raza cărora s-au produs evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, prin care se atesta calitatea de rănit în revoluţie, acte doveditoare privind cauza şi data ivirii invaliditatii;c) certificatul de rănit în lupta pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 sau în legătură cu evenimentele din decembrie 1989;d) brevetul de atestare a titlului, conform Legii nr. 42/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Fac excepţie răniţii în legătură cu evenimentele din decembrie 1989;e) în baza actelor prevăzute la lit. b) se eliberează de către unitatea sanitară abilitata certificatul medical tip A (B) pentru atestarea stării de sănătate a conducătorului de autovehicul, care stabileşte diagnosticul funcţional şi care cuprinde precizarea ca solicitantul se încadrează în criteriile medicale în vigoare pentru acordarea mijloacelor de transport autonome adaptate, că nu suferă de afecţiuni asociate care sunt contraindicate pentru obţinerea permisului de conducere şi confirma, pentru posesorii de permis de conducere auto, capacitatea de a conduce numai un mijloc de transport autonom adaptat cu invaliditatea dobandita în urma ranirii în Revoluţia din decembrie 1989;f) în baza actelor prevăzute la lit. b) şi e) se emite de către cabinetul de expertiza şi recuperare a capacităţii de muncă teritorial certificatul medical de constatare a capacităţii de muncă – formular tipizat – care confirma diagnosticul, atesta gradul de invaliditate şi cuprinde expres precizarea ca solicitantul se încadrează în criteriile medicale în vigoare pentru acordarea mijloacelor de transport autonome adaptate şi capacitatea de a conduce numai un mijloc de transport autonom adaptat la deficienta locomotorie dobandita în urma ranirii în Revoluţia din decembrie 1989. Certificatul astfel eliberat se vizează de Institutul Naţional de Expertiza şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, care certifica încadrarea în gradul de invaliditate şi în criteriile medicale în vigoare pentru acordarea mijloacelor de transport autonome adaptate;g) permisul de conducere auto, cu excepţia invalizilor de gradul I.
 + 
Articolul 8La emiterea certificatelor medicale prevăzute la art. 7 lit. e) şi f) trebuie respectate următoarele criterii medicale pentru acordarea mijloacelor de transport autonome adaptate:a) decizia medicală de încadrare în grad de invaliditate, de la ultima revizuire medicală. În aprecierea capacităţii de muncă se tine seama numai de sechelele după ranirea în Revoluţia din decembrie 1989, cu consecinţele lor;b) criteriile nr. 1-8 din Normele Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr. 8.755 din 2 noiembrie 1988 privind acordarea mijloacelor auto adaptate persoanelor cu deficiente locomotorii;c) baremurile medicale cuprinzând afectiunile contraindicate pentru conducerea autovehiculelor, prevăzute în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului de interne nr. 57/2.075 din 22 februarie 1993 privind examinarea medicală a conducătorilor de autovehicule şi a persoanelor care doresc să obţină permis de conducere, precum şi stabilirea unor măsuri pentru organele sanitare şi organele Ministerului de Interne, în scopul prevenirii accidentelor de circulaţie generate de cauze medicale.
 + 
Articolul 9Ordinea de stabilire a priorităţii acordării mijlocului de transport autonom se soluţionează în termen de 30 de zile de la data înregistrării dosarului prevăzut la art. 7, în limita bugetului anual alocat, astfel:1. prioritatea după gradul de invaliditate:a) răniţi în Revoluţia din decembrie 1989 cu gradul I de invaliditateNu este obligatorie obţinerea permisului de conducere, dar aceştia trebuie să facă dovada ca însoţitorul desemnat poseda permis de conducere corespunzător categoriei mijlocului de transport autonom;b) răniţi în Revoluţia din decembrie 1989 cu gradul II de invaliditateEste obligatorie deţinerea permisului de conducere corespunzător categoriei mijlocului de transport autonom;c) răniţi în Revoluţia din decembrie 1989 cu gradul III de invaliditateEste obligatorie deţinerea permisului de conducere corespunzător categoriei mijlocului de transport autonom;2. în cadrul aceluiaşi grad de invaliditate se tine seama de prioritatea stabilită de încadrarea în munca:a) în orice formă de activitate economică ori socială sau într-o formă de învăţământ recunoscută oficial;b) în orice formă de activitate socială neretribuita;3. data depunerii dosarului prevăzut la art. 7, pentru prioritate similară cu cea menţionată în criteriile prevăzute la pct. 1 şi 2.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x