HOTĂRÂRE nr. 1.196 din 24 octombrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 819 din 13 noiembrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 925 11/08/2005
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PENORMA 24/10/2002
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 1APROBA PENORMA 24/10/2002
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 925 11/08/2005

pentru aprobarea Normelor generale privind controlul oficial al alimentelor



În temeiul art. 107 din Constituţie,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul 1(1) Se aprobă Normele generale privind controlul oficial al alimentelor, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.(2) Ministerul Sănătăţii şi Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor vor elabora programe care stabilesc natura şi frecventa controalelor ce se efectuează periodic.
 + 
Articolul 2Autorităţile competente ale Ministerului Sănătăţii şi Familiei şi ale Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, precum şi Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor vor duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.
 + 
Articolul 3Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.PRIM-MINISTRUADRIAN NASTASEContrasemnează:–––––Ministrul sănătăţii şi familiei,Daniela BartosMinistrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie SarbuPreşedintele Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Consumatorilor,Rovana Plumb,secretar de statBucureşti, 24 octombrie 2002.Nr. 1.196.
 + 
Anexa 1NORME GENERALEprivind controlul oficial al alimentelor + 
Articolul 1(1) Prezentele norme stabilesc principiile generale pentru efectuarea controlului oficial al alimentelor care sunt destinate comercializării pe piaţa interna sau exportului, precum şi alimentelor oferite cu titlu gratuit de către agenţi economici, asociaţii sau fundaţii.(2) Controlul oficial al alimentelor, denumit în continuare control, reprezintă inspecţia efectuată de autorităţile competente asupra alimentelor, aditivilor alimentari, vitaminelor, sarurilor minerale, oligoelementelor, altor aditivi alimentari destinaţi punerii pe piaţa ca atare, precum şi materialelor şi obiectelor care vin în contact cu alimentele, pentru a se verifica respectarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la prevenirea riscurilor pentru sănătatea publică, garantarea tranzacţiilor comerciale corecte, protejarea intereselor consumatorului şi informarea acestuia.(3) Prezentele norme sunt aplicabile şi situaţiilor în care sunt adoptate reglementări de aceeaşi forta juridică, cu un anumit specific, în măsura în care nu contravin acestora.(4) Prezentele norme nu se aplică controlului metrologic.
 + 
Articolul 2Autorităţile competente vor lua toate măsurile pentru a asigura efectuarea controlului alimentelor în conformitate cu prezentele norme.
 + 
Articolul 3(1) Controlul va fi efectuat:– periodic;– ori de câte ori se suspecteaza o neregula.(2) Controlul se efectuează prin utilizarea de mijloace adecvate scopului şi poate viza toate etapele de producţie, fabricaţie, import, prelucrare, depozitare, transport, distribuţie şi comercializare.(3) Controlul va fi efectuat, de regula, fără avertisment prealabil.(4) Pentru fiecare control se selecteaza dintre etapele prevăzute la alin. (2) cele mai potrivite pentru examinare.
 + 
Articolul 4Controlul efectuat potrivit prevederilor art. 5-8 va cuprinde una sau mai multe dintre următoarele operaţiuni:1. inspecţia;2. prelevarea de probe, esantioane, analiza, respectiv examinarea acestora;3. controlul igienei personalului;4. examinarea materialelor scrise şi documentare;5. examinarea tuturor sistemelor de verificare stabilite de agentul economic şi a rezultatelor obţinute.
 + 
Articolul 5(1) În timpul inspecţiei se verifica următoarele:a) starea şi modul de utilizare a terenului, a construcţiilor şi instalaţiilor, a birourilor şi a altor spaţii, a vecinatatilor, a mijloacelor de transport, maşinilor şi echipamentelor utilizate în diferitele etape prevăzute în art. 3 alin. (2);b) materiile prime, ingredientele, materialele tehnologice auxiliare şi alte produse utilizate pentru prepararea şi producerea alimentelor;c) produsele semifabricate;d) produsele finite;e) materialele şi obiectele care vin în contact cu alimentele;f) produsele şi procedeele de curatare şi întreţinere, precum şi pesticidele;g) procedeele utilizate pentru fabricarea sau prelucrarea alimentelor;h) etichetarea şi prezentarea alimentelor;i) metodele de conservare.(2) Inspecţia prevăzută la alin. (1) poate fi suplimentata cu următoarele operaţiuni:a) realizarea de interviuri cu conducătorul unităţii inspectate şi cu personalul salariat;b) citirea valorilor înregistrate de aparatele de măsura instalate de unitatea inspectata;c) verificarea de către autorităţile competente, cu propriile aparate de măsura, a valorilor înregistrate cu aparatele de măsura instalate de unitatea inspectata.
 + 
Articolul 6(1) Pentru efectuarea de analize se vor recolta esantioane şi se vor preleva probe din produsele şi, respectiv, materiile şi materialele prevăzute în art. 5 alin. (1) lit. b)-f).(2) Persoanele fizice şi/sau juridice care au fost supuse controlului în condiţiile prezentelor norme pot solicita o eventuala contraexpertiza ce va fi efectuată de persoane sau de instituţii abilitate şi împuternicite în acest sens.(3) Analizele vor fi efectuate de laboratoare acreditate. Autorităţile competente pot da şi altor laboratoare dreptul de efectuare a acestor analize.(4) Metodele de analiza care se utilizează vor fi selectate în funcţie de următoarele criterii:a) specificitate;b) acuratete;c) variatii ale repetabilitatii şi ale reproductivitatii în cadrul aceluiaşi laborator şi între laboratoare diferite; aceste valori trebuie să fie obţinute în urma unui proces de colaborare organizat în conformitate cu un protocol recunoscut pe plan internaţional şi trebuie să fie exprimate într-o formă recunoscută pe plan internaţional;d) limita de detectie;e) sensibilitate;f) practicabilitate;g) alte criterii stabilite în funcţie de necesitaţi.(5) Metodele de analiza care se aplică uniform unor grupe variate de mărfuri vor avea intaietate faţă de metodele care se aplică grupelor individuale de mărfuri.
 + 
Articolul 7(1) Persoanele care, în exercitarea atribuţiilor lor, intră în contact direct sau indirect cu materiile, materialele şi/sau produsele prevăzute în art. 5 alin. (1) lit. b)-f) trebuie să fie supuse unui control igienic în conformitate cu prevederile art. 4 pct. 3.(2) Controlul prevăzut la alin. (1) are ca obiect verificarea respectării normelor de igiena privind igiena personală şi a echipamentului şi nu are nici o legătură cu examinarile medicale obligatorii pentru persoanele care lucrează în sectorul alimentar.
 + 
Articolul 8(1) Inspectorii pot examina în cursul etapelor de verificare prevăzute la art. 3 alin. (2) materialul scris şi documentele cu privire la activitatea controlată deţinute de persoanele fizice şi juridice supuse controlului.(2) Inspectorii pot face copii sau lua extrase din materialele scrise ori din documentele care le-au fost predate spre examinare.
 + 
Articolul 9În cazul în care inspectorii descoperă sau suspecteaza o neregula, ei au obligaţia să aplice măsurile necesare, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 10(1) Inspectorii au dreptul, conform legii, de a realiza operaţiunile prevăzute la art. 5-9.(2) Persoanele fizice sau juridice controlate sunt obligate să se supună inspecţiei şi sa asiste inspectorii în exercitarea atribuţiilor lor.
 + 
Articolul 11(1) Persoanele fizice şi juridice supuse controlului au, potrivit legii, dreptul la contestaţie împotriva măsurilor aplicate de autorităţile competente în decursul efectuării controlului.(2) Autorităţile competente trebuie să stabilească prin lege obligaţia inspectorilor privind păstrarea secretului profesional.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x