HOTĂRÂRE nr. 1.189 din 27 noiembrie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 783 din 11 decembrie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUHG 209 28/02/2002
ActulACTUALIZEAZA PEHG 1189 27/11/2001
 Nu exista acte care fac referire la acest act





În temeiul prevederilor art. 107 din Constituția României și ale art. 11 lit. f) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Se aprobă Planul de acțiuni pentru înlăturarea barierelor administrative din mediul de afaceri, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre. + 
Articolul 2(1)Ministerele și organele nominalizate în planul de acțiuni au obligația de a acționa pentru îndeplinirea responsabilităților care le revin.(2)În vederea implementarii planului de acțiuni ministerele implicate și ceilalți factori interesați vor consulta asociațiile de afaceri și organizațiile neguvernamentale.
 + 
Articolul 3Ministerul Dezvoltării și Prognozei va coordona activitatea consultantilor pentru mediul de afaceri, preluand expertiza și asigurând comunicarea operativă între părțile implicate. + 
Articolul 4Ministerul Dezvoltării și Prognozei, împreună cu celelalte ministere, va monitoriza implementarea planului de acțiuni, raportand trimestrial Guvernului asupra stadiului realizării acestuia.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemnează:
p. Ministrul dezvoltării și prognozei,
Mihai David,
secretar de stat
Ministrul administrației publice,
Octav Cozmanca
p. Ministrul finanțelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat
Ministrul pentru întreprinderile
mici și mijlocii și cooperatie,
Silvia Ciornei + 
ANEXĂ
PLAN DE ACȚIUNI
pentru înlăturarea barierelor administrative din mediul de afaceri

Nr. crt. Problema Măsura/Activitatea care soluționează problema Instituții responsabile Termenul de realizare Observații
1. Inconsecvență în comunicarea Guvern (G) – mediu de afaceri (MA) 1. Pregătirea TOR și selectarea unui consultant independent pentru identificarea problemelor MA și a soluțiilor posibile pentru înlăturarea lor MDP iunie 2001 (realizat) Cele două cerințe sunt trecute în matricea PSAL și în PA cu acordul BM.
2. Analiza informațiilor existente referitoare la solicitările și criticile formulate de mediile de afaceri privind barierele administrative care stau în calea dezvoltării lor MDP semestrial (realizat)
3. Stabilirea unui grup de lucru pentru identificarea problemelor MA și a soluțiilor posibile pentru înlăturarea lor; la stabilirea grupului de lucru va participa și consultantul independent; grupul de lucru va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului și coordonat de MDP. MDP august 2001 (realizat) Deocamdată grupul de lucru funcționează în virtutea legitimității și autorității stabilite prin PSAL II, dar poate deveni o entitate de consultanță permanentă la dispoziția partenerilor.
Grupul de lucru își poate schimba sau completa componența și agenda în funcție de obiectivele și interesele părților implicate. Grupul de lucru poate colabora cu echipa primului-ministru pentru implementarea PEP și, de asemenea, cu echipe sau programe guvernamentale care au o componentă de îmbunătățire a MA
4. Angajarea FIAS pentru definirea unui instrument de monitorizare a progresului instituțional din cadrul MA; FIAS are un instrument identic aplicat deja în Europa Centrală și de Est. MDP martie 2002 (în curs de realizare)
5. Monitorizarea soluțiilor alese de Guvern și publicarea rezultatelor monitorizării; semestrial se publică datele privind progresele reformei economice, iar anual, măsurile de eliminare a barierelor administrative din calea afacerilor; toate aceste date trebuie puse la dispoziție mediilor de afaceri, public și prin organizațiile lor. MDP semestrial/ anual
6. Pregătirea TOR și lansarea unei campanii de informare publică pentru promovarea cât mai rapidă a măsurilor guvernamentale cu impact imediat în MA MIP, MDP, MAE februarie 2002
7. Începerea campaniei de informare publică MIP, MDP, MAE martie 2002
8. Constituirea în cadrul MDP a unui grup de contact care să monitorizeze implementarea PA, să coordoneze activitatea consultanților pentru MA și să asigure comunicarea dinamică dintre părțile implicate MDP ianuarie 2002 (realizat)
9. Grupul de contact și grupul de lucru revizuiesc proiectele de hotărâri și ordonanțe de urgență ale Guvernului, legi care implică obținerea de autorizații pentru înființarea și funcționarea companiilor private în vederea menținerii acestora din urmă în limite rezonabile MDP, MIMMC, MAP, SGG permanent, începând din februarie 2002 (în desfășurare)
2. Insuficienta implicare a MA în procesul de luare a deciziilor care privesc în mod direct reglementarea MA 1. Introducerea obligativității ministerelor de a consulta asociațiile patronale de ramură în pregătirea deciziei guvernamentale cu privire la ramura respectivă, până când legea transparenței actelor administrative (sunshine law) va fi promulgată și aplicată ministere/agenții guvernamentale, MDP în consultare cu CCIRB, AOAR, CPR, ANEIR semestrul II 2002
2. Măsurarea periodică (la fiecare 18 luni) a gradului de satisfacție a asociațiilor patronale și de afaceri cu privire la participarea lor la decizia guvernamentală cu impact în MA (se va folosi instrumentul de monitorizare FIAS, care va fi transferat ulterior MDP) MDP, MIP, MIMMC, cu consultarea CCIRB, AOAR, CPR, FIC primul sondaj/ raport mai- iunie 2002
3. MDP are obligația să își creeze o bază de date completă cu toate asociațiile patronale și de afaceri, precum și cu solicitările și răspunsurile formulate în așa fel încât să poată fundamenta în orice moment punctul de vedere al Guvernului în legătură cu aceste solicitări grupul de lucru sub coordonarea MDP aprilie 2002 Baza de date poate trece la un moment dat în management public/privat (MDP/asociații de afaceri interesate).
4. Crearea posibilității pentru microîntreprinderi, în primii 3 ani de la înființare, să opteze între plata impozitului pe profit și cea a impozitului pe cifra de afaceri; în acest moment microîntreprinderile noi sau cu cheltuieli mari se simt dezavantajate de actualul sistem de impunere (pe cifra de afaceri). MIR, MIMMC, MDP, MFP semestrul II 2002 Guvernul, la inițiativa MIMMC, va amenda Ordonanța Guvernului nr. 24/2001, permițând aplicarea amendamentului cu începere de la începutul anului fiscal 2003.
Această măsură este conformă cu Recomandarea Comisiei Europene din 25 mai 1994 cu privire la taxarea întreprinderilor mici și mijlocii (94/390/EC).
3. Îmbunătățirea relației autoritate/ întreprinzător 1. TOR pentru redactarea și implementarea unui cod de "bune practici" (best practices) pentru funcționarii vamali și cei ai administrației financiare în relațiile cu publicul DGV, MFP, MDP, MIE ianuarie 2002 (vamă), decembrie 2002 (administrațiile financiare) Manualul de conduită făcut public va fi la dispoziția cetățenilor în relația cu autoritatea și se poate referi și la alte autorități decât vama și administrațiile financiare.
2. Obligația instituțiilor de control financiar autorizate de a anunța din timp data, obiectivul controlului, documentele solicitate întreprinzătorului și durata maximă a controlului, cu excepția situațiilor stabilite prin legi speciale. MFP, MI iunie 2002 Anunțul public determină întreprinzătorul să își îmbunătățească conduita și evită arbitrariul autorității.
3. Se introduce obligativitatea publicării duratei minime dintre două controale financiare succesive, cu excepția situațiilor stabilite prin legi speciale. MFP, MI iunie 2002 MFP și MI își vor revizui procedurile de control prin ordine ale miniștrilor respectivi. Procedurile descrise alăturat necesită întărirea cooperării dintre autoritățile de control menționate.
4. Un singur control comun va avea loc pe o tematică specifică acoperind o perioadă specifică. Nici un control viitor nu va putea fi efectuat cu privire la o tematică și la o perioadă deja verificate, cu excepția situațiilor stabilite prin legi speciale. MFP, MI iunie 2002 Implementarea acestei măsuri va fi susținută de campanii periodice de informare publică, organizate de MFP în cooperare cu MI și MIP.
5. Controalele ulterioare vor lua în considerare rezultatele controalelor precedente. Controalele ulterioare vor verifica modul în care companiile au îndeplinit deciziile controalelor precedente. MFP, MI, MDP iunie 2002 Măsura corespunde Rezoluției Consiliului European din 30 iunie 1998 cu privire la îmbunătățirea mediului de afaceri și la acțiuni de promovare a dezvoltării întreprinderilor, în special a întreprinderilor mici și mijlocii, în cadrul Comunității.
6. Va fi realizată o bază de date incluzând informații referitoare la: companiile controlate, tematicile și perioadele cercetate, rezultatele controalelor. Accesul la această bază de date va fi asigurat pentru toate autoritățile de control. Anterior unor noi controale autoritățile responsabile au obligația să acceseze baza de date și să acționeze în consecință. MFP, MI, MAP, MDP semestrul II 2002 Măsura este în concordanță cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.189/2001 prin care se aprobă PA pentru înlăturarea barierelor administrative din mediul de afaceri.
7. Elaborarea unui proiect de lege cu privire la transparența procedurilor administrației publice locale și centrale (sunshine law), care să dea întreprinzătorului posibilitatea să își exprime o opinie bazată pe raportul cost/eficiență; proiectul de lege se referă și la organizarea de audieri publice de către Parlamentul României în probleme de interes pentru climatul de afaceri din țară, mediul investițional, interesele producătorilor autohtoni. MIP, MAP, MI, ONG interesate, asociații de afaceri, MDP semestrul II 2002 Această măsură este în conformitate cu Rezoluția Consiliului de Miniștri al UE din 3 decembrie 1992 asupra simplificării administrative pentru întreprinderi, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii. Măsura este în concordanță și cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.189/2001 prin care se aprobă PA pentru înlăturarea barierelor administrative din mediul de afaceri, iar în acest moment există negocieri pe această temă între MIP și IRIS, proiectul USAID în România.
8. Publicarea unei liste actualizate cu activitățile care necesită autorizații speciale; pentru această operațiune se va apela la consultanță și vor fi elaborați termenii de referință corespunzători. MDP, MAP, MIMMC iulie 2002
9. TOR pentru realizarea unui studiu care să ofere o soluție de corelare și realocare a activităților de inspecție și control ale Poliției Economice, Gărzii Financiare, administrației financiare și ale altor entități cu putere de control și utilizarea studiului produs de IRIS pe această temă; studiul va ține seama de experiența coordonării controlului economic expus la problema 3 pct. 3.4. MDP, MI, MFP semestrul II 2002
10. La elaborarea tuturor actelor care privesc activitatea societăților comerciale, acestea trebuie să cuprindă texte care să fie clare pentru toată lumea și să nu mai lase loc de interpretări în funcție de interese. Normele și instrucțiunile de aplicare a prevederilor actelor normative trebuie să fie elaborate și publicate în termenele prevăzute. Să nu se mai admită ca anumite organe de control să efectueze verificările pe bază de instrucțiuni și interpretări proprii. SGG, MDP, MFP
11. Toate autoritățile publice responsabile de emiterea de permise și autorizații vor stabili termene clare și vor elabora formulare standard în locul cererilor nestandardizate folosite în prezent MDP, MIP, CCIRB, MFP, MI iunie 2002 Această măsură se încadrează în programul e-Government asumat de Guvern în cadrul prevederilor Programului economic de preaderare.
12. Va fi respectată o limită strictă de 30 de zile pentru emiterea oricăror autorizații.
13. Pentru reînnoirea autorizațiilor vor fi solicitate documentele doar dacă au survenit schimbări; în situațiile în care nu au intervenit schimbări va fi suficientă o declarație pe propria răspundere.
14. Supravegherea respectării de către judecători a standardelor de imparțialitate și integritate MJ permanent
15. Participarea judecătorilor care soluționează în prezent cauze comerciale la cursuri intensive de specializare. Introducerea în cursurile postuniversitare a unei noi specializări pentru judecătorii litigiilor comerciale MJ
16. Dezvoltarea și sprijinirea prin investiții în infrastructură a secțiilor comerciale ale instanțelor judecătorești MJ
17. Supravegherea respectării de către judecători a obligației de soluționare cu celeritate a cauzelor comerciale MJ
18. Crearea unei surse unice care să poată fi accesată public, conținând informații actualizate permanent cu privire la modificările aduse reglementărilor tarifare și netarifare ale politicii comerciale MFP, DGV, MAE martie 2002 Departamentul pentru comerț exterior și promovare economică din cadrul MAE va întocmi și va publica un inventar complet al barierelor comerciale netarifare.
19. Toate deciziile, normele, circularele sau regulamentele interne ce reglementează procedura vamală și nu sunt cuprinse în Codul vamal sau în Regulamentul de aplicare a Codului vamal vor fi revăzute, încadrate în legislația existentă și actualizate permanent la nivelul autorităților vamale, pentru a facilita accesul public la forma consolidată a reglementărilor în domeniul vamal MFP, DGV permanent MFP, prin DGV, va constitui o echipă specială pentru consolidarea reglementărilor vamale existente, în scopul creșterii accesibilității și a gradului de transparență.
20. Transparența grilei de selecție și autorizare a comisionarilor în vamă pentru birourile vamale MFP, DGV, MDP septembrie 2002
21. La nivelul birourilor vamale, unde infrastructura permite, autoritățile vamale vor accepta spre procesare, ca regulă general valabilă, documente în format electronic, prin transfer de date tip poștă electronică sau alt tip de procedeu informatic similar. MFP, DGV decembrie 2002 MFP, prin DGV, va publica periodic lista birourilor vamale parte a sistemului informatic integrat vamal, care vor accepta nediscriminatoriu documente în format electronic. Directorul DGV va emite o decizie prin care va institui prezenta măsură la nivelul reglementărilor vamale în vigoare. Măsura este în conformitate cu acquisul comunitar și cu Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică
22. Autoritățile vamele vor crea și extinde procedura simplificată de vămuire, acceptând și folosind declarații parțiale complete și declarații simplificate. Timpul procesului de vămuire va fi considerat de autoritățile vamale drept criteriu principal de eficiență prin fixarea unei ținte maxime de timp pentru soluționarea procedurii vamale. MFP, DGV ianuarie 2002 MFP, prin DGV, va adopta și va implementa reglementările vizând procedura simplificată de vămuire, introducerea celerității ca un criteriu de eficiență principal al autorității vamale.
Măsura este în linie cu angajamentele luate de România în cadrul procesului de negociere cu UE (cap. 25 de negociere cu privire la procedura vamală) și reprezintă o cerință de armonizare la acquisul comunitar.
Măsura este în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1.189/2001 prin care se aprobă PA pentru înlăturarea barierelor administrative din mediul de afaceri.
4. Necorelarea standardelor de audit financiar 1. Publicarea în limba română a normelor IAS, versiunea 2001 MFP, MDP semestrul II 2002 Aceste măsuri întăresc și facilitează implementarea Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare și a falimentului.
2. Redactarea și publicarea tuturor normelor și procedurilor prevăzute la art. 7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/1999, referitoare la auditul financiar și organizarea sesiunilor de testare pentru obținerea certificatului de auditor financiar Camera Auditorilor Financiari din România semestrul II 2002
5. Procesul de autorizare, aprobare (autorizații) 1. Adoptarea Codului unic pentru toate societățile comerciale (operațiune în curs de desfășurare) MFP, MIMMC, în consultare cu CCIRB semestrul II 2002 Măsurile menționate sunt trecute în matricea PSAL II, cu acordul BM; ele se află însă în derulare din momentul intrării în vigoare Ordonanței Guvernului nr. 76/2001 și a normelor de aplicare a acesteia.
2. CCIRB va organiza în afara Biroului unic activitatea de asistență și consultanță pentru înregistrarea și autorizarea comercianților. CCIRB, Guvern semestrul II 2002 Această măsură va fi adoptată printr-o ordonanță de urgență a Guvernului precedată de o înțelegere între Guvern și CCIRB, care vor identifica împreună și vor conveni modalitățile de implementare.
3. Simplificarea autorizărilor necesare în sensul că autorizațiile sanitare, sanitare veterinare, de protecție a muncii, de mediu, pentru pompieri vor fi cerute suplimentar declarațiilor pe propria răspundere, numai pentru domenii specifice de activitate. Această măsură corespunde prevederilor Recomandării Comisiei Europene din 22 aprilie 1997 privind îmbunătățirea și simplificarea mediului de afaceri pentru înființarea firmelor (97/344/EC), care se referă și la funcționarea birourilor unice.
4. Îmbunătățirea procedurii de acceptare și aprobare a documentelor de înregistrare prin întărirea rolului declarațiilor pe propria răspundere Măsura este în concordanță cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.189/2001 prin care se aprobă PA pentru înlăturarea barierelor administrative din mediul de afaceri.
5. Acolo unde este posibil controalele ex-ante pentru autorizații vor fi înlocuite cu inspecții ex-post pentru verificare.
6. Constituirea unei baze de date conținând statutul proprietăților funciare, în scopul urgentării obținerii certificatului de urbanism MLPTL, MJ, MAP, MDP semestrul II 2002
7. Publicarea procedurilor de obținere de aprobări necesare pentru realizarea unei construcții și stabilirea duratei maxime de obținere a acestor aprobări MLPTL, MDP aprilie 2002 Se vor corela consultanța și eforturile programelor similare finanțate de BM.
8. Publicarea Ghidului investitorului în urbanism MLPTL, MDP, MAP septembrie 2002 Se testează cât de repede pot fi încheiate procedurile de aprobare, de către funcționarii autorităților publice locale, în condițiile existenței PUG și a bazei de date funciare.
9. TOR pentru inițierea unui program-pilot pentru testarea efectelor existenței PUG asupra rapidității obținerii autorizațiilor de construcție MLPTL, MDP, MAP, MAAP martie 2002 Testul va permite aprecierea volumului de investiții necesar pentru infrastructura unui astfel de proiect.
10. Începerea programului-pilot într-o localitate mică sau medie, cu acordul ministerelor implicate, ca să se evalueze corect costurile obținerii autorizațiilor, proceduri criticate curent de către mediile de afaceri MLPTL, MAP, MDP semestrul II 2002
11. TOR pentru studiul privind aprobările care pot fi obținute prin procedura non-răspuns MDP, MAP, MJ februarie 2002
12. TOR pentru realizarea unui studiu care să inventarieze toate duplicatele solicitate întreprinzătorului de către autorități și care să ofere o soluție funcțională pentru evitarea acestora, în așa fel încât informațiile să ajungă la toate instituțiile interesate fără ca cetățeanul/întreprinzătorul să redacteze raportări suplimentare MDP, SGG, MIMMC, MAP, MMSS martie 2002
13. Publicarea inventarului cu autorizațiile, aprobările, situațiile duplicat solicitate de administrație și înlăturarea a circa 50% dintre ele prin hotărâri ale Guvernului sau ordine ale ministrului respectiv toate ministerele și în coordonarea grupului de lucru septembrie 2002
14. Proiect de lege sau hotărâre/ordonanță de urgență a Guvernului pentru implementarea procedurii non-răspuns care va avea la bază studiul comandat în februarie 2002 MDP, MAP, MJ, SGG semestrul II 2002
15. Integrarea recomandărilor pertinente ale MA în organizarea și funcționarea Biroului unic de înregistrare și autorizare CCIRB, AOAR, ANEIR, CPR, în consultare cu MDP permanent (în desfășurare)
16. Studiu pentru revizuirea procedurilor de faliment, în scopul de a identifica măsuri corective într-un mod acceptabil de către BM MDP aprilie 2002
17. Plan de acțiune (avizat de către BM) pentru îmbunătățirea procedurilor de faliment MJ semestrul II 2002
18. Dezvoltarea unui program de întărire a sistemului judecătoresc și a cadrului legislativ aferent pentru eficientizarea procedurilor de faliment; programul conține inclusiv asistență tehnică pentru judecători, personal auxiliar, ca să aprofundeze procedurile de faliment în cazul societăților comerciale, băncilor, dar și pentru instanțe judecătorești pentru un management mai bun al litigiilor comerciale MJ semestrul II 2002
6. Eliminarea întârzierilor privind rambursarea T.V.a. 1. Controalele obligatorii, ex-ante, pentru rambursarea T.V.a. vor fi înlocuite de controale ex-post pentru contribuabilii care îndeplinesc o serie de condiții, respectiv un punctaj corespunzător stabilit pe baza unei grile de analiză de risc, conform reglementărilor legale MFP, SGG începând cu 1 iulie 2002 Directiva a 6-A a Consiliului CEE din 17 mai 1977 urmărește să stabilească un sistem uniform pentru A garanta neutralitatea regimului T.V.a. și pentru A armoniza regulile referitoare la T.V.A. pentru statele membre ale CEE. Articolul 18 (4) al Directivei CEE afirmă clar obligația de rambursare pentru statelor membre. Există precedente juridice în CEE conform cărora "Autoritățile naționale au obligația să efectueze imediat rambursarea" și sunt obligate să plătească dobândă în cazul sumelor restante; măsura este în concordanță cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.189/2001.
2. autoritățile fiscale vor desfășura controale ex-ante, prin sondaj, în limita celor 30 de zile prevăzute de lege pentru rambursarea T.V.A.
3. Va fi strict respectată limita de 30 de zile pentru rambursarea T.V.A. Cererile de rambursare a T.V.A. care nu au fost verificate prin controlul prin sondaj vor fi soluționate, iar plata se va efectua în termen de 30 de zile. Același termen de plată va fi respectat și în cazul cererilor de rambursare a T.V.A. care au fost verificate prin controlul prin sondaj, dacă în urma controlului efectuat nu a fost constatată nici o încălcare a legilor.
4. Autoritățile fiscale vor plăti penalități către companiile care au întocmit cereri de rambursare a T.V.A., iar termenul limită de 30 de zile pentru rambursare nu a fost respectat.
5. Penalitățile datorate de autoritățile fiscale vor fi calculate folosindu-se rata dobânzii la rezervele minime obligatorii ale băncilor comerciale, plătite de BNR.
6. Ca excepție, în cazuri speciale, când autoritățile fiscale au motive de suspiciune în privința anumitor companii/tranzacții, limita de 30 de zile poate fi depășită. În asemenea cazuri autoritățile fiscale vor înștiința companiile în cauză, în avans, asupra depășirii termenului de 30 de zile, pe o perioadă determinată, fără a plăti penalități
7. Absența unei interfețe de comunicare rapidă și integrată, referitoare la posibilitățile de finanțare și realizare a unor proiecte care privesc MA 1. Web site comun al instituțiilor donatoare, atât pentru activitatea de consultanță, cât și pentru posibilități de creditare rambursabilă sau nerambursabilă care privesc MA MDP (Grupul de contact) în colaborare cu CCIRB, AOAR, CPR și alte organizații patronale și ONG interesate semestrul II 2002
2. Consultări lunare ale tuturor donatorilor aflați la București, în relație bilaterală sau multilaterală, pentru a identifica care sunt sursele de finanțare și consultanță pentru activitățile privind MA MDP, MIE, MIMMC, MAE, cu participarea reprezentanților asociațiilor patronale: CCIRB, AOAR, ADER, CPR, institute de cercetare, ONG interesate lunar, începând din martie 2002 (în curs) Întâlnirea este organizată și prezidată de ministrul dezvoltării și prognozei, care apelează la invitați din alte ministere, conform agendei.
8. Proceduri dificile de obținere a vizelor de rezidență 1. Acordarea automată a vizei cu caracter "business" pentru cetățeni din statele OECD care nu au încă acest statut MAE, MI, MDP semestrul II 2002 (în curs)
2. Certificatul de sănătate poate fi eliberat și de state aflate pe "lista pozitivă" a MAE MSF, MMSS, MDP semestrul II 2002
9. Absența unei traduceri autorizate a Codului fiscal (colecție de legi cu privire la impozitare) Elaborarea și traducerea autorizată în limba engleză a Codului fiscal MFP, MJ semestrul II 2002 (în curs) Redactarea acestui cod a beneficiat deja de fonduri alocate de diverși donatori.
10. Comunicare directă în legătură cu acest proiect/ transferul de know-how către partea română 1. Deschiderea unui web site în limbile română și engleză pentru PA și instituirea dialogului prin e-mail cu întreprinzători individuali/asociații pentru feed-back și monitorizare MDP (Grupul de contact) permanent (în curs) Toate activitățile de comunicare/informare vor fi gândite pe baza premisei că MDP este, de asemenea, un interlocutor autorizat pentru investitorii străini și are menirea de a atrage investiții străine în România.
2. Instrumentul de monitorizare (FIAS), know-how privind redactarea TOR, elaborarea de strategii de campanie și desfășurarea campaniilor de informare publică și expertiză de promovare a afacerilor vor fi transferate treptat Grupului de contact din MDP și altor instituții guvernamentale implicate. MDP permanent Fiecare proiect va include din TOR obligația de a face transfer de expertiza către Grupul de contact din MDP și către alte instituții guvernamentale.
Vor fi identificate resurse pentru ca toate obligațiile tehnice ale MDP să poată fi îndeplinite la standarde profesionale rezonabile.
11. Dificultățile în comunicarea cu investitorii străini și suprapunerea responsabilităților între instituțiile existente Se va înființa Agenția Română de Investiții (ARI) ca unică instituție de informare și promovare pentru investițiile străine directe în România; aceasta va sprijini și investițiile firmelor românești în străinătate, iar în teritoriu va colabora cu agențiile pentru dezvoltare regională; ARI va fi supervizată de un consiliu de îndrumare și supraveghere compus din membri ai ministerelor implicate și din personalități ale MA. MDP, MAE, APAPS ianuarie 2002 Guvernul va emite un act normativ pentru înființarea ARI. ARI va centraliza toate activitățile legate de promovarea investițiilor în România.
12. Guvernarea corporatistă la întreprinderile de stat și companiile publice Guvernul va stabili principiile de bază ale guvernării corporatiste, aplicabile întreprinderilor de stat și companiilor publice; minimul acestui set constă în: APAPS, MFP, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, MIR, OPSPI semestrul II 2002 Guvernul va emite o ordonanță de urgență pentru a implementa aceste acțiuni. Setul de acțiuni va fi implementat imediat, iar în caz de neconformitate se vor aplica sancțiuni severe. În paralel ministerele de resort vor elabora ordine interne pentru aplicarea setului de acțiuni.
a) rapoartele anuale ale întreprinderilor cu acces neîngrădit pentru public;
b) consiliile de administrație ale întreprinderilor de stat și companiilor publice nu vor cuprinde ca membri: miniștri, secretari de stat, directori generali din ministere, parlamentari, aleși locali, prefecți, subprefecți, directori de agenții guvernamentale;
Legislația privind implementarea guvernării corporatiste va preciza structura minimală a rapoartelor anuale ale companiilor cu capital de stat, care vor fi ulterior publicate pe Internet, precum și indicatorii de performanță specifici care vor fi luați în considerare la întocmirea contractelor de management ale membrilor consiliilor de administrație și ale directorilor generali din companiile respective. Această măsură este în conformitate cu Principiile de guvernare corporatistă ale OECD. Măsura este în conformitate și cu inițiativa e-Government.
c) membrii consiliilor de administrație și managementul vor funcționa pe baza unor contracte de performanță;
d) companiile în discuție nu vor acorda împrumuturi membrilor consiliilor de administrație, conducerii executive sau companiilor cu care aceștia au relații directe, rudelor sau persoanelor cu poziții importante în stat, în cazul în care deciziile lor ar putea influența activitatea companiei
13. Rezolvarea problemelor litigioase ivite în urma privatizării Stabilirea unui mecanism de arbitraj operativ pentru rezolvarea problemelor postprivatizare care creează costuri suplimentare pentru administrație și pentru noii proprietari. APAPS, MIR, OPSPI mai 2002 Va fi creat un comitet compus din investitori, avocați, experți contabili și reprezentanți ai APAPS, MIR – OPSPI.
Sarcina comitetului va fi să se documenteze și să întocmească o agendă de interpretare (bazată pe principii economice solide și recunoscute), care să poată fi aplicată oricărui contract de privatizare.
Agenda de interpretare va include un set de norme/linii directoare pentru amendarea contractelor de privatizare și va sprijini funcția de arbitraj a comitetului.
În cadrul comitetului vor fi cooptați profesioniști de înaltă reputație în domeniul juridic și în cel financiar, alături de reprezentanți ai investitorilor. Agenda de interpretare standardizată, întocmită de către comitet, va fi aprobată printr-o ordonanță a Guvernului.

Legenda:TOR Termeni de referințaFIAS Servicii de consultanța în domeniul investițiilor străine (instituție afiliată Băncii Mondiale și IFC)IAS Standardele internaționale de contabilitatePUG Plan de urbanism generalPA Plan de acțiuniBM Banca MondialăMDP Ministerul Dezvoltării și PrognozeiMIP Ministerul Informațiilor PubliceMIMMC Ministerul pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și CooperatieCCIRB Camera de Comerț și Industrie a României și a Municipiului BucureștiAOAR Asociația Oamenilor de Afaceri din RomâniaADER Asociația pentru Dezvoltare Economică din RomâniaANEIR Asociația Naționala a Exportatorilor și Importatorilor din RomâniaAPAPS Autoritatea pentru Privatizare și Administrarea Participatiilor StatuluiCPR Confederatia Patronatelor din RomâniaFIC Consiliul Investitorilor StrăiniDGV Direcția Generală a VamilorMAAP Ministerul Agriculturii, Alimentației și PădurilorMFP Ministerul Finanțelor PubliceMSF Ministerul Sănătății și FamilieiMI Ministerul de InterneMLPTL Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și LocuințeiMJ Ministerul JustițieiMIE Ministerul Integrării EuropeneMAE Ministerul Afacerilor ExterneMAPM Ministerul Apelor și Protecției MediuluiMMSS Ministerul Muncii și Solidarității SocialeSGG Secretariatul General al GuvernuluiMAP Ministerul Administrației PubliceMIR Ministerul Industriei și ResurselorOPSPI Oficiul Participatiilor Statului și Privatizării în Industrie(la 22-03-2002,
ANEXA a fost modificată de Articolul UNIC din HOTĂRÂREA nr. 209 din 28 februarie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 196 din 22 martie 2002
)

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x