HOTĂRÂRE nr. 1.175 din 2 octombrie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 725 din 17 octombrie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 2REFERIRE LALEGE 141 24/07/1997 ART. 97
ART. 2REFERIRE LALEGE 141 24/07/1997 ART. 98
ART. 2REFERIRE LALEGE 141 24/07/1997 ART. 99
ART. 2REFERIRE LALEGE 141 24/07/1997 ART. 100
ART. 2REFERIRE LACODUL VAMAL 24/07/1997 ART. 97
ART. 2REFERIRE LACODUL VAMAL 24/07/1997 ART. 98
ART. 2REFERIRE LACODUL VAMAL 24/07/1997 ART. 99
ART. 2REFERIRE LACODUL VAMAL 24/07/1997 ART. 100
ART. 22REFERIRE LALEGE 180 11/04/2002
ART. 22REFERIRE INDIRECTA LAOG 61 29/08/2002 ART. 170
ART. 22REFERIRE INDIRECTA LAOG (R) 61 29/08/2002 ART. 172
ART. 22REFERIRE INDIRECTA LAOUG 16 20/02/2002 ART. 4
ART. 22REFERIRE LAOG 2 12/07/2001
ANEXA 1REFERIRE LACARTA 26/06/1945
ANEXA 1REFERIRE LACARTA 26/06/1945 ART. 7
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind aplicarea sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley privind comerţul internaţional cu diamante brute



În temeiul art. 107 din Constituţie,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Capitolul IScop şi definiţii + 
Articolul 1Prezenta hotărâre instituie regimul de certificare şi control al importurilor şi exporturilor de diamante brute pe teritoriul României, având ca scop aplicarea sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley.
 + 
Articolul 2(1) În sensul prezentei hotărâri, termenii şi expresiile au următoarele semnificatii:a) Procesul Kimberley – forumul în cadrul căruia participanţii au instituit un sistem internaţional de certificare pentru diamantele brute;b) sistemul de certificare pentru Procesul Kimberley – sistemul de certificare internationala negociat în cadrul Procesului Kimberley, asa cum este prevăzut în anexa nr. 1;c) participant – orice stat, organizaţie de integrare economică regionala, stat membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, precum şi teritoriu vamal distinct, care satisface prevederile sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley, care a notificat preşedinţia acestui proces şi care face parte din lista prevăzută în anexa nr. 2;d) certificat – documentul eliberat şi validat de către o autoritate competentă a unui participant, care atesta ca un transport/incarcatura de diamante brute satisface exigenţele sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley;e) autoritatea competentă – autoritatea desemnată de un participant pentru eliberarea, validarea şi controlul certificatelor;f) diamante conflictuale – diamantele brute, provenite din zone de conflict, asa cum sunt definite în sistemul de certificare pentru Procesul Kimberley;g) diamant brut – diamantul neprelucrat, simplu tăiat, clivat sau sumar slefuit, înscris în Sistemul armonizat de clasificare, desemnare şi codificare a mărfurilor, la una dintre poziţiile tarifare vamale 7102.10, 7102.21 sau 7102.31;h) import – actul de introducere a unui bun material pe teritoriul geografic al unui participant;i) export – actul de retragere sau de expediere a unui bun material de pe teritoriul geografic al unui participant;j) incarcatura/transport – unul sau mai multe loturi;k) lot – unul sau mai multe diamante ambalate împreună;l) lot de origine mixtă – un lot care conţine diamante brute provenite din două sau mai multe tari de origine;m) stoc certificat – un stoc de diamante brute, ale cărui amplasament, volum şi valoare, precum şi modificările care pot fi aduse acestor elemente fac obiectul unui control efectiv din partea unui stat membru;n) tranzit vamal – tranzitul prevăzut la art. 97-100 din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României.(2) Autoritatea română desemnată pentru aplicarea sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley este Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor, denumita în continuare autoritatea competentă.
 + 
Capitolul IIRegimul de import + 
Articolul 3Importul diamantelor brute pe teritoriul României este permis numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:a) diamantele brute sunt însoţite de un certificat validat de autoritatea competentă a unui participant;b) diamantele brute sunt păstrate în containere inviolabile, iar sigiliile aplicate cu ocazia exportului de către acel participant nu sunt rupte;c) certificatul identifica cu claritate incarcatura.
 + 
Articolul 4(1) Containerele şi certificatele insotitoare sunt supuse, împreună şi de îndată, verificării autorităţii naţionale competente, în conformitate cu datele ce sunt înscrise în documentele de însoţire.(2) Importatorul este responsabil de buna circulaţie a diamantelor brute şi de costurile aferente.(3) Autoritatea competenţa, pentru a verifica dacă conţinutul unui container corespunde datelor ce figurează în certificatul însoţitor, poate alege una dintre următoarele metode:a) deschide fiecare container în vederea efectuării verificării; saub) alege prin sondaj unul sau mai multe containere, după caz, care trebuie să fie deschise în scopul unei asemenea verificări, pe baza unei analize de risc sau a unui sistem echivalent, după o procedură ce va fi elaborata de autoritatea competentă.
 + 
Articolul 5(1) Atunci când autoritatea competentă constata ca toate condiţiile prevăzute la art. 3 sunt îndeplinite, confirma certificatul iniţial şi înmânează importatorului o copie autentică a acestui certificat confirmat.(2) Procedura de confirmare urmează a se aplică în termen de 10 zile lucrătoare de la prezentarea certificatului.(3) În situaţiile în care autoritatea competentă constata că nu sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute la art. 3, pune sechestru pe incarcatura şi dispune măsuri de verificare.(4) Dacă autoritatea competentă, în urma verificărilor efectuate, constata buna-credinţa a importatorului sau faptul ca neîndeplinirea condiţiilor decurge din acţiunea altei autorităţi în exerciţiul funcţiunii, dispune remedierea deficienţelor constatate, iar după constatarea remedierii acestora ridica sechestrul şi aplica procedura prevăzută la alin. (1).(5) Autoritatea competenţa română va informa autoritatea competentă a participantului care a eliberat sau a validat certificatul aferent încărcăturii despre faptul că nu au fost respectate condiţiile impuse de reglementări, în termen de o luna de la data constatării.
 + 
Articolul 6(1) Autoritatea competenţa poate certifica stocurile de diamante brute care au fost importate sau care exista pe teritoriul României înainte de data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. După această dată diamantele brute provenite din stocuri certificate sunt prezumate a fi conforme numai dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 3.(2) În toate celelalte cazuri autoritatea competentă poate elibera o confirmare prin care estimeaza ca diamantele brute sunt conforme condiţiilor prevăzute la art. 3, numai dacă a stabilit ca aceste diamante erau legal prezente pe teritoriul României începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
 + 
Articolul 7Prin derogare de la prevederile art. 3, 4 şi 5, autoritatea competentă poate autoriza importul de diamante brute, dacă importatorul furnizează dovezi concludente prin care atesta ca aceste diamante erau destinate importului pe teritoriul României şi ca au fost exportate cu cel mult 5 zile lucrătoare înainte de data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. În acest caz autoritatea competentă poate elibera importatorului o confirmare de import, potrivit căreia aceste diamante sunt considerate conforme condiţiilor prevăzute la art. 3.
 + 
Articolul 8Autoritatea competenţa păstrează pe o perioadă de 3 ani originalele certificatelor prevăzute la art. 3 lit. a), în scopul verificării lor şi pentru a putea răspunde intrebarilor puse în cadrul sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley.
 + 
Capitolul IIIRegimul de export + 
Articolul 9Exportul de diamante brute de pe teritoriul României este permis numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiţii:a) diamantele brute sunt însoţite de un certificat corespunzător, eliberat şi validat de către autoritatea competentă;b) diamantele brute sunt păstrate în containere inviolabile şi sigilate potrivit art. 10 alin. (1) lit. d).
 + 
Articolul 10(1) Autoritatea competenţa poate elibera unui exportator un certificat numai dacă a constatat ca sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:a) exportatorul a furnizat probe/dovezi concludente ca diamantele brute pentru care a fost solicitat un certificat au fost importate în mod legal, în conformitate cu art. 3;b) toate informaţiile prezentate în certificat sunt corecte;c) diamantele brute sunt efectiv destinate sa ajungă pe teritoriul unui alt participant;d) diamantele brute trebuie să fie transportate într-un container inviolabil şi sigilat.(2) Autoritatea competenţa validează certificatul numai după ce a verificat conţinutul containerului şi a constatat ca acesta corespunde datelor înscrise în certificat, iar containerul în care se găsesc diamantele brute a fost sigilat în consecinţa, sub responsabilitatea autorităţii competente.(3) Autoritatea competenţa, pentru a verifica dacă conţinutul containerului corespunde datelor ce figurează în certificatul însoţitor, poate alege una dintre metodele prevăzute la art. 4 alin. (3).(4) Autoritatea competenţa furnizează exportatorului o copie a certificatului pe care l-a validat.(5) Exportatorul păstrează toate copiile timp de cel puţin 3 ani.(6) Certificatul este valabil pentru export o perioadă de cel mult două luni de la data eliberării.(7) Dacă diamantele brute nu sunt exportate în această perioadă, certificatul îşi pierde valabilitatea şi trebuie returnat autorităţii competente care l-a eliberat.
 + 
Articolul 11Dacă un exportator face parte dintr-o organizaţie a industriei de diamante, enumerata în anexa nr. 3, autoritatea competentă poate accepta în calitate de proba concludenta a unui import legal în România o declaraţie în acest sens, semnată de exportator. Declaraţia trebuie să cuprindă cel puţin informaţii care trebuie să figureze pe o factura, potrivit art. 14 alin. (2) pct. 1 lit. a).
 + 
Articolul 12(1) Dacă autoritatea competentă constata ca o incarcatura de diamante brute pentru care s-a cerut un certificat nu îndeplineşte condiţiile enumerate la art. 9, 10 şi 11, pune sechestru pe incarcatura şi dispune măsuri de verificare.(2) Dacă autoritatea competentă, în urma verificărilor efectuate, constata buna-credinţa a exportatorului sau ca neîndeplinirea condiţiilor decurge din acţiunea altei autorităţi în exerciţiul funcţiunii, dispune remedierea deficienţelor, iar după constatarea remedierii acestora ridica sechestrul şi aplica procedura prevăzută la art. 10.
 + 
Articolul 13Autoritatea competenţa păstrează copiile autentice ale certificatelor eliberate în condiţiile prevăzute la art. 10, pe o perioadă minima de 3 ani, precum şi toate informaţiile primite de la exportator, pentru justificarea eliberării şi validării unui certificat şi pentru a putea răspunde intrebarilor puse în cadrul sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley.
 + 
Capitolul IVAutoreglementarea industriei + 
Articolul 14(1) Organizaţiile reprezentând negociatorii de diamante brute, care, în scopul aplicării sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley, au stabilit un sistem de garanţie şi de autoreglementare a industriei, pot solicita autorităţii competente să fie admise pe lista prevăzută în anexa nr. 3.(2) Pentru înscrierea pe aceasta lista, organizaţiile menţionate la alin. (1) trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:1. sa furnizeze elemente doveditoare, concludente ca au adoptat reguli şi reglementări în virtutea cărora membrii negociatori de diamante brute care acţionează ca persoane fizice sau juridice se angajează:a) sa nu vândă decât diamante dobândite din surse legale, în conformitate cu prevederile rezolutiilor pertinente ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi cu sistemul de certificare pentru Procesul Kimberley, şi sa garanteze în scris pe factura ce însoţeşte fiecare vânzare de diamante brute ca, pe baza informaţiilor de care acestea dispun şi/sau a garanţiilor scrise puse la dispoziţie de către furnizorul acestor diamante brute, diamantele respective vândute nu sunt diamante conflictuale;b) să se asigure ca fiecare vânzare de diamante brute este însoţită de o factura ce include o garanţie scrisă ce identifica fără echivoc vânzătorul şi cumpărătorul, precum şi sediile lor sociale, menţionând, dacă este cazul, codul fiscal al vânzătorului, cantitatea/greutatea şi descrierea mărfurilor vândute, valoarea tranzacţiei şi data livrării;c) sa nu cumpere diamante brute de la surse de aprovizionare suspecte sau necunoscute şi/sau diamante brute de la persoane neparticipante la sistemul de certificare pentru Procesul Kimberley;d) sa nu cumpere diamante brute de la o sursa cu privire la care a fost dovedit, prin mijloace legale, ca a încălcat legislaţia şi reglementările în vigoare în materia comerţului cu diamante conflictuale;e) sa nu cumpere diamante brute în/sau provenind dintr-o regiune în legătură cu care o autoritate sau o instanţa guvernamentală ori un organism pendinte al sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley a lansat un avertisment potrivit căruia diamantele disponibile pentru vânzare provin din acea regiune şi sunt diamante conflictuale;f) sa nu cumpere sau sa vândă cu buna ştiinţa ori sa ajute alţi operatori sa cumpere sau sa vândă diamante conflictuale;g) sa procedeze astfel încât toţi membrii personalului care cumpara sau vand diamante brute în cadrul comerţului cu diamante să fie informati corespunzător asupra rezolutiilor comerciale şi reglementărilor guvernamentale care limitează comerţul cu diamante conflictuale;h) sa creeze şi sa menţină, pe o perioadă de cel puţin 3 ani, un registru cu facturile primite de la furnizori şi cu cele eliberate clienţilor;i) sa angajeze un verificator independent care să certifice ca registrul a fost creat şi ţinut corect şi că nu a fost descoperită nici o tranzacţie contrară angajamentelor prevăzute în prezentul articol şi/sau ca toate tranzacţiile contrare acestor angajamente au fost notificate corespunzător autorităţii competente;2. sa furnizeze probe concludente ca au adoptat reguli şi reglementări care obliga organizaţia la:a) excluderea tuturor membrilor care se dovedesc, ca urmare a unei anchete corespunzătoare, efectuată de organizaţia prevăzută la art. 14 alin. (1), ca au încălcat grav angajamentele sus-menţionate;b) publicarea unui anunţ prin care se informează asupra excluderii acelui membru şi notificarea în acest sens a autorităţii competente;c) informarea tuturor membrilor cu privire la prevederile legislative, reglementările şi liniile directoare adoptate în cadrul sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley referitoare la diamantele conflictuale şi la furnizarea numelor persoanelor fizice sau juridice care au încălcat aceste prevederi legale şi reglementări;3. sa comunice autorităţii competente lista completa a membrilor negociatori de diamante brute, inclusiv numele, adresa, locul de domiciliu şi alte informaţii, care să permită evitarea tuturor confuziilor privind identificarea acestora.(3) Organizaţiile vizate prin prezentul articol trebuie să notifice de îndată autorităţii competente toate modificările referitoare la calitatea de membru intervenite de la solicitarea admiterii pe lista.(4) Simpla prezenta pe lista a unei organizaţii sau a unui membru permite autorităţii competente să aibă acces la toate informaţiile necesare pentru evaluarea funcţionarii corespunzătoare a sistemului de garanţie şi de autoreglementare a industriei. Dacă circumstanţele o justifica, aceasta autoritate poate pretinde garanţii suplimentare, ce fac ca organizaţiile să fie în măsura să asigure menţinerea unui sistem credibil.(5) Dacă în momentul când evalueaza funcţionarea sistemului autoritatea competentă obţine informaţii demne de încredere, conform cărora organizaţia cu sediul pe teritoriul României, care figurează pe lista prevăzută de prezentul articol, sau conform cărora un membru al acesteia, stabilit ori rezident în România, încalcă prevederile prezentului articol, aceasta va dispune o ancheta în aceasta privinta pentru a verifica dacă prevederile prezentului articol au fost efectiv incalcate.(6) Dacă pe baza raportului de evaluare sau a altor surse de informaţii pertinente autoritatea competentă ajunge la concluzia ca un sistem de garanţie şi autoreglementare a industriei nu funcţionează corect şi ca problema nu a fost tratata într-o maniera corespunzătoare, adopta măsuri corespunzătoare în vederea retragerii acestei organizaţii de pe lista prevăzută în anexa nr. 3.(7) Organizaţiile sau membrii lor, vizate de prezentul articol, care funcţionează pe teritoriul unui participant, altul decât România, sunt considerate a fi conforme dispoziţiilor prezentului articol dacă satisfac regulile şi reglementările pe care acel participant le-a stabilit în scopul aplicării sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley.
 + 
Capitolul VTranzitul diamantelor brute pe teritoriul României + 
Articolul 15Prevederile art. 4, 9, 10 şi 12 nu se aplică diamantelor brute aflate în tranzit pe teritoriul României dacă obiectivul tranzitului este clar atestat prin certificatul de însoţire, iar containerul de origine în care sunt transportate diamantele brute ori certificatul de însoţire eliberat de o autoritate competentă a unui alt participant nu a fost violat sau alterat, în nici un mod, pe teritoriul României.
 + 
Capitolul VIDispoziţii generale + 
Articolul 16(1) Autoritatea competenţa tine evidenta la zi a listei prevăzute în anexa nr. 2.(2) Autoritatea competenţa poate percepe de la operatorii economici care funcţionează pe piaţa diamantelor brute a României o redeventa pentru tipărirea, eliberarea şi/sau validarea unui certificat şi pentru controlul fizic exercitat în conformitate cu prevederile art. 4 şi 12. Valoarea acestei redevenţe nu poate fi mai mare decât costurile prestaţiilor curente în materie realizate de autoritatea competentă.(3) Autoritatea competenţa poate modifica specimenul certificatului în vederea perfecţionării securităţii acestuia, tratamentului şi functionalitatii sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley, cu condiţia ca acesta să fie comunicat în prealabil Presedintiei Procesului Kimberley.
 + 
Articolul 17(1) Autoritatea competenţa reprezintă România în cadrul sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley şi trebuie să depună eforturi pentru a asigura aplicarea optima a acestui sistem, în special în cooperare cu ceilalţi participanţi în acest scop.(2) Autoritatea competenţa participa la schimbul de informaţii, în special cu informaţii referitoare la comerţul internaţional cu diamante brute, şi, dacă este cazul, cooperează în activităţi de supraveghere şi de reglementare a eventualelor diferende.
 + 
Articolul 18(1) Toate persoanele fizice sau juridice care desfăşoară activităţi ce au legătură directa sau indirecta cu prevederile art. 3, 4, 6, 7, 9, 10, 11, 14 şi 15 sunt obligate să depună toate diligenţele necesare şi să se conformeze prevederilor prezentei hotărâri.(2) Participarea cu intenţie la activităţi care au, direct sau indirect, ca efect ocolirea prevederilor prezentei hotărâri este interzisă.
 + 
Articolul 19(1) Informaţiile dobândite conform prezentei hotărâri nu pot fi utilizate decât în scopul pentru care au fost prevăzute.(2) Informaţiile de natura confidenţială sau furnizate cu titlu confidenţial sunt acoperite prin obligaţii ale secretului profesional. Acestea nu pot fi divulgate fără autorizarea expresă a persoanei care le-a furnizat.(3) Comunicarea acestor informaţii este permisă când autoritatea competentă este ţinuta sau autorizata, în particular, în cadrul unei acţiuni în justiţie. Comunicarea trebuie să ţină cont de interesul legitim al persoanei în cauza, în vederea nedivulgarii secretelor comerciale.(4) Prevederile prezentului articol nu se aplică în cazul informaţiilor cu caracter general făcute publice de către Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor, dacă aceasta comunicare este compatibila cu scopul pentru care informaţiile au fost furnizate în faza iniţială, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin. (3).
 + 
Articolul 20Respectarea prevederilor prezentei hotărâri nu indreptateste persoanele fizice sau juridice sa deroge de la obligaţia respectării, parţiale sau totale, a celorlalte prevederi legale în vigoare.
 + 
Capitolul VIIContravenţii şi sancţiuni + 
Articolul 21(1) Nerespectarea prevederilor art. 3, ale art. 4 alin. (1) şi (2), ale art. 10 alin. (5) şi (7) şi ale art. 18 alin. (2) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 250.000.000 lei la 500.000.000 lei şi cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenţiei.(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către personalul anume împuternicit al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
 + 
Articolul 22Contravenţiilor prevăzute la art. 21 alin. (1) le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare.
 + 
Capitolul VIIIDispoziţii finale şi tranzitorii + 
Articolul 23În aplicarea prevederilor prezentei hotărâri autoritatea competentă poate elabora proceduri, în condiţiile reglementate prin actul sau de organizare şi funcţionare.
 + 
Articolul 24Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 25Prevederile prezentei hotărâri se aplică până la data aderării României la Uniunea Europeană, urmând ca ulterior sa devină direct aplicabile reglementările europene în domeniu.PRIM-MINISTRUADRIAN NASTASEContrasemnează:–––––Autoritatea Naţionalapentru Protecţia ConsumatorilorRovana Plumb,secretar de statMinistrul economiei şi comerţului,Dan Ioan PopescuMinistrul finanţelor publice,Mihai Nicolae TanasescuMinistrul afacerilor externe,Mircea GeoanaBucureşti, 2 octombrie 2003.Nr. 1.175.
 + 
Anexa 1SISTEMUL DE CERTIFICARE PENTRU PROCESUL KIMBERLEY*)Notă *) Sistemul de certificare pentru Procesul Kimberley a fost adoptat de statele participante la Reuniunea Plenara de la Interlaken din 5 noiembrie 2002.PREAMBULParticipanţii,– recunoscând ca traficul de diamante conflictuale constituie o grava problema de interes internaţional major, care are raporturi directe cu finanţarea conflictelor armate, cu activităţile miscarilor rebele care au ca scop subminarea sau răsturnarea guvernelor legitime, cu traficul ilicit şi proliferarea de armament, în special arme mici şi uşoare,– recunoscând, de asemenea, impactul devastator al conflictelor finanţate de traficul cu diamante de război asupra păcii, siguranţei şi securităţii oamenilor din ţările afectate, precum şi încălcările flagrante ale drepturilor omului, care au fost comise în aceste conflicte,– luând în considerare impactul negativ al acestor conflicte asupra stabilitatii regionale şi obligaţiile trasate statelor prin Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la menţinerea păcii şi securităţii internaţionale;– constientizand ca măsurile internaţionale urgente sunt imperios necesare pentru a nu permite ca problema diamantelor conflictuale sa afecteze în mod negativ comerţul legitim cu diamante, care joaca un rol esenţial în economiile numeroaselor state ce produc, prelucreaza, exporta şi importa diamante, în special ţările în curs de dezvoltare,– reamintind toate rezoluţiile pertinente ale Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite în virtutea art. VII din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, inclusiv dispoziţiile pertinente ale rezolutiilor 1.173/1998, 1.295/2000, 1.306/2000 şi 1.343/2001, şi preocupati de a contribui la aplicarea măsurilor prevăzute prin aceste rezoluţii,– evidentiind Rezoluţia 55/56/2000 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra rolului comerţului cu diamante de război în finanţarea conflictului armat, care solicită comunităţii internaţionale sa analizeze rapid şi cu minutiozitate planul de măsuri eficiente şi pragmatice care privesc aceasta problema,– evidentiind mai departe recomandarea înscrisă în cadrul Rezoluţiei 55/56/2000 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, şi anume ca comunitatea internationala trebuie să dezvolte propuneri detaliate pentru un sistem de certificare internaţional simplu şi funcţional pentru diamantele brute, bazat în principal pe sistemele naţionale de certificare şi pe standardele minime agreate la nivel internaţional,– reamintind ca Procesul Kimberley, creat pentru a identifica o soluţie a problemei internaţionale a diamantelor conflictuale, vizează includerea tuturor celor interesaţi şi anume statele care produc, exporta şi importa diamante, industria diamantelor şi societatea civilă,– convinsi ca diamantele conflictuale joaca un rol important în finanţarea conflictelor armate şi ca acesta poate fi redus semnificativ prin introducerea sistemului de certificare pentru diamantele brute, creat sa excludă diamantele conflictuale din comerţul legitim,– reamintind ca Procesul Kimberley a considerat ca un sistem internaţional de certificare pentru diamantele brute, bazat pe legi şi practici naţionale şi pe standardele minime internaţionale agreate, va fi cel mai eficace sistem de rezolvare a problemei diamantelor conflictuale,– luând în considerare măsurile importante adoptate pentru atacarea acestei probleme, în special de către guvernele Angolei, Republicii Democrate Congo, Guineei şi Sierrei Leone şi de alte tari principale care produc, exporta şi importa diamante, precum şi de industria diamantelor, în particular de Consiliul mondial al diamantelor şi de societatea civilă,– intampinand initiativele voluntare de autoreglementare anunţate de către industria de diamante şi recunoscând ca un astfel de sistem voluntar va ajuta la crearea unui sistem eficient de control intern al diamantelor brute, conform sistemului internaţional de certificare a diamantelor brute,– recunoscând ca un sistem internaţional de certificare a diamantelor brute nu va fi credibil decât atunci când toţi participanţii vor asigura funcţionarea sistemelor interne de control vizând eliminarea diamantelor conflictuale din lantul de producţie, exporturi şi importuri de diamante brute pe propriile teritorii, recunoscând în acelaşi timp ca diferenţele în modelele de producţie şi practicile comerciale şi în toate tipurile de control instituţional vor putea impune adoptarea de metode diferite care să întrunească standardele minime,– recunoscând, de asemenea, ca sistemul internaţional de certificare pentru diamantele brute trebuie să fie compatibil cu legea internationala care guvernează comerţul internaţional,– recunoscând ca suveranitatea statelor trebuie să fie în mod deplin respectata, precum şi principiile de egalitate, avantaj reciproc şi consens, recomanda următoarele dispoziţii: + 
Secţiunea IDefiniţiiÎn scopul sistemului internaţional de certificare pentru diamantele brute, denumit în continuare sistem de certificare, se aplică următoarele definiţii:diamante conflictuale – diamantele brute utilizate de miscarile rebele sau de aliatii lor pentru finanţarea conflictelor care vizează subminarea guvernelor legitime, asa cum sunt descrise în rezoluţiile pertinente ale Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în măsura în care acestea rămân în vigoare, sau în alte rezoluţii similare care ar putea fi adoptate în viitor de către Consiliul de Securitate, şi asa cum sunt înţelese şi recunoscute în Rezoluţia 55/56/2000 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite sau în alte rezoluţii similare care pot fi adoptate în viitor de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite;ţara de origine – ţara de unde diamantele brute au fost extrase;ţara de provenienţă – ultima ţara participanta de unde diamantele brute au fost exportate conform documentelor de import;diamant – mineral natural, compus în esenta din carbon pur cristalizat într-un sistem izometric, a cărui duritate pe scara Mohs este de 10 şi care poseda o greutate specifică de circa 3,52 şi un indice de refractie de 2,42;export – actul de retragere/ieşire a unui bun material din teritoriul geografic al unui participant;autoritate exportatoare – autoritatea/autorităţile sau organismul/organismele desemnat/desemnate de un stat participant de pe al cărui teritoriu pleacă un transport de diamante brute, care este/sunt abilitat/abilitate sa valideze certificatul Procesului Kimberley;zona de comerţ libera – parte a teritoriului unui participant unde toate bunurile importate sunt considerate în general, în ceea ce priveşte taxele de import, ca fiind situate în exteriorul teritoriului vamal;import – actul de introducere a unui bun material pe teritoriul geografic al unui participant;autoritate importatoare – autoritatea/autorităţile sau organismul/organismele desemnat/desemnate de un participant în al cărui teritoriu este importat transportul/incarcatura de diamante brute, însărcinat/însărcinate cu formalităţile de import şi, în special, cu controlul certificatului Procesului Kimberley care însoţeşte transportul;certificatul Procesului Kimberley – document rezistent la falsificare, având un format specific, care confirma ca un transport de diamante brute corespunde exigenţelor sistemului de certificare;observator – un reprezentant al societăţii civile, al industriei de diamante, al unui organism internaţional sau guvern neparticipant, invitat sa participe la reuniunile Plenarei Procesului Kimberley;lot – unul sau mai multe diamante care sunt ambalate împreună şi care formează un tot;lot de origine mixtă – lot care conţine diamante brute provenite din două sau mai multe tari de origine, ambalate împreună;participant – stat sau organizaţie regionala de integrare economică, căreia i se aplică sistemul de certificare;organizaţie regionala de integrare economică – organizaţie care grupează state suverane care şi-au declinat competenţa cu privire la problemele guvernate de sistemul de certificare al acestei organizaţii;diamante brute – diamante neprelucrate sau simplu tăiate, clivate sau simplu slefuite, care se regăsesc în Sistemul armonizat de clasificare şi codificare a mărfurilor la poziţiile tarifare vamale 7102.10.00, 7102.21.00 şi 7102.31.00;transport – importul sau exportul fizic al unuia ori al mai multor loturi;tranzit – traversarea fizica a teritoriului unui participant sau al unui neparticipant, cu sau fără transbordare, antrepozitare ori schimbare a modalitatii de transport, când o asemenea traversare nu reprezintă decât un segment al voiajului care a început şi se termina dincolo de frontieră participantului sau neparticipantului al cărui teritoriu îl traverseaza transportul/incarcatura.
 + 
Secţiunea a II-aCertificatul Procesului KimberleyFiecare participant trebuie:a) să se asigure ca un certificat al Procesului Kimberley, denumit în continuare certificat, însoţeşte fiecare transport de diamante brute cu ocazia exportului;b) să se asigure ca procedurile de emitere a certificatelor respecta regulile minime ale Procesului Kimberley, asa cum sunt prevăzute în secţiunea a IV-a;c) să se asigure ca certificatele respecta exigenţele minime enunţate în anexa a) la prezenta anexa.O dată ce aceste condiţii sunt întrunite, participanţii pot stabili caracteristici suplimentare pentru propriile certificate, de exemplu o formă specială, date suplimentare sau elemente de securitate;d) sa îi informeze pe toţi ceilalţi participanţi, prin intermediul preşedintelui, asupra caracteristicilor certificatului propriu, astfel cum sunt precizate în anexa a) la prezenta anexa, în scopul validării.
 + 
Secţiunea a III-aAngajamente în ceea ce priveşte comerţul internaţional cu diamante bruteFiecare participant trebuie:a) cu privire la transporturile de diamante brute exportate către o ţara participanta, sa impună ca fiecare astfel de transport să fie însoţit de un certificat validat corespunzător;b) cu privire la transporturile diamantelor brute importate de o ţara participanta:– să solicite un certificat validat corespunzător;– să se asigure ca documentul de confirmare a recepţiei să fie transmis în cel mai scurt timp autorităţilor exportatoare competente. Confirmarea ar trebui să se refere cel puţin la numărul certificatului, numărul de loturi, greutatea în carate şi la detalii privind importatorul şi exportatorul;– să solicite ca originalul certificatului să fie uşor accesibil pentru o perioadă de cel puţin 3 ani;c) să se asigure ca nici o incarcatura de diamante brute nu este exportata într-o ţara neparticipanta, nici importata dintr-o ţara neparticipanta;d) sa admită faptul ca participanţii al căror teritoriu îl tranziteaza transporturile nu sunt ţinuţi sa întrunească condiţiile prevăzute la lit. a) şi b) de mai sus şi nici pe cele din secţiunea a II-a lit. a), cu condiţia ca autorităţile competente ale participantului în cauza să se asigure ca transportul părăseşte teritoriul în aceleaşi condiţii ca la sosire, adică nici deschis, nici alterat.
 + 
Secţiunea a IV-aControale interneAngajamente pe care le iau participanţiiFiecare participant trebuie:a) sa creeze un sistem de control destinat eliminării diamantelor conflictuale din incarcaturile de diamante brute care sunt importate în sau exportate de pe teritoriul sau;b) sa desemneze o autoritate sau autorităţi importatoare şi exportatoare;c) să se asigure ca diamantele brute sunt importate şi exportate în containere inviolabile;d) în funcţie de necesitaţi, sa modifice sau sa adopte legi specifice ori regulamente, necesare implementarii şi punerii în practica a sistemului de certificare, şi sa menţină sancţiuni descurajatoare şi proporţionale în cazul încălcării legii;e) sa culeagă şi sa conserve informaţiile oficiale relevante referitoare la producţie, import şi export şi sa schimbe informaţii conform dispoziţiilor secţiunii a V-a;f) atunci când se creează un sistem de control intern, sa ţină cont, dacă este necesar, de alte optiuni şi recomandări referitoare la controalele interne, enunţate în anexa b) la prezenta anexa.Principii de autoreglementare a industrieiParticipanţii recunosc ca un sistem voluntar de autoreglementare a industriei, asa cum rezultă din preambulul prezentului document, va furniza un sistem de garanţii care se sprijină pe verificările auditorilor independenţi ai întreprinderilor individuale şi este susţinut de sancţiunile interne stabilite de industrie, sistem ce va ajuta la facilitarea trasabilitatii tranzacţiilor cu diamante brute de către autorităţile guvernamentale.
 + 
Secţiunea a V-aCooperare şi transparentaParticipanţii trebuie:a) sa furnizeze, prin intermediul preşedintelui, informaţii prin care se identifica autorităţile sau organismele desemnate, responsabile cu implementarea dispoziţiilor sistemului de certificare. Fiecare participant va trebui sa furnizeze altor participanţi, prin intermediul Presedintiei, de preferinta în format electronic, precizări referitoare la legi, reglementări, reguli, practici şi proceduri şi sa actualizeze informaţiile respective atunci când este nevoie. Aceste precizări trebuie să includă un rezumat al principalelor elemente în limba engleza;b) sa elaboreze şi sa pună la dispoziţie tuturor celorlalţi participanţi, prin intermediul Presedintiei, date statistice, conform principiilor enunţate în anexa c) la prezenta anexa;c) să facă schimb de experienta şi de alte informaţii utile, inclusiv autoevaluare, pentru a avea cea mai buna practica în situaţia data;d) sa trateze cu amabilitate cererile venite din partea altor participanţi care solicită asistenţa, în scopul îmbunătăţirii functionalitatii sistemului de certificare în teritoriul lor;e) sa informeze un alt participant, prin intermediul preşedintelui, dacă estimeaza ca legile, reglementările, regulile, practicile sau procedurile acestui alt participant nu garantează absenta diamantelor conflictuale din exporturile sale;f) sa coopereze cu alţi participanţi pentru a incerca sa rezolve probleme care s-ar putea ivi în circumstanţe neprevăzute şi care ar putea duce la nerespectarea exigenţelor minime de eliberare sau de acceptare a certificatelor, precum şi sa ţină la curent pe toţi ceilalţi participanţi privind natura problemelor intalnite şi soluţiile găsite;g) sa încurajeze, prin intermediul autorităţilor competente, cooperarea mai strânsă dintre organismele cu atribuţii în aplicarea legii şi autorităţile vamale ale participanţilor.
 + 
Secţiunea a VI-aAspecte administrativeReuniuni1. Participanţii şi observatorii trebuie să se reunească în şedinţe plenare în fiecare an şi ori de câte ori este necesar pentru participanţi, în vederea examinării eficacitatii sistemului de certificare.2. Participanţii trebuie să adopte reguli de procedura pentru aceste reuniuni în cadrul primei reuniuni plenare.3. Reuniunile vor avea loc în ţara de reşedinţa a preşedintelui, mai puţin în cazul în care un participant sau un organism internaţional propune organizarea unei asemenea reuniuni şi ca aceasta să fie acceptată. Ţara gazda trebuie să faciliteze formalităţile de intrare a persoanelor care asista la aceste reuniuni.4. La sfârşitul fiecărei reuniuni plenare va fi ales un preşedinte însărcinat cu prezidarea tuturor reuniunilor plenare, reuniunilor grupurilor de lucru ad-hoc şi ale altor organisme secundare, care pot fi constituite până la data următoarei reuniuni plenare anuale.5. Participanţii trebuie să adopte decizii prin consens. Dacă este imposibil de a se realiza consensul, preşedintele va trebui sa organizeze consultări.Sprijin administrativ6. Pentru asigurarea unei gestiuni eficiente a sistemului de certificare, sprijinul administrativ este indispensabil. Modalităţile şi funcţiile unui asemenea sprijin trebuie să fie discutate cu ocazia primei reuniuni plenare, o dată ce Adunarea Generală a Naţiunilor Unite îşi va fi dat acordul.7. Sprijinul administrativ va putea include următoarele funcţiuni:a) să permită comunicarea, schimbul de informaţii şi consultarea între participanţi asupra aspectelor precizate în prezentul document;b) sa ţină şi sa pună la dispoziţie participanţilor o colectie a acelor legi, reglementări, reguli, proceduri, practici şi date statistice furnizate în conformitate cu secţiunea a V-a;c) sa redacteze documente şi sa acorde sprijin administrativ cu ocazia reuniunilor plenare şi a reuniunilor grupurilor de lucru;d) să se achite de alte sarcini care i-au fost atribuite cu ocazia reuniunilor plenare sau a altor grupuri de lucru mandatate de către acestea.Participare8. Participarea la sistemul de certificare este deschisă la nivel global, nediscriminatoriu, tuturor participanţilor care sunt pregatiti şi capabili sa ducă la îndeplinire cerinţele acestui sistem.9. Orice candidat care doreşte sa participe la sistemul de certificare trebuie să îşi manifeste intenţia prin notificarea Presedintiei, pe canale diplomatice. Aceasta notificare trebuie să conţină informaţiile prevăzute la secţiunea a V-a lit. a) şi să fie transmisă tuturor participanţilor în termen de o luna.10. Participanţii au intenţia de a invita reprezentanţii societăţii civile, ai industriei diamantelor, ai guvernelor neparticipante şi organizaţiilor internaţionale sa participe la reuniunile plenare în calitate de observatori.Obligaţiile participanţilor11. Înaintea reuniunilor plenare anuale ale Procesului Kimberley, participanţii redactează şi pun la dispoziţie altor participanţi informaţiile înscrise la secţiunea a V-a lit. a), pentru a cunoaşte cum sunt aplicate exigenţele sistemului de certificare pe teritoriul lor.12. Ordinea de zi a reuniunilor plenare anuale trebuie să includă un punct care să permită examinarea informaţiilor stipulate în secţiunea a V-a, pct. 1, iar participanţii să poată furniza alte precizări referitoare la sistemele lor, la cererea adunării plenare.13. Dacă sunt necesare clarificări suplimentare, participanţii la reuniunile plenare pot, la recomandarea preşedintelui, sa identifice şi sa impună luarea altor măsuri de verificare. Aceste măsuri trebuie implementate conform legii internaţionale şi naţionale aplicabile. Aceasta poate include, fără a se reduce la, măsuri cum ar fi:a) solicitarea de informaţii şi precizări suplimentare de către participanţi;b) misiuni de revizuire de către alţi participanţi sau de reprezentanţii acestora, dacă se identifica neconcordante semnificative cu sistemul de certificare.14. Misiunile de revizuire trebuie efectuate într-o maniera analitica profesionista şi impartiala, cu acordul participantului în cauza. Mărimea, componenta, termenii de referinţa şi durata acestor misiuni trebuie să fie fondate pe circumstanţe clare şi stabilite de preşedinte, cu acordul participantului în cauza şi în consens cu toţi participanţii.15. Un raport asupra măsurilor de verificare a concordanţei trebuie înaintat preşedintelui şi participantului în cauza, în termen de 3 săptămâni de la finalizarea misiunii. Raportul şi eventualele observaţii ale participanţilor trebuie să fie publicate într-o zona cu acces restrâns al unui site Internet oficial al sistemului de certificare, nu mai târziu de 3 săptămâni de la înaintarea raportului participantului în cauza. Participanţii şi observatorii trebuie să depună toate eforturile în vederea respectării confidenţialităţii comentariilor şi discuţiilor referitoare la toate aspectele de conformitate.Conformarea şi prevenirea diferendelor16. În cazul în care apare o problemă privind conformitatea unui participant sau orice alt aspect legat de implementarea sistemului de certificare, orice participant în cauza poate să informeze preşedintele, care, la rândul sau, informează, fără întârziere, pe toţi participanţii cu privire la problema respectiva şi iniţiază un dialog în vederea soluţionării acesteia. Participanţii şi observatorii trebuie să depună toate eforturile în vederea respectării confidenţialităţii comentariilor şi discuţiilor referitoare la toate aspectele de conformitate.Modificări17. Prezentul document poate fi modificat printr-un acord comun al participanţilor.18. Orice participant are dreptul sa propună modificări. Propunerile de modificare trebuie transmise în scris preşedintelui, cu cel puţin 90 de zile înaintea următoarei reuniuni plenare, dacă nu se convine altfel.19. Preşedintele comunică toate propunerile de modificare tuturor participanţilor şi observatorilor în cel mai scurt timp posibil şi le înscrie pe ordinea de zi a următoarei reuniuni plenare anuale.Mecanisme de examinare20. Participanţii trebuie să aibă în vedere faptul ca sistemul de certificare face obiectul unei revizuiri periodice, pentru a le permite să efectueze o analiza completa a tuturor elementelor conţinute în sistem. Revizuirea trebuie să ţină seama, de asemenea, de cerinţele continue ale unui asemenea sistem, luându-se în consideraţie receptivitatea participanţilor, a organismelor internaţionale, în special Organizaţia Naţiunilor Unite, şi pericolul permanent pe care îl prezintă diamantele conflictuale. Prima examinare de acest fel trebuie să aibă loc cel mai târziu la 3 ani după intrarea în vigoare a sistemului de certificare. Reuniunea de examinare ar trebui în mod normal sa coincida cu reuniunea plenara anuală, mai puţin în cazul în care exista un acord contrar.Intrarea în vigoare a sistemului21. Sistemul de certificare trebuie stabilit cu ocazia reuniunii ministeriale cu privire la sistemul de certificare pentru diamantele brute, la Interlaken la 5 noiembrie 2002.
 + 
Anexa a)–––la anexa nr. 1–––––CERTIFICATEA. Condiţii minime privind certificateleUn certificat trebuie să îndeplinească următoarele condiţii minime:– fiecare certificat trebuie să aibă titlul "Certificat al Procesului Kimberley", precum şi următoarea declaraţie: "Diamantele brute din acest transport au fost manipulate în conformitate cu prevederile sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley privind diamantele brute";– ţara de origine pentru incarcatura/transportul de loturi de origine unica;– certificatele pot fi redactate în orice limba, cu condiţia sa existe o traducere în limba engleza;– numerotarea unica trebuie să urmărească codul tarii alpha 2, conform normei ISO 3166-1;– certificatul trebuie să fie inviolabil şi nefalsificabil;– data emiterii;– data expirării;– autoritatea emitenta;– identitatea exportatorului şi a importatorului;– greutatea/masa în carate;– valoarea în dolari S.U.A.;– numărul loturilor din transport;– sistemul armonizat de clasificare şi codificare a mărfurilor;– să fie validat de către autoritatea exportatoare.B. Elemente facultative ale certificatelorUn certificat poate conţine următoarele elemente facultative:– caracteristici specifice, de exemplu forma, date suplimentare sau elemente de securitate;– date privind calitatea diamantelor brute din cadrul transportului;– o confirmare de import ar trebui sa conţină, de preferinta, următoarele elemente:● ţara de destinaţie;● identitatea importatorului;● greutatea în carate şi valoarea în dolari S.U.A.;● sistemul armonizat de clasificare şi codificare a mărfurilor;● data recepţiei din ţara importatoare;● autentificarea de către ţara importatoare.C. Proceduri facultativeDiamantele brute pot fi transportate în saci de securitate transparenti.Numărul certificatului unic poate fi reprodus pe container.
 + 
Anexa b)–––la anexa nr. 1–––––RECOMANDĂRIprevăzute la secţiunea a IV-a lit. f)Recomandări generale1. Participanţii pot desemna unul sau mai mulţi coordonatori oficiali pentru a se ocupa de implementarea sistemului de certificare.2. Participanţii pot reflecta la utilitatea completării şi/sau intensificării procesului de colectare şi publicare a datelor statistice ce figurează în anexa c) la anexa nr. 1, pe baza conţinutului certificatelor Procesului Kimberley.3. Participanţii sunt incurajati sa păstreze într-o baza de date informatizata datele şi informaţiile prevăzute la secţiunea a V-a.4. Participanţii sunt invitaţi sa transmită şi sa primească mesaje electronice în vederea promovării sistemului de certificare.5. Participanţii care produc diamante şi care au grupări rebele suspectate de extragerea diamantelor din teritoriul lor sunt încurajate sa identifice zonele cu activitate miniera a rebelilor şi sa transmită aceasta informaţie tuturor participanţilor. Aceste date trebuie să fie actualizate periodic.6. Participanţii sunt incurajati să facă cunoscut tuturor participanţilor, prin intermediul Presedintiei, numele persoanelor sau întreprinderilor vinovate de activităţi ilicite în raport cu scopurile sistemului de certificare.7. Participanţii sunt incurajati să se asigure ca toate cumpărările cu bani lichizi de diamante brute sunt dirijate prin bănci oficiale, însoţite de documente verificabile.8. Participanţii care produc diamante trebuie să analizeze producţia obţinută în funcţie de următoarele aspecte:– caracteristicile diamantelor produse;– producţia reală.Recomandări privind controlul minelor de diamante9. Participanţii sunt incurajati să se asigure ca minele de diamante sunt posesoare ale unei licenţe şi să permită numai acestora sa extraga diamante.10. Participanţii sunt sfatuiti să se asigure ca întreprinderile de prospecţiune şi extracţie păstrează norme de securitate reale, pentru ca diamantele conflictuale sa nu afecteze producţia legitima.Recomandări privind participanţii care exploatează mine de diamante la scara mica11. Minele de diamante artizanale şi informale ar trebui să deţină autorizaţie şi numai acelor persoane astfel autorizate sa li se permită extractia de diamante.12. Dosarele de autorizare ar trebui sa conţină un minimum de informaţii şi anume: numele, adresa, naţionalitatea şi/sau statutul de rezidenţă şi zona autorizata de extracţie a diamantelor.Recomandări privind cumpărătorii, vânzătorii şi exportatorii de diamante brute13. Toţi cumpărătorii, vânzătorii şi exportatorii de diamante, precum şi agenţii şi întreprinderile de expediţie care participa la transportul diamantelor brute ar trebui să fie înregistraţi şi autorizaţi de către autorităţile competente ale fiecărui participant.14. Dosarele de autorizare ar trebui sa conţină un minimum de informaţii, şi anume: numele, adresa, naţionalitatea şi/sau statutul de rezidenţă.15. Toţi cumpărătorii, vânzătorii şi exportatorii de diamante brute ar trebui obligaţi prin lege sa păstreze pe o perioadă de 5 ani registrele zilnice de cumpărări, vânzări şi exporturi, menţionând numele cumparatorilor sau vânzătorilor, numărul lor de autorizaţie, cantitatea şi valoarea diamantelor vândute, exportate sau cumpărate.16. Datele vizate la paragraful 14 ar trebui consemnate într-o baza de date computerizata, pentru a facilita obţinerea de informaţii detaliate asupra activităţilor cumparatorilor şi vânzătorilor individuali de diamante brute.Recomandări privind operaţiunile de export17. Orice exportator trebuie să prezinte incarcatura sa de diamante brute autorităţii exportatoare competente.18. Înainte de validarea unui certificat, autoritatea exportatoare este abilitata să solicite exportatorului o declaraţie prin care să ateste ca diamantele brute exportate nu sunt diamante conflictuale.19. Diamantele brute trebuie sigilate într-un container inviolabil, împreună cu certificatul sau cu o copie autentică. Autoritatea exportatoare trebuie să transmită apoi un mesaj electronic detaliat autorităţii importatoare competente, precizând greutatea în carate, valoarea, ţara de origine sau de provenienţă, importatorul şi numărul seriei certificatului.20. Autoritatea exportatoare trebuie să înregistreze toate datele referitoare la incarcaturile de diamante brute într-o baza de date computerizata.Recomandări privind operaţiunile de import21. Autoritatea importatoare trebuie să primească un mesaj electronic înainte sau la sosirea transportului de diamante brute. Acest mesaj trebuie să prezinte detalii, cum ar fi greutatea în carate, valoarea, ţara de origine sau de provenienţă, exportatorul şi numărul seriei certificatului.22. Autoritatea importatoare trebuie să cerceteze incarcatura de diamante brute pentru a se asigura ca sigiliile şi containerul nu au fost violate şi ca exportul a fost efectuat conform sistemului de certificare.23. Autoritatea importatoare trebuie să deschidă şi sa cerceteze conţinutul transportului pentru a verifica exactitatea informaţiilor înscrise în certificat.24. Când reglementarea pretinde sau, la cerere, autoritatea importatoare trebuie să transmită fişa de retur ori cuponul confirmării importului la autoritatea exportatoare competenţa.25. Autoritatea importatoare trebuie să înregistreze toate datele referitoare la transporturile/incarcaturile diamantelor brute într-o baza de date informatizata.Recomandări privind transporturile/incarcaturile destinate sau de provenienţă din zonele libere26. Transporturile/incarcaturile de diamante brute destinate sau de provenienţă din zonele libere trebuie tratate de către autorităţile desemnate.
 + 
Anexa c)–––la anexa nr. 1–––––STATISTICIRecunoscând ca datele fiabile şi comparabile privind producţia şi comerţul internaţional cu diamante brute constituie un instrument esenţial pentru implementarea reală a sistemului de certificare şi, în special, pentru identificarea neregularităţilor sau anomaliilor ce pot evidenţia prezenta diamantelor conflictuale în comerţul legitim, participanţii se sprijină fără rezerve pe următoarele principii, ţinând cont de necesitatea protejării informaţiilor comerciale cu caracter sensibil:a) păstrarea şi publicarea, într-un format standard, în următoarele doua luni care urmează perioadei de referinţa a datelor statistice trimestriale globale referitoare la exporturile şi importurile diamantelor brute, numărul certificatelor validate pentru export şi al transporturilor/incarcaturilor importate, însoţite de certificate;b) păstrarea şi publicarea datelor statistice privind exporturile şi importurile de către ţara de origine şi cea de provenienţă, în măsura în care acest lucru este posibil, greutatea în carate şi valoarea, în conformitate cu Sistemul armonizat de clasificare şi codificare a mărfurilor, poziţiile tarifare vamale 7102.10; 7102.21; 7102.31;c) păstrarea şi publicarea semestriala, în doua luni care urmează perioadei de referinţa, a datelor statistice privind producţia diamantelor brute privind greutatea în carate şi valoarea. Dacă un participant nu poate publică aceste date, el va notifica de îndată preşedintelui;d) sa adune şi sa publice aceste date statistice, bazându-se în primul rând pe metodologiile şi procedurile naţionale în vigoare;e) sa pună datele statistice la dispoziţie unui organism guvernamental sau oricărui mecanism adecvat, desemnat de către participanţi, pentru ca acestea să fie: 1. compilate şi publicate trimestrial, în cazul datelor referitoare la exporturi şi importuri; şi 2. semestrial, în cazul datelor referitoare la producţie. Datele statistice trebuie să fie accesibile, în vederea consultării de către grupurile interesate sau de către participanţi, individual ori colectiv, în funcţie de termenii de referinţa stabiliţi de către participanţi;f) sa ţină seama de datele statistice privind comerţul internaţional şi producţia de diamante brute la reuniunile anuale ale Plenarei Procesului Kimberley, în scopul abordarii aspectelor conexe şi sprijinirii unei aplicari eficiente a sistemului de certificare.
 + 
Anexa 2LISTAparticipanţilor la sistemul de certificare pentru Procesul KimberleyAngolaArmeniaAustraliaBelarusBotswanaCanadaRepublica Africa CentralaChinaHong KongRepublica Democrata CongoRepublica CongoCoasta de FildesCroatiaComunitatea EuropeanăGuineeaGuyanaUngariaIndiaIsraelJaponiaRepublica CoreeaLaosLibanLesothoMauritiusNamibiaPoloniaFederaţia RusaSierra LeoneSloveniaAfrica de SudSri LankaElvetiaTaiwan, Penghu, Kinmen şiMatsu, teritorii vamale distincteTanzaniaTailandaUcrainaEmiratele Arabe UniteStatele Unite ale AmericiiVenezuelaZimbabwe
 + 
Anexa 3LISTA*)organizaţiilor reprezentând negociatorii de diamante brutela care face referire art. 14 din hotărâre––––Notă *) Lista prevăzută în prezenta anexa va fi completată pe măsura ce asemenea organizaţii se vor înfiinţa în România.–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x