HOTĂRÂRE nr. 1.163 din 18 septembrie 2024

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 29/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 961 din 25 septembrie 2024
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 102 21/09/1992 ART. 10
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
 Nu exista acte care fac referire la acest act





În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 10 din Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, cu modificările ulterioare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
ARTICOL UNIC(1)Se aprobă stema comunei Sânsimion, județul Harghita, prevăzută în anexa nr. 1.(2)Descrierea și semnificațiile elementelor însumate ale stemei comunei Sânsimion, județul Harghita, sunt prevăzute în anexa nr. 2.(3)Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

PRIM-MINISTRU
ION-MARCEL CIOLACU
Contrasemnează:
p. Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației,
Marin Țole,
secretar de stat
București, 18 septembrie 2024.Nr. 1.163. + 
Anexa nr. 1*)*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
STEMA
comunei Sânsimion, județul Harghita
 + 
Anexa nr. 2
DESCRIEREA ȘI SEMNIFICAȚIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Sânsimion, județul Harghita
Descrierea stemeiStema comunei Sânsimion se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat printr-un brâu undat, de argint.În partea superioară, în câmp negru, poziționate în săritoare, se află o secure de luptă, cu lama de argint și coada de aur, spre dextra, și un joagăr, cu pânza de argint și mânerele de aur, spre senestra, totul flancat de un soare de aur, la dextra, respectiv o semilună crescătoare, la senestra.În partea inferioară, în câmp roșu, se află un cocostârc de argint, cu vârful aripilor negru, ciocul și picioarele de aur, piciorul drept ridicat, întors spre dextra.Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu un turn crenelat.Semnificațiile elementelor însumateCulorile roșu și negru sunt principalele culori ale portului tradițional local. Securea de luptă este atributul Sfântului Ladislau, hramul bisericii romano-catolice din localitatea reședință de comună, Sânsimion, iar fierăstrăul este atributul Sfântului Simion, hramul bisericii romano-catolice din Cetățuia, localitate aparținătoare comunei. Totodată este sfântul de la care derivă denumirea comunei.Soarele și semiluna provin din sigiliul localității din secolul al XIX-lea; totodată arată faptul că această localitate este așezată în fostul scaun al Ciucului, spre deosebire de celelalte localități cu denumirea Sânsimion.Cocostârcul face referire la faptul că această comună este una dintre cele mai bogate în populații de berze din țară.Brâul undat face referire la râul Olt, care străbate comuna.Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x