HOTĂRÂRE nr. 1.156 din 23 decembrie 2013

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 07/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 7 ianuarie 2014
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ANEXA 0ABROGAT DEHOTARARE 485 05/07/2018
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUHOTARARE 393 31/05/2017
ActulACTUALIZEAZA PEHG 1156 23/12/2013
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEANEXA 01/03/2021
ActulREFERIT DEANEXA 23/03/2021
ActulREFERIT DEORDIN 42 16/03/2021
ActulREFERIT DEANEXA 19/07/2021
ActulREFERIT DEORDIN 1400 13/07/2020
ActulREFERIT DEPROCEDURA 21/08/2020
ActulREFERIT DEANEXA 19/02/2020
ActulREFERIT DEORDIN 274 17/09/2020
ActulREFERIT DEANEXA 15/10/2020
ActulREFERIT DEANEXA 19/02/2019
ActulREFERIT DESISTEM 20/02/2019
ActulREFERIT DEORDIN 673 13/05/2019
ActulREFERIT DEORDIN 119 10/10/2019
ActulREFERIT DEDECIZIE 23 23/01/2018
ActulREFERIT DEANEXA 19/02/2018
ActulREFERIT DEORDIN 20 05/03/2018
ActulREFERIT DENORMA 05/03/2018
ActulREFERIT DENORMA 05/03/2018
ActulREFERIT DEANEXA 23/03/2018
ActulREFERIT DEORDIN 540 15/05/2018
ActulREFERIT DEHOTARARE 485 05/07/2018
ActulREFERIT DEANEXA 30/10/2018
ActulREFERIT DEORDIN 77 27/06/2017
ActulREFERIT DEANEXA 13/09/2017
ActulREFERIT DENORMA 30/03/2016
ART. 4REFERIT DEDECIZIE 23 23/01/2018
ART. 4REFERIT DENORMA 30/03/2016
ART. 6REFERIT DEORDIN 8 08/01/2021
ART. 6REFERIT DEORDIN 3 08/01/2019
ART. 6REFERIT DEORDIN 17 13/02/2018
ART. 6REFERIT DEORDIN 124 22/08/2018
ART. 6REFERIT DEORDIN 165 31/10/2018
ART. 6REFERIT DEORDIN 185 29/11/2018
ART. 6REFERIT DEORDIN 112 27/10/2017
ANEXA 0ABROGAT DEHOTARARE 485 05/07/2018
ANEXA 1REFERIT DESISTEM 20/02/2019
ANEXA 1REFERIT DENORMA 05/03/2018
ANEXA 1REFERIT DEORDIN 540 15/05/2018
ANEXA 1REFERIT DEORDIN 70 12/06/2017
ANEXA 2REFERIT DENORMA 04/09/2020
ANEXA 2REFERIT DEORDIN 540 15/05/2018
ANEXA 3REFERIT DEORDIN 8 08/01/2021
ANEXA 3REFERIT DEHOTARARE 485 05/07/2018





În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, precum și al
art. 15 alin. (5) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin
Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
 + 

Articolul 1(1)
Se aprobă acțiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, prevăzut în
anexa nr. 1.
(2)
Se aprobă acțiunile cuprinse în Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, prevăzut în
anexa nr. 2.
 + 

Articolul 2Obiectivele programelor prevăzute la
art. 1 sunt supravegherea și controlul bolilor animalelor domestice și sălbatice, stabilirea statusului de sănătate a animalelor domestice și sălbatice, a corelației dintre bolile animalelor și transmiterea acestora la om, precum și asigurarea condițiilor de igienă a produselor de origine animală provenite de la acestea și a produselor de origine nonanimală destinate consumului uman, asigurarea sănătății publice și protejarea intereselor consumatorilor.
 + 

Articolul 3(1)
Se aprobă tarifele aferente acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul menționat la
art. 1 alin. (1), prevăzute în
anexa nr. 3, destinate exploatațiilor nonprofesionale, aplicabile și în cazul în care costurile sunt suportate de către proprietarii acestora, în condițiile legii.
(2)
Tarifele prevăzute în
anexa nr. 3 cuprind contravaloarea manoperei și a tuturor elementelor necesare pentru efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare, cu excepția contravalorii tuberculinei aviare și mamifere, a vaccinului contra rabiei și a vaccinului contra antraxului, a vacutainerelor și acelor necesare prelevării probelor de sânge, precum și a formularelor tipizate utilizate pentru înregistrarea și raportarea acțiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevăzut la
art. 1 alin. (1).
(3)
Plata contravalorii manoperei prevăzute la
alin. (2) realizate de medicii veterinari de liberă practică este condiționată direct de înregistrarea corectă și la zi în baza națională de date informatice a mișcărilor și evenimentelor suferite de animalele de la care au fost prelevate aceste probe.
 + 

Articolul 4(1)
Fondurile necesare realizării în exploatațiile nonprofesionale a acțiunilor sanitar-veterinare, inclusiv analizele și examenele de laborator aferente, din cadrul programului prevăzut la
art. 1 alin. (1) se asigură din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, cu încadrarea în bugetul aprobat cu această destinație, și de către proprietari, în condițiile legii.
(2)
În cazul exploatațiilor comerciale, fondurile necesare realizării acțiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevăzut la
art. 1 alin. (1) se asigură de către proprietarii acestora, în condițiile legii.
(3)
Contravaloarea tuberculinei aviare și mamifere, a vaccinului contra rabiei și a vaccinului contra antraxului, a vacutainerelor și acelor necesare prelevării probelor de sânge, precum și a formularelor tipizate utilizate pentru înregistrarea și raportarea acțiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevăzut la
art. 1 alin. (1) se suportă din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
 + 

Articolul 5Fondurile necesare realizării acțiunilor din cadrul Programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, prevăzut la
art. 1 alin. (2), se asigură din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, cu încadrarea în bugetul aprobat cu această destinație, precum și de către operatorii economici, în condițiile legii.
 + 

Articolul 6În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, se aprobă normele metodologice de aplicare a programelor prevăzute la
art. 1, precum și acțiunile ale căror costuri sunt suportate din bugetul de stat prin bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
 + 

Articolul 7Acțiunile sanitar-veterinare cuprinse în programul prevăzut la
art. 1 alin. (1), destinate exploatațiilor nonprofesionale, sunt realizate de către medicii veterinari de liberă practică titulari ai contractelor de servicii sau ai contractelor de concesiune, încheiate cu direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, ori de către medicii veterinari oficiali din cadrul direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.
 + 

Articolul 8(1)
Constituie contravenție la normele sanitar-veterinare și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei nerealizarea, realizarea cu întârziere sau în mod necorespunzător de către medicii veterinari de liberă practică sau de către personalul fondurilor cinegetice a acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul prevăzut la
art. 1 alin. (1), după caz.
(2)
Constatarea și aplicarea contravențiilor prevăzute la
alin. (1) se fac de către inspectorii autorității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor competente.
 + 

Articolul 9Prevederile
art. 8 referitoare la contravenții se completează cu dispozițiile
Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin
Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.
 + 

Articolul 10Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 

Articolul 11La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă
Hotărârea Guvernului nr. 341/2012 pentru aprobarea acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor, a acțiunilor prevăzute în Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, precum și a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 276 din 25 aprilie 2012, cu modificările și completările ulterioare.
 + 

Articolul 12Prezenta hotărâre intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial
al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU

VICTOR-VIOREL PONTA

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii

și dezvoltării rurale,

Daniel Constantin

Președintele

Autorității Naționale Sanitare Veterinare

și pentru Siguranța Alimentelor,

Vladimir Alexandru Mănăstireanu

Viceprim-ministru,

ministrul finanțelor publice,

Daniel Chițoiu

Ministrul delegat pentru buget,

Liviu Voinea

Ministrul sănătății,

Gheorghe-Eugen Nicolăescu

Ministrul mediului

și schimbărilor climatice,

Rovana Plumb

p. Ministrul afacerilor externe,

George Ciamba,

secretar de stat
București, 23 decembrie 2013.
Nr. 1.156.
 + 

Anexa 1
PROGRAMUL
acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor
la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția
animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a
bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor
 + 

Capitolul ISupravegherea, profilaxia și controlul bolilor la animale
 + 

Secțiunea 1Programe naționale de supraveghere, control și eradicare a bolilor la animale
1.
Pesta porcină clasică
2.
Influența aviară
3.
Salmoneloze zoonotice
4.
Bluetongue
5.
Encefalopatii spongiforme transmisibile
6.
Febra aftoasă
7.
Tuberculoza
8.
Leucoza bovină
9.
Pesta porcină africană
10.
Turbarea sau rabia
11.
Antraxul
12.
Boala de Newcastle sau pseudopesta aviară
13.
Tifoza
14.
Puloroza
15.
Micoplasmoza respiratorie aviară
16.
Boala veziculoasă a porcului
17.
Stomatita veziculoasă
18.
Pesta bovină
19.
Pesta micilor rumegătoare
20.
Pleuropneumonia contagioasă bovină
21.
Variola ovină și caprină
22.
Pesta africană a calului
23.
Boala Aujeszky
24.
Paratuberculoza
25.
Bruceloza la bovine
26.
Bruceloza la ovine și caprine, respectiv infecția cu Brucella melitensis
27.
Bruceloza la ovine, respectiv infecția cu Brucella ovis
28.
Bruceloza la suine
29.
Campilobacterioza bovină
30.
Campilobacterioza la alte specii de interes economic: ovine, suine, păsări
31.
Rinotraheita infecțioasă bovină-IBR
32.
Trichomonoza bovină
33.
Artrita encefalită caprină
34.
Maedi Visna
35.
Echinococoza
36.
Durina
37.
Anemia infecțioasă ecvină
38.
Morva
39.
Infecția cu virusul West Nile
40.
Diareea virală a bovinelor, respectiv boala mucoaselor BVD-MD
41.
Septicemia hemoragică virală la salmonide
42.
Necroza hematopoietică infecțioasă a salmonidelor
43.
Viremia de primăvară a crapului
44.
Boala cu virusul herpes koi
45.
Necroza pancreatică infecțioasă a salmonidelor
46.
Boala bacteriană a rinichiului la salmonide
47.
Necroza epizootică hematopoietică
48.
Sindromul epizootic ulcerativ
49.
Anemia infecțioasă a somonului
50.
Girodactilaza
51.
Bonamioza
52.
Haplosporidioza
53.
Perkinsoza
54.
Marteilioza
55.
Microcitoza
56.
Sindromul taura
57.
Boala capului galben
58.
Boala petelor albe
59.
Acarapioza albinelor
60.
Loca americană la albine
61.
Loca europeană
62.
Nosemoza albinelor
63.
Varrooza albinelor
64.
Tropilelapsoza albinelor
65.
Atacul gândacului mic de stup
66.
Poliedria viermilor de mătase
67.
Flașeria viermilor de mătase
68.
Nosemoza viermilor de mătase
69.
Muscardina viermilor de mătase
70.
Agalaxia contagioasă a oilor și a caprelor
71.
Limfoadenita cazeoasă a oilor
72.
Adenomatoza pulmonară
73.
Dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor, respectiv dermatoza nodulară virotică
sau dermatoza nodulară contagioasă.
(la 12-06-2017,
Secțiunea 1 din Capitolul I, Anexa 1 a fost completată de
Punctul 1, ARTICOLUL UNIC din HOTĂRÂREA nr. 393 din 31 mai 2017, publicată în MONITORUL
OFICIAL nr. 432 din 12 iunie 2017

)

 + 

Secțiunea a 2-aSupravegherea, profilaxia și controlul la bolile tumorale
1.
Oncopatii la păsări – leucemii și limfoame, inclusiv boala Marek, alte tumori
2.
Oncopatii la mamiferele de producție și carnasiere
 + 

Secțiunea a 3-aSupravegherea, profilaxia și controlul bolilor în funcție de antecedentele epizootice la animale
1.
Leptospiroza
2.
Febra Q
3.
Avortul salmonelic al oilor
4.
Influența ecvină
5.
Rinopneumonia ecvină
6.
Arterita virală ecvină
7.
Avortul salmonelic al iepelor
8.
Tularemia
9.
Bruceloza la canide
10.
Bruceloza la iepuri
11.
Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas salmonicida
12.
Yersinioza, respectiv boala gura roșie, la salmonide
13.
Mixosomiaza
14.
Boala Columnaris la salmonide
15.
Eritrodermatita la ciprinide
16.
Ihtioftiriaza
17.
Criptobiaza
18.
Vibrioza moluștelor bivalve
19.
Moluște gasteropode Criptobya heticis, Klossia helicina, cestode, metacercari, nematode
20.
Batracieni, trematode, acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze și microbacterioze
21.
Pesta racilor
22.
Amibiaza albinelor
23.
Brauloza albinelor
24.
Ascosferoza și aspergiloza albinelor
25.
Puietul în sac și boala botcilor negre
26.
Bolile virale paralizante ale albinelor adulte
27.
Aspergiloza viermilor de mătase
28.
Listerioza
29.
Toxoplasmoza
30.
Cărbunele emfizematos
 + 

Secțiunea a 4-aSupravegherea, profilaxia și controlul altor boli transmisibile, zoonoze și emergente la animale
1.
Bacterioze:
a)
rujetul
b)
streptococia
c)
stafilococia
d)
yersinioza
e)
chlamydioza aviară
f)
colibaciloza
2.
Micoze:
a)
aspergiloza
b)
dermatomicoza
3.
Viroze:
a)
boala Lyme
b)
boala de Crimeea – Congo
c)
encefalita japoneză
d)
encefalomielita ecvină venezueleană
e)
encefalita de căpușe
f)
oncopatii ale animalelor de producție în libertate și exotice
g)
infecția cu virusul Schmallenberg
4.
Parazitoze:
a)
Cochliomyia hominivorax
b)
Chrysomya bezziana
c)
echinococoza/hidatidoza
d)
cisticercoza bovină
e)
cisticercoza porcină
f)
trichineloza: contravaloarea examenului pentru decelarea trichinei este suportată de către beneficiar, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare
g)
leishmanioza
h)
fascioloza
i)
filarioze
j)
ancilostomoza carnivorelor
k)
balantidioza
l)
hemosporidioze
m)
pneumocistoza
n)
sacrocistoza
o)
teniaze
p)
thelazioza
q)
dermatoze produse de acarieni, paraziții animalelor
 + 

Secțiunea a 5-aAcțiuni strategice de supraveghere sanitar-veterinară a reproducției și a tulburărilor genetice la animale
1.
Supravegherea sanitar-veterinară a materialului seminal congelat din import
2.
Supravegherea tulburărilor inflamatorii ale glandei mamare
 + 

Secțiunea a 6-aAcțiuni de protecție ecologică
1.
Ecopatologie și protecția mediului, potabilitatea apei
2.
Analiza apei din bazine piscicole, lacuri și iazuri amenajate pentru piscicultură, precum și din ape curgătoare
3.
Verificarea eficienței decontaminării după evoluția unor boli, de necesitate
 + 

Secțiunea a 7-aAcțiuni generale de medicină veterinară preventivă, de protecție și bunăstare a animalelor și protecție a mediului
1.
Urmărirea, respectarea regulilor generale de biosecuritate
2.
Protecția și bunăstarea animalelor:
2.1.
protecția animalelor din România
2.2.
protecția animalelor în timpul transportului
2.3.
protecția găinilor ouătoare
2.4.
protecția puilor crescuți pentru producția de carne
2.5.
protecția porcinelor
2.6.
protecția vițeilor
2.7.
protecția animalelor de fermă din speciile neacoperite de legislație specifică
2.8.
protecția animalelor în timpul tăierii și uciderii
2.9.
protecția animalelor sălbatice în captivitate
2.10.
protecția animalelor de companie
3.
Protecția animalelor utilizate în scopuri experimentale și științifice
4.
Acțiuni generale de medicină preventivă:
a)
expertiza pajiștilor naturale și a pășunilor
b)
expertiza parazitologică a pajiștilor naturale și a pășunilor
c)
expertiza sanitar-veterinară a furajelor care au contribuit la apariția morbidității și mortalității crescute
d)
expertiza sanitar-veterinară a zonelor de recoltare a moluștelor bivalve
e)
acțiuni profilactice de decontaminare, deratizare și dezinfecție
f)
controlul ecarisării
 + 

Secțiunea a 8-aSupraveghere toxicologică
Obiectiv: supraveghere pasivă prin monitorizarea documentelor și activă prin diagnostic de laborator
 + 

Secțiunea a 9-aAcțiuni imunologice obligatorii sau de urgență pentru unele boli la animale
1.
Antraxul
2.
Boala de Newcastle
3.
Turbarea sau rabia
4.
Dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor, respectiv dermatoza nodulară virotică
sau dermatoza nodulară contagioasă.
(la 12-06-2017,
Secțiunea a 9-a din Capitolul I , Anexa 1 a fost completată de
Punctul 2, ARTICOLUL UNIC din HOTĂRÂREA nr. 393 din 31 mai 2017, publicată în MONITORUL
OFICIAL nr. 432 din 12 iunie 2017

)

Obiectiv: reducerea presiunii infecțioase și protecția animalelor din speciile receptive
 + 

Secțiunea a 10-aActivități de elaborare, omologare, evaluare, pregătire profesională, analiză, monitorizare în domeniul sanitar-veterinar
1.
Activitatea de elaborare și difuzare de materiale științifice în domeniul sanitar-veterinar
2.
Activitatea de instruire și perfecționare continuă a specialiștilor din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și din unitățile subordonate, pe domeniile de competență, prin organizarea de cursuri pe profil, în țară și în străinătate
3.
Analize epidemiologice, de statistică medicală veterinară, analiză de risc și prognoze sanitare veterinare și protecția consumatorului
4.
Acțiuni de instruire, informare și educație sanitar-veterinară a populației pentru apărarea sănătății publice și protecția consumatorilor
5.
Monitorizarea activităților și a situației sanitar-veterinare la nivel județean, al institutelor naționale veterinare de referință și al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, astfel:
a)
monitorizarea de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a bolilor infecțioase și parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om
b)
monitorizarea de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a bolilor infecțioase și parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om
c)
monitorizarea datelor privind ecopatologia și identificarea factorilor de risc pentru sănătatea animalelor și sănătatea publică
d)
monitorizarea avorturilor la animale
e)
monitorizarea datelor privind supravegherea ecotoxicologică
f)
monitorizarea unităților de producere a furajelor
g)
monitorizarea programului de supraveghere în domeniul sanitar-veterinar, monitorizarea rezistenței antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om.
 + 

Capitolul IIExpertiza sanitar-veterinară a furajelor
 + 

Secțiunea 1Expertiza sanitar-veterinară a furajelor
1.
Materii prime furajere:
a)
cereale boabe și subproduse; leguminoase boabe și subproduse; semințe întregi și subproduse oleaginoase
b)
furaje de origine minerală
c)
materii furajere obținute prin procesarea peștelui sau a viețuitoarelor marine
2.
Amestecuri de grăunțe și semințe nemăcinate pentru păsări, porumbei, păsări de colivie, păsări de expoziție
3.
Furaje simple: furaje fibroase și grosiere; murate (însilozate) și verzi
4.
Produse și derivate din lapte, înlocuitori de lapte praf
5.
Grăsimi și uleiuri vegetale, grăsimi animale
6.
Aditivi furajeri
7.
Preamestecuri (premixuri) de aditivi furajeri
8.
Furaje combinate pentru păsări
9.
Furaje combinate pentru rumegătoare
10.
Amestecuri de uruieli pentru rumegătoare – amestec unic
11.
Furaje combinate pentru porci
12.
Furaje combinate pentru cabaline
13.
Furaje granulate pentru pești de crescătorie
14.
Furaje combinate pentru iepuri
15.
Probe de praf din etapa de producție primară a furajelor combinate
Obiectiv: monitorizarea și controlul furajelor destinate animalelor din exploatațiile comerciale și nonprofesionale, în vederea reducerii contaminării de orice tip pentru menținerea stării de sănătate a animalelor și obținerea de produse de origine animală sigure pentru consumul uman
NOTE:
a)
Costurile privind prelevarea, transportul și analiza probelor recoltate sunt suportate din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
b)
Pentru furajele provenite din import, costurile privind prelevarea probelor, transportul și analizarea acestora sunt suportate de către operatorul economic.
c)
Costurile privind prelevarea, transportul și analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistării unor probe neconforme sunt suportate de către operatorul economic.
d)
Costurile privind măsurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme
sunt suportate de către operatorul economic.
 + 

Secțiunea a 2-aControlul oficial al unităților din domeniul hranei pentru animale autorizate/înregistrate sanitar-veterinar
1.
Unități producătoare de aditivi furajeri
2.
Unități producătoare de preamestecuri de aditivi furajeri
3.
Unități producătoare de furaje combinate
4.
Unități de ambalare a aditivilor furajeri, preamestecurilor de aditivi furajeri, furaje combinate, materii prime furajere
5.
Depozite de aditivi furajeri, preamestecuri de aditivi, furaje combinate și materii prime furajere
6.
Magazine de aditivi furajeri, preamestecuri de aditivi, furaje combinate și materii prime furajere
7.
Unități comerciale, care pun pe piață aditivi și/sau preamestecuri de aditivi furajeri, preamestecuri conținând aditivi furajeri și alte materii prime destinate hranei animalelor de fermă, furaje combinate
8.
Transportatori de hrană pentru animale, aditivi furajeri, preamestecuri de aditivi/conținând aditivi furajeri sau alte furaje, furaje combinate
9.
Mijloace de transport al hranei pentru animale, al aditivilor furajeri, preamestecuri de aditivi/conținând aditivi furajeri sau alte furaje, furaje combinate
10.
Unități, altele decât cele din sectorul hranei pentru animale, care furnizează subproduse destinate utilizării în hrana animalelor
11.
Exploatații comerciale
12.
Exploatații nonprofesionale
Obiectiv: asigurarea că furajele produse și puse pe piață nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea publică, a animalelor și pentru mediu, respectiv că nu afectează negativ producția efectivelor de animale
 + 

Capitolul IIISupravegherea sanitar-veterinară a unităților care produc, depozitează și comercializează produse medicinale veterinare
1.
Unități pentru producerea, ambalarea, divizarea și condiționarea produselor medicinale veterinare – produse biologice de uz veterinar
2.
Importatori de produse biologice de uz veterinar din țări terțe
3.
Unități pentru producerea, ambalarea, divizarea și condiționarea produselor medicinale veterinare
4.
Depozite de produse medicinale veterinare
5.
Farmacii și puncte farmaceutice veterinare
Obiective:
a)
supravegherea calității produselor medicinale veterinare plasate pe piață
b)
verificarea conformității produselor medicinale veterinare plasate pe piață cu specificațiile autorizate
c)
verificarea calității produsului finit pe întreg lanțul de distribuție (depozite, farmacii, puncte farmaceutice etc.), pe întreaga perioadă de valabilitate autorizată
d)
asigurarea că metodele de control sunt corespunzătoare
e)
investigarea, când este cazul, a defectelor de calitate sau a reacțiilor adverse suspicionate
 + 

Capitolul IVControlul oficial al unităților care utilizează produse medicinale veterinare
1.
Exploatații de animale
2.
Unități de asistență medicală veterinară
3.
Adăposturi pentru animale aflate în grija asociațiilor pentru protecția animalelor
4.
Grădini zoologice
5.
Direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București
Obiective:
a)
utilizarea de produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare în conformitate cu prevederile legale în vigoare și procurate de la distribuitori autorizați
b)
utilizarea produselor medicinale veterinare în conformitate cu specificațiile autorizate
c)
prevenirea utilizării de produse medicinale veterinare contrafăcute sau cu defecte
de calitate
d)
respectarea timpului de așteptare la animalele care au fost tratate cu produse medicinale veterinare ale căror reziduuri se pot regăsi în produsele alimentare obținute de la acestea
 + 

Capitolul VAcțiunile privind identificarea și înregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor
1.
Fiecare exploatație de animale va fi înregistrată în Registrul național al exploatațiilor.
2.
Fiecărui proprietar de exploatație de animale i se va elibera o carte de exploatație, cu excepția exploatațiilor în care se regăsesc doar ecvidee.
3.
Fiecare animal va fi identificat individual și va fi înregistrat în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, denumit în continuare SNIIA, cu excepția suinelor din exploatațiile comerciale industriale și a ecvideelor.
4.
Fiecare mișcare a animalelor, reprezentată de naștere, tăiere, intrare/ieșire în/din exploatația de animale, moarte și dispariție, va fi însoțită de documentația corespunzătoare și va fi înregistrată în SNIIA, cu excepția suinelor din exploatațiile comerciale industriale și a ecvideelor.
Obiectiv: asigurarea condițiilor de realizare a trasabilității, în scopul supravegherii sanitar-veterinare și al combaterii bolilor animalelor.
 + 

Capitolul VIAcțiunile privind identificarea și înregistrarea bovinelor
1.
Fiecare exploatație de animale va fi înregistrată în Registrul național al exploatațiilor.
2.
Fiecărui proprietar de exploatație de animale i se va elibera o carte de exploatație.
3.
Fiecare animal va fi identificat individual și va fi înregistrat în SNIIA.
4.
Animalelor li se va elibera un pașaport.
5.
Fiecare mișcare a animalelor, reprezentată de naștere, tăiere, intrare/ieșire în/din exploatația de animale, moarte și dispariție, va fi însoțită de documentația corespunzătoare și va fi înregistrată în SNIIA.
Obiectiv: asigurarea condițiilor de realizare a trasabilității, în scopul supravegherii sanitar-veterinare și al combaterii bolilor animalelor
 + 

Capitolul VIIInspecția exploatațiilor nonprofesionale și a animalelor din fiecare exploatație nonprofesională, dispusă de direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, și, consecutiv, operarea în baza națională de date a mișcărilor declarate de deținător cu ocazia inspecției animalelor
I.
Inspecția animalelor și a exploatațiilor nonprofesionale
1.
Inspecția animalelor din fiecare exploatație nonprofesională este realizată de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, în condițiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentului program, aprobate prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în vederea calificării și menținerii statusului exploatațiilor sub raportul stării de sănătate a animalelor, corelat cu activitatea de identificare și înregistrare a animalelor, cu excepția ecvideelor.
2.
Inspecția prevăzută la
pct. 1 are drept obiective realizarea supravegherii pentru identificarea animalelor cu semne clinice de boli transmisibile ale bovinelor, ovinelor, caprinelor și suinelor existente în exploatație, corelat cu efectivele exploatației înregistrate în baza națională de date, precum și întocmirea fișelor de inspecție conform procedurilor.
3.
Fiecare exploatație nonprofesională înregistrată în Registrul național al exploatațiilor trebuie inspectată cel puțin o dată pe an.
4.
Exploatațiile nonprofesionale care nu sunt înregistrate în Registrul național al exploatațiilor, dar dețin animale la data inspecției, trebuie inspectate și înregistrate conform legislației în vigoare.
II.
Operarea în baza națională de date a mișcărilor declarate de deținător cu ocazia inspecției
1.
Înregistrarea mișcărilor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale în vigoare și care au fost declarate de acesta la momentul inspecției, în vederea corelării efectivelor existente în exploatație cu cele înregistrate în baza națională de date.
2.
Animalele găsite neidentificate în momentul inspecției, în cazul în care se poate face dovada originii acestora, sunt identificate și înregistrate conform legii.
3.
În cazul deținerii bovinelor neidentificate, dacă nu se poate face dovada originii animalelor, acestea sunt confiscate și distruse, în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 494/98 al Comisiei din 27 februarie 1998 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 820/97 al Consiliului în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor administrative minime în cadrul sistemului de identificare și înregistrare a bovinelor.
4.
Plata tarifului de inspecție a animalelor și exploatațiilor nonprofesionale, prevăzut în anexa nr. 3 la hotărâre, este condiționată de operarea în baza națională de date a mișcărilor declarate de deținător cu ocazia inspecției exploatației și a animalelor din exploatație.
 + 

Anexa 2
PROGRAMUL
de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor
 + 

Capitolul IProgramul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor de origine animală
 + 

Secțiunea 1Depistarea principalilor agenți zoonotici la animale și în alimente de origine animală
1.
Bruceloza
2.
Campilobacterioza
3.
Echinococoza
4.
Listerioza
5.
Salmoneloza
6.
Trichineloza
7.
Tuberculoza produsă de Mycobacterium bovis
8.
Escherichia coli verotoxigenă
9.
Rabia
10.
Botulismul
11.
Leptospiroza
12.
Tuberculoza, alta decât cea produsă de Mycobacterium bovis
13.
Yersinioza
14.
Anisakidoza și alte parazitoze la pești
15.
Cisticercoza
16.
Antraxul
Obiectiv: apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om
 + 

Secțiunea a 2-aControlul oficial în unitățile autorizate sanitar-veterinar
1.
Activități generale:
a)
depozit frigorific
b)
unitate de reambalare
c)
piață angro
2.
Carne de ungulate domestice:
a)
abator
b)
unitate de tranșare
3.
Carne de pasăre și de lagomorfe:
a)
abator
b)
unitate de tranșare
4.
Carne de vânat de crescătorie:
a)
abator
b)
unitate de tranșare a cărnii de vânat de crescătorie
5.
Carne de vânat sălbatic:
a)
unitate care manipulează carnea de vânat sălbatic
b)
unitate de tranșare a cărnii de vânat sălbatic
6.
Carne tocată, carne preparată și carne separată mecanic:
a)
unitate de carne tocată
b)
unitate de carne preparată
c)
unitate de carne separată mecanic
7.
Produse din carne: unitate de procesare
8.
Moluște bivalve vii:
a)
centru de colectare
b)
centru de purificare
9.
Pește și produse din pescuit:
a)
vas-fabrică
b)
vas-congelator
c)
unitate de produse proaspete din pescuit – cherhana
d)
unitate de procesare a produselor din pescuit
e)
centru de colectare a peștelui
f)
fermă de acvacultură cu centru de colectare a peștelui integrat
g)
piață de licitație
10.
Lapte crud și produse din lapte:
a)
centru de colectare a laptelui materie primă
b)
unitate de procesare a laptelui materie primă
c)
unitate de procesare a produselor lactate
11.
Ouă și produse din ouă:
a)
centru de ambalare a ouălor
b)
unitate pentru producerea ouălor lichide
c)
unitate de procesare a ouălor
12.
Pulpe de broască și melci: unitate de procesare
13.
Grăsimi animale, untură, jumări:
a)
centru de colectare a grăsimilor animale
b)
unitate de procesare a grăsimilor animale
14.
Stomacuri prelucrate, vezici și intestine: unitate de procesare, inclusiv unități de obținere a cheagului
15.
Gelatină:
a)
centru de colectare a materiilor prime pentru gelatină
b)
unitate de procesare a gelatinei
16.
Colagen:
a)
centru de colectare a materiilor prime pentru colagen
b)
unitate de procesare a colagenului
17.
Alte activități:
a)
unitate de procesare a mierii de albine și/sau a altor produse apicole
b)
mijloc de transport al alimentelor de origine animală
Obiectiv: apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om
 + 

Secțiunea a 3-aControlul oficial în unitățile înregistrate sanitar-veterinar
1.
Carne:
a)
carmangerie
b)
măcelărie
c)
centru de colectare a vânatului sălbatic
d)
centru pentru sacrificarea păsărilor și/sau lagomorfelor la nivelul fermei
2.
Lapte:
a)
centru de prelucrare a laptelui integrat în cadrul exploatației
b)
centru de prelucrare a laptelui independent
c)
ferme/exploatații de animale producătoare de lapte, care livrează lapte la unitățile de procesare
d)
automate de vânzare a laptelui crud
3.
Pește și produse din pescuit:
a)
ambarcațiune comercială de pescuit
b)
punct de debarcare
c)
magazin de desfacere a peștelui – pescărie
d)
centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor
e)
fermă piscicolă – bazin piscicol, păstrăvărie – care livrează pește pentru consum uman
4.
Miere:
a)
centru de extracție și/sau de colectare a mierii și a altor produse apicole
b)
stupină
c)
magazin de desfacere a mierii
5.
Ouă pentru consum – centru de colectare a ouălor
6.
Alimentație publică și alte activități:
a)
restaurant și alte unități în care se prepară și se servesc mâncăruri gătite
b)
pizzerie
c)
laborator de cofetărie și/sau patiserie
d)
cofetărie/patiserie
e)
pensiune turistică în care sunt preparate și servite alimente de origine animală sau nonanimală
f)
unități de vânzare prin internet
g)
depozit alimentar
h)
hipermarket
i)
supermarket
j)
cantină, cu excepția controlului caracteristicilor nutriționale ale alimentelor din blocurile alimentare în spitale, școli, grădinițe, centre de recuperare și tabere școlare
k)
magazin alimentar
l)
punct de vânzare mobil, inclusiv automatele de distribuție a alimentelor
7.
Prepararea mâncărurilor la comandă – catering
8.
Produse primare destinate vânzării directe:
a)
vânat sălbatic
b)
carne de pasăre și lagomorfe
c)
pește proaspăt
d)
melci și moluște bivalve
e)
ouă
f)
miere de albine
g)
lapte
9.
Stație de spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport al alimentelor de origine animală
Obiectiv: apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om
 + 

Secțiunea a 4-aExpertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală prin examene de laborator
obligatorii
A.
Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală introduse pe piață și aflate în perioada de valabilitate – criterii microbiologice de siguranță a alimentelor de origine animală
1.
Alimente gata pentru consum destinate sugarilor și produse alimentare gata pentru consum destinate unor scopuri medicale speciale
2.
Alimente gata pentru consum, care permit dezvoltarea L. monocytogenes, altele decât
cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale
3.
Alimente gata pentru consum, care nu permit dezvoltarea L. monocytogenes, altele decât
cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale
4.
Carne tocată și carne preparată destinate consumului în stare crudă
5.
Carne tocată și carne preparată de pasăre destinate să fie consumate gătite
6.
Carne tocată și carne preparată provenite de la alte specii decât păsări, destinate să fie consumate gătite
7.
Carne separată mecanic
8.
Produse din carne destinate consumului în stare crudă, cu excepția produselor pentru care procesul de fabricație sau compoziția produsului elimină riscul de contaminare cu Salmonella
9.
Produse din carne de pasăre destinate să fie consumate gătite
10.
Gelatină și colagen
11.
Unt și smântână fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare
12.
Lapte praf și zer praf
13.
Înghețată, cu excepția produselor pentru care procesul de fabricație sau compoziția produsului elimină riscul de contaminare cu Salmonella
14.
Produse din ouă, cu excepția produselor pentru care procesul de fabricație sau compoziția produsului elimină riscul de contaminare cu Salmonella
15.
Produse alimentare gata pentru consum conținând ouă crude, cu excepția produselor pentru care procesul de fabricație sau compoziția produsului elimină riscul de contaminare cu Salmonella
16.
Crustacee și moluște tratate termic
17.
Moluște bivalve vii și echinoderme, tunicate și gasteropode vii
18.
Brânzeturi din lapte crud și din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea
19.
Brânzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament
termic mai puternic decât pasteurizarea
20.
Brânzeturi nematurate sub formă de pastă moale – brânzeturi proaspete – din lapte
sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât
pasteurizarea
21.
Lapte praf pentru sugari și alimente dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni
22.
Formule de început deshidratate și produse alimentare dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni
23.
Formule de continuare deshidratate
24.
Carne proaspătă de pasăre
25.
Produse din pescuit provenite din specii de pești asociate cu cantități mari de histidină
26.
Produse din pescuit care au fost supuse unui tratament de maturare a enzimelor în saramură, fabricate din specii de pești asociate cu cantități mari de histidină
Obiectiv: apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om prin consumul de alimente de origine animală
B.
Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală la nivelul unităților de procesare – criterii microbiologice de igienă a procesului tehnologic de fabricație a alimentelor de origine animală
1.
Carcase de bovine, ovine, caprine, porcine și cabaline
2.
Carcase de păsări, respectiv broileri și curcani
3.
Carne tocată
4.
Carne separată mecanic
5.
Carne preparată
6.
Lapte pasteurizat și alte produse lactate lichide pasteurizate
7.
Brânzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic
8.
Brânzeturi din lapte crud și din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea
9.
Brânzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament
termic mai puternic decât pasteurizarea
10.
Brânzeturi nematurate sub formă de pastă moale – brânzeturi proaspete – din lapte
sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât
pasteurizarea
11.
Unt și smântână fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare
12.
Lapte praf și zer praf
13.
Înghețată și deserturi lactate congelate
14.
Formule de început deshidratate și produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni
15.
Formule de continuare deshidratate
16.
Produse din ouă
17.
Produse decorticate și fără cochilie din crustacee și moluște tratate termic
Obiectiv: apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om prin consumul de alimente de origine animală
C.
Expertiza sanitar-veterinară prin examene de laborator a alimentelor de origine animală – alte criterii microbiologice care nu sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu modificările și completările ulterioare
1.
Conserve care conțin alimente de origine animală
2.
Carne proaspătă provenită de la ungulate domestice, inclusiv organe comestibile
3.
Carne de vânat sălbatic
4.
Carne de vânat de crescătorie
5.
Carne tocată
6.
Carne preparată
7.
Produse din carne
8.
Produse din pescuit proaspete
9.
Produse din pescuit preparate
D.
Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală introduse pe piață și aflate în perioada de valabilitate prin examene fizico-chimice
1.
Pește și produse din pescuit neprelucrate
2.
Carne de pasăre – carcase și părți din carcase
3.
Carne tocată
4.
Produse din carne, inclusiv conserve
5.
Lapte crud
6.
Brânzeturi din lapte crud și brânzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea
7.
Brânzeturi din lapte care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai
puternic decât pasteurizarea
8.
Miere de albine
E.
Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală la nivelul unităților de procesare prin examene fizico-chimice
1.
Carne de pasăre – carcase și părți din carcase
2.
Carne tocată destinată comercializării
3.
Produse din carne, inclusiv conserve
4.
Lapte pasteurizat
5.
Miere de albine
F.
Expertiza sanitar-veterinară a laptelui crud prin examene de laborator
1.
Lapte crud de vacă provenit din exploatații de vaci producătoare de lapte și destinat procesării sau vânzării directe către consumatorul final prin intermediul automatelor
2.
Lapte crud provenit de la alte specii – oaie, capră, bivoliță – din exploatații de animale producătoare de lapte și destinat procesării
G.
Expertiza sanitar-veterinară a ouălor și produselor din ouă prin examene de laborator
1.
Ouă pentru consum
2.
Ouă destinate procesării
3.
Produse din ouă
 + 

Secțiunea a 5-aDeterminări rapide efectuate pe autolaborator în zonele de interes turistic sau alte programe de supraveghere de necesitate dispuse de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
1.
Determinări microbiologice
2.
Determinări fizico-chimice
Obiectiv: apărarea sănătății publice
 + 

Secțiunea a 6-aSupravegherea prin examene de laborator în timpul producției a altor produse care intră în compoziția materiilor prime și produselor de origine animală sau care vin în contact cu acestea
1.
Apa de la punctul de intrare în unitate și utilizată în procesul tehnologic
2.
Aditivi alimentari și alergeni
3.
Materiale utilizate pentru ambalarea produselor de origine animală
Obiectiv: apărarea sănătății publice
 + 

Secțiunea a 7-aExamene de laborator pentru stabilirea eficienței operațiunilor de igienizare în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar
Teste de sanitație
Obiectiv: apărarea sănătății publice
 + 

Secțiunea a 8-aControlul eficienței operațiunilor de dezinsecție și deratizare în sectorul sanitar-veterinar
Obiectiv: apărarea sănătății publice
 + 

Secțiunea a 9-aA. Controlul contaminanților în alimentele de origine animală în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare, cu modificările și completările ulterioare, precum și conform cerințelor pentru certificarea unor produse de origine animală destinate exportului în țări terțe
1.
Micotoxine
2.
Metale grele
3.
Dioxine, furani și PCB-uri asemănătoare dioxinelor
4.
Hidrocarburi aromatice policiclice
5.
Monitorizarea altor grupe de substanțe în alimentele de origine animală destinate exportului în țări terțe, în conformitate cu legislația țărilor importatoare
B.
Controlul gradului de contaminare radioactivă a produselor de origine animală și a apei utilizate în procesul de producție (radioactivitate cumulată de Cs137 și Cs134), în conformitate cu Ordinul ministrului sănătății publice, al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al președintelui Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare nr. 1.805/286/314/2006 privind aprobarea Instrucțiunilor referitoare la crearea cadrului legal pentru aplicarea regulamentelor Consiliului și Comisiei Europene referitoare la stabilirea nivelurilor maxime admise de contaminare radioactivă a produselor alimentare și furajere, după un accident nuclear sau în caz de urgență radiologică, la condițiile speciale de export al produselor alimentare și furajere, ca urmare a unui accident nuclear sau ca urmare a altor situații de urgență radiologică, precum și la condițiile care guvernează importurile produselor agricole originare din alte țări, ca urmare a accidentului de la centrala nuclearo-electrică de la Cernobîl, precum și conform cerințelor pentru certificarea unor produse de origine animală destinate exportului în țări terțe
1.
Materii prime și produse de origine animală
2.
Apa utilizată ca materie primă
Obiectiv: apărarea sănătății publice și certificarea unor produse de origine animală pentru export în țări terțe
 + 

Secțiunea a 10-aMonitorizarea unor agenți zoonotici în alimente de origine animală, în conformitate cu prevederile Directivei 2003/99/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind monitorizarea zoonozelor și a agenților zoonotici, de modificare a Deciziei 90/424/CEE a Consiliului și de abrogare a Directivei 92/117/CEE a Consiliului și ale specificațiilor tehnice elaborate de către EFSA, precum și conform cerințelor pentru certificarea unor produse de origine animală destinate exportului în țări terțe
1.
Campylobacter spp.
2.
Escherichia coli verotoxigenă
3.
Monitorizarea standardelor de siguranță microbiologică (microorganisme patogene) pentru alimentele de origine animală destinate exportului în țările membre ale Uniunii Vamale, în conformitate cu prevederile anexei nr. 1 la Regulamentul tehnic al Uniunii Vamale TR CU 021/2011
4.
Monitorizarea standardelor de siguranță microbiologică pentru alimentele de origine animală destinate exportului în țările membre ale Uniunii Vamale, în conformitate cu prevederile anexei nr. 2 la Regulamentul tehnic al Uniunii Vamale TR CU 021/2011
5.
Monitorizarea altor agenți zoonotici și altor microorganisme în alimentele de origine animală destinate exportului în țări terțe, în conformitate cu legislația țărilor importatoare
Monitorizarea unor agenți zoonotici în alimente de origine animală se va realiza în conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentului program, aprobate prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Obiectiv: apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om prin consumul de alimente de origine animală și certificarea unor produse de origine animală pentru export în țări terțe
 + 

Secțiunea a 11-aExpertiza reziduurilor la animalele vii, produsele acestora, furaje și apă
1.
Substanțe cu efect anabolizant și substanțe neautorizate
2.
Produse medicinale veterinare și contaminanți
Obiective:
a)
monitorizarea substanțelor anabolizante în vederea reducerii efectelor nedorite asupra sănătății oamenilor și animalelor
b)
monitorizarea administrării produselor medicinale veterinare în vederea reducerii cantității de reziduuri din produsele de origine animală și a diminuării rezistenței agenților patogeni la antibiotice
c)
reducerea riscului de expunere a organismului uman la metale grele provenite din produsele
de origine animală destinate consumului uman
 + 

Secțiunea a 12-aDeterminarea nivelurilor de contaminare radioactivă a furajelor (radioactivitate cumulată de Cs^137 și Cs^134)
Furaje gata de consum
Obiectiv: monitorizarea tuturor produselor cu risc de contaminare radioactivă în vederea protejării stării de sănătate a oamenilor și a animalelor
 + 

Capitolul IIProgramul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală
A.
Controlul oficial privind conținutul de contaminanți în produsele de origine nonanimală
┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│1. Controlul oficial pentru verificarea conformitãții          │              │
│produselor alimentare de origine nonanimalã cu cerințele       │              │
│legislative naționale privind conținutul de contaminanți       │a), b), c), d)│
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2. Monitorizarea nivelurilor de contaminanți din produse       │              │
│alimentare de origine nonanimalã                               │a), c), d)    │
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
B.
Controlul oficial privind conținutul de contaminanți în produsele de origine nonanimală la importul în condiții speciale și în cadrul controalelor oficiale consolidate
┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor  │              │
│alimentare cu cerințele legislative naționale privind          │              │
│condițiile speciale la import și controalele oficiale          │              │
│consolidate                                                    │b), c), d)    │
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
C.
Controlul oficial al reziduurilor de pesticide din și/sau de pe produse alimentare*)
____________
Notă

*) Cu excepția alimentelor cu destinație nutrițională specială.┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor  │              │
│alimentare cu cerințele legislative naționale privind          │              │
│conținutul reziduurilor de pesticide                           │a), b), c), d)│
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
D.
Controlul oficial al unităților care procesează, depozitează și valorifică produse alimentare de origine nonanimală
D1. Criterii microbiologice
┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor  │              │
│alimentare de origine nonanimalã cu cerințele legislative      │              │
│naționale privind criteriile microbiologice                    │a), b), c), d)│
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
D2. Examene de laborator pentru stabilirea eficienței operațiunilor de igienizare în unități care procesează, depozitează și valorifică produse alimentare de origine nonanimală
┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Teste de sanitație                                             │a), c), d)    │
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
E.
Controlul oficial privind caracteristicile de calitate ale produselor alimentare
┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor  │              │
│alimentare cu cerințele legislative naționale privind          │              │
│caracteristicile de calitate a alimentelor                     │a), c), d)    │
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
F.
Controlul oficial al produselor alimentare ecologice
┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│1. Controlul oficial pentru verificarea conformitãții          │              │
│produselor alimentare ecologice cu cerințele legislative       │              │
│naționale privind conținutul reziduurilor de pesticide*)       │b), c), d)    │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2. Controlul oficial pentru verificarea conformitãții          │              │
│produselor alimentare ecologice cu cerințele legislative       │              │
│naționale privind conținutul de contaminanți                   │b), c), d)    │
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
______
Notă

*) Cu excepția alimentelor cu destinație nutrițională specială.G.
Controlul oficial al alergenilor din produse alimentare
┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor  │              │
│alimentare cu cerințele legislative naționale privind          │              │
│conținutul de alergeni                                         │a), b), c), d)│
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
H.
Controlul oficial al aditivilor/substanțelor interzise în alimente
┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor  │              │
│alimentare de origine nonanimalã cu cerințele legislative      │              │
│naționale privind aditivii alimentari                          │a), b), c), d)│
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
I.
Controlul oficial privind gradul de contaminare radioactivă a produselor alimentare
de origine nonanimală
┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor  │              │
│alimentare de origine nonanimalã cu cerințele legislative      │              │
│naționale privind contaminarea radioactivã                     │a), b), c), d)│
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
J.
Controlul oficial privind tratarea cu radiații ionizante a produselor alimentare și a ingredientelor alimentare de origine nonanimală
┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor  │              │
│alimentare și a ingredientelor alimentare de origine nonanimalã│              │
│cu cerințele legislative naționale privind tratarea cu radiații│              │
│ionizante                                                      │a), b), c), d)│
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
K.
Controlul oficial privind prezența uleiului mineral în uleiul de floarea-soarelui
┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Controlul oficial pentru verificarea conformitãții uleiului de │              │
│floarea-soarelui cu cerințele legislative naționale privind    │              │
│prezența uleiului mineral                                      │b), c), d)    │
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
L.
Controlul oficial privind prezența melaminei în produse alimentare originare sau expediate din China **)
_______
Notă

**) Cu excepția materialelor care vin în contact cu alimentele.┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor  │              │
│alimentare originare sau expediate din China cu cerințele      │              │
│legislative naționale privind conținutul de melaminã           │a), b), c), d)│
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
M.
Controlul oficial al alimentelor și hranei pentru animale modificate genetic
┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Controlul oficial pentru verificarea conformitãții produselor  │              │
│alimentare și hranei pentru animale modificate genetic cu      │              │
│cerințele legislative naționale privind trasabilitatea și      │              │
│etichetarea organismelor modificate genetic                    │a), b), c), d)│
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
NOTĂ:
a)
Costurile privind prelevarea, transportul și analiza probelor sunt suportate din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
b)
Costurile privind prelevarea, transportul și analiza probelor la importul produselor alimentare sunt suportate de către operatorul economic.
c)
Costurile privind prelevarea, transportul și analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistării unor probe neconforme sunt suportate de către operatorul economic.
d)
Costurile privind măsurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme
sunt suportate de către operatorul economic.
 + 

Anexa 3
TARIFELE
aferente acțiunilor de supraveghere, prevenire
și control al bolilor la animale, al celor
transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția
mediului, precum și acțiunilor de identificare și
înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor,
destinate exploatațiilor nonprofesionale, efectuate de
către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți
┌───┬─────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐
│Nr.│ Acțiunea desfășurată │ Tariful, exclusiv TVA │
│crt│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 1.│Inspecția animalelor și a exploatațiilor │26 lei/exploatație │
│ │nonprofesionale dispusă de direcțiile sanitar- │nonprofesională │
│ │veterinare și pentru siguranța alimentelor │ │
│ │județene, respectiv a municipiului București │ │
├───┼───────────────────────┬─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 2.│Examinarea clinică a │a) bovine │2,6 lei/cap de animal │
│ │animalelor pentru ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │suspiciunea bolilor │b) ecvide │2,6 lei/cap de animal │
│ │majore, dispusă conform├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │legislației specifice │c) ovine, caprine │1,3 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │d) suine │3,25 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │e) carnasiere │1,95 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │f) păsări │1,04 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │g) albine, viermi de │1,95 lei/familie │
│ │ │ mătase etc. │ │
├───┼───────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 3.│Recoltări de probe de │a) animale mari │9,1 lei/cap de animal │
│ │sânge pentru examene ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │de laborator │b) animale mici și │8,45 lei/cap de animal │
│ │(serologice, │ mijlocii, cu excepția │ │
│ │hematologice, │ suinelor │ │
│ │biochimice, ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │virusologice, │c) suine │9,1 lei/cap de animal │
│ │parazitologice etc.) ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │d) suine cu semne clinice│65 lei/cap de animal │
│ │ │ ce pot fi atribuite │ │
│ │ │ și pestei porcine │ │
│ │ │ clasice │ │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │e) păsări │2,21 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │f) alte specii │1,3 lei/cap de animal │
├───┼───────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 4.│Recoltarea probelor de │a) animale mari │27,3 lei/cap de animal │
│ │organe, țesuturi și a ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │altor probe pentru │b) animale mici și │13,78 lei/cap de animal │
│ │analize de laborator, │ mijlocii │ │
│ │efectuarea de ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │necropsii, pentru │c) păsări │9,62 lei/cap de animal │
│ │diagnosticul bolilor, ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │altele decât │d) alte probe, inclusiv │3,12 lei/cap de animal │
│ │encefalopatiile │ coprologice │ │
│ │spongiforme │ │ │
│ │transmisibile și pesta │ │ │
│ │porcină clasică: │ │ │
├───┼───────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 5.│Recoltarea probelor │a) animale mari │130 lei/cap de animal │
│ │pentru diagnosticul ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │encefalopatiilor │b) animale mici și │65 lei/cap de animal │
│ │spongiforme │ mijlocii │ │
│ │transmisibile și ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │recoltarea probelor de │c) porci domestici │65 lei/cap de animal │
│ │organe, țesuturi pentru├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │analize de laborator, │d) porci sălbatici │65 lei/cap de animal │
│ │efectuarea de │ │ │
│ │necropsii, în vederea │ │ │
│ │diagnosticului pestei │ │ │
│ │porcine clasice la: │ │ │
├───┼───────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 6.│Activități de depistare│a) tuberculinare test │12,35 lei/cap de animal │
│ │prin examen alergic │ unic │ │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │b) TCS │15,6 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │c) maleinare │1,3 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │d) paratuberculinare │1,3 lei/cap de animal │
├───┼───────────────────────┴─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 7.│Recoltare probe sanitație, apă, furaje │4,16 lei/probă │
├───┼───────────────────────┬─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 8.│Activități │a) animale mari │6,5 lei/cap de animal │
│ │imunoprofilactice: ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │b) ovine, caprine │3,51 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │c) suine │13 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │d) carnasiere │7,41 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │e) păsări – │0,26 lei/cap de animal │
│ │ │ oculoconjunctival │ │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │f) păsări – injectabil │0,78 lei/cap de animal │
├───┼───────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 9.│Lucrări de │a) în unități zootehnice,│19,24 lei/100 mp │
│ │decontaminare, │ de industrie │ │
│ │dezinfecție, │ alimentară, la │ │
│ │dezinsecție, │ gospodăriile │ │
│ │deratizare și de │ populației │ │
│ │necesitate: ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │b) în camere de │1,95 lei/mp │
│ │ │ incubație, viermi de │ │
│ │ │ mătase etc. │ │
├───┼───────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│10.│Manopera privind │a) bovine │20,8 lei/cap de animal │
│ │identificarea și ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │înregistrarea │b) ovine, caprine – 2 │4,55 lei/cap de animal │
│ │animalelor, a │ crotalii │ │
│ │mișcărilor și a ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │evenimentelor suferite │c) suine │4,55 lei/cap de animal │
│ │de acestea, corectarea │ │ │
│ │eventualelor erori: │ │ │
├───┼───────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│11.│Inspecția animalelor │a) bovine, ecvidee, lot │26 lei/lot de animale │
│ │vii în vederea │ cuprins între 1 și 5 │ │
│ │certificării stării de │ animale │ │
│ │sănătate a acestora*) ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │b) bovine, ecvidee, lot │65 lei/lot de animale │
│ │ │ cuprins între 6 și 10 │ │
│ │ │ de animale │ │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │c) bovine, ecvidee, lot │130 lei/lot de animale │
│ │ │ cuprins între 11 și 20│ │
│ │ │ de animale │ │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │d) bovine, ecvidee, lot │195 lei/lot de animale │
│ │ │ mai mare de 20 de │ │
│ │ │ animale │ │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │e) ovine, caprine, lot │13 lei/lot de animale │
│ │ │ cuprins între 1 și 10 │ │
│ │ │ animale │ │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │f) ovine, caprine, lot │26 lei/lot de animale │
│ │ │ cuprins între 11 și │ │
│ │ │ 20 de animale │ │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │g) ovine, caprine, lot │65 lei/lot de animale │
│ │ │ cuprins între 21 și │ │
│ │ │ 50 de animale │ │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │h) ovine, caprine, lot │130 lei/lot de animale │
│ │ │ cuprins între 51 și │ │
│ │ │ 100 de animale │ │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │i) ovine, caprine lot │260 lei/lot de animale │
│ │ │ mai mare de 100 de │ │
│ │ │ animale │ │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │j) suine, lot cuprins │13 lei/lot de animale │
│ │ │ între 1 și 10 animale │ │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │k) suine, lot cuprins │32,50 lei/lot de animale│
│ │ │ între 11 și 50 de │ │
│ │ │ animale │ │
│ │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │l) suine, lot mai mare │65 lei/lot de animale │
│ │ │ de 50 de animale │ │
└───┴───────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘
________
Notă

*) Tariful este suportat de către deținătorul animalelor._______

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x